Med hur många månader kan du ge potatismos till ett barn?

Innehållet

Potatisrätter är populära hos de flesta barn, så mödrar som har börjat introducera kompletterande livsmedel är alltid intresserade av att veta när man ska göra potatismos för spädbarn och hur man ger dem till din bebis.

godsaker

Potatis har en positiv effekt på matsmältningen såväl som hjärt-kärlsystemet. Denna grönsak innehåller mycket kalium, järn, jod, fosfor och andra element, liksom organiska syror, antioxidanter och vitaminer.

De flesta näringsämnena lagras inte i kokt, och i bakade potatis rekommenderas det att bullepurégrönsaker baka.

Ett annat plus av potatisrätter är en trevlig smak som barn gillar.

Bakade potatisar för första matningen
Det är i bakad form av potatis kommer att vara en utmärkt produkt för den första utfodringen

På fördelarna med potatis för barn och vuxna, se programmet "Att leva friskt." Du kommer också att lära dig om att det är värt att äta en rå potatis, som tyvärr inte accepteras i vårt land.

cons

  • Potatisknölar är rik på stärkelse, vilket kan orsaka allergier och matsmältningsbesvär.
  • Kokad potatis har ett mycket högt glykemiskt index.
  • Om mamman inte uppmärksammade de gröna fläckarna på rötterna finns det risk för förgiftning av barnet med solanin.

Från vilken ålder är det bättre att ge?

För barn som bara äter mums mjölk börjar de ge potatis från 6 månader. Införandet av denna grönsak i kost av artificiella barn är möjligt från 5 månader, men det är bättre att skjuta upp den första utfodringen upp till 6 månader. Ofta sker kännedom om potatis efter införandet av kucchini, blomkål och broccoli i barnmenyn. Hackade gröna i potatismos kan tillsättas från 10 månaders ålder.

Yttrande E. Komarovsky

Den kända barnläkaren rekommenderar införandet av vegetabilisk mat i form av potatismos när barnet är vant vid surmjölksrätter och spannmål.

Enligt Komarovsky bör barnet ges potatis från 8 månader om barnet redan har minst en tand. Doktor rekommenderar att man börjar bekanta sig med grönsaker med avkok, och fortsätt sedan med potatismos och olika soppor.

Gå in i kosten

För första gången bör ett barn prova potatismos i en mängd som inte överstiger en tesked. En bebis som normalt har svarat på en sådan vegetabilisk maträtt är nästa gång ökad del. Om mamman noterade några negativa eller alarmerande tecken, bör kännedom om potatiserna skjutas upp.

Potatismos som babymat
Att introducera en ny produkt i barns kost bör vara gradvis och noggrant
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Hur man väljer?

För baby potatismos är det värt att använda små knölar som inte har fläckar och brister. Bäst av allt, om mamma kan laga mat från potatis som odlas i sin trädgård. Om mamman inte är säker på marknadskvaliteten eller lagrar potatis kan hon få konserverad mat. I det här fallet är det föredraget för enkomponentprodukt, som inte tillsättes salt och grädde. Som en del av puréen, som moderen bestämde sig för att införa barnet, borde det bara vara potatis och vatten.

Recept för matlagning hemma

Potatis kan baka, kokas i en dubbel panna eller i kokande vatten under locket.Bakade eller kokta potatis behöver slipas till ett purétillstånd och lägg sedan lite mjölk i maträtten.

Om detta är det första urvalet av potatis, bör bröstmjölk, buljong, i vilken en grönsaks- eller spädbarnsformel kokades, tillsättas till ren.

Lite senare kan hackade potatis kombineras med komjölk. Smör (bättre grönsak) bör också sättas till potatisrätten.

Potatismos för barn
Potatismos är bättre att laga hemma, och inte köpa i affären. Så du kommer vara säker på dess kvalitet.

Användbara tips

  • Innan du lagar mat, ska potatisen blötläggas i kallt vatten. Detta kommer att orsaka förlust av vissa vitaminer, men det kommer att lindra grönsaken från både nitrater och en del av stärkelsen.
  • Det är bäst att koka potatisen "i uniform", så dess näringsämnen kommer att förbli i större kvantiteter. Brown potatis kan också ångas. Efter att ha tagit bort huden från den, krossas grönsaken i en slam och ges till barnet.
  • Det är att föredra att hacka potatisen i potatismos manuellt, eftersom efter bearbetning av blandaren i skålen blir mycket gluten.
  • Barnet ska ges endast färsk potatismos, som modern beredde före utfodring.
  • Salta de första potatismos som barnet försöker, inte rekommenderas.
  • På grund av den stora mängden stärkelse rekommenderas potatisrätter endast för små barn 2-3 gånger i veckan.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa