Hur många månader kan du ge barn kefir?

Innehållet

Kefir är en populär representant för mejeriprodukter, så det rekommenderas för barnmat. När är det värt att introducera småbarn med honom och hur man presenterar denna produkt i barnens kost?

godsaker

 • Det fungerar som en källa till ett stort antal användbara näringsämnen, inklusive inte bara proteiner och vitaminer, men också mjölksyrabakterier. Det är en värdefull produkt för anemi, liksom för rickets.
 • Användningen skapar en sur miljö i barnets mage, vilket hjälper till att snabbt assimilera olika näringskomponenter av mat, i synnerhet kalcium och vitamin D.
 • Dess användning har en fördelaktig effekt på tarmmikrofloran.
 • Ett barn som ges kefir förbättrar sin aptit och stärker sin immunitet.
 • På grund av den partiella hydrolysen av proteiner i en sådan mejeriprodukt kan den konsumeras av barn som är allergiska mot mjölk. Även denna produkt rekommenderas för laktasbrist.
 • Den innehåller mjölksyra, vilket är utmärkt. antiseptisk.
 • Han noterade en positiv effekt på nervsystemet. Det lugnar, toner och hjälper till att eliminera trötthet.
 • I fräsch (en dag) kefir noteras en laxerande effekt, och för en produkt som gjordes för två dagar sedan och mer kommer effekten tvärtom att vara fixativ.
Kefir för ett barn
Kefir är mycket användbar, det normaliserar barnets tarmmikroflora

cons

Införd i kosten för tidigt kommer kefir att lägga en stor börda på barnets njure och matsmältningssystem. Dessutom är kolhydrater och fetter som presenteras i kompositionen helt olika från dessa komponenter i blandningen eller bröstmjölken.

 • Eftersom den är rik på kasein, kan dess matsmältning vara svår i ett barns kropp.
 • Många barn vägrar denna användbara produkt på grund av dess smakegenskaper.
 • Det rekommenderas inte för frekvent diarré och hög surhetsgrad i magsaften.

Eventuella biverkningar

Hos vissa barn orsakar kefir intolerans, vilket kan uppenbaras av illamående, feber, kräkningar, buksmärta av spastisk natur, utslag, rinnande näsa, nysning, rodnad i huden och andra symtom. Dessutom, om förvaringsförhållanden inte uppfylls och en utgått produkt har fått barnet, kan det orsaka matförgiftning.

Barn dricker kefir
Övervaka försiktigt barnets tillstånd efter den första matningen med kefir.

Från vilken ålder är det bättre att ge?

Det finns ingen allmän åsikt om åldern när du kan börja ge kefir till barnet. I olika källor ser mammor rekommendationer om att införa honom i barnens kost från sex månader till ett år. Oftast erbjuds spädbarn som matas med sin mammas mjölk från åldern av åtta månader, och en artificiell matad spädbarn får denna fermenterade mjölkprodukt lite tidigare - från sju månader. Vid denna ålder mognar spädbarns tarmar, så att matsmältningsproblem vanligtvis inte visas.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Yttrande från Dr Komarovsky

Den kända barnläkaren rekommenderar att man ger kefir till barn på 6 månader, som den första kompletterande maten som förklarar att den mer liknar fermenterade mjölkprodukter med ett barns näring upp till sex månader än grönsaks- och frukträtter. En populär läkare rekommenderar att man introducerar det i barnens meny vid den andra utfodringen, som börjar med en 15-20 ml servering. Gradvis ökar delen, från den femte dagen kan du börja lägga till ost till den.

Komarovsky påminner om att kefir skadar att denna produkt länge har använts för utfodring i vårt land. Skadliga effekter som inte bekräftats av medicinsk forskning. Så föräldrarna borde inte oroa sig om de inte matar barnet uteslutande med den här produkten och inte introducera det i barnets kost före 6 månaders ålder. De kategoriska kontraindikationerna för användning av smulor är bara en tidig ålder, liksom en tydlig allergi mot denna produkt.

Kefir dricker ett barn
Beträffande den ålder vid vilken kefir administreras delas åsikterna från barnläkare. E. Komarovsky rekommenderar att man introducerar kefir redan från 6 månader

Gå in i kosten

Liksom alla andra kompletterande livsmedel bör kefir införas i barnens kost gradvis. Den första delen kommer att vara en tesked av produkten. Ge det att vara på morgonen. I frånvaro av en negativ reaktion fördubblas delen varje dag tills den totala volymen justeras till åldern.

I vilken form kan jag ge?

Kefir, som ges till ett barn, måste vara vid rumstemperatur. Den kan ges både från en sked och från en liten kopp.

Om barnet inte gillar det som en separat produkt kan den blandas med banan, äpple eller annan fruktpuré. Du bör dock försöka undvika att lägga fruktjuicer, eftersom de kan neutralisera mjölkbakterier.

Kefir dricker ett barn i sin renaste form.
Vissa barn gillar att dricka kefir i sin rena form, och vissa - i kombination med fruktpuré.

Hur man väljer?

Det är tillrådligt att inte ge barn kefir, som säljs i affären, om det inte finns något märke på att det är en barnprodukt. Optimalt, om mamman ska laga det för barnet med egna händer. Men om du fortfarande måste köpa kefir som vuxna brukar konsumera är det viktigt att läsa dess sammansättning och se till att det inte finns några främmande skadliga tillsatser i produkten.

Dessutom bör för barnen ta färskt naturligt kefir, så när du köper, se till att produkten har en minsta hållbarhetstid. När det gäller fett, ger barn vanligen en produkt med ett märke på 2-3% fett.

Recept för matlagning hemma

Mamma kan använda speciell förrättskultur, lägga till dem enligt anvisningarna i mjölken. Som startare kan du också använda yoghurtbutiken.

En sked av produkten omrörs i ett glas mjölk, som måste kokas och kylas i förväg (du kan också späda mjölk 2: 1 med vatten) och lämna den i 9-12 timmar i termos eller annan varm plats. Det är bäst att laga det på kvällen, så nästa dag kan du ge det till smulorna i en morgonmatning. Inom två dagar kan den resulterande nya kefir användas som förrätt för en ny del av produkten.

Hemlagad kefir
Matlagning kefir hemma är inte svårt

Användbara tips

 • Om du ger kefir till ditt barn på morgonen, ladda sedan barnet med kraft för hela dagen. En portion berusad på natten hjälper till att förbättra sömnen.
 • Håll det hemma borde vara i kylskåpet. Det är bäst att ge barnet en produkt omedelbart efter tillagning eller inköp.
 • Du kan ge det till barn varje dag, men experter anser att det är optimalt att mata barn med denna jästa mjölkprodukt 2-3 gånger i veckan.
 • Ett barn som kategoriskt motsätter sig införandet av kefir i kosten, kan blanda drycken med frukt eller ge honom en kaka. Om krummen fortfarande kvarstår, skjuta upp introduktionen av denna produkt i barnmenyn en stund eller byt ut den med en annan version av jästmjölkmat.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa