29 veckor 31 veckor

Fosterutveckling vid 30 veckors graviditet

Innehållet

Den tredje trimestern av graviditeten är en mycket viktig period, för snart kommer barnet att födas. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i fostrets utveckling vid 30 veckor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Anatomiska egenskaper

I början av tredje trimestern beredde barnens organism sig själv för ett självständigt liv ganska bra. Ett litet hjärta pumpar över en liter blod per dag, hjärnan koordinerar de inre organens arbete. Barnet förbereder sig gradvis för övergången till en ny livsmiljö.

Läkare utför nödvändigtvis undersökningar som gör det möjligt för oss att uppskatta fostrets storlek. Detta test är mycket viktigt, eftersom det visar hur väl den intrauterinutveckling fortskrider.

Grundkriterierna för fostrets kroppsparametrar är dess höjd och vikt. I graviditetens tredje trimester får barnet noggrant intensivt sin kropps massa, och växer nästan inte i längd. Denna funktion beror huvudsakligen inte på den intensiva utvecklingen av barnets muskler och ben, men utseendet av kluster av brun fettvävnad. Brunt fett är nödvändigt för barnets kropp, eftersom det skyddar det från olika hypotermier.

Ganska noggrant bestämma huvuddimensionerna hos fostrets kropp kan vara när man utför ultraljud. Varje vecka i tredje trimestern kännetecknas av dess normer. De normala värdena för de huvudsakliga kliniska tecknen som kan bestämmas vid en ultraljudsskanning visas i tabellen nedan.

Undersökat kriterium

Norm vid 30 veckors graviditet

tillväxt

36-37 cm

vikt

1350-1400 gram

Biparietalstorlek (BPR)

72-85 mm

Underbenets längd

43-50 mm

Benlängd av shin

50-57 mm

Lårlängd

53-62 mm

Axelängd

50-57 mm

Mageomkrets

23,9-29 cm

Huvudomkretsen

26,6-30,5 cm

Frontal-nuchal storlek

90-105 mm

Alla värden erhållna fostometri återspeglas nödvändigtvis i läkarrapporten, som utfärdas till en gravid kvinna efter proceduren. De bör utvärderas av en obstetrikare-gynekolog som övervakar kursen av en viss graviditet.

Det är viktigt att komma ihåg att den fetometriska slutsatsen inte är en självständig diagnos och kräver en obligatorisk utvärdering av en läkare.

Hur utvecklas fostret?

Intrauterin fosterutveckling är en väldigt komplex och flerstegs process. Den viktigaste uppgiften för tredje trimestern är förstås att förbereda barnets kropp för födseln. Under flera veckor, som fortfarande skiljer krummen från födseln, ska alla kroppens inre organ förbereda sig för det kommande självständiga arbetet.

Det viktigaste organet som samordnar hela barnets kropp är hjärnan. Fosterens cerebrala cortex har redan många furor och jämnviktar. Varje dag fortsätter deras antal att öka. Hjärnor blir djupare och mer uttalade, vilket oundvikligen påverkar barnets beteende. Så får barnet mer och mer reflexer som är nödvändiga för sitt liv.

En ganska bra utveckling av sinnena bidrar till att fostret kan uppleva sina egna känslor.De uppstår som ett svar på stimuli som kommer från den yttre miljön. Så, crumben kan redan skilja mellan olika smaker och vända sig bort från det ljusa ljuset som faller på hans ansikte. Forskare tror det vid vecka 30 kan barnet redan svara på olika dofter som hans mamma inhalerar. Om lukten är för stark och irriterande för barnet, orsakar det ett visst obehag i barnet.

Intressant är att barnet redan kan uppleva smärta redan vid 29-30 veckors graviditet, vilket beror på att barnet är utsatt för smärtstillande stimulans. Utseendet på en liknande reaktion indikerar också den normala utvecklingen av barnens nervsystem.

En intressant egenskap hos denna period är förekomsten av hicka i fostret. Vanligtvis hämtar fostret efter att ha svalnat en ganska stor mängd fostervätska, eftersom barnet kan svälja omkring 500 ml vätska om dagen. Många mödrar är oroliga över detta och tänker på att en sådan process på något sätt kan skada barnet. Du borde inte oroa dig för den växande haken i fostret - den här reaktionen är fysiologisk och nödvändig för full utveckling av matsmältning och andning i barnet.

För att barnets kropp ska fungera krävs ett bra hjärtaarbete. Foster hjärtfrekvens vid 30 veckors graviditet kan ganska enkelt beräknas. Detta räknar antalet hjärtslag per minut. Normala hjärtvärden (HR) vid detta stadium är 140-160 slag per minut.

Dynamiken i förändringar i antalet hjärtslag på 60 sekunder är mycket viktigt. Det gör att du kan bedöma huruvida ett litet hjärta hos ett barn upplever en stor belastning eller fungerar normalt. Utvärdering av fosterhjärtfrekvens som nödvändigtvis utfördes vid varje läkarundersökning, som passerar en gravid kvinna.

Specifika förändringar i fostret förekommer i reproduktionssystemet. Hos pojkar vid 29-30 veckor börjar testiklarna från bukhålan att gå ner i pungen. Omedelbart bör det noteras att denna process inte alltid uppstår under graviditeten - testiklarna kan också sjunka efter ett barns födelse i världen. Det andra alternativet för att sänka testiklarna är dock enligt experter mindre gynnsamt.

I flickor är könsorganen nästan helt formade - så har barnet redan bildat en viss uppsättning ägg. Det kommer att lagras i äggstockarna fram till reproduktiv ålder.

rörlighet

Vid denna tid av graviditeten är barnets motoraktivitet något beställd. I det här fallet blir barnets rörelser intensivare, och den gravida kvinnan känner redan ganska väl hennes barns rörelser.

Under dagen visar barnet att den fysiska aktiviteten inte är konstant. Som en vuxen kan krummen skilja mellan dag och natt. Fostrets hjärna fungerar redan i ett speciellt läge och skiljer den cirkadiska rytmen. Således är barnet vanligtvis aktivt under dagen och sover om natten.

Men det händer också att frukten förvirrar dagen med natten. I det här fallet kan barnet vakna upp din mamma med aktiva pushar i magen. I det här fallet rekommenderar experter en gravid kvinna att andas lättare, ändra positionen i sängen och försök att berätta för ditt barn en saga. Moderns lugna röst har en lugnande effekt på barnet.

För att barnet gradvis ska kunna bilda dagens korrekta läge, bör den dagliga rutinen förblivas av sin mamma. Så ska hon försöka gå och lägga sig på en viss, alltid samtidigt.

Fosterets motoraktivitet är en mycket viktig klinisk markör för hur fostrets utveckling fortskrider. Så, om någon anledning började barnet sparka ganska hårt och för ofta, borde den förväntade mamman definitivt diskutera denna situation med sin obstetrikare-gynekolog.

Förstärkning av fostrets motoriska aktivitet föregås som regel av ett antal provocerande faktorer.För att normalisera barnets tillstånd kommer doktorn att göra en hel uppsättning rekommendationer. De innehåller vanligtvis tips om normaliserande näring, daglig behandling och speciella andningsövningar. Detta är nödvändigt för att barnet ska utvecklas fullt och inte uppleva obehag i magen.

Hur ser det ut?

Ansiktet på frukten varje dag blir allt sötare. Näsens konturer är redan helt tydliga, och näsens baksida är inte så platt som tidigare.

Fostret framträder kinder. På ett barns huvud växa kort hår. De visar redan ett visst pigment, vilket bestämmer den enskilda hårfärgen. Naturligtvis kan hårfärgen i framtiden förändras, men den ursprungliga nyansen är redan uppenbar vid denna tidpunkt.

Gradvis ändra färg på barnets hud. Så blir huden mer rosa, detta bidrar till ackumuleringen i barnens kropp, inte bara brun, men vit fettvävnad. Färgen på huden blir gradvis fysiologisk - blekrosa. Små fingrar på händer och fötter förlängs gradvis. Spikarna som täcker de distala falangerna ökar också något.

Hur ligger det i livmodern?

Fostrets plats är ett mycket viktigt kriterium, eftersom det måste utvärderas av läkare flera gånger under hela graviditeten. Det är viktigt att notera att fostrets position före födseln kan förändras, varför experter alltid kontrollerar barnets position i livmodern.

Ett ganska gynnsamt alternativ för fostrets placering i livmodern är huvudvärkpresentation - i så fall är risken för födelseskador minimal. Med huvudet previa möjlig oberoende vaginal leverans.

Ett mindre fördelaktigt alternativ är fostrets tvärläge. I det här fallet ligger bebisen som den var över livmoderns längdaxel medan huvudet och bäckenet är vinkelräta mot iliackolmens längdriktning. Med detta alternativ är barnets plats risken för födelsestrauma redan mycket högre än med huvudvärkpresentation.

Pelvic och skinka presentation är ogynnsam från en obstetrisk synvinkel. I detta fall kan självständig naturlig förlossning vara en farlig utveckling av födelsestrauma. För att barnet ska födas in i världen utan skada, tillgriper läkare kirurgiska metoder för obstetrik. En baby är "uttagen" av livmodern med sådana varianter av presentation, vanligtvis av kejsarsnitt.

Barnets låga ställning i livmodern kan vara en farlig utveckling av ett antal graviditetspatologier. En sådan variant av fostrets plats är en viktig orsak till den förväntade mamman att noggrant övervaka deras tillstånd. Om du har kramper eller läckage av fostervätska, ska en gravid kvinna omedelbart söka medicinsk hjälp.

En bebis född vid 30 veckors graviditet är redan lönsam ur fysiologisk synvinkel, men i praktiken är det ganska svårt att lämna ett sådant tidigt barn. Efter födseln behöver dessa barn särskild vård, som endast kan göras i en specialiserad avdelning.

Om vad som händer med mamman och barnet under 30 veckors graviditet, se följande video.

29 veckor 31 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa