Vid vilken ålder kan du ge bröd till ett barn?

Innehållet

Bröd förekommer regelbundet på bordet för de flesta familjer och är bland de mest populära produkterna. Därför har varje mamma efter barnets födelse och början av introduktionen av kompletterande livsmedel frågor om att inkludera honom i barnmenyn - när kan du ge, hur mycket att erbjuda smulor och vilken typ av bröd som är mest användbar för barn?

Bröd - en av huvudkällorna för kolhydrater för människokroppen

Så att baka

Det enklaste brödreceptet innehåller mjöl, vatten, jäst och salt. Det kan expandera genom att lägga till vegetabilisk olja, mjölk, ägg, socker, fullkorn, smör, frön och många andra ingredienser.

Mel används inte bara vete, men råg, majs, bovete och annat. Den moderna livsmedelsindustrin producerar också bröd där innehållet hos vissa komponenter reduceras, till exempel en bröd med en mindre mängd stärkelse, salt eller protein.

Många barn är intresserade av hur bröd görs och de lyssnar entusiastiskt på mammas historia om att baka den. Att hjälpa barn att lära sig detaljerna om att göra bröd hjälper bilder eller video. Till exempel Barnen kan titta på en tecknad film från serien "Secret to the World" nedan, där en marionettgolf gör en rundtur på fabriken där brödmängder dagligen baka. Från den här videon kan barn lära sig att knäda degen, vad är jäst och hur de hjälper till bakning, liksom hur man gör en rifled loaf.

Fördelarna

 • Han noterade balanserad näringsämnesammansättning. Den innehåller fördelaktiga vegetabiliska proteiner, liksom komplexa kolhydrater. Han fungerar också som en källa till många vitaminer (B1, PP, B3, E, B6 och andra) och spårämnen (Mg, K, Mn, Fe, Ca, P, etc.).
 • I rågbröd mycket dietfibrer och högt innehåll av vitaminer från grupp B.
 • Trevlig lukt aktiverar produktionen av matsmältningssaft, tack vare vilken maten absorberas snabbare.
 • Bröd med inkludering av hela korn, kli, tång, linfrö, sesam och andra tillsatser berikar kosten med mineraler och fibrer.

Möjlig skada

 • På grund av innehållet i oligosackarider är enzymer för uppslutning av vilka är frånvarande hos små barn, dess lärande under de första åren av livet är svårtBorodino brödet kan därför inte ingå i barns kost under 1-1,5 år.
 • Bakad från vetemjölprodukt är en källa till gluten, som vissa barn har allergier. Också en allergisk reaktion är möjlig på bakverk som innehåller ägg.
 • En rulle bakad från vitt mjöl med tillsatt smör och socker ger lite användning till barnets kropp, för under tillverkning av rika produkter förlorar vitaminer. Dessutom är liknande bakverk höga i kalorier. Det rekommenderas inte att inkludera i menyn för barn under 2-3 år.
 • I nybakad form rekommenderas det inte för barn under tre år på grund av högt glutenhalt.
 • Om du ger bröd till spädbarn som tuggar mat illa kan det vara farligt (crumben kommer inte tugga det bra och kan kvävas).
 • Barnet kan ha ett mellanmål för dem, varför hans aptit kommer att minska vid tidpunkten för huvudmåltiden. På grund av detta kan barn vägra andra hälsosamma livsmedel, till exempel grönsaker.
 • Överdriven konsumtion av svartbröd kan störa upptaget av järn och provocera anemi.
Bröd är en källa till proteiner, kolhydrater och vitaminer som är nödvändiga för en växande kropp.

Från hur många månader i foderet?

Från 7 månaders ålder Spädbarn kan prova produkter som liknar brödkakor och babykakor. Vitt bröd förekommer i barns kost med vilken typ av utfodring som helst 8 månader i en mängd av 3-5 gram per dag. Samma del erbjuds. 9 månader gammal bebis, och från 10 månadpå ett år börjar veteprodukten ge 10 g per dag.

Från år till år ökar mängden vitt bröd i barnens kost gradvis. Om barnet efter att ha inkluderat det i barnmenyn har kolik, uppblåst, rastlöst beteende eller avföring, bör du kontakta din läkare. Läkaren kommer att hjälpa till att avgöra orsaken och förhindra problem med ytterligare tillsats av bageriprodukter till barnets diet.

Den första bageriprodukt som barnet försöker - kex eller kakor

Inkluderingen i barnmenyn med svartbröd och bageriprodukter med olika tillsatser, till exempel med kli, barnläkare, varav Dr Komarovsky, rekommenderas inte förrän 1,5-2 år. Du kan bekanta dig med ett barns svarta bröd vid 1,5 år, vilket ger krummen maximalt 10 g av denna typ av bakning.

Frigörelsen av Dr Komarovsky's program på en mängd olika barnmat, se nedan:

Ett tvåårigt barn ge upp till 100 gram bröd per dag - upp till 70 gram vete och cirka 30 gram råg. Daglig del för ett barn över tre år gammal ökar till 150-170 gram, inklusive cirka 50-60 gram rågbröd. skol ge 200-300 g per dag och erbjuda svartbröd i mängden 75-150 g

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

När och hur man ger?

För första gången bör ett bröd erbjudas barnet på morgonen, så att en eventuell allergisk reaktion på en sådan ny produkt kan spåras. Det kan blötläggas i någon vätska, till exempel en blandning, babyte eller soppa. Därefter ges det i lunchmatningen till soppan, grönsakspureen eller kötträtten. Öka den dagliga delen, det erbjuds även till frukost eller under mellanmålet.

Hur man väljer och lagrar?

När man köper bröd som ska ätas av ett barn är det viktigt att vara uppmärksam på sin friskhet och utseende. Brödet ska vara rätt form och slät, utan brända områden eller bucklor. Köp inte kli frukt eller fullkornsbröd till barn under 3 år. Också, köp inte för småbarnsbröd. Det bästa valet skulle vara den vanliga "tegelstenen".

Förvaringstiden är liten och uppgår till 24-36 timmar. Förvara olika sorter separat. Om du håller en bröd i brödlåda, måste den regelbundet luftas och behandlas med ättika.

Hur baka?

För fullständigt förtroende för brödets säkerhet och friskhet bestämmer många mödrar att baka det för barnet på egen hand. Det enklaste sättet är att använda en brödmaskin, eftersom det i denna maskin är tillräckligt att placera ingredienserna och välj önskat program. Du kan också ät degen med händerna och baka en bröd i ugnen.

För det första brödet, som kan ges till en baby, ta ca 450 g mjöl, 1,5 tsk torr jäst, 1 tsk salt och 2 msk. l. vegetabilisk olja. Om du vill använda färska jäst späds de först med varmt vatten och för barn äldre än ett år - med varm mjölk.

Om barnet vägrar att äta

Att oroa sig för barnets vägran att försöka bröd borde inte vara. Om spannmål finns i kosten, kommer hans kropp att få komplexa kolhydrater och B-vitaminer från dem. Även om en sådan produkt är närvarande i kosten hos de flesta av våra landsmän, kan människor enkelt göra det utan den här produkten. Under förutsättning att deras mat är olika och innehåller en tillräcklig mängd grönsaker, spannmål, kött, mejeriprodukter, frukt, fisk.

På fördelarna med och skadorna på Borodino brödet ser du i programmet "Att leva friskt".

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa