38 veckor 40 veckor

Fetus vid den 39: e veckan av graviditeten: normer och egenskaper

Innehållet

Det finns en 39 veckors graviditet. Barnet har blivit stort, han, som sin mamma, behöver förändring. Den här veckan kanske han är född.

Hur barnet har blivit för 37 embryonala veckor (och det här är 39 obstetriska veckor), kommer vi att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Höjd och vikt

Kvinna är redan gravid 8 månader och tre veckor. Under denna tid, från en mikroskopisk uppsättning av celler, har barnet blivit stort och starkt, redo för ett självständigt liv utanför mödrarna. Denna vecka är höjd och vikt väldigt individuell och beror på ärftliga faktorer. och hur bra var graviditeten de senaste månaderna.

Vikten av barnet denna vecka, i de flesta fall, överträffade det psykologiska märket på 3 kg.

Minsta medelvärdet för denna period är den uppskattade vikten på 2900 gram, och ett stort barn kan väga alla 4 kg.

Ju mer komplett näringen av den gravida kvinnan, desto lättare blev graviditeten, ju fler chanser att födda "hjälten". Ärftlighet spelar också en stor roll - stora mödrar och pappor brukar ha stora barn och smala föräldrar med liten storlek "får" en smula med mindre imponerande parametrar på sjukhuset.

Krummens tillväxt vid vecka 39 är mer än 50 centimeter, men även här gör det inte utan individuella genetiska "korrigeringar".

Om förlossning inte börjar denna vecka kommer barnet att växa upp och få lite vikt, men inte mer än 50-100 gram. Tillväxten av barnet under de senaste veckorna av graviditeten saktar ner.

Regler för fetometri

Standarder för fetometri, som beräknas genom mätningar på ultraljud, har vid denna tidpunkt inte längre så bra diagnostiska värden som tidigare, för nu har barn individuella storlekar.

De behövs för att kunna förutse fostrets vikt och planera taktiken för födseln.

I genomsnitt är storleken på grundläggande dimensioner:

 • dubbelsidig huvudstorlek (BPR) - 94-95 mm (värde 86 till 102 mm anses också normalt);
 • fronthuvudstorlek (LZR) - 119 mm (även acceptabelt från 108 till 129 mm);
 • lår längd (DBK) - 73-74 mm (fluktuationer från 68 till 79 mm är inte uteslutna);
 • benlängd (DKG) - 65-66 mm (normalt kan vara från 61 till 71 mm);
 • humerus längd (WPC) - 64-65 mm (gäller även från 60 till 70 mm);
 • längden underarmben (DKP) - 56-57 mm (i normal storlek kan variera från 51 till 60 mm);
 • mageomkrets (Kylmedel) - 336-342 mm.

utseende

Det subkutana fettlagret, som barnet "ökade" under graviditetens tredje trimester, ger smulorna vid vecka 39 en speciell charm. Barnet ser inte längre ut, alla rynkor och vikningar slätas ut, har huden blivit en normal rosa färg, eftersom det rörliga gallret och kapillärerna, som gav barnet röda och till och med lila nyanser, inte lyser genom integritet.

Hårfluff som täcker barnets kropp saknas nu. Huden blev mjuk och öm. Det ursprungliga vita fettet som täckte barnets kropp tidigare försvann också.Endast en liten del av den bevaras där det behövs nu - i vikarna på armarna och benen, nacken och ljummen, där, trots den vattenmiljö där frukten är, är mekanisk gnidning inte utesluten.

Barnets huvud kan vara täckt med hår, eller barnet kan vara helt skallet med små blonda och glesa hår. Detta är också ett individuellt drag.

Könsorganen är fullständigt formade. I 9 av 10 pojkar har testiklarna fallit ner i pungen, och hos tjejer täcker labia majora den lilla. På grund av mödrarnas könshormoners funktion kan barnens yttre könsorgan se lite svullna ut, som bröstvårtor. Men detta fenomen är tillfälligt, efter födseln i världen under de första månaderna kommer allt tillbaka till det normala.

Utveckling av organ och system

Ett barn vid denna tidpunkt anses vara fullt moget. Om födelsen sker under de närmaste dagarna är krummet fullt redo för livet utanför moderns livmoder.. Hans hjärta fungerar smidigt och hjärtfrekvensen (HR) är ungefär 157 slag per minut.

Pojkens hjärtslag är lite långsammare än tjejer. Lungorna hos barnet är redo för öppning efter det första andetaget. De ackumulerade tillräckligt för denna koncentration av ämnet - ytaktivt medel, tack vare vilket lungorna inte kommer att hålla ihop, och oberoende andning kommer att bli möjlig.

Matsmältningsorganen har helt "övat" interaktionen med varandra.. Magen kan smälta amniotiska vattnen som fastnar i den. Överdriven sväljad babybälgar - så det visar sig hicka, vilket moderen känner som en enhetlig rytmisk pressar vid en punkt i magen. Hicka krummer ofta.

Tarmens inre väggar har känsliga lint, genom vilka absorptionen av näringsämnen kommer att passera. Redan i tarmarna har meconium ackumulerat - de ursprungliga avföringens gröna färg, med vilken barnet först "går" in i toaletten för första gången under de första dagarna efter födseln.

Njurarna, blåsan, urinröret och urinledarna arbetar i full kraft. I kroppen producerar smulorna sina egna hormoner och enzymer, levern, mjälten, bukspottkörteln, gallblåsan bildas och verkar.

Det fosterala nervsystemet är fortfarande i sin linda.. Och så kommer det att fortsätta efter födseln. Varje dag visas nya neurala anslutningar, hjärnan "lär sig" för att samordna alla processer i en liten organism.

Men även nu har barnet uppnått enorm framgång - han har redan över 70 reflexautomatiska rörelser som hjälper en person att överleva.

De starkaste suger, sväljer, andas och griper reflexer.

Vad känner barnet?

Barnens känselorgan utvecklas ganska bra. Han hör bra - När det gäller fostervätska tillåter tjockleken på moderns bukvägg och ljudet inuti det: hjärtslag, blodslag i blodkärlen, rubbning av tarmen. Men även ett sådant ljudspår hindrar inte krummen från att känna igen min mammas röst, bekanta ljud.

Många kvinnor märker att ett aktivt barn med ett plötsligt larmsamtal eller en dörrslamming sjunker eller omvänt börjar "gå vidare".

Barnets öga är fortfarande "inställd". Nu kan han skilja mellan ljus och mörker, den intrauterina världen ses av honom som ett kluster av fläckar med varierande färgintensitet och storlek. Efter födseln kommer han snabbt att lära sig att fokusera ögonen och sedan skilja färger. Barnet känner inte lukten nu, men fångar perfekt nyanserna på grund av de utvecklade smaklökarna på tungan och innersidan av kinderna.

perturbation

Barnet blir trångt och obekvämt i livmodern. Det upptar allt ledigt utrymme i det, så aktiva rörelser hos fostret vid vecka 39 ses sällan. De flesta gravida kvinnor på denna tid hävdar att barnet har blivit tyst, rör sig inte mycket. Krummen fortsätter emellertid att behålla ett speciellt, individuellt läge, i vilken perioder av aktivitet ersätts av viloperioder.

Några barn flytta starkt på natten, andra sover på natten med sin mamma och betecknar deras närvaro i rörelser endast under dagen.. Många framtida mammor säger att barn på lång sikt aktivt rör sig på morgonen och kvällen. Oavsett vilket sätt verksamheten är, om 12 timmar borde det fortfarande finnas minst 10 motoriska episoder.

Mot bakgrund av en synlig minskning av omrörningsaktiviteten kan denna vecka börja ge obehagliga smärtsamma förnimmelser till den förväntade mamman.

De är associerade med fostrets storlek, liksom en minskning av mängden fostervätska, ganska naturligt vid denna tidpunkt.

presentation

Oftast tar barnen i vecka 39 ut idrottsutövare som är redo att börja. De flesta barnen ligger huvudet ner, denna vecka trycks det till utgången av det lilla bäckenet. Fostret trycker på hakan på bröstet för att underlätta dess passage genom födelsekanalen.

Om vid 39 veckor bebisens plats i livmodern inte är huvudet, då finns det nästan ingen chans att det kommer att vecklas ordentligt för leverans, samt ledigt utrymme för barns kuponger och manövrar.

Pelvic presentation, där smulan till det lilla bäckenet ligger i bytet, och även en ganska sällsynt tvärgående presentation, där barnet ligger, är orsaker till att en planerad kejsarsnitt utnämns. Det utförs denna vecka eller nästa.

Möjliga problem

Födslar denna vecka - frekvent förekomst: cirka 40% av kvinnorna föds på 39: e veckan. En anomalös start kan vara ett problem, till exempel läckage av fostervätska.

Om det finns vattnisk vätskautsläpp, bör du definitivt besöka läkaren omedelbart.. Han kommer att kunna avgöra om vattnet läcker, hur mycket är kvar, hur barnet känner.

För att bestämma mängden vätska i fostretblåsan, mäta indexet för fostervätska på ultraljud och för att bestämma barnets status kommer det att bli oschemalagd CTG.

om kardiotokografi visar brist på fostrets tillstånd, takykardi eller bradykardi i smulorna, en brådskande leverans kommer att visas för kvinnan.

Om mängden vatten fortfarande är tillräckligt, känns barnet bra, kvinnan är fortfarande inlagd för att titta på dygnet, eftersom hennes födelse kan börja så snart som möjligt.

Ibland vid vecka 39 detekteras patologiska förändringar i placentan: det blir för tunt, åldrar för snabbt, upphör att ge barnet näring och syre. I detta fall indikeras leverans också genom stimulering av arbetskraft eller genom kejsarsnitt.

Tips för framtida mamma

 • För att påskynda barnets födelse kan moderen vara mycket trött, måttlig motionera, gå, kön med sin man, om slempluggen ännu inte har avgått, och det finns inga andra kontraindikationer för intima nöjen. Läkarna rekommenderar dock inte att påskynda något, eftersom barnet vet bättre när det blir dags för honom att samlas i vår värld.
 • Några tanklösa folk sätt att orsaka förlossning - som att dricka alkohol eller en stor dos av laxermedel kan orsaka allvarliga skador på barnet.
 • Om barnet i den 39: e veckan kraftigt drivs, det ger moderns smärta, borde du definitivt besöka en läkare för att utesluta de initiala symptomen på hypoxi. Om han lugnar sig, i avsaknad av rörelse i 5-6 timmar, bör du också rådgöra med en läkare.
 • Om obstetrikern misslyckas med att grova fostrets huvud den här veckan betyder det att barnet ännu inte har tagit den förberedda positionen i livmodern, och det finns fortfarande tid före födseln.
 • Ett barn vid 39 veckors graviditet är mycket känsligt för min mammas känslor. Han är orolig, orolig, nervös och rädd för henne, men för att en kvinna ska ta sig i hand, lugna sig, undvika stressiga situationer och vid behov ta ljusa naturliga lugnande medel.

För mer information om vad som händer under den 39: e gravidveckan, se följande video.

38 veckor 40 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa