Vid vilken ålder kan fläsk ges till ett barn och vilka rätter är bäst att laga mat?

Innehållet

Efter att ha blivit bekant med grönsaksrätter, spannmål och frukt, är det dags att införliva kött i barnens kost. Det rekommenderas att börja köttfärs med kanin eller kalkon. Men är det möjligt att ge barn fläsk?

Denna typ av kött anses av många mammor för fet och svår att smälta. Det kan ändå införas i barnets kost, om du vet när du ska börja mata fläsk, hur mycket du ska laga sådant kött och vad du ska laga av det för barnmenyn.

Fördelarna

 • Från magert fläsk kommer barnet att få friska proteiner, där det finns alla nödvändiga barn för fullständig tillväxt av aminosyror.
 • Fläsk är källan till alla B-vitaminerna. Dessa föreningar är viktiga för utvecklingen av nervsystemet, immunfunktionen, förebyggande av anemi och andra processer i barnens kropp.
 • Bland de mineraler som är rika på fläsk, särskilt mycket magnesium, kalium, koppar och kalcium. På grund av denna sammansättning har konsumtionen av fläskkött en positiv effekt på intellektuell aktivitet, hjärtets arbete, tillståndet av ben och blodbildning.
 • Eftersom fläsk har mycket järn, jod, zink och arakidonsyra, Denna produkt är användbar för stress och stimulerar regenereringsprocesser.
 • Bland de fetter som finns i fläsk, speciellt mycket oljesyra och linolsyra, vilka är viktiga för barnets normala funktion och ingår i cellmembranet.
 • Att äta fläsk stimulerar muskel tillväxt, Därför rekommenderas denna typ av kött för barn som går i sportklubbar och upplever en betydande fysisk ansträngning.
 • Rätter från fläsk kommer att bidra till att diversifiera barnets diet med mjölkintolerans (det provar intolerans mot nötkött), liksom allergier mot kyckling.
Med fläsk kommer barnet att få värdefulla proteiner, vitaminer och mineraler

Skillnader från andra typer av kött

Fläsk smälts inte värre än något annat kött och har en trevlig smak.

Den har också följande funktioner:

 • Fläsk innehåller mer vitaminer som tillhör grupp B än nötkött.
 • Fläskfilé innehåller mer protein än kyckling, nötkött och kalkon.
 • På grund av det lägre innehållet i bindväv, kokas denna typ av kött snabbare och kokt eller stuvat fläsk är lättare att tugga.
 • Tack vare feta lager vid bakning är fläskkött fortfarande saftigt.
Fläskkött kokas snabbt, det blir saftigt och ömt

Skörda fläsk

Vissa barn är allergiska mot svin kött. Detta är en av de främsta anledningarna till att du inte kan starta köttfärsen med en sådan produkt, och att införa fläsk i barnmenyn bör vara mycket försiktig.

Särskilt provar ofta en allergisk reaktion fett fläsk, så för barnmat användning bara luta delar.

Kom också ihåg det stekt fläskrätter är kontraindicerade för barn upp till 3 år. I menyn med små barn kan inte inkludera kebab och andra onödigt feta rätter från sådant kött. Underlåtenhet att följa dessa rekommendationer kan leda till problem i matsmältningssystemet och andra sjukdomar.

Allergiska barn bekanta med fläsk ska skjutas upp till 3 år

Från vilken ålder att ge

Nuförtiden, läkare, bland dem är Dr Komarovsky, rekommendera inte att ge ammande spädbarn några produkter som är äldre än sex månader. Om barnet redan är ett halvt år blir barnets meny mer varierande. Kött framträder i det från 8 månaders ålder.

Vissa mödrar och läkare rekommenderar inte införandet av fläsk i barnens kost, även fetma, upp till 1 års ålder eller till och med upp till 2-3 år. Det är dock möjligt att bekanta barn med magert fläsk från 8-10 månader. Det rekommenderas dock att göra detta efter att smulan har smakat och kommer att vänja sig till sådana mindre allergiframkallande alternativ för köttlås, som kanin, kalkon och kalvkött.

Det mest föredragna alternativet för fläsk för ett litet barn är färdigt konserverad mat avsedd för barnmat. Deras fördelar är bevisad kvalitet och bra slipning. Om mamman är säker på kvaliteten på färskt fläsk kan det kokas för ett barn i 20-25 minuter och laga köttpuré.

I barnmat rekommenderas att använda magert fläsk, den första delen av denna typ av kött ska vara minimal, i form av potatismos

Den första delen av denna maträtt bör inte överstiga en tesked. Efter att ha behandlat smulorna på fläsk på morgonen måste du noggrant övervaka barnets tillstånd. Om det finns några sjukdomar och tecken på allergi, bör införandet av fläsk i kosten stoppas. Om barnet tolererar fläskpuré väl, öka gradvis dess andel till den ålderspassade kötträtterna per dag.

Om barnet är väl tolererat kött, ökas delen i enlighet med åldern.
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Vad att laga fläsk för barn

När ett barn äter köttpuré från magert fläsk och han inte har några symtom på intolerans, kan mamman se efter andra recept där fläsk är en av ingredienserna. För barn under 1,5 år förbereder de läckra rätter som lätt tuggas, till exempel puddingar eller köttsoufflor. Dessa rätter från magert fläsk är speciellt ömma i en långsam spis.

Ett barn äldre än ett år kan erbjudas soppa med köttbullar, ångbettbullar och bitar kokt fläsk för att stimulera tuggning. Fläskköttbullar eller ugnsbakade skivor kan serveras med sås eller någon slags sås. Fläskrätter som goulash, gryta, pajer, zrazy eller rullar finns på menyn för barn över 3 år.

Du kan laga fläskbarn enligt något av dessa recept:

Bakade lata kålrullar (från 1 år)

Skär noggrant den skalade löken och gräta medellångan på ett fint rivjärn. Stew morötter och lök i lite vatten eller buljong i ca 5 minuter. Skaka noggrant 400 g kål, mixa med 400 g malet fläskkött (du kan vrida kålen tillsammans med köttet, då blir det malet köttet mer ömt). Tillsätt morötter med lök, 50 gram ris, 2 kycklingägg och en nypa salt. Blanda allt grundligt och sätt i kylskåpet i 1 timme.

Från den kylda massan, bilda pattiesna och placera i en djup värmebeständig behållare. Vrid i en köttkvarn en tomat utan huden, tillsätt 2 msk gräddfil och 200 ml varmt vatten. Den resulterande vätskan häller kålrullarna och baka i 40 minuter.

Pudding (från 1 år)

Koka 100 g fläskkött och hugga med köttkvarn tills det är slät. Tillsätt det vita brödet som blötläggs i 100 ml mjölk (ca 50 g) och äggulan. Salt till smak och blanda. Massan ska vara halvvätska. Sätt i den slagna äggvita och blanda försiktigt. Sätt massan i formen och lägg i en förvärmd ugn. Baka till färdigt.

Ångad zrazy med ägg och morot (från 1,5 år)

Gör malet kött från 400 g magert fläsk, tillsätt ett ägg till det, lite salt och blöt bröd av mjölk i mjölken, samt fingrävd lök. Förbered en fyllning från en kokad morot och två hårdkokta ägg. Efter rengöring av dessa ingredienser, finhacka, blanda och lätta salt. Gör platta kakor av malet kött, sprida en ägg-morot blandning på dem och binda kanterna till en patty. Koka zrazy ångad i 40 minuter, servera med mager gräddfil och alla grönsaker.

"Hedgehogs" i långsam spis (från 1,5 år)

  Dubbelpass 500 g fettfläsk genom en fin kvarn. Skala och finhack en lök. Blanda malet kött, lök, ett glas tvättat ris och 1 ägg, salt. Blinda ut den resulterande massan av små bollar, sätt dem i en flerkökbehållare, häll vatten i enheten och välj funktionen "ångad". Pipet kommer att varna dig när maten är klar. Servera "igelkottar" med grönsaker eller sås.

  Bakat fläsk med morötter (från 3 år)

  Skölj och rengör senorna på 200 g fläsk, ta bort överflödigt fett om det behövs. Skär de stora morötterna i remsor och, efter att ha skurit i köttet, kapa fläsken med morötterna. Gnöt köttet på toppen med salt, lägg det i folie och linda tätt. Du kan också använda paketet för bakning. Koka i ugnen i ca 30-40 minuter. Servera med grönsaksgarnering.

  Du kommer att lära dig mer om fläsk efter att du har tittat på "Live Healthy" -programmet.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa