Hur presenterar du morötter i kompletterande livsmedel och i vilken ålder kan du ge barnpurépuré och juice?

Innehållet

När barnet börjar prova grönsaker vill föräldrar ge honom de mest användbara grönsakerna, bland annat morot är en av de mest värdefulla. Är det möjligt att mata barnet med denna grönsak i upp till ett år, är det farligt för spädbarn på grund av sin apelsinfärg och hur är det bättre att förbereda en morot för barnen?

Morotpuré i baby
Morot är en mycket användbar grönsak

Fördelarna

  • Morötter tjänar som en rik källa till beta-karoten - en förening där vitamin A är värdefull för din babys hälsa. Detta vitamin är viktigt för metaboliska processer, bildandet av tänder, hud, ben och slemhinnor. Dessutom vet alla att beta-karoten har en positiv effekt på synen. Med brist i maten av detta ämne kommer barnet att ha torr hud, frekventa sjukdomar och långsam tillväxt.
  • Bland de mineraler som är rika på morötter är kalcium, fosfor, natrium och kalium. Av vitaminerna i morötter finns det särskilt många B-vitaminer, C-vitamin, folsyra och vitamin E.
  • Morötter anses också som en utmärkt källa till fiber och pektin. Tack vare sådana ämnen förbättrar denna grönsak digestionen. Det noteras att äta morötter eliminerar stagnation av gallan och orsakar mild laxativ effekt.
Morot och tjej
Morötter är mycket användbara, men bör introduceras i kosten med försiktighet.

För mer information om fördelarna med morötter, se programmet "Live healthy."

skada

Det är känt att morötter kan orsaka en allergisk reaktion hos många barn. Dessutom orsakar ett överskott av morötter i kosten karotengulsot.

Huden på palmerna och sålarna på barnet blir gul, scleraen verkar också gul. Sömnkrummer blir sämre, barnet kan uppleva illamående och kräkningar. Samtidigt försvinner alla symtom så snart morötter utesluts från menyn.

Från vilken ålder ska införas i foderet?

Morotpuré införs i kosten av ett barn som är ammande med andra grönsaker från 6-7 månaders ålder. Bekantskap med morötter uppträder vanligen efter att barnet har provat zucchini, potatis, broccoli och andra mindre allergiframkallande grönsaker. Artificiellt matade barn börjar smaka morötter 1-2 månader tidigare.

Juice från denna grönsak ges vid 7-8 månaders ålder. För första gången ges barnet endast en tesked potatismos eller saft, eller till och med hälften av denna del, noggrant följt några förändringar i barnets tillstånd i 3-4 dagar. Även om barnet tolererar morötter perfekt, rekommenderas inte rätter från denna grönsak att ges dagligen (det räcker med att laga dem två gånger i veckan).

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

När kan jag ge rå morötter?

Färsk morot förekommer i barnets kost äldre än ett år. Från det till en enårig bebis kan du göra en sallad genom att gnugga riven morötter på ett fint rivjärn. För att få karoten från en sådan sallad, glöm inte att lägga till gräddfil, vegetabilisk olja eller naturlig yoghurt till rotgrödan.

Du kan behandla ditt barn till frukost med denna vitaminsalat eller ge honom ett mellanmål. Du kan också lägga revet äpple eller skivad torkad frukt till morötter.

Morötter i deras råa form bör ges till barnet i en nibbler, så att barnet inte stryker på en bit av det.

Hur man lagar mat

Potatismos

För en bebis som ska försöka moroten för första gången, välj en kvalitetsrotgrönsak, tvätta den bra och ta bort den övre delen, klippa av svansen och toppen också.

Koka grönsaken tills den är öm, så ska den males till en jämn mos med en sik eller bländare. För att massan inte blir för tät och tjock, lägg till lite mums mjölk eller en blandning till morotmassan. Salt den första morotpuréen borde inte vara.

Morötter är särskilt användbara i form av potatismos efter införandet av vegetabilisk olja i barnets diet, eftersom fetter bidrar till en bättre absorption av vitaminer från roten. Eftersom morötter är sällan beredda som de första vegetabiliska komplementära livsmedel, kan för de första proven en liten bit morötter läggas till andra grönsaker som barnet redan har försökt.

Morotpuré äter barn
Morötter absorberas bättre med fetter, så lägg till bröstmjölk till morotsmulor

Om potatis och blomkål redan införs i barnets kost, förbereda en maträtt för barnet, vars recept presenteras i nästa video.

juice

Samlar för att förbereda sina egna händer morotsjuice för barnet, suga morot i ca 2 timmar i vatten, tvätta sedan grönsaken och skalla den. Efter grating rotgrönsaken på en rivare, vik den revade moroten i flera lager av gasbind, pressa ut saften och späd 1 till 1 med kokt vatten. Ge denna saft 1-2 gånger i veckan. Det blandas ofta med äppeljuice och andra färska juicer.

Morotjuice för barn
Juicer hjälper dig att förbereda färsk gulrotjuice mycket snabbare.

I allmänhet kan formen av en morot för att ge barnet inte, eftersom smulan kan kvävas.

Om du redan har infört smulor av bananer och äpplen i din kost, förbered en smoothie för ditt barn enligt följande recept.

Finns det allergi?

Morötter anses faktiskt som en mycket allergiframkallande grönsak på grund av deras höga beta-karotenhalt. Att äta morötter kan leda till utslag efter den första skedan. Men även om barnet reagerat normalt på de första proven av moroten, kan det uppstå allergi inom några dagar efter att ha ätit denna grönsak.

Det är därför att introduktionen i barns diet bör vara mycket försiktig. Denna grönsak kan bara ges till ett friskt barn under den första halvan av dagen och ser reaktionen på smulorna i 2-3 dagar. Om ingen negativ effekt upptäcks, efter 3 dagar kan du ge barnet en annan del av morötter. Om småbarnet har utslag eller andra negativa manifestationer utesluts morötter från menyn en stund.

Baby äter morötter
Introducera morötter i kost av spädbarn bör vara en liten mängd. Reaktionen på produkten måste övervakas minst 3 dagar.

Tips för att välja

  • För disken som du ska laga karazuzu, välj en morot utan fläckar och spår av mögel.
  • Köp inte för stora morötter, eftersom mer nitrater ackumuleras i stora rötter. Det bästa valet för barnmat kommer att vara frukt som väger ca 150 g.
  • Om du inte vill laga morotpuré hemma, köp en färdig version från en känd tillverkare av mat till barn. En sådan produkt blir homogeniserad och användbar om den inte innehåller några andra ingredienser förutom morötter och vatten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa