Från vilken fisk och från vilken ålder kan du börja mata barnet?

Innehållet

Fisken är utan tvekan användbar och förtjänar en speciell plats i barnens meny, men det är nödvändigt att presentera det i barnens kost. När är första gången att laga toddler fisk och hur man gör det?

Fisk med grönsaker
Fisk är en mycket användbar produkt för både barn och vuxna.

godsaker

Fisk är en användbar produkt eftersom den innehåller många ämnen som är nödvändiga för barnets tillväxt och hälsa. Dessa är högkvalitativa proteiner som lätt kan smälta och unika fetter, vilka är knappa i andra produkter och en stor lista över spårämnen. Dessutom är fisken annorlunda än köttets mer känsliga struktur, så det är lättare att smälta:

 • Ekorrar med vilka fisken är rik smälter lätt. De innehåller alla aminosyror som är nödvändiga för ett barns kropp, inklusive metionin, tryptofan, taurin och lysin.
 • Fisk är en underbar källa till fettlösliga vitaminer, i synnerhet A, D och E, samt friska Omega fetter.
 • Fisk saknar grova bindvävsfibrer och eldfasta fetter, så enzymerna i barnens matsmältningsorgan lätt behandlar denna produkt.
 • Havsfisk har en rik mineralkomposition, till exempel har den mycket jod och fluor.
River Fish Dishes
Havsfisk anses hälsosammare än floden.

Vilken fisk är friskare - hav eller flod?

I barnets kost kan du komma in som fisk som fångas i havet och arter som lever i floder. Samtidigt rekommenderas att börja med sorter av marina fiskar. Vad är skillnaden, likheten och fördelarna för mänsklig flod och havsfisk, se tabellen:

Flodfisk

Havsfisk

fetter

Innehåller en liten mängd omega fetter

Innehåller mycket omega-3 och omega-6 fetter

mineraler

Stora mängder kalcium och fosfor

En stor mängd magnesium, mangan, kalcium, jod, fosfor, fluor, zink, krom, järn och andra element

assimilering

Snabb och väldigt lätt

Snabbt och enkelt

Allergi risk

låg

hög

Kostnad för

Billigare än havet

Presenteras av ett brett utbud av priser.

friskhet

Säljs levande eller färska kylda

Finns i kylning, men oftare fryst

fara

Ofta förorenad av skadliga ämnen som kommer in i fisken från behållaren, och är ofta också en orsak till maskar.

Mindre förorenad, därför säkrare än flodvatten.

Kokfunktioner

Ganska problematiskt att rengöra, och vissa sorter rekommenderas inte för barnmat på grund av överflöd av små ben

Det är lättare att rengöra, eftersom benen är stora och presenteras i mindre kvantiteter.

skada

Den största nackdelen med fisk är dess höga allergiframkallande förmåga. Det är därför som smulor med allergi mot några produkter introducerar fisk senare, mycket noggrant och endast under en period då allergiska processer inte förvärras.

Fisk för att mata barnet
Fisken är mycket användbar, men inte lämplig för tidig utfodring av barn som är benägen för allergier.

Tänk på följande funktioner:

 • Om fisken simmar i förorenat vatten absorberar det skadliga föreningar från behållaren, till exempel metallsalter.
 • Obehandlad fisk är farlig vid ökad risk för infektion med maskar och patogena bakterier.
 • Fiskrätter försämras snabbt, så barn ges mat, vars beståndsdel är fisk, endast nyberedd.
 • Sill kan ges till ett barn från två års ålder.
 • Sådan fet fisk som lax, ål, havskatt eller hälleflundra bör inte ges till barn under tre år.
 • Att steka fisk till ett barn, samt att erbjuda rökt fisk till ditt barn rekommenderas inte i upp till 3 år.

Finns det ofta allergi?

Fisk anses vara en av de mycket allergifria produkterna, så disken från den ges i minsta mängd, kontrollerar barnets kroppsreaktion, varefter de gradvis ökar den enskilda delen. Svag kan reagera på introduktionen i kosten av illamående, utslag över hela kroppen, smärta i buken, diarré, klåda, svullnad i läpparna. Om barnet har sådana tecken, avbryts fiskmatningen och vänds till barnläkaren.

Försök igen gå in i fisken i barnmenyn, du kan vid 2-3 års ålder. Om jordnöten återigen svarar på fiskrätten med negativa symtom, bör du utesluta fisken från kosten och så att kroppen inte lider av brist på näringsämnen, börjar ge en smula av vitamin D och omega fetter som kosttillskott.

Baby äter fisk
Fisk innehåller många näringsämnen, så om du vägrar att gå in i kosten behöver du använda vissa tillsatser.

Från vilken ålder är det bättre att ge?

Fiskbeklärning rekommenderas för friska barn med 10 eller 11 månader. Den första fisken som barnet försöker ska vara representativ för en av de svaga fettvarianterna. Med en tendens till allergier bör bekantskap med fiskrätter skjutas upp i minst ett år.

Oljig fisk, som makrill eller rosa lax, rekommenderas för barn över tre år.

Gå in i kosten

I barns kost syns fisk efter att ha vänt sig till komplementärt kött, medan upp till året kötträtter inte ges samma dag som fisk. Att bekanta barnet med fisken bör vara med 1/2 tesked av denna produkt. Därefter justeras mängden fisk i dagmenyn till en del från 50 till 70 gram, samtidigt som man erbjuder ett barn att fiska två gånger i veckan.

Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Vilken fisk passar bäst för den första utfodringen?

Den första fisken som en baby kan försöka ska alltid vara fräsch, icke-fet och allergiframkallande. Överensstämmelse med sådana egenskaper framgår av torsk, kummel och lax. Du kan också ge ditt barn pollock, blåvitling, navaga, havsabborre och kolja.

I vilken form kan jag ge för första gången?

Spädbarn yngre än ett år börjar ge fisk potatismos och senare erbjuda små bitar kokad fisk samt olika fiskrätter. Först, ge småbarnet att prova fisken utan kryddor och andra tillsatser. Vidare bidrar dill, morot, persilja och andra kryddor till att förbättra och diversifiera smaken av fiskrätter till ett barn.

Fisk med kryddor för barn
Fisk med kryddor är smakligare, men den är endast lämplig för helt vuxna barn.

För fiskrätter i småbarnsmenyn är det värt att köpa filéer så att de små får inte ben.

Hur man lagar mat

Det bästa alternativet för att laga fisk till barnmat är ånga. Du kan också koka fisken i en liten mängd vatten. Det är tillräckligt att laga små bitar fisk i femton minuter, och hela bitarna eller fisken måste lagas i en halvtimme eller längre.

Fisk för att mata barnet
Ångbehandling kommer att spara maximala näringsämnen i fisk

Fiskpuré

För att göra fiskpuré, ta 120 gram fiskfilé och två teskedar mjölk och vegetabilisk olja. Koka fisken i ungefär tjugo minuter, kyla den och hugga den i en mixer eller köttkvarn. Efter att ha tillsatt smöret och mjölken, sätt fisken på en liten eld och koka. Sådana potatismos i form av färdig produkt kan förvaras i kylskåp i 48 timmar i en tätt sluten behållare.

Fiskpuré för att mata barn
För att gå in i kosten ges fisken bäst i form av potatismos

Fisk köttbullar

Mala i köttkvarn 120 gram filé av magert fisk, liksom 20 gram fördränkt av bröd. Efter att ha satt halva äggulan till den resulterande massan, gör två teskedar vegetabilisk olja och en nypa salt, efter grundligt blandning, små köttbullar. Lägg dem i en kastrull och täcka med vatten så att köttbullarna är halvt fulla. Stew sådana köttbullar på låg värme i ungefär tjugo minuter.

Fiskpudding

Du kommer att behöva en halv kokad potatis, som du behöver knådas genom att lägga till mjölk (2 msk), samt vegetabilisk olja (ca 2 teskedar). Separat, i lite saltat vatten måste man laga fiskfiléer (ca 100 gram). Kombinera hackad fisk och potatis, tillsätt hälften av det slagna kycklingägget och, efter blandning, sätt blandningen i formen. Matlagning av sådan pudding är nödvändig i ett vattenbad eller i en dubbelpanna i ca 30 minuter.

Fiskpudding
Många barn gillar fiskpudding

Fiskpuré i burkar

Krukor med färdig fiskpuré utmärks av sådana fördelar:

 • Produkten är klar, vilket sparar mors tid och ansträngning.
 • Fisken i sådana burkar testas och garanteras vara säker för smulorna.
 • Många fiskpuréer representeras av kombinationer av fisk med spannmål eller grönsaker, så du får en näringsrik fullmat i varje burk.

Nackdelarna inkluderar kanske den höga kostnaden för sådan kraft. Dessutom är intervallet av sådana potatismosar som regel inte mycket omfattande.

Kan jag ge konserverad fisk?

Speciell barns konserver får ges från den ålder som anges på förpackningen. De konserverade fisken som vuxna äter bör inte ges till barn under 4 år.

Se Babadu Academy Video för receptet för att laga fiskdumplings.

Tips för utfodring

 • Den första delen av fisksås bör vara högst en halv tesked.
 • Det är bäst att behandla ditt barn med en ny produkt till frukost, då kommer du att kunna utvärdera under dagen hur barnet svarade på fiskmat.
 • Fiskrätter ges vanligen två gånger i veckan, och ersätter köttprodukter med dem i tredje matningen (lunch). Fisken på grund av sin lätta assimilering är också tillåtet att ge barnet till middag.
 • För små barn är det att föredra att ånga eller koka fisk. Du kan också baka det i ugnen eller laga mat i en långsam spis.
 • Om du köpte fryst fisk till ett barn ska du inte tina det helt. Låt filetten smälta lite, dopp sedan i kokande vatten och koka i ca 10-15 minuter med minimal värme.
 • Om du ska laga floden fisken för barnet, bör den första buljongen dräneras. Så snart fisken kokar, dräneras vatten, hälls produkten med rent vatten och kokas sedan tills det är klart.
 • Det rekommenderas inte att blanda i samma maträtt för barnet flera olika typer av fisk.
 • Ge smulor alltid bara en nyberedd fiskrätt.
Baby äter fisk
Starta locket med en halv tesked, i avsaknad av en negativ reaktion, öka gradvis delen

Användningsnormerna för spädbarn och äldre barn

Barnets ålder

Rekommendationer för att äta fisk per dag

10 månader

5-40 g

11-12 månader

40-50 g

2-3 år

50 g

4-6 år

50 g

7-13 år gammal

50-60 g

14-17 år gammal

60-70 g

Vad händer om barnet inte vill äta?

För den första bekanta med fisk, välj den produkt som barnet gillar (till exempel, korg) och koppla fisksåsen med den. För att ta bort den uttalade fiskig lukten kan du spruta fiskfiléen med citronsaft innan du lagar mat, samt laga fisken med grönsaker (dill, persilja).

Berätta för ditt barn om användbarheten av fisken, liksom historier relaterade till havet, till exempel om pirater eller sjöjungfrun. Tvinga aldrig ett barn att äta fiskrätter om fitta starkt protesterar. Undanta fisk för en stund från menyn, och försök senare erbjuda i en annan form. Krummen gillar kanske inte fiskpuré, men han kommer inte ge upp ångan.

Fiskpudding för barn
Försök att laga fisken på olika sätt.

Färska fisk tips

 • Det är bäst att köpa fisk till barnmenyn i butiker där det finns dokument som bekräftar produktens kvalitet.
 • Titta noggrant på fisken, titta på galen (de ska vara röda) och ögon (i färsk fisk är de klara och tydliga och i bortskämd fisk är de tråkiga och torkade).
 • Var uppmärksam på fiskens fenor - de ska inte skadas.
 • Färsk havsfisk kommer alltid att vara med rena glänsande skalor utan slem.
 • Luktar produkten - fisken ska inte ha någon obehaglig eller skarp lukt.
 • Skjut ner fiskkroppen något. Om det finns ett hål är denna produkt inte helt ny. I en kvalitetsfisk som nyligen har fångats kommer köttet att vara elastiskt och tätt.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa