Från vilken ålder kan räkor ges till barn och vad är deras fördel?

Innehållet

Skaldjur är älskad av många vuxna, så rätter med tillägg visas alltmer på bordet av våra landsmän. En av de mest populära är räkorna, med vilka de förbereder sallader, soppor och andra läckra rätter. Om det finns ett litet barn i familjen uppstår en logisk fråga om de kan ges till barn. Låt oss titta på hur sådana skaldjur är användbara för barnets kropp, från vilken ålder du kan ge ett barn ett försök med räkor och hur bäst att förbereda dem för en barnmeny.

godsaker

  • De är kaloriprodukter som lätt och snabbt smälter.
  • De innehåller lätt smältbara proteiner, som har alla väsentliga aminosyror för tillväxt. De innehåller också vitaminerna A, E, D, C. fördelaktiga fettsyror och spårämnen (jod, kalcium, järn, zink, fosfor och andra).
  • De har en trevlig smak, och lägger dem till en välkänd maträtt, till exempel i en sallad, gör den mer förfinad.
Räkor innehåller många element som är fördelaktiga för kroppen.

cons

  • Räkor, som andra skaldjur, blir ofta orsaken till matallergier.
  • På hyllorna i våra butiker finns inte bara räkor fångade i naturligt vatten, utan även skaldjur från speciella gårdar som kan innehålla antibiotika och tillväxthormoner.
  • Förberedelser innebär ofta användning av en stor mängd salt, som inte kan kallas användbart för ett barns kropp (ett överskott av salt kan orsaka ödem).
Räkor kan orsaka allergier

Från vilken ålder kan jag ge?

Inte en enda barnläkare råder att ge räkor till barn under ett år, men de flesta läkare råder dem att vänta lite längre med införandet av skaldjur i kosten efter ett år.

Om du ger en räka på 1 år kan det vara en förutsättning för utveckling av allergi mot skaldjur och ibland framkalla en reaktion på non-food allergener. Dessutom kan mamman inte vara säker på deras kvalitet, köpa en produkt i affären, så även om 2 år kan rätter med sådan fisk och skaldjur inte betraktas som säkra för barnet.

Enligt de flesta barnläkare, till vilka Dr Komarovsky tillhör, kan räkor inkluderas i barnmenyn när han är 3 år gammal. Du kan prova dem lite tidigare (från 1,5 år) med brist på protein i barnets kost och förutsatt att smulorna inte har en allergitendens, och vid kokning kommer saltet att användas i minsta mängd.

Läkarna rekommenderar att man inte ger räkor till barn under 3 år

Gå in i kosten

Den första delen av räkor bör vara den minsta mängden av denna skaldjur, till exempel en liten sak. En ny produkt ska ges på morgonen för att märka en eventuell allergisk reaktion under dagen. Om allergier inte uppstår, nästa gång mängden ökar.

De kan ges till ett barn istället för en fisk eller kötträtt. Denna ersättning rekommenderas endast en gång i veckan. Dessutom får ett barn under 5 år inte ges mer än 50 gram av sådan fisk och skaldjur per dag och barn över 5 år kan få en servering av sådana skaldjur 80-100 g.

Börja med att presentera räkor i barns kost kan vara från 3 år, inte mer än 1 gång per vecka för en sak

Matlagningsmetoder

Oftast för barn kokas de i 2-5 minuter och serveras med en skål. Dessutom kan de vara en ingrediens i soppor, sallader, salta bakverk eller andra rätter. Räkor kan också stekas i en liten mängd olivolja.

Tips för att välja

Noggrant inspektera dem när de köper.En kvalitetsprodukt, när det gäller kokad och frusen räkor, är rosa eller korall, och huvudet kan vara grönt eller brunt. Om huvudet är svart, bör fisken kasseras. Välj storlek efter räkor, eftersom näringsämnena finns i dem i större mängder än i stora.

För en jämförelse mellan räkor och bläckfisk när det gäller protein, kolesterol och fleromättade omega-3-fettsyror, se "Live Healthy".

Om hur de odlas, se programmet "Galileo".

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa