Från vilken ålder kan kakao ges till ett barn?

Innehållet

Kakao för många vuxna är associerad med barndom, mammas vård och värme. Och det är inte förvånande att mam vill behandla ett växande barn med en sådan god dryck. För att barnet ska få bara trevliga känslor och fördelar från honom, bör man veta från hur många månader det är tillåtet att prova en sådan drink, vad är nyttan och skadan och hur man lagar det för ett barn.

Vad är kakao

En drink som kallas "kakao" är gjord av frukterna från ett ständigt gröna träd med samma namn. För första gången kokades det av de gamla aztekerna och kallade det "bittrat vatten". När frukterna kom till Europa, var drycken från dem bryggd endast för kungliga personer. Det var bara under 18-talet som vanliga människor började dricka det. Nu odlas bönor för tillverkning av kakaopulver huvudsakligen i Afrika, och drycken distribueras över hela världen.

Kakao är från Sydamerika

Än användbart

 • Barnet kommer att få värdefulla proteiner, fibrer, fosfor, zink, kalcium, vitamin B9, järn och andra ämnen.
 • Stimulerar endorfinsyntes, tack vare vilken kakao förbättrar humöret.
 • Rik på fleromättade fetter som är viktiga för bildandet av cellmembran. Sådana fettsyror minskar nivån av skadligt kolesterol.
 • Det lockar med sin trevliga chokladsmak och uppfyller perfekt hunger. Det är användbart att ge smala barn.
 • Theobromin i kompositionen kan hämma hostreflexen något, Därför rekommenderas drycken för torr hosta, vilket plågar barnet.
 • Om barnet vägrar mjölk, kommer kakao att hjälpa till att komma ur denna situation utan konflikt, När allt kommer omkring, använder de vanligtvis ett recept på mjölk.
 • De biologiskt aktiva föreningarna som den innehåller har en positiv effekt på mental aktivitet. Drunk på morgonen kakao för att förbättra studentens prestanda och lindra stress från stress under lektionerna.
 • Han har förmågan att påskynda återhämtningsprocesserna i musklerna efter träning, Därför rekommenderas denna dryck för barn som går i sportklubbar.
Kakao ger näring till barnens kropp med vitaminer och mineraler, förbättrar prestanda och förbättrar humör.

Skada och kontraindikationer

 • Allergier kan uppstå Därför, med en tendens till allergiska reaktioner, är bekantskap med en sådan dryck uppskjuten till en senare ålder (åtminstone upp till 3 år). En negativ reaktion uppenbaras av fläckar på huden, ett kliande utslag, ögonlockens inflammation och andra symtom. När de dyker upp, ska du omedelbart avbryta drycken och kontakta en läkare.
 • Det verkar som en källa till koffein och teobromin, vars egenskaper är likartade. Dessa föreningar i överskott av mängd ökar barnets aktivitet och exciterar nervsystemet. Av denna anledning bör kakao övergivas för hyperaktivitet, liksom småbarn med choleriskt temperament.
 • Kakao berusad på natten kan förhindra att ett barn somnar.
 • Förberedelse av drycken innebär tillsättning av mjölk och socker, så kakao är ganska högkalorier. Detta medför begränsning av dess användning hos barn med övervikt.
 • Om du ger barnet det före måltiden, kan barnet vägra att äta, eftersom drycken är ganska tillfredsställande.
 • Det är kontraindicerat hos barn som har nedsatt njurfunktion, och har också problem med utbytet av puriner.
 • För ofta användning kan provocera förstoppning.
 • Dricka kan orsaka migrän.
Kakao stimulerar nervsystemet och kan orsaka allergier.

Hur många år att ge barn

Läkare råder inte att ge kakao till ett ettårigt barn, men det rekommenderas att prova en sådan drink för första gången sedan endast 2 år Oönskade intag på 1 år är förknippat med en ökad risk för allergier. Dessutom behöver extra socker och ökad aktivitet för ett litet barn inte heller något. Det är därför den första koppen är att erbjuda den tvååriga småbarnen eller det äldre barnet.

Den första delen ska vara en liten mängd dryck - bara några skedar. Så mamma kan förstå, om barnet överför kakao eller bekanta bör skjutas upp i 3-5 års ålder. Om efter morgondelen av drycken på kvällen har barnet inte utslag på huden och andra tecken på allergi, nästa gång du kan fördubbla volymen av produkten. Delningen ökar gradvis och mycket noggrant tills åldersnorm.

Läkare använder kakao att dricka över 2 år

Hur mycket kan du dricka ett barn

I åldern 2 till 5 år är den optimala delen av kakao per dag 50 ml, och drickfrekvensen bör inte överstiga 4 gånger i veckan. Det är bäst att erbjuda barnkakao till frukost. Låt en sådan sötdryck i förskoleåldern vara en sällsynt delikatess, och från 6 år kan du dricka det oftare (även varje dag). En elev under 10 år kan dricka 100 ml åt gången, och i äldre åldrar kan delen ökas till 150-250 ml.

En daglig servering av kakao för ett 2-årigt barn ska inte vara mer än 50 ml.

Yttrande Komarovsky

Komarovsky kallar kakao som är användbart för ett barns dryck, men det betonar också föräldrarnas uppmärksamhet att det fungerar som en energikälla. Enligt populärläkaren kommer det inte att skada sig från en kopp kakao per dag, men mamma bör komma ihåg att kakao ökar barnets aktivitet, så du borde inte dricka denna drink på natten.

En kort kommentar från doktorn i videon nedan.

Hur man väljer

När du köper kakaopulver till barnmat, läs noggrant etiketten och hitta utgångsdatumet. Snabb, vilken dryck är bättre, produktens sammansättning hjälper dig - det bör inte innehålla konserveringsmedel, smaker och färgämnen.

Butikerna har kakadrycker, varav en är Nesquik. Men trots aktiv reklam är de underlägsna nyttan till vanligt kakaopulver. Därför köper små barn bara en naturlig produkt.

Öppna paketet, se till att pulvret är homogent, består av små partiklar och har en rik chokladfärg. Det är bättre att bli av med grå eller vitaktig kakaopulver, eftersom det är bortskämd. Förvara den på ett torrt ställe i en tätt sluten behållare.

Hur man lagar mat

För att göra en god dryck, häll 1,5 tsk kakaopulver i en kastrull. Tillsätt samma mängd socker och blanda noggrant för att undvika klumpar. Häll i 100 ml varmt vatten och värm upp över måttlig värme med konstant omrörning, vänta på kokning och häll sedan i 150 ml mjölk (det bör förvärmas).

Minska värmen och fortsätt att värma drycken, ta bort den från ugnen innan kakaoen kokar. Ta en visp och slå drycken i 15 sekunder tills skum visas. Så blandar du grundligare komponenterna och förhindrar bildandet av en film (många barn på grund av att hon vägrar från en sådan dryck).

Andelen socker och kakaopulver kan ändras enligt barnets preferenser. Någon gillar en sötare dryck, och någon älskar mer choklad. Om kakao serveras med kakor eller annan söt produkt, bör mängden socker i receptet minskas. Du kan diversifiera receptet genom att lägga vanilj, kanel, kondenserad mjölk, smält mjölk eller grädde under tillagningen.

Ett barn i förskoleåldern kan dricka det antingen varmt eller kylt. Vissa barn älskar att festa på dem genom ett cocktailstrå.

För äldre barn kan du göra en efterrätt genom att hälla en isbit på kall kakao och dekorera med vispgrädde och chokladflis på toppen.

Skolbarn i den kalla årstiden kan erbjuda en cocktail rik på vitamin C, För beredningen av vilka du behöver kombinera med en blandare 2 matskedar av kakaopulver, ett glas mjölk och 3 matskedar rosenkrets sirap. I denna dryck kan du också lägga till några bär eller frukter efter smak.

Kakao eller varm choklad

När ett barn smakade kakao och blev förälskad i den här drinken, får många mammor idén att göra varm choklad gjord av naturlig choklad och grädde Men denna delikatess är mindre föredragen för barnmenyn, eftersom drycken är väldigt tjock, tjock och högkalorisk. Inkludera det i barnmenyn är inte tidigare än 10 år.

Om vi ​​pratar om snabb varm choklad, som köps i en stormarknad, behöver barn inte bekanta sig med en sådan dryck. Det är bra om det sker så sent som möjligt, eftersom kompositionen av en sådan produkt innehåller många stabilisatorer, smaker, emulgeringsmedel och andra tillsatser. Dessa ämnen är inte användbara även för vuxna, så barn behöver inte en sådan "varm choklad".

För information om när du ska ge barnkakao, och varför det anses vara säkrare än kaffe eller te, se överföring av Dr Komarovsky.

Du kommer att lära dig mer om fördelarna genom att titta på programmet "Live is Great".

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa