Fetal hjärtslag per vecka: egenskaper och normer i tabellen

Innehållet

Foster hjärtslag är en viktig egenskap som gör det möjligt för läkare och mamma att förstå hur bra barnet känner sig i livmodern. De börjar mäta den före andra parametrar i livet och fortsätta under graviditet och förlossning. I detta avseende har mammor många frågor om hjärtfrekvens.

Hur bildas hjärtat?

Barnets hjärta börjar bilda en av de första. Kvinnan är fortfarande inte medveten om att hon är gravid, och krummerna genomgår redan intensiva processer av organogenes av hjärtat och stora kärl. Denna process börjar i andra veckan av graviditeten. (från datumet för uppfattningen).

I embryot i den första veckan av dess existens bildas två hjärtkieppar - endokardiella rör. De smälter gradvis in i ett, men två lager. Den snabbaste tillväxten av röret uppträder vid 3 veckor av graviditeten (första veckan sedan menstruationsstart). Trots sin miniatyrstorlek har embryotörsröret en ganska komplicerad struktur: den har fem sektioner, varav atrium, ventrikel, venus sinus kommer att bildas, det finns en artärlampa och en bagage.

Barnets hjärta blir ett karaktäristiskt utseende vid 5 veckor från befruktningsdagen., det vill säga vid 7 förlossningsvecka. Vid denna tidpunkt är hjärtat redan uppdelat i höger och vänstra halvdel, åtskilda av två partitioner.

Det är anmärkningsvärt att hjärtbildning inte uppstår där detta organ normalt ligger, men i livmoderhalsområdet. När orgelen utvecklas, sänker den gradvis till var bröstet kommer att bli senare. På vägen där vänder hjärtat över, och de avdelningar som bildades ovanifrån är i botten.

Denna process är väldigt komplex och därför kan eventuella kränkningar orsaka grov patologi, till exempel kommer hjärtat att förbli i livmoderhalsområdet eller inte vända om och då kommer dess spets nedåt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vid 4 veckors embryonal utveckling bildas interventrikulära septum, orgeln är indelad i 2 delar. Vid den 6: e veckan av barnets utveckling bildas ett ovalt fönster i partitionen och hjärtat blir en trekammare. Vid vecka 7 börjar och vid slutet av vecka 8 avslutas processen för bildandet av en annan septum och hjärtat blir en fyrkammare, som i vart och ett av oss.

Fostret börjar slå hjärtat i slutet av den femte veckan av graviditeten, detta kan fastställas av ultraljudsresultatet. Det finns inga andra sätt att höra ett litet hjärta som knackar i de tidiga stadierna.

Perioden från 2 till 8 veckors embryonala period (från 4 till 10 veckors graviditet) är kritisk.

Med någon teratogen faktor kan bildandet av hjärtan och blodkärlen försämras, vilket är full av utveckling av defekter, ibland oförenliga med livet. Ett sådant inflytande kan vara skadliga vanor hos kvinnor, negativa miljöförhållanden, skadliga produktionsfaktorer etc.

När och varför mäta?

Från slutet av den femte veckan till det allra första födelsetiden mäts fostrets hjärtfrekvens vid varje ultraljudsundersökning. Detta är inte en hyllning till tradition, men en viktig egenskap för barnets tillstånd vid tidpunkten för undersökningen.Frekvensen med vilken hjärtat slår ut knocks i ultraljudsprotokollet indikeras med förkortningen HR-hjärtfrekvens.

Ytterligare metoder för att lyssna på barnets hjärta förekommer vid olika graviditetsperioder. Från cirka 18 obstetriska veckor kan ekkokardiografi utföras. Doppler och färg ultraljud ger en ide inte bara hur väl hjärtat är format och hur det knackar, utan också hur blod cirkulerar i de stora kärlen.

Från mitten av andra trimestern används metoden för auskultation - lyssna med hjälp av ett förlossningsrör med en bred distal ände (stetoskop). Detta finns på kontoret för varje obstetrikare-gynekolog och med förfarandet för att lyssna börjar, vanligtvis varje planerad mottagning av en gravid kvinna. Denna metod tillåter inte att beräkna hjärtfrekvensen i ett numeriskt värde, men ger läkaren en uppfattning om hur rytmiskt och tydligt knackar barnets hjärta, liksom antagandet av sin presentation - när en hjärtslag finns under naveln talar kvinnor om huvudpresentationen, med ett slag i naveln, till höger eller till vänster om det, antar en tvärgående disposition av smulorna, och om hjärtat slår höras ovanför naveln är det mer troligt att barnet befinner sig i bäckenpresentation.

Men metoden är inte för exakt, speciellt vid polyhydramnios, då hjärtritmen är dåligt tappade, under lågt vatten, under graviditeten är tvillingar eller tripletter, och även om moderen har fetma eller när placentan ligger på framväggen.

Från den 30: e veckan av graviditeten blir en annan metod tillgänglig - CTG (Kardiotokografi). Det görs både enligt indikationer och att kontrollera alla förväntade mammor. Metoden är baserad på registrering av två indikatorer med sensorer - hjärtslag och fostrets rörelser registreras och förhållandet mellan rörelserna och hjärtklappning övervakas (detta är typiskt för spädbarn).

Vid födelseprocessen är det ofta också nödvändigt att registrera hjärtfrekvensen och sammandragningar genom att fästa CTG-apparatens sensorium till den gravida kvinnan. Detta övervakar fostrets tillstånd i leveransprocessen.

Hemma kan du höra hur ett barns hjärta slår, en kvinna kan på flera sätt, men alla är endast avsedda för att tillfredsställa nyfikenhet - hennes egen och den framtida fadern. En kvinna behöver speciell medicinsk kunskap för att förstå vad den här eller den där förändringen i rytmen hos ett barns hjärtslag betyder. Det här handlar inte om situationer där hjärtekontroll av hjärtfrekvens rekommenderas av en läkare. Använd i så fall speciella bärbara fosterskärmar som tillfälligt ger den förväntade mamman så att hon kan följa läkarens rekommendation.

Ett obstetriskt stetoskop kan också användas för hemlarm efter 24 veckors graviditet., men en sådan metod är inte tillgänglig för kvinnan själv, för någon annan kommer att lyssna, till exempel, hennes man. Fosterdopplare, små instrument med ultraljudssensor, säljs idag. Du kan använda den hemma från 13-14 veckor av graviditeten.

Den största svårigheten är att hitta lyssningspunkten, som praktiken visar, fungerar det inte genast. Du kan använda det vanliga fonendoskopet - efter 32 veckors graviditet, eller försök att lyssna på barnets hjärta genom bukväggen, men för detta bör barnet vara bekvämt beläget - mot bukväggen.

Hjärtfrekvens är en indikator på vilka läkare inte har en enhällig åsikt. Det anses ofta att det inte har en hög diagnostisk noggrannhet, eftersom orsakerna till vilka hjärtats hjärta kan sakta ner eller påskynda kan vara många, och till och med den vanliga spänningen hos moderen eller hennes dåliga hälsotillstånd kommer nödvändigtvis att påverka hjärtfrekvensen. Varför mäter du sedan hjärtfrekvensen?

För det första, för diagnosen graviditet själv - vid vecka 5. Ett litet befruktat ägg kan vara omärkbart i livmodern, men det slår och det karakteristiska ljudet låter inte läkaren se på smulorna.För det andra svarar barnets hjärtmuskler på alla förändringar i sitt tillstånd, vilket kan vara viktigt som en del av en omfattande bedömning av fostret. Som en självständig åtgärd som gör att du kan göra en diagnos, fungerar inte hjärtfrekvensmätningen. Men kompletterar med fördel den information som kan samlas in under ultraljuds laboratorietester.

Men i samband med barnets födelse på sjukhuset är mätningen av hjärtfrekvens en direkt indikation på hans tillstånd. Akut hypoxi i födelseprocessen är mycket farlig för barnet, och förutsägelserna beror på hur snabbt läkarna lär sig om det och beslutar om den framtida förvaltningen av födelsen.

normer

Innan vi pratar om hjärtfrekvensstandarderna, är det viktigt att förstå att hjärtat knockas ojämnt i processen att bilda hjärt-kärlsystemet. Efter 8 veckor blir rytmen vanligtvis mer självsäker, klar.

Mycket i denna parameter individuellt. Om en kvinna lider av toxemi eller har förkylning eller förkylning, ökar barnets hjärtslag alltid, och en undersökning under denna period kommer att ge uppblåsta siffror. Om mamman låg länge på ryggen, varigenom vena cava pressades av den gravida livmodern, kan hjärtfrekvensen minskas, men efter att kroppen har förändrats, kommer den att återgå till normal igen efter ett tag.

Barnet i livmodern sover och är vaken, och i dessa två stater har han en annan hjärtfrekvens.. I senare skeden av graviditeten är barnet ganska känslomässigt, han hör mycket, känner, kan uppleva skräck, och hjärtmuskeln svarar först på detta och ger uppblåsta avläsningar av hjärtfrekvensen.

Priserna för tidiga och sena datum är olika, vilket framgår av dessa tabeller.

Tabell över normativa värden på hjärtfrekvens - tidiga termer

Termvecka

Hjärtfrekvensområde (slag per minut)

5

80 – 103

6

101 -127

7

125 – 149

8

149 – 173

9

150 – 195

10

160-180

11

150 -180

12

148 – 177

13

145 – 173

14

146 – 169

Tabell över normativa värden för hjärtfrekvens - andra halvan av graviditeten

Termvecka

Hjärtfrekvensområde (slag per minut)

15 – 32

130 – 160

32 – 38

140 – 160

38 – 42

120 – 160

Kan dessa normer betraktas som styva? Nej, eftersom ett stort antal faktorer kan påverka krummens hjärtmuskler. En liten avvikelse från hjärtfrekvensen i en eller flera riktningar är helt tillåten.

Om en läkare har vissa farhågor om barnets hälsa och tillstånd baserat på hjärtfrekvensen, kommer han definitivt att ordinera ytterligare tester.

Avvikelser och orsaker

Och ändå kan inkonsekvensen av hjärtslag i ett barns hjärta med genomsnittliga normer inte bara skrämma kvinnor. Hörsel från läkaren att hjärtfrekvensen inte överensstämmer med normen börjar den förväntade mammen oroa sig, vilket förvärrar situationen ännu mer - under stress i kvinnokroppen finns ökad produktion av adrenalin och kortison (stresshormoner), som inte går obemärkt av hjärtmuskeln hos barnet. Låt oss därför lugnt överväga de möjliga orsakerna till avvikelser från normen.

Minskad hjärtfrekvens

Din baby diagnostiserades med bradykardi. Hjärtat slår långsammare än nödvändigt under graviditeten. Oftast händer detta i finalen, tredje trimestern när barnet blir näranär placentan börjar åldras och värre för att klara av sin gasutbyte och näringsfunktioner.

Fetal bradykardi anses vara ett tillstånd där hjärtfrekvensen reduceras till 110 slag per minut och under. Observera att hjärtfrekvensen under CTG kan falla till sådana värden, men då återgår den till de ursprungliga siffrorna. Bradykardi - bestående reduktion i hjärtfrekvensen, vilket observeras under hela undersökningen.

Bradykardi själv tyder inte på någon speciell sjukdom, men läkare behandlar det mycket noga, eftersom det alltid står att barnets tillstånd är signifikant störd. Långsam hjärtfrekvens kan höras om en kvinna leder till en ohälsosam livsstil - röker, tar alkohol och narkotiska ämnen under dräktighet. Ofta minskar barnets hjärtklapp på grund av moderns anemi. (Det är av den anledningen att avvikelsen av hjärtfrekvensen i riktning mot minskning observeras oftare under tredje trimestern).

Om en kvinna har lite eller inget vatten, kan fostret också störas. Överträdelse av mängden fostervätska diagnostiseras ganska enkelt, och hela graviditeten för sådana kvinnor övervakas noggrant. Anledningen kan vara en kvinna som tar droger med hypnotisk effekt, missbruk av lugnande medel. Ibland indikerar vedhållande bradykardi medfödda missbildningar.

Den långsamma frekvensen av ett barns hjärtslag är alltid ett alarmerande tecken, eftersom det indikerar att barnet befinner sig i ett dekompensationsläge, det vill säga att störningen är minst kronisk och att barnets kropp inte längre har resurser och förmåga att kompensera för vad det inte tar emot. Bradykardi kan föreslå allvarlig intrauterin kronisk hypoxi (syrehushållning) placenta insufficiens, placental infarkt, svår Rh-konflikt i en Rh-negativ kvinna med ett Rh-positivt barn, mekanisk kvävning av navelsträngen (fäst runt halsen).

Läkarnas reaktion på bradykardi bör vara omedelbar. Det är nödvändigt att fastställa så snart som möjligt orsaken som ledde till tillståndet och eliminera det.. Om det inte är möjligt att etablera eller eliminera det, utförs en tidig kejsarsnitt för att rädda barnets liv och i sina intressen.

Det enda fallet där bradykardi inte är en indikation på akut inhalation är identifieringen av en långsammare hjärtfrekvens på grund av en tillfällig cirkulationsstörning. (pressad vena cava, kramad av barnet i livmodern navelsträngen). Vanligtvis frågas en kvinna att gå och gå i en halvtimme, att återvända och genomgå en undersökning igen. Fysiologiskt relaterad bradykardi med upprepad undersökning bekräftas inte.

Om HR-resultaten är låga igen är kvinnan på sjukhus, eftersom hennes tillstånd och barnets tillstånd kan när som helst kräva medicinsk intervention.

Ökad hjärtfrekvens

Uppblåsta frekvenser av fosterhjärtfrekvens är mindre farliga än lägre. Det har redan sagts att rädsla, stress kan vara orsaken till undersökningsresultaten. Men även om det inte handlar om stress, är det ofta ett slående hjärta ett tecken på att barnet kämpar, hans tillstånd kompenseras. Höga hjärtvärden kallas takykardi, de säger om det, om hjärtfrekvensen överstiger 175 slag per minut. Avvikelse bör också vara stabil, beständig. Undantaget är perioden från 8 till 11 veckor av graviditeten, när den höga hjärtfrekvensen är en fysiologiskt bestämd hastighet.

Orsaken till ökningen i frekvensen kan vara dåliga vanor hos moderen, liksom vissa av hennes sjukdomar. Till exempel, med hyperfunktion av sköldkörteln, när nivån på dess hormoner ökar, kan en förändring i hjärtfrekvensen hos både barnet och hans mor iakttas. I händelse av allvarlig toxicos, om kräkningar blir vanliga för en kvinna, ökar sannolikheten för uttorkning, och i detta fall hörs barnets hjärta med definitionen av takykardi. Orsaken till fetaltakykardi kan vara moderns hjärtsjukdom, nedsatt njurfunktion.

Ett barn kan ha sina egna personliga skäl för frekvent hjärtslag - strukturella kränkningar av moderkakan (dess defekter), förekomsten av intrauterin infektion, hypoxi i de inledande stadierna.

Syrehushållet, om det började nyligen, kompenseras perfekt av barnens organism, vilket tvingar binjurarna att fungera lite mer aktivt. Medan staten kompenseras ökar hjärtfrekvensen, så snart som bradykardi inträffar, säger de att fostrets tillstånd har förvärrats - han slutade slåss och kompensera för brist på syre. I avsaknad av brådskande hjälp kan han dö.

Det bör noteras att vissa kromosomala abnormiteter tenderar att vara för ofta hjärtslag. Exempelvis lider ett foster med Downs syndrom ofta av samtidig takykardi.Men för diagnos av kromosomala abnormiteter att lyssna på hjärtat lite, för detta finns det ett eget system av diagnostiska åtgärder.

Pojke eller tjej

När det gäller fosterhjärtat är det svårt att inte bo separat på ämnet bestämning kön framtida barns hjärtfrekvens. Trots att domstolen är det 21: a århundradet, tror många fortfarande att frekvensen hos ett barns hjärtslag kan indikera fostrets kön. De tror på att de vill tro och det är omöjligt att bestämma barnets kön i de tidiga stadierna. En ultraljudsskanning av 15-16 veckor kan inte på ett tillförlitligt sätt svara på frågan om vilket kön en kvinna väntar på.

Experter säger att det inte finns något samband mellan barnets kön och hans hjärtslag.. Sexkrummer bildades vid fusionen av föräldrars könsceller. Om det sista paret av kromosomer sammanfaller i typ XX - kommer en tjej att bli född om XY är en pojke. Hjärtets organogenes uppträder lika i embryon av båda könen.organet och dess funktioner utvecklas lika i veckor, annars hade läkare två diagnosbord - en med hjärtfrekvens för pojkar, den andra - med hjärtfrekvens för tjejer.

Samtidigt överträffar kvinnornas forum meddelanden och diskussioner om den här frågan, som om ingen hör specialisternas uppfattning. Flickan är krediterad med ett frekventare hjärtslag, killar är mer sällsynta. I flickor, säg experter på folkmetoder för att bestämma sex, slår hjärtat förvirrat, otydligt och hos pojkarna rytmiskt. Faktum är att den förvirrade och fuzzy rytmen i hjärtats hjärtslag i ett barns hjärta endast uppträder i ett fall - om barnet har medfödda hjärtfel.. Och det spelar ingen roll om pojken är inne i livmodern eller tjejen. Sjuka hjärtan knockar verkligen med skillnader från friska.

Om barnet är hälsosamt spelar det ingen roll om kön - hjärtat kommer att slå rytmiskt och tydligt både hos tjejer och pojkar.

För att ta reda på könet, om det är viktigt, är det nödvändigt att göra en ultraljudsskanning för en period efter 14 veckor eller donera blod som en del av ett icke-invasivt prenatalt DNA-test.. Ultraljud ger svaret med en noggrannhet på 80%, DNA-test - med en noggrannhet på 99%.

En mer en vanlig myt om hjärtfrekvens säger att under graviditeten efter IVF med en cryoprotocol slår barnens hjärtan långsammare. Som det framgår av ovanstående är detta inte sant. Kryopreservering av bakterieceller och embryon minskar deras livskraft, men påverkar inte embryonets utveckling om implantationen lyckas.

Uppmärksamma mödrar lyssnar på hjärtat av sina smulor under ultraljudsskanning eller hemma på egen hand med sjunkande egna hjärtan, ömhet och lugn verkar, kvinnornas stressnivå sjunker vid den tiden och det är sant.

Ljudet av ett barns hjärta är ett obestridligt tecken på ett nytt liv inuti. Att veta om det är en sak, men att höra är en helt annan.

Du kommer att lära dig hur hjärtslaget spelas in på resultaten av en ultraljudsskanning vid vecka 7 av bördan, i nästa video.

Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte.Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa