Vid vilken ålder kan hirs och hirs gröt ges till ett barn?

Innehållet

Till dess att barnet är 6 månader gammalt innehåller hans kost endast modermjölk eller en anpassad blandning. Därefter börjar smulorna börja bekanta sig med nya produkter, varav en är gröt. Denna maträtt är gjord av olika flingor. Alla är användbara för kroppen att växa upp barn, men införandet av vissa spannmål har sina begränsningar, så föräldrarna borde veta i förväg när man ska börja ge denna eller den fläskrätten.

Och om sådana spannmål som bovete eller ris orsakar inga frågor och är bland de första som tillagas av spädbarn, uppstår tvivel i förhållande till andra spannmål. Är det möjligt för barn att laga hirs och för hur många månader är det tillåtet att laga hirsgröns till karapuz? Vilka är de fördelaktiga egenskaperna och kontraindikationerna av denna spannmål? Låt oss räkna ut det.

Fördelarna

Hirs är en kornhirs, som har tagit bort skalet. Vanligtvis är de helt enkelt polerade, men ibland krossas de också. Den resulterande spannmålen är rik på aminosyror, stärkelse och fiber.

Hirs har också följande användbara egenskaper:

  • En sådan croup innehåller beta-karoten, vitaminer från grupp B och även vitaminerna E och A.
  • Barnet kommer att få mycket kalcium, kalium, zink, krom, svavel, koppar och andra spårämnen från hirsgröda.
  • Eftersom det inte finns gluten i hirs, tillåts gröt från det att foder barn med intolerans mot detta protein.
  • Hirse har en positiv effekt på hjärtfunktion, blodbildning och leverfunktion.
  • I hirsgröda noteras möjligheten att påskynda eliminering av giftiga ämnen från kroppen. Av denna anledning rekommenderas hirsgröda att äta efter en antibiotikakurs.
  • Denna maträtt förbättrar matsmältningsfunktionen och hjälper till att normalisera komplexiteten i tarmmikrofloran. Vad gäller om denna gröt stärker eller försvagar avföring, beror allt på receptet, till exempel gröt med äpple eller beskärning kommer att försvaga.
Hirse fyller perfekt barnens kropp med viktiga vitaminer och mikroelement.

cons

  • Vissa barn har allergi mot hirsgröda, men det är extremt ovanligt, eftersom hirs kallas en allergivänlig produkt.
  • Det är nödvändigt att spendera tid för att förbereda hirs för matlagning. Grits ska tvättas i varmt vatten flera gånger tills vätskan som ska tömmas är klar. Därefter rekommenderas det att suga upp hirsen i vatten vid rumstemperatur i 1 timme före kokning.
  • Om du lagar gröt från "gammal" hirs, kommer denna mat vara bitter.

Att smälta hela korn av hirs på en tidig ålder är svår, därför bör barn under ett år rekommenderas att mala hirs till mjöl innan du lagar gröt. För att göra detta måste grisarna tvättas, torkas och krossas med en kaffekvarn.

Hirsgryn är beredda under lång tid och svår att smälta små barn.

Från vilken ålder kan man ge hirsgröda till ett barn?

Introduktionen av hirs i barnets kost rekommenderas från 8-9 månader.

Gröt från sådana spannmål börjar vanligtvis att kokas på vatten för barn som, från 7 års ålder, blev bekanta med ris, bovete och majsgröt.

Spädbarn i 8-10 månaders ålder ska mala hirs till en melstillstånd och sedan laga gröt. För att göra gröt till en 10-11 månad gammal bebis, kan malningen av hirs redan vara större. Hela kornen är inte kokta för barn under 1-1,5 år.

Hirse kan introduceras i spädbarnsdieten från 8 månader, men grisarna borde slipas
Beräkna ditt matningsdiagram
Ange födelsedatum för barnet och matningsmetoden

Hur man lägger in ett lock

Den första häckgrödet för barn upp till ett år borde vara flytande och kokt i vatten. Du kan lägga till lite bröstmjölk eller den vanliga babyblandningen. Först erbjuder smulor en liten portion gröt, till exempel 1 tesked. Vanligtvis gör de det här till frukost, så på kvällen är det klart om barnet är allergiskt. Med normal tolerans, nästa gång delningen fördubblas, tills volymen av hela skålen tas till den ålder som krävs.

För att variera smaken av gröt, i stället för vatten, kan du ta en vegetabilisk eller frukt avkok. Om barnet redan har provat mjölkporridor, kan hirs kokas med mjölk. Den färdiga vattnet kan blandas med fruktpuréer och för barn över 1,5 år gamla - lägg till bitar frukt och bär. Ett barn som är 3-4 år gammalt kan göra söta grytor av hirs.

Den första delen av hirs på spädbarn ska vara i form av flytande gröt kokad i vatten

Första hirsgrötrecept

För att laga flytande gröt ta 10 g mjöl från hirs och 100-150 ml vatten. Låt vattnet koka och häll sedan mjölet in i det. Koka gröt under ca 3-5 minuter under omröring. Innan du serverar, tillsätt smör eller fruktpuré, som redan ingår i ditt barns lock.

Hur man lagar gröt med mjölk?

För barn äldre än ett år, ta 1/2 kopp hirs och 200-250 ml mjölk. Häll spannmålen i kokt mjölk och koka över låg värme tills hirs smälter. Tillsätt socker till smak i gröt. Om skålen är avsedd för ett ettårigt barn, kan du också lägga till fruktpuré till denna våld. För barn äldre än 1,5 år kan gröt serveras med pumpa, fruktbitar, ångad russin eller bär.

Du kan laga mjölkgrönsgröt i en långsam spis. Beroende på volymen mjölk kan disken vara flytande, viskös eller smulös. När man lagar mjölk i en sådan apparat, rinner mjölken inte "och den färdiga gröt kan hållas varm under önskad tid. Tvättad hirs hälls i en flerkökskål, fylld med mjölk och salt eller socker tillsätts till smak. Välj sedan läget "matlagning" och produkten "gröt". När maträtten är kokad informerar multicooker om detta med en ljudsignal.

Recept av andra rätter med hirs för barn

Mjölksoppa med pommes frites (från 1,5 år)

Ta 500 ml vatten, 40 g hirs, 120 g prunes och en matsked socker. Sortera och tvätta spannmålen, blötlägg i 1-2 timmar. Koka upp vattnet och lägg i spannmålen i det och koka sedan tills det är kokt.

Blötlägg svampar i flera timmar, rengör fröna och laga i en liten mängd vatten, där du bör lägga till socker. Töm den beredda beskärningen genom en sikta, sätt till den kokta hirsen, häll i buljongen också. Koka disken i några minuter och ta bort från värmen. Servera denna soppa rekommenderas kyld genom att lägga till en sked full gräddfil.

Hirsgryta med russin (från 3 år)

För denna maträtt behöver du 100 g hirs, 400 ml mjölk, 20 g russin, ett ägg, 2 tsk socker och 1 tsk gräddfil. Från hirs och mjölk laga gröt till kokt. Efter att ha låt det svalna något, tillsätt ett rå ägg, socker och tvättade russin. Efter blandning av ingredienserna, placera dem i en oljad form. Smörj framtiden gryta med gräddfil överst och skicka till ugnen tills den är guldbrun.

Hur väljer man hirs för barnmat?

När du köper hirs, varifrån gröt ska stjäla för ett barn, bör du noga överväga fröerna och fråga om utgångsdatum. Det är lämpligt att köpa hirs för barn i ett transparent paket, eftersom spannmålen är i vikt utsatt för olika yttre faktorer, vilket kan försämras eller förlora användbara ämnen. Välj hirs med en matt yta, ljusgul färg, utan skräp.

Det är inte tillrådligt att hålla hirs hemma länge, på grund av oxidationen av fetter börjar de gamla kornen smaka bittra. Håll korn i en lufttät behållare på en sval plats bort från fuktkällor.

För mer information om fördelarna med hirs och hirsgröda, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa