25 veckor 27 veckor

Fosterutveckling i den 26: e veckan av graviditeten

Innehållet

Varje dag är barnets intrauterin liv unik. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i barnets utveckling vid 26 veckor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fostrets anatomiska egenskaper

För att bestämma hur väl en baby växer, använder läkare en särskild ultraljudsundersökningsmetod. Under en sådan studie kan en expert få de grundläggande dimensionerna hos en liten man.

Intensiv utveckling av barnet bidrar till att de normala värdena för de bestämda parametrarna i varje vecka av graviditeten skiljer sig åt.

Tabellen nedan visar normerna för de viktigaste kliniska kriterierna för parametrarna hos fostrets kropp, vilka bestäms under ultraljud.

Undersökad parameter

Norm vid 26 veckors graviditet

tillväxt

32,5-35 cm

vikt

750-850 gram

Biparietalstorlek (BPR)

62-73 mm

Underbenets längd

34-44 mm

Benlängd av shin

42-49 mm

Lårlängd

46-53 mm

Axelängd

42-49 mm

Mageomkrets

19,5-24 cm

Huvudomkretsen

22,5-26,3 cm

Frontal-nuchal storlek

77-94 mm

Förutom att bestämma kroppens grundläggande parametrar, genom en ultraljudsundersökning, kan du se hur barnet ser ut. De hög precision enheter som används av specialister för närvarande gör det möjligt att få en bild av ett ganska högupplöst foster.

Barnets ansikte vid den 26: e veckan är redan ganska bildad. Auriklarna är små och förvärvar en mer konvex konfiguration. Ögon utanför täcker ögonlocken. Över barnets ögonkontakter växer fluffhår, vilket senare blir ögonbrynen. Barnet har även små ögonfransar.

Med varje efterföljande dag av graviditet blir barnet mer och mer sött. Hans hud blir mjukare och mjukare, och antalet rynkor som täcker det tidigare minskas. Detta beror till stor del på att mängden brunt fetthalt börjar öka aktivt under en babys hud.

Ökningen i subkutan fett bidrar till att barnet inte längre ser så litet och utarmat ut. Mått och första veck börjar på barnets kropp. Gradvis bli klumpiga kinder.

Vad känner barnet?

Den intrauterina utvecklingen av fostret vid detta graviditetsstadium pågår fortfarande, men de grundläggande inre organen och systemen har redan bildats, och några av dem börjar redan fungera. De inre organen kommer emellertid att kunna arbeta i full kraft först efter barnets födelse, under tiden kan deras arbete kallas "träning".

Vid 25-26 veckan av graviditeten har barnet ett ganska väl fungerande nervsystem. Hjärnan hos en baby väger cirka 110-115 gram.

Antalet furer och vrängningar, som ger den specifika strideringen av cortex, fortsätter att öka med varje dag som passerar. En sådan speciell struktur i hjärnbarken komplicerar signifikant beteendet hos barnet. Varje dag ökar barnet antalet reflexer som krävs för att han ska kunna fortsätta sitt liv.

Utan normal utveckling av nervsystemet är funktionsorganens funktion också omöjligt.Under denna period kan barnet redan känna sig ganska mycket - ljus, ljud, smak och mycket mer. Detta svar på miljöpåverkan främjas främst av den intensiva utvecklingen av det perifera nervsystemet.

Möjlighet att höra

Den mest levande känslan som en baby upplever vid denna tidpunkt är möjligheten att skilja ljud. Barn skiljer sig ganska enkelt från föräldrarnas röster. Det har vetenskapligt bevisats att moderns röst har en avslappnande effekt på fostret.

Intressant, varje dag ökar antalet ljud som barnet uppfattar. Så, han kan redan uppleva ljudet av miljön, gör sig genom magen i buken. En baby hör till exempel ljudet av en dammsugare eller vatten som strömmar från en vattenkran.

Ljud av för mycket intensitet kan skrämma barnet. Fostret visar sin missnöje med ökad motorisk aktivitet. För höga ljud bidrar också till att barnet börjar sparka aktivt.

De bästa ljuden för nervsystemets utveckling - musikaliska verk. Experter har funnit att vid denna tid av intrauterin utveckling är bildandet av de första musikaliska preferenser redan möjligt. Lyssna på klassisk musik kan vara ett utmärkt alternativ för en framtida mamma och hennes bebis.

Inte mindre användbart för barnets utveckling och naturens naturliga ljud. Sålunda har strömmen i munnen eller ljudet av havsbränningen en lugnande effekt på frukten. Regelbundna promenader i friska luften kan göra barnet positivt.

Förmåga att se

Observera att barnets verkliga visuella analysator kommer att börja fungera först efter födseln. På 26 veckors sikt kan fostret redan stänga eller öppna ögonen. Eyeballens struktur gör det möjligt att skilja ljus.

Forskare utförde ett antal intressanta experiment, under vilka det visades att när han utsätts för en ström av starkt ljus på fostrets ansikte försöker han vända sig bort från honom eller till och med ändra sin position.

Med överdriven insolation kan fostrets rörelseaktivitet öka avsevärt. Barnet reagerar som regel på alltför starkt ljus genom att byta plats eller helt enkelt genom att öka motoraktiviteten.

Förmågan att smaka

Trots det faktum att fostret redan före födseln fortfarande är långt bort kan man skilja smak. Kanske är det här när de sväljer fostervätska.

Under dagen kan barnet svälja omkring 450-600 ml fostervätska. Det går in i barnets kropps inre miljö, där en del av näringsämnena upplösta i den absorberas i blodet och andra ämnen avlägsnas helt enkelt genom njurarna. Huvudämnet som aktivt absorberas i blodet är glukos. Det är nödvändigt för barnets kropp för full utveckling av hjärnan och nervsystemet. Vissa vitaminer kan också absorberas.

När fostervätskan sväljs känns fostret smaken. I tungan har barnet redan mikroskopiska processer - bröstvårtor. De är speciella receptorer som hjälper en person att känna olika smaker. Så, ganska lätt kan frukten skilja mellan bitter, salt och söt smak.

Att svälja fostervätska kan få barnet att hicka. Denna reaktion är ganska normal och fungerar som ett steg i utvecklingen av digestion hos en baby.

Förmåga att flytta

Fosterets motoriska aktivitet i detta skede är kanske ett ganska karakteristiskt symptom på 26 veckor. Barnet är redan ganska stort, hans vikt har överskridit ett pund. Detta medför att hans mamma börjar känna hennes barns aktiva rörelser.

Varje dag ökar antalet rörelser som fostret utför. Detta beror på den goda utvecklingen av muskuloskeletala och nervsystemet. Fostrets ben är redan ganska täta, musklerna är mobila och elastiska.Alla dessa anatomiska egenskaper påverkar betydligt mängden möjliga aktiva rörelser som utförs.

Fram till den tiden var barnet väldigt intresserad av att studera sin egen kropp. Han spelade med navelsträngen, rörde sig på hans ansikte, böjde och böjde fingrarna på armarna och benen. Vid vecka 26, på grund av den goda utvecklingen av hjärnan, har fostret ett intresse av att studera "vattenvärlden" där den ligger.

Så, hans ben börjar han skjuta av från livmoderns väggar. Det är också ofta så att barnet börjar "knäcka" med händerna på moderns inre organ, som ligger ganska nära livmodern där han är belägen.

Det är viktigt att notera att den 26: e veckans intensitet i motoraktiviteten i fostret ökar. En kvinna känner hennes älskling, som är i hennes livmoder, mycket starkare än tidigare.

Vissa experter noterar att under dagen kan barnet vara aktivt var 10: e minut. För att bedöma fostret "i utero-tillstånd, uppmanar obstetrician-gynecologists förväntade mammor att räkna antalet störningar som de känner.

Det är viktigt att notera att inte hela tiden barnet är aktivt. Barnet kan redan sova under denna period av sitt intrauterin liv. Fostrets sömn är som regel från 17 till 20 timmar under dagen. Vid denna tid sover babyen och gör inga aktiva rörelser.

Fosterets motoraktivitet är ett viktigt kliniskt kriterium för att bedöma dess tillstånd. Så, om en baby sparkar mycket ofta, kan det här vara en manifestation av det faktum att han upplever ett visst obehag.

Läkare noterar att följande vanliga orsaker kan leda till ökad motorisk aktivitet i fostret.

  • Psyko-emotionella effekter. Stress överförd av mamman har en mycket negativ inverkan på barnets tillstånd. Under påverkan av stress i den kvinnliga kroppen producerar ett antal hormoner som orsakar en spasm av blodkärl. Bristen på näringsämnen och syre bidrar till utseendet på ett svar från fostret.
  • Hypoxi - vävnadsstörning av inre organ. Detta tillstånd uppstår när syretillförseln till kroppen minskar. Hypoxi kan utvecklas av många olika skäl. Enligt statistik, kvinnor som bor i större städer, lider av hypoxi mycket oftare.
  • Sjukdomar hos moderen. Vissa patologier i hjärtat och blodkärl som uppstår vid utveckling av hjärtsvikt kan leda till otillräcklig näringstillförsel som är nödvändig för fostrets tillväxt.
  • Rökare. Bevisat att regelbunden rökning har en skadlig effekt på blodkärlen, vilket medför en minskning av syreförsörjningen till barnens kropp. Denna situation kommer också att bidra till förstärkning av fostrets motoriska aktivitet, eftersom det får honom att uttala obehag.

Om den förväntade mammen tror att hennes älskling av någon anledning har börjat visa för kraftig aktivitet, ska hon definitivt diskutera det med sin obstetrikare-gynekolog. Endast en läkare som övervakar graviditeten kan avgöra om detta tillstånd är en enskild egenskap eller är det en manifestation av patologi.

Hur ligger det i livmodern?

Fostrets placering i livmodern är ett mycket viktigt kliniskt tecken. Hur barnet befinner sig i livmodern beror på valet av utrustning för obstetriskt hjälpmedel. Så, om barnet befinner sig i huvudpresentationen, och kvinnan inte har några allvarliga patologier, så är det i detta fall möjligt att genomföra en naturlig självständig leverans, medan en bäckpresentation vanligtvis utförs en kejsarsnitt. Faktum är det Sannolikheten att utveckla farliga traumatiska skador i det senare fallet av barnets plats i livmodern är mycket hög.

Det är viktigt att notera att hur barnet ligger i livmodern ändå kan ändras före födseln. Det händer vanligtvis med mycket aktiva barn som är rastlösa, vilka "älskar" att snurra och snurra.Det är fortfarande ganska lång tid innan arbetet börjar, vilket innebär att läkare kommer att bestämma barnets plats i livmodern flera gånger. Det händer ofta att bara några veckor före födelsen själv ändrar barnet sin position.

Hur fostret utvecklas under den 26: e veckan av graviditeten, se följande video.

25 veckor 27 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa