Torkad fruktkompot för barn

Innehållet

Komposit visas i barnets kost efter starten av införandet av fruktmatar. Sådan dricka är användbar för barn och är ganska lätt att förbereda. Komposit tillverkad av torkad frukt är särskilt värdefull för spädbarn. Låt oss ta en titt på när det är möjligt att bekanta bröstbonden med en sådan dryck, i vilka fall det inte är värt att ge det och enligt vilket recept du kan förbereda.

Torkad fruktkompote
Torkad fruktkompot är mycket användbar, men när du lägger den i kosttillskott måste du följa vissa regler

Fördelarna

 • Drycken, som är tillverkad av torkade frukter, innehåller en stor dos av vitaminer. I synnerhet har det vitaminer från grupp B och även vitamin A.
 • Mycket av denna kompote och mineraler. Komposit av torkad frukt kan fungera som en källa till natrium, järn, kalium, fosfor, kalcium och magnesium.
 • Att äta kompote från torkad frukt hjälper till att stärka immunförsvaret.
 • Om kompositen av sådan kompote är plommon, kommer drycken att hjälpa till med förstoppning.
 • Komponenter är en källa till extra vätska för ett litet barn under varmt väder.
 • På grund av fruktosinnehållet kommer kompoten att vara söt och kommer att vara en energikälla för de små.
 • Användningen av torkad fruktkompot rekommenderas för diarré och kräkningar, som en av källorna till påfyllning av förlorade vätskor och mineraler.

skada

Kompotet kan skada smulorna, för framställning av vilka inköpta torkade frukter, bearbetade med konserveringsmedel och andra kemiska tillsatser, användes. De kan orsaka ett spädbarn att utveckla allergier, sjukdomar i matsmältningssystemet och andningsorganen.

Men även för högkvalitativa och hemlagade torkade frukter är ett barns allergiska reaktion möjligt, så deras introduktion till barnmenyn ska vara gradvis. Särskilt noga bör ge barnet komposit av torkade aprikoser.

Torkad frukt i komposit
Valet av torkade frukter bör kontaktas med största försiktighet.

Finns det några kontraindikationer?

 • Komposit kokt från torkad frukt bör inte ges till barn med individuell intolerans mot ingredienserna.
 • Dricka, som innehåller plommon, ges inte för diarré.
 • Komposit, kokt från torkade äpplen, torkade aprikoser, russin och andra torkade frukter rekommenderas inte för barn med diabetes.
 • Komposter bör inte ges för gastrit eller peptisk sår sjukdom.

Vid vilken ålder kan jag ge?

Det rekommenderas att injicera kompot i barnens diet efter 6-7 månader när barnets amning börjar prova nya livsmedel. Spädbarn som matas med en blandning kan ges ett försök kompotik en eller två månader tidigare.

Den första produkten bland den torkade frukosten, från vilken du kan laga smörkomposit, är torkade äpplen. Genom att svetsa dem för första gången späds den resulterande vätskan med kokt vatten. Vidare introduceras barnet gradvis till andra typer av torkad frukt, inte glömma att päron har en tendens att fixa stolen och plommonet för att slappna av det.

Liksom alla andra tidigare okända produktkrummer injiceras kompote av torkad frukt noggrant och ser reaktionen på smulorna. På den första dagen kan barnet endast ges en tesked av en sådan dryck på morgonen. Om inga negativa symptom upptäcks vid slutet av dagen, kan delen av drycken fördubblas nästa dag.

Apple dry apple compote
Komposit av äpplen passar bäst för de första torra livsmedel
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Hur man väljer lämplig torkad frukt?

För kompott av torkade frukter, som dricker barn, är det viktigt att välja naturliga och högkvalitativa ingredienser. Ett litet barn får inte göra kompot från en produkt som innehåller smakämnen, konserveringsmedel eller färgämnen. Så du måste köpa torkad frukt från en betrodd säljare, och det är bättre att självbereda torkade frukter.

Torkade frukter, som kommer att gå till kompotik baby, bör inte ha defekter och skador med mögel. När du väljer torkade äpplen eller päron, se till att sådana råmaterial för barns komposit inte är över torkade. Att torka äpplen och päron för kompott ensam är inte i ugnen och i luften.

När du köper torkade aprikoser, välj fast vid beröring och mjuka torkade aprikoser, som inte har några fläckar. Köp inte mjuka och lätta frukter till ditt barn, eftersom de behandlas med kemikalier för ett mer framträdande utseende.

Kom ihåg att torkade frukter inte ska förvaras i plast- eller glasbehållare. Det är bäst att sätta dessa frukter i linnepåse som ligger på en mörk och torr plats.

Kompis för ett barn
För äldre barn kan du göra kompot från någon frukt som inte orsakar allergier eller andra biverkningar.

Hur man lagar mat

 • Torkad frukt måste tvättas före kokning och blötläggas. Sådan behandling gör att du kan bli av med kull och smuts. Förvara tvättade råvaror i varmt vatten rekommenderas i 15 minuter.
 • Koka upp den önskade volymen vatten och doppa sedan bara den torkade frukten i kastrullen.
 • Kom ihåg att torkad frukt under matlagningen ökar volymen. Vid 50 g torkad frukt, ta minst 500 ml vatten.
 • Kompot bör inte kokas under lång tid, så att näringsämnena bevaras i drycken till det maximala. Minska värmen, låt komposten av torkade äpplen eller päron koka upp till 30 minuter och drycken från andra torkade frukter - upp till 20 minuter. Minst all tid krävs för att laga kompis av russin.
 • När ugnen är avstängd bör drycken tillåtas att bryggas under ett slutet lock i 30-60 minuter.
 • Klar kompott ger barnet efter kylning (drickens temperatur ska vara bekväm) och filtrering.
Barnet dricker kompot från torkade frukter
Lure du behöver börja med 1 tsk. kompote, i avsaknad av en negativ reaktion bör gradvis öka mängden dryck

Bäst recept

 1. Från torkade äpplen: Ta per liter vatten 100 g torkade äpplen. Skölj beståndet väl och blöt i varmt vatten så att äpplen sväller något. Koka compote över låg värme i 25-30 minuter och svalna. Socker i denna dryck är inte värt att lägga till.
 2. Från torkade aprikoser: Ta ca 100 g torkade aprikoser för kompott från en liter vatten. Skölj de torkade frukterna och låt dem stanna i vatten i 5 minuter, skära sedan i kvarts, doppa i kokande vatten och koka i 15 minuter.
 3. Från russin: Ta 2 matskedar russin, skölj och fyll i liter kokande vatten. Lämna över natten eller koka i tio minuter, och efter kylning, spänning.
 4. Från plommon: Skölj några bär av prunes och skär i halvor. När vattnet kokar, kasta pommes frites i en kastrull och låt det koka i ca 10 minuter. Det är nödvändigt att insistera på en sådan dryck i 30 minuter, varefter det återstår att filtreras och kan ges till barnet.
 5. Från en blandning av torkad frukt: Efter tvättning av flera bitar av torkade aprikoser och pommes frites, samt lite russin, blötlägg frukten i vatten för noggrannare rengöring. Lägg råvaran i en kruka med kokande vatten. Det är nödvändigt att laga en sådan kompott ca 15 minuter.
 6. Från torkade och färska frukter: Ta torkade aprikoser, flera pruna bär, samt färsk päron och äpple skivad. Efter rengöring och tvättning av frukten, lägg dem i kokande vatten, laga sedan på låg värme i 10 minuter. Lämna drycken i 1 timme, då måste den filtreras och ges till smulorna.

Hur man förbereder en kompote av torkad frukt, se kulinariska skolan i programmet "Ät i hemmet".

tips

 • Koka barnkompot utan att tillsätta socker till den. Om du vill söta drycken kan du använda fruktos eller druvssocker.
 • Ta för komposit avsedd för barnet, bara rent filtrerat vatten. Det bästa valet skulle vara speciellt renat vatten för barnmat.
 • Det är bäst att laga färsk fruktkomposit varje dag. Förvara den beredda drycken ska inte vara längre än dagen, eftersom det kommer att bryta ner näringsämnen. Samtidigt bör compote vara i kylskåp, speciellt om det innehåller russin.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa