Hur man lagar mat och hur man lagar blomkål för kompletterande livsmedel?

Innehållet

En sådan användbar välsmakande grönsak, som blomkål, förekommer i alla spädbarns kost under introduktionen av vegetabiliska livsmedel. Vad är fördelen med denna grönsakskultur och hur man förbereder rätter från den för barnet?

godsaker

 • Blomkål anses vara en icke allergiframkallad grönsak, vilket medför att det införs barnens kost bland de första produkterna.
 • Blomkålstopp rekommenderas för barn som tar ut kroppsvikt och lider också av förstoppning och kolik.
 • Blomkål smakar bra.
 • Denna grönsak smälter lätt i barnens tarmar, eftersom den innehåller mindre fiber än i andra typer av kål.
 • Blomkål kommer att verka för barnet som en källa till mineraler (kobolt, jod, kalium, fosfor, järn, magnesium) och vitaminer (särskilt C och A).
 • Vegetabiliska proteiner från denna typ av kål bidrar till att gallbladder och lever fungerar normalt.
 • Användningen av blomkål stärker kärlväggarna och benen.
 • Denna grönsak rekommenderas för barn med höga nivåer av socker.
Blomkål för utfodring
Blomkål är väldigt användbar och är perfekt för barn som matas första gången

För fördelarna med blomkål för barn och vuxna, se "Live Healthy".

cons

Om du ger ett blomkål till barnet under det första levnadsåret i för stor mängd kan det orsaka utslag, ont i tarmarna, nedsatt njurfunktion och negativ effekt på sköldkörteln.

Från vilken ålder kan jag ge?

Bekantskap med blomkål uppträder vid införandet av grönsaker i barnens diet över 6 månaders ålder. En sådan grönsak införs vanligtvis en av de första. Om barnet är på artificiell utfodring kan du gå in i kål i menyn en månad tidigare.

Gå in i kosten

Det första provet av blomkål utförs på morgonen matning. Baby ger halv eller en tesked potatismos från denna grönsakskultur. Om barnets välbefinnande inte har förvärrats hela dagen, har han inte haft utslag eller lös avföring, så nästa dag kan delen fördubblas. Gradvis lägger till fler och fler skedar potatismos till den del av barnet som justeras till 50 g och mer. Efter en månad, tillsätt lite vegetabilisk olja till puréen.

Barn äldre än 8 månader för att steka kål är inte längre nödvändiga. Erbjuder dem en kokad grönsak som en separat maträtt eller lägg till enskilda blomställningar till soppa antingen i gryta.

Blomkål för barn
För barn över 8 månader kan du ge hela blomkålblommor kokta i en dubbelkedja.
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Matlagningsmetoder

Om kål köptes på marknaden eller i en butik är det värt att hålla den i 4 timmar i kallt vatten innan du lagar mat. Därefter tvättas grönsaken grundligt med rinnande vatten och demonteras till blomställningar.

Hur mycket att laga mat?

Placeras i en emaljpanna i kokande vatten, bitar av blomkål ska kokas i ca 7-10 minuter. Salt för den första puréen av denna grönsak är inte tillsatt. I en dubbelkokare kokas blomkål i ca 15 minuter och i en långsam spis - 25 minuter.

Hur man gör potatismos?

Kokad tills mjuk, kål kan krossas med en bländare eller genom en sil för att få konsistensen av kefir.Ofta är den resulterande hackade blomkålen för tjock, så den läggs till buljongen eller bröstmjölken. Om barnet förbrukar spädbarnsformeln, kan det också användas för avelpuree.

Blomkålpuré med bröstmjölk
Blomkålpuré för första utfodring görs bäst med tillsats av bröstmjölk.

Broccoli och blomkål med ostsås

För denna maträtt, som du kan behandla barn äldre än 8 månader, måste du ta:

 • 50 g broccoli;
 • 50 g blomkål;
 • 15 g smör;
 • 1 msk. en sked mjöl;
 • 150 ml mjölk;
 • 50 g cheddarost;
 • Bay leaf.

Separera de vältvättade grönsakerna i småfloretter och koka i ca 5-8 minuter tills det är mjukt och kapa kålen till potatismos. För att göra såsen lägger du smör och mjöl i en liten kastrull, täcker med mjölk och lägger till lövblad. Ingredienserna i såsen som kokas, måste ständigt omröras och vänta på att blandningen blir tjockare. När du har tagit av såsen från värmen och dra ut ett bladlöv från den, lägg den riven osten och vänta tills den smälter. Blanda såsen med grönsakspuré och kyla lite, då kan du ge barnet.

Från denna mängd produkter får du 8 portioner. De kan förvaras i kylskåp för en dag, såväl som frysning.

Broccoli och blomkål med ostsås
Ett barn äldre än 8 månader kan redan behandlas med en läcker och näringsrik maträtt av broccoli och blomkål

Hur fryser man på vintern?

Fryst kål kan hjälpa till på vintern. Tvättade blomställningar ska torkas och vikas i en påse, placeras sedan i en frys. Fryst kål ska lagas omedelbart, utan avfrostning.

Lure blomkål på vintern - frusen
Att mata ditt barn med blomkål på vintern kan du frysa det

Tips för att välja

När du köper blomkål i burkar från olika tillverkare av barnmat måste du titta på behållaren själv (kontrollera dens täthet) och hållbarhet. Som en del av denna diet bör endast blomkål och vatten vara.

När du väljer en ny grönsak för att förbereda barnens rätter måste du ta kål, som inte har någon synlig skada och svarta fläckar. Närvaron av gula blad i huvudet ber dig att grönsaken är gammal. Färskkål kan sättas i kylskåpet i upp till 5-10 dagar.

Blomkål för utfodring
För att mata barnet behöver du bara välja ny blomkål utan skada

Om en mamma köper fryst kål till ett barn, bör du vara uppmärksam på mängden is (om det är mycket, har produkten redan tinas ut) och hållbarhet.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa