Vid vilken ålder kan du ge druvor till ett barn och vad ska man ta hänsyn till?

Innehållet

Många mödrar betraktar druvor inte bara läckra, men också mycket användbara bär. Men innan du behandlar en sådan naturlig delikatess för en baby som bara börjar prova olika livsmedel, är det värt att veta mer om fördelarna och nackdelarna med druvor, liksom åldersbegränsningarna för att använda den. Dessutom är alla unga föräldrar intresserade av hur man väljer druvor för att mata ett barn och hur många bär kan ges per dag för att inte skada barnets hälsa.

Fördelarna

Juicy druvor är rika på mineralsalter, sackaros, organiska syror, pektiner, vitaminföreningar och flavonoider. Andra användbara egenskaper inkluderar:

 • Att äta druvor har en positiv effekt på immunitet, metabolism, hematopoiesis, benstyrka, funktion av centrala nervsystemet och hjärtat. Denna produkt har förmågan att påskynda utsöndringen av toxiner och radioaktiva ämnen och har också en antioxidant effekt.
 • Druvor innehåller 15-20 gram kolhydrater och 65-95 kcal per 100 gram av produkten, vilket gör den näringsrik och viktig i kosten hos barn som inte går ner i vikt, äter lite eller återhämtar sig från sjukdomen.

skada

Du behöver veta följande nyanser:

 • På grund av den stora mängden kolhydrater är det svårt att smälta och assimilera druvorna, så att bären ska ges till barn mellan måltiderna. För natten att festa på denna produkt är det inte värt det.
 • Eftersom druvor är ganska kaloriska är en stor del av det oönskade i kosten hos spädbarn som har en förutsättning för fullhet. Fetma och diabetes är kontraindikationer för sådana bär.
 • Druvor tillhör de allergena produkterna (särskilt sorter med mörk färgning av huden). Dessutom finns det mycket tanniner och polyfenoler i mörka druvor, så den här produkten kan prova huvudvärk.
 • Efter att ha ätit en stor del druvor i barnets tarmar kan man börja processen med jäsning. Av denna anledning är det nödvändigt att begränsa mängden av denna delikatess och ta hänsyn till kompatibilitet med andra produkter - att inte ge druvor med fet mat, mjölk och annan mat, vilket ökar jäsning och gasbildning.
 • Närvaron i druvorna av en stor mängd organiska syror gör en sådan produkt skadlig för de bräckliga barnens tandemalj. Detta är en av de viktiga faktorerna för att begränsa införandet av druvor i ett litet barns meny.
 • I vissa barn är druvorna inte bara smälta, utan stimulerar också tarmmotiliteten, vilket leder till en försvätning av stolen efter att den konsumeras.

Hur gammal får du matning?

Enligt majoriteten av barnläkare är det tillåtet att bekanta ett barn med färska druvor. inte tidigare än 2 år. Många barnläkare uppmanar att skjuta upp det första testet av en sådan produkt till 3 år för att minska risken för negativ reaktion av barnets kropp.

Samtidigt är det möjligt att tillsätta druvor till rätter, till exempel puddingar, grytor eller sofflor, lite tidigare - från 1-1,5 år.

I samma ålder kan barnet erbjudas första gången och komposit eller juice från druvorna, men under förutsättning att krummen inte är utsatta för allergier.

I vilken form att ge?

För att mata ett 2-4 år gammalt barn, bör fräscha druvor rengöras från både hud och frö. Om barnet försöker dem för första gången är det tillräckligt att ge bara en bär och titta på reaktionen.

Med god bärbarhet kan mängden gradvis ökas, men överstiger inte 100 gram per dag. Inkludera färska druvor i barnmenyn rekommenderas inte mer än 2-3 gånger i veckan.

Kan jag ge med ben?

Matsmältningssystemet hos ett litet barn klarar inte av digestionen av druvfrö, så det är oönskade att ge sina barn. Men om fittaet oavsiktligt åt några bär tillsammans med benen kommer inget hemskt att hända. De kommer inte att smälta i tarmarna och kommer snart att lämna barnets kropp med avföring.

Fara kan endast vara druvfrön i stora mängder.Därför är det viktigt att se till att barnet inte äter många obehandlade druvor.

Druvkomposit och juice

Druvkompot, trots förlusten av en viss mängd vitamin C under tillagningen, har många fördelar jämfört med färska druvor. Det är därför som denna dryck kan förberedas även för ett år gammalt barn:

 1. Den innehåller spårämnen, B-vitaminer och användbara antioxidanter.
 2. På grund av värmebehandlingen förstörs fruktsyror i bären, vilket gör kompotet säkert för tänder emaljen och magslemhinnan.
 3. Druvorna är ganska söta, så du behöver inte lägga till socker i drycken.

Vattentäta druvor måste fyllas med vatten 1: 2 och sätta på eld. Så snart vätskan kokar blir elden reducerad och kompotorn lämnas koka i 3-5 minuter.

Därefter avlägsnas pannan från ugnen och får brygga i 1-1,5 timmar. Att erbjuda denna drink för första gången till ditt barn, ska bara ge 1-2 teskedar. Om kroppen krummer kompot normalt, ökar volymen gradvis.

När det gäller juice rekommenderas det också att börja bekanta sig med en sådan produkt med en liten mängd, vilket ger barnet bara några droppar druvsaft i utspädd form (1: 3).

Om barnets avföring inte har förändrats, är hälsotillståndet normalt och allergysymptom har inte uppstått, volymen av juice ökas till det antal som tillåts efter ålder. Druvsaft erbjuds vanligtvis barn. 1-2 gånger i veckan.

För att eliminera de skadliga effekterna av juice på tänderna, rekommenderas dryck att dricka genom ett halm.

Tips för att välja

Det bästa valet för barnmat kan kallas druvor, som växte i sin egen sommarstuga. I en sådan produkt kan moderen vara helt säker, vilket gör det möjligt att ge det utan rädsla.

Om druvorna köps till ett barn i en butik eller på marknaden, bör du överväga följande nyanser:

 • Det är bättre för barn att välja ljusa fröfria sorter (russin). Sådana druvor är lätta att rengöra, mindre benägna att provocera allergier och har en söt smak.
 • Druvor som köpts för ett barn måste vara mogna. Om du bor i en region där sådana bär odlas, måste du inkludera dem i barns kost under fruktperioden.
 • När du köper druvor noggrant inspektera gänget - alla bär ska vara elastiska och täta. Du kan också skaka gänget och se om bären är kvar på plats (om de smuler, är det bättre att inte ta en sådan produkt, eftersom den redan är lagrad under mycket lång tid).
 • Om du hittar skadade druvor efter köp ska de kastas bort. Behöver bli av med möglig eller ruttig frukt. Men små svarta fläckar på bären, som ofta finns på mogna druvor, borde inte vara rädda.
 • Om du kan prova produkten, riva bäret från botten av gänget, när det mognar sist.

Vad ska man göra om du är allergisk mot druvor?

Barnets kropp kan reagera på symptom på allergi mot olika ämnen i druvsammansättningen - till exempel pigmentet i mörka sorter (burgund, lila, lila, crimson).

Dessutom kan en allergisk reaktion utlösas av jäst på ytan av huden eller kemikalier som har behandlats för att skydda mot skadedjur och långtidsförvaring.

Oftast är en negativ reaktion på druvorna lokal, till exempel karapuzs matsmältningssystem svarar på den nya produkten med diarré eller illamående. Många barn är allergiska mot druvor manifesterade atopisk utslag eller urtikaria. Ibland, efter en eller flera test, uppträder symtom i andningssystemet - en rinnande näsa och en torr hosta.

Vid de första manifestationerna av allergi utesluts druvor direkt från barnmenyn.. Om symtomen stör barnet bör du kontakta din barnläkare eller allergiker för att läkaren ska ordinera behandling, till exempel rådgöra med en åldersanpassad antihistamin. Försök igen druvor efter en negativ reaktion kan inte vara tidigare än 2-3 månader.

Mer information om fördelarna med druvor kommer du att lära av följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa