Vid vilken ålder kan ko mjölk ges till en bebis?

Innehållet

Vid tiden för våra mormor hjälpte mjölken till att mata många barn när amning var omöjligt, men nuförtiden gör mjölkformeln ett bra jobb med den här uppgiften. Detta medför kontrovers mellan unga mödrar och den äldre generationen.

Ska vi ge mjölk från en ko till ett litet barn istället för en blandning, eller är det farligt för hans hälsa? Hur överför man en baby från bröstmjölk till ko? Vad är nyttan och skadan för denna produkt för barnets kropp? Vid vilken ålder är det bäst att introducera barn till honom? Är det nödvändigt att koka det eller kan det ges omedelbart från under koen?

Dessa och många andra frågor oroar nästan alla unga mamma. Låt oss försöka förstå dem, och ta reda på varför det är omöjligt att ge det till små barn, som moderna barnläkare säger.

Vad är användbart?

 • Det fungerar som en källa till fördelaktiga proteiner från vilka barn får alla väsentliga aminosyror.
 • Ger människokroppen kalcium- och fosforelement utan vilka bildandet av tänder och ett starkt skelett är omöjligt.
 • Innehåller en stor mängd vitaminföreningar, inklusive vitamin D, vilket är viktigt för barn.
 • Hjälper till att stärka immunförsvaret.

Det bör noteras att alla dessa användbara egenskaper kan erhållas endast med korrekt och snabb införande av en sådan produkt i barnens kost.

Ko mjölk innehåller proteiner, kalcium, fosfor och andra vitaminer som är nödvändiga för barnens kropp.

Från vilken ålder att ge?

Ko mjölk förekommer i kosten av ammande barn i en ålder av 9 månader, som en ingrediens i mjölkgröt. En spädbarn som matas med en blandning kan börja laga en sådan gröt lite tidigare - 7-8 månader. I det här fallet är den dagliga dosen av mjölk inte mer än 100-150 ml.

Om vi ​​pratar om att ersätta bröstmjölk, bröst eller anpassad blandning rekommenderas det inte att göra detta i upp till 1 år. Om det är omöjligt att amma en bebis är den bästa ersättningen för barn under det första året av livet mjölk formel. Även om det är gjord av mjölk från kor, men under bearbetningen rengörs det, och kompositionen är så nära som hos kvinnor.

Barn äldre än ett år, mjölk kan ges som en dryck i en liten mängd (upp till 200 ml).

Att regelbundet ge en sådan produkt i en större volym till ett barn varje dag är möjligt efter 3 år.

För ammande barn på 8 månader introduceras ko mjölk i kosten, som tillsats till gröt men högst 150 ml, som en drink kommer mjölken att vara lämplig för barn efter ett år av livet.

Separat noterar vi att barnet erbjuds en produkt med en fetthalt av 2,5-3,2%. Om en mamma är intresserad av när man ska börja skumma mjölk till sitt barn, ska hon vara medveten om att en fettfattig produkt inte rekommenderas till 2 år.

Skummjölk kan behandla ett barn över 2 år gammalt
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Vad är skadligt

Skamsammens skada för barn är förknippade med betydande skillnader i dess komposition från moderen.

Bröstmjölk är den perfekta maten som ska ges till nyfödda och matas till alla barn åtminstone till 6 månaders ålder. En ko ger honom ett antal parametrar:

 • Det innehåller för mycket protein. Intoleransen hos vissa barn vid användning av denna produkt är ofta associerad med förekomsten av en allergi mot protein.
 • En stor mängd kasein i kompositionen orsakar svårigheter med digestion. På grund av detta kan barnet förstoppas.
 • Innehåller mycket mer kalcium och fosfor än mjölk från människa. Och om överskott av kalcium inte absorberas i barnens tarmar, eftersom denna process har en ganska komplicerad reglering i människokroppen, kommer överskott av fosfor fritt in i blodet. Detta ökar belastningen på njurarna hos barnet, som försöker ta bort onödigt fosfor. Samtidigt förlorar barnets kropp också kalcium. På grund av sådana processer framkallar intagandet utvecklingen av rickets hos små barn.
 • Det innehåller också för mycket magnesium, kalium, klor och natrium. För att föra dessa element ur barnets kropp fungerar krummarnas utsöndringssystem med ökad belastning. En av konsekvenserna av denna situation kan vara uttorkning.
 • Även om fettet i bröstmjölk är nästan detsamma som i mjölk, är kvaliteten på dessa fetter annorlunda. Fettsyror som barnet får under amning absorberas bättre och har en positiv effekt på nervsystemet och matsmältningssystemet. Fetter i kolmjölk är mättade, så de smälter hårdare. Därför rekommenderas inte barn med fettinnehåll högre än 4% för barn under de första åren av livet.
 • Järnhalten i mjölk är mycket lägre än i bröstet, och dess assimilering är värre, eftersom kojölk, till skillnad från mamma, inte innehåller laktoferrin. Dessutom innehåller denna produkt lite jod, koppar, zink, askorbinsyra och E-vitamin, och det finns ingen folsyra och taurin i mjölk alls.
 • För tidig introduktion till barnmenyn kan skada matsmältningsorganets slemhinnor, som ibland kan leda till inre blödning.
 • Om kojölk ges samtidigt som amning fortsätter kan en sådan produkt påverka laktationen negativt. Ett barn kommer att tillfredsställa hans behov med mjölk och avvisar sin mors, eftersom det är svårare att få mat från bröstet än att dricka från en flaska.
 • Innehåller inte immunoglobuliner som är viktiga för att stödja immunitet. När du ersätter en sådan produkt med amning kan kroppsförsvaret hos barnet minska.
Mammors mjölk är mycket användbart för barn under ett år, ersätt inte ko mjölk för att inte skada den lilla kroppen.

Kontra

Ko mjölk bör inte vara full i sådana fall:

 • Om barnet redan har symtom på rickets.
 • Med problem med mineralmetabolism.
 • Med individuell intolerans.
 • Om barnets nära släktingar har diabetes.

Yttrande från Dr Komarovsky

En populär barnläkare är övertygad om att hela kojölk inte får ges till barn under ett år gammal. Han betonar att den tidiga introduktionen av en sådan produkt i spädbarnets diet i stället för den anpassade blandningen provocerar utvecklingen av rickets och negativt påverkar barnets tarmar.

Om mamman inte har möjlighet att amma barnet efter 3 månader eller vill slutföra amning vid 5-6 månaders ålder, rekommenderar Komarovsky att köpa och ge barnet en anpassad blandning.

Inkluderandet av mjölk i barnens kost efter ett år Komarovsky kallar acceptabelt, men i en ålder av 1 till 3 år, rekommenderar en berömd läkare att begränsa mängden druckna per dag till två glasögon. Han betonar att när det är möjligt att köpa speciell mjölk till barnet, rekommenderas för denna åldersgrupp, kommer en sådan produkt att vara mycket mer föredragen än den vanliga mjölken från en ko.

När det gäller konsummjölk i kost av treåringar och äldre barn tror Komarovsky att denna produkt efter 3 år kan konsumeras av barn utan begränsningar, om de gillar det och inte orsakar allergier.

Rekommendationer från Dr Komarovsky om införandet i kosten av babyko och getmjölk, lyssna på nästa video.

Att koka?

För babymat är säkerheten mycket viktig, så i de flesta fall måste mjölk, som erbjuds barn, genomgå värmebehandling. Kokning bidrar till att undvika en sådan allvarlig sjukdom som brucellos (kor tolererar det), vilket är en stor fara för barnets kropp.

Om mamman inte är säker på kvaliteten måste den kokas. Kokt mjölk behåller alla proteiner, kolhydrater, fetter och många andra ämnen. Det kan bara en liten minskning av innehållet i vitaminer, men det är inte lika farligt som infektionen av farliga infektioner. I sin oförstorkade form är det tillåtet att ge det endast till barn om det tas emot från en ko som hålls av din familj eller nära vänner (du är säker på sin hälsa).

Kokning är ett obligatoriskt förfarande om ko mjölk köps, och önskvärt om mjölken från din ko

Hur man går in i barnens kost?

På grund av risken för allergi bör bekännelsen vara försiktig och gradvis och varje mamma borde veta hur man odlar denna produkt, eftersom mjölken ges första gången spädda barn. När barnet är 1 år gammal kan du ta 1 del av kojölk och kombinera den med 3 delar kokt vatten.

Den första delen, som ges till barnet på morgonen matar, är 1 tesked. Om reaktionen inte följs kan dosen ökas till 200 ml. Därefter börjar du minska delen av vatten tills du helt tar bort det och du kommer inte att ge barnet hela mjölken. Vanligtvis kommer ofullerad produkt att ges från 3 års ålder. Den rekommenderade volymen för ett barn äldre än 3 år är 500-700 ml per dag.

Den första delen av komjölk bör inte vara mer än 1 tesked i utspädd form

Hur man väljer ett barn

Om du vill köpa mjölk till ett barn i 1-3 år, är det bästa alternativet en produkt märkt "för barn". Det produceras i miljövänliga områden och övervakas noggrantare, och säljs även i mer tillförlitliga förpackningar.

Köper vanlig mjölk till ett barn över 3 år, du bör välja en UHT eller steriliserad produkt. Den genomgår noggrann bearbetning så att inga farliga bakterier kvarstår i den. När du köper den läser du noggrant informationen på förpackningen och anger fettinnehållet och hållbarheten.

Jämförelse av fördelarna med ko- och getmjölk, se programmet "Att leva friskt".

Information som tillhandahålls för referensändamål.Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa