Vid vilken ålder kan du ge socker till ett barn?

Innehållet

Det finns ganska mycket prat om farorna med socker idag. Det faktum att vitsocker inte får ges till barn kan höras från barnläkare, och från tandläkare och från anhängare av en hälsosam kost. Men gör det verkligen skada människokroppen eller har denna produkt fördelaktiga egenskaper? Och vid vilken ålder är det tillåtet att inkludera det och söta matar i barnmenyn?

Bomullsgodis - En av favoritbarnets delikatesser

Fördelarna

För ett barn är socker främst en källa till snabba kolhydrater, vilket ger barnets kroppsenergi för aktiva rörelser och mentala processer. Dess användning aktiverar många processer i barnets kropp, liksom en positiv effekt på hjärnan.

Dessutom påverkar sockret barnets stämning, eftersom den söta smaken av mat ger nöje. En bra egenskap är också dess hämmande effekt på många skadliga mikroorganismer, så att den används som ett naturligt konserveringsmedel.

skada

  • Notera den negativa påverkan på tarmmikrofloran. Överdriven sötsaker hämmar fördelaktiga bakterier och aktiverar jäsningsprocesser, vilket kan orsaka avföringstörningar och flatulens.
  • Högt värmevärde orsakar risken för viktökningförknippad med överdriven användning av en sådan produkt. Socker, som inte spenderas av ett barn vid kraftig aktivitet, förvaras i kroppen och deponeras i fettreserver.
  • För mycket socker i barnets diet är dåligt för nervsystemet. Barn som äter mycket godis är mer excentiva och irriterade. Deras beteende är hysterisk, och ibland med aggressions manifestationer.
  • Det har en negativ inverkan på absorptionen av vitaminer, liksom på mineralmetabolism. Speciellt bidrar konsumtionen av en sådan produkt till utlakning av kalcium och provar brist på B-grupp vitaminer.
  • Dess användning är en av de faktorer som provar utvecklingen av karies. Söt dricks kan orsaka flaskkaries, på grund av att krummen förlorar mjölkande tänder tidigt, vilket kan leda till felaktig bitning.
  • Efter att ha ätit sötsaker Barnets immunskydd blir försvagat ett tag.
  • Barnen vänder sig snabbt till den söta smaken och kan vägra skålar till vilka den inte är tillsatt.Till exempel dricker de svagt te med socker och kompote och slänger vanligt vatten.
  • Förhöjt blodsocker kan provocera mat allergier eller dess förvärring.

Den berömda barnläkaren Dr E. Komarovsky berättar om skadan:

Från vilken ålder kan ges

De flesta barnläkare rekommenderar inte att du lägger socker till barnets rätter under ett år gammal. De är säkra på att det är tillräckligt för ammande barn att få laktos från modermjölk eller anpassad blandning. Vid en ålder av 6 månader i kost av spädbarn förekommer naturliga fruktkos- och glukoskällor i form av fruktpuréer, och komplexa kolhydrater framställs av spannmål och grönsaker.

Kännedom om sockerläkare rekommenderar att man försenar så mycket som möjligt, men efter ett år är det tillåtet att lägga till barnmat i små kvantiteter. 6 g socker per dag anses vara normen för barn under 3 år och 7 g av sådan produkt för barn 3-6 år.

När det gäller ljuka rätter, kan du i menyn med barn 1-3 år gamla ta en liten marshmallow, marshmallow eller marmelad samt hemlagad kakor och sylt. Choklad, honung, glass och konfekt rekommenderas att inte ge barn upp till 3 år.

Socker i produkterna rekommenderas inte för barn under ett år.
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Yttrande E. Komarovsky

Den kända barnläkaren anser honom inte ondskan och påstår inte sin prövande skada. Tvärtom Komarovsky betonar att det är socker och andra kolhydrater som är viktiga för livet för ett barns kropp.

Samtidigt stöder en populär doktor kollegor och rekommenderar inte att man lägger till den näring av spädbarn som försöker komplettera livsmedel. Enligt Komarovsky, om ett barn vägrar icke sötad mat, till exempel kefir, är det bättre att blanda det med fruktpuré eller torkad frukt än att tillsätta vitsocker.

När det gäller socker i barns kost äldre än ett år ser den kända läkaren inte det som ett stort problem om barnet är hälsosamt och aktivt, och söta livsmedel används inte för att ersätta hälsosamma livsmedel, som spannmål eller grönsaker.

ändå Komarovsky betonar att många föräldrar försöker kompensera barnet för brist på uppmärksamhet med sötsaker. Och om pappa köper ett barngodis istället för en aktiv tidsfördriv, måste du först och främst ändra relationerna inom familjen och inte förklara socker som huvudfienten.

Titta på frigivningen av programmet Evgeny Komarovsky, där ämnet socker och produkter baserade på det i barnens kost undersöks i detalj:

Vad man ska ge

De vanligaste barnen i kosten inkluderar granulärt socker som erhålls efter bearbetning av sockerbetor. Det präglas av vit färg och innehåller sackaros. Även för beredning av barnens rätter används ofta druvssocker. Det är mindre skadligt för tänderna dextros.

Också i barnets meny kan vara närvarande och brunt socker. Råmaterialet för en sådan produkt är sockerrör.

Eftersom detta orefinerade socker är mindre renat än vitsocker kvarstår en viss mängd B-vitaminer och mineraler (kalcium-, fosfor-, kalium-, magnesium- och järnsalter) i den.

Det finns inga andra fördelar med brunt socker, eftersom det också är högkalorit och kan prova samma problem som en betorprodukt. Dessutom kan det orsaka allergier.

Några mer vitaminer lagras i brunt socker än normalt

Ska jag ge fruktos istället för socker

En annan vanlig ersättning för vanligt socker är fruktos, som kan köpas överallt i sektionerna för diabetessvaror. Denna produkt är framställd av bär och frukter.

Den största skillnaden i en sådan enkel kolhydrater är avsaknaden av en kraftig ökning av blodsockernivån efter att ha ätit fruktos. För splittring kräver det inte insulinproduktion, därför är fruktoser säkert för diabetiker. Dessutom är söttheten av fruktos mycket högre än för vitsocker, därför är nästan hälften så mycket som används för att uppnå samma söta smak av produkten.

Dessa faktorer tillåter dig att inkludera fruktos i barnmenyn istället för traditionellt socker, men måttlighet i dess användning är också nödvändigt, eftersom ett överskott av fruktos i kosten kan orsaka fetma.

sötningsmedel

Vid framställning av mat idag används olika sockersubstituerande ämnen i stor utsträckning, t ex sukralos, aspartam eller acesulfam. De kan tillhandahålla behovet av en söt smak hos barn med diabetes, men friska barn rekommenderas inte. Effekterna av substitut på barnets kropp har ännu inte studerats fullständigt, och vissa föreningar har en negativ effekt, varför de i många länder är förbjudna.

I barnens diet bör sött alltid vara måttligt.

Det är bättre, titta i programmet "Att leva friskt."

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa