Åttonde månaden

Nionde månad av graviditet

Innehållet

Den sista månaden av graviditeten har börjat. Det kommer att bli en av de svåraste, eftersom barnet är stort och mamma blir svårt att bära den under hennes hjärta. Allt är bokstavligen mättat med otålig förväntan - föräldrar, släktingar, familjevänner och ett förberedt barnrum väntar på att barnet ska dyka upp. Om hon inte är redo ännu är det dags att slutföra förberedelserna.

Särskilda funktioner

Den nionde graviditetsveckan stänger sista, tredje trimestern. Födslar kan förekomma på en given dag, eftersom det beräknade datumet (samma DA) står för endast cirka 5% av alla födda, resten uppstår från vecka 38 till vecka 42 när som helst.

Månaden innehåller flera sista förlossningsveckor: 36, 37, 38, 39 och 40 veckor. Från och med den 37: e veckan av graviditeten anses födseln brådskande, och barnet kommer inte vara för tidigt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fosterutveckling

Från början av 9 månader börjar barnet storskaliga förberedelser inför den kommande förlossningen. För honom är denna process också ett seriöst test, eftersom genomgången av födelsekanalen inte alls är en så lätt uppgift som det kan tyckas. De processer som nu sker i barnens organisme kommer att bidra till anpassningen till det nya livsmiljöet efter födseln: till en ny typ av andning, till frånvaro av en vattenmiljö, till en annan temperatur, och även på överflöd av mikrober och virus som bor i vår värld.

Barnen går ner nedan och trycker på huvudet mot uterus utgång. Detta är deras pre-launch position. Huvudtrycket på livmoderhalsens inre hals stimulerar sin mognad och öppning, vilket bringar födelsemönstret närmare. Det är emellertid lättare för mamman att andas, för livmodern pressar på membranet inte så mycket, halsbränningen försvinner, men urinering blir vanligare.

Barngrupperna trycker på hakan på bröstet, vikar armarna, pressar benen och i den här positionen börjar han födas när han har tid. Det är värt att överväga några av funktionerna i varje vecka i den nionde månaden av graviditeten.

36 veckor

Vid denna period når barnet en vikt av 3 kilo. Vi pratar om det genomsnittliga barnet, för nu är alla smulor väldigt olika: det finns stora, vars vikt överstiger 3 kilo, det finns miniatyrer, vars vikt ligger inom 2,7 kilo. Båda är normala om barnet inte har hypotrofi, och hans lungor har mognat i tillräcklig grad. Dessa två faktorer kommer att säkerställa hans överlevnad vid födseln just nu. Barn växte också upp på olika sätt, den genomsnittliga höjden vid denna tid är 46-49 centimeter.

De flesta barn har inte längre lanugo (tunt hår på kroppens hud), ostliknande smörjmedel bevaras endast i hudveckar, där mekanisk friktion är möjlig: inguinalveck, popliteal, armbåge och nackveck. Om lanugo fortfarande är delvis bevarad, finns det inget patologiskt om det - även om barnet är fettigt, kommer håret att falla ut under de första veckorna av livet.

Varken behandla eller bidra till detta.

Alla barnets ben har blivit starka, täta, lagrade tillräckligt med kalcium. Endast benens benen förblir rörliga och mjuka., men det borde vara så - barnet måste gå vidare genom den smala födelsekanalen, och om benen är för stark och inte kan anpassa sig till situationen, kan barnet fastna.

Vid denna tid har barnen en lyxig manikyr - nagelplattan för första gången under perioden av intrauterin utveckling börjar sticka utöver gränserna för phalanges. Ett barn, om han är född nu, kommer fortfarande att vara för tidigt, men graden av prematuritet kommer att definieras som den lättaste, vilket inte kräver mest återupplivning.

37 veckor

Från denna vecka börjar fostret att lägga till 40-50 gram per dag. Justeringen av känselorganen börjar - sensorerna måste göra ett bra jobb att starta hjärnans anpassningsmekanismer efter att barnet är födt. Allt är klart för detta i hans kropp.

Lungvävnaden hos de flesta barn är mogen.kunna ge normal självständig andning. En nyfödd i denna period kommer inte att anses vara för tidig, och nu ser det ut som en nyfödd. Barnet rör sig lite - livmodern blir för trångt för aktiv rörelse, men ofta hicka - det antas att barn repeterar andningsreflexen, som redan är helt formad, och också "ställer upp" matsmältningssystemet - mat kommer snart att flöda inte genom blod utan genom matstrupen .

Barn sover mycket, ser drömmar. Vad de drömmer om, medicin är inte känd för viss, men forskning har visat att REM-sömn råder, vilket gjorde det möjligt att dra en slutsats om drömmar.

38 veckor

Omkring en tredjedel av kvinnorna föder denna vecka. Detta är en vanlig, brådskande leverans, vilket inte orsakar rädsla bland läkare och bör inte skrämma en kvinna. Barnet är tungt i genomsnitt väger barnen nu från 3,3 till 3,6 kg med en tillväxt på 50-52 centimeter.

Vid den här tiden hade endast 2% av pojkarna inga testiklar i pungen, men det finns fortfarande tid. Ammoniot vatten har blivit ännu mindre vilket ger kvinnan en oförglömlig upplevelse - även sällsynta men väldigt signifikanta chocker och spark från insidan. Ställningen där barnet är i livmodern är slutgiltigt.

Och om barnet inte har vridit huvudet, försöker doktorn att utföra en kejsarsnitt för att minska risken för födelseskador för smulorna och hans mamma.

39 veckor

Den här veckan föder den stora majoriteten av gravida kvinnor. Barnet är fullt förberett för livet utanför livmodern, är det kvar att vänta på beredskapen hos moderorganismen. Skarpt hjälper flitigt mamma: Placenta producerar oxytocin, som, efter att ha ackumulerats i tillräcklig koncentration, bildar en generisk dominant och stimulerar sammandragningar och livmoderkontraktioner. Om livmoderhalsen är omog kan sjukhusvård erbjudas kvinnan under denna period för att förbereda livmoderhalsen för barnets öppning och födelse på sjukhuset.

Det mesta av den planerade kejsarsnittet, för vilken kvinnan har medicinska indikationer, utförs just denna vecka för att inte vänta på det oberoende arbetet.

40 veckor

Medan mamma lider medan man väntar på födelsedagen lider barnet av trängsel. Det är mycket svårt för honom att röra sig, livmoderns väggar tätt täcker fetusblåsan, där mycket litet vatten kvarstår. Placentan förhöjer snabbt och förlorar sin funktion, i samband med vilken syreförlängning av barnet kan förekomma. I de flesta fall är barnets kropp redan starkt för att aktivera kompensationsmekanismerna och hjälpa barnet att vänta under svåra förhållanden under resten av sitt liv fram till födelsen.

Eftersom barnet är trångt, upplever han lite stress, och därför i en liten barns kropp producerar stresshormon - adrenalin. Nu hjälper han också mamma. Adrenalin ökar produktionen av oxytocin, och min mammas kropp börjar intensivera förlossning.

Kvinnans välbefinnande

Den nionde månaden för den framtida mamman är inte bara fylld med olika känslor av alla nyanser och nyanser, utan också med orolig förväntan. Väskor i mammalsjukhuset samlas och står på den mest framträdande platsen, telefonen är alltid laddad och till hands. Nu är det bättre att inte gå långt hemifrån, men gå ut glöm inte att sätta in ditt handväskepass och utbytekort - Förlossning kan börja var som helst och på något sätt. Att ha dokument med dig gör det mycket lättare att komma in på ditt utvalda sjukhus i förväg.

perturbation

Barnets rörelser blir sällsynta, men deras hastighet förblir densamma - åtminstone tio episoder av aktivitet om 12 timmar. Nu är det viktigt att spåra rörelserna och deras karaktär med stor uppmärksamhet. En avmattning kan vara ett tecken på ett svårt och okompenserat tillstånd, ett barns lidande, och plötsliga och frekventa rörelser, som är smärtsamma för moderen, kan indikera att hypoxi bara har börjat.

I båda fallen måste du gå till läkaren så snart som möjligt.

Ofta märker kvinnor att det närmar sig födseln, försvinner rörelserna nästan fullständigt och betraktar det som en fostrar av förlossning. Men du borde vara försiktig. Konsulterande läkare gör inte ont.

mage

Livmodern når sin höjd Det ligger nästan på området i hela bukområdet, vilket orsakar fasthållning och dysfunktion hos andra organ - tryck på blåsan leder till frekvent urinering, medan läckage av urin kan provocera en hosta och skratt. Tryck på gallkanalen leder till diarré, och på tarmarna och nedre venerna - till åderbråck, förstoppning och hemorrojder.

En liten mage betyder inte att i livmodern ett litet foster kan barnet ligga med det lilla ansiktet och armarna och benen mot moderens tarmar och sedan ser magen verkligen mycket snyggare ut. De flesta av dem har lilla magar i slutet av tredje trimestern.

Ryggvärk på grund av det stora och tunga livmodern och fostret pressar det ont fransyska på grund av förskjuten tyngdpunkt, öm ben, knän. Känslor är inte det trevligaste, men helt förståeligt. Förberedelsen av livmoderhalsen, dess mjukning och öppning kan åtföljas av känslan av att kvinnor beskriver som "stickning inuti".

Psykologiskt tillstånd

Den hormonella bakgrunden förändras snabbt. Estrogener, relaxin, oxytocin och prolactin ersätter progesteron. Den här brinnande "cocktailen" börjar i slutändan den generiska processen, men tidigare, under kroppens förberedelse för detta viktiga ögonblick, påverkar det mentala tillståndet - kvinnan blir väldigt orolig, sårbar, whiny. Därför är familjeskandaler och scener under den senaste månaden inte ovanliga.

En kvinna behöver ett särskilt förhållande med anhöriga och en man, hon behöver uppmärksamhet och deltagande. Utan att få dem blir hon irritabel. Hormonal bakgrund och stress lämnar sitt avtryck på svalens natur - ofta i den sista månaden finns sömnlöshet. Brott mot sömns sömn är förknippad med besväret mellan sida till sida kupor.

Vänster och höger sida är de enda godtagbara och möjliga ställningarna för att sova kort före födseln.

Viktökning

En kvinnas kropp börjar bli av med överskott av vätska, vilket progesteron ackumulerade flitigt "för en regnig dag". därför vikten kan minskabrukar förlora 2-3 pounds i slutet av månaden. Det blir lättare att placera, i fetalblåsan mindre vatten, allt detta på något sätt påverkar det faktum att kvinnan blir lättare.

Patologisk viktökning under denna period kan indikera gestos. När det inte nödvändigtvis har extern svullnad (svullnad i benen, armarna, ansiktet), ibland uppträder sen toxikos av inre svullnad, vilket är ännu farligare. Därför behöver du så lite som möjligt för att äta salt, och så ofta som möjligt vägs. Trots viktminskningen sträcker sig därför huden till gränsen i buken och bröstkörtlar kan uttalas klåda.

Pubic ben

Många framtida mödrar under denna period skadar bäckenbenen - de avviker under action av relaxin, ett hormon som mjukar bäcken och benen i mjölken. En sådan mekanism som uppfunnits av den vise naturen är inte oavsiktlig - det kommer att hjälpa till att få en barn lättare. Men nu är det viktigt att se till att smärtan var måttlig. Om det blir omöjligt att gå, stå, sitta, rulla över, ska du informera din läkare.

Det är inte uteslutet som äger rum symphysis, och i så fall kan de beställa en kejsarsnitt för att förhindra skada på benens bäck. "Ryggvärk" i bäckenet och bäckenbenen, som ibland händer - ett tecken på att klämma är redan en stor kidnervändning.

val

Utsläpp från könsorganet blir lite mer än tidigare, och nu måste du vara mycket försiktig med dem. Normal anses vara ett urval. lätt, transparent, inga föroreningar. Brown kan prata om problem med placentan, grön - om infektionen, vit med klåda och lukt av jäst - om tröst. Eventuell onormal urladdning är en orsak till omedelbart besök hos läkaren. Alla infektioner och funktionsstörningar måste behandlas före arbetets början, så att det inte finns någon risk att infektera barnet när det passerar genom födelsekanalen.

Separationen av slemdelar eller en stor blodpropp med blod eller bruna streck - urladdning av slempluggen, som stängde livmoderhalsen under hela perioden då barnet transporterades. Detta är ett tecken på att födelsen redan närmar sig. Närvaron av vattnisk urladdning kan väl vara en läckage av fostervätska.

En kvinna måste gå till en läkare genast för att få en remiss för sjukhusvistelse.

Andra problem

Bland de vanliga problemen i den senaste månaden - blåsor och hemorrojder. I båda fallen kan kvinnan redan få behandling, eftersom läkemedlets effekt på fostret inte längre är lika farligt som tidigare. Strax före födseln drar kvinnor alltmer underlivet, livmodern - du behöver bara vänja dig och acceptera det som oundvikligt. Yrsel är förknippad med en stor mängd blod som cirkulerar i kroppen hos en gravid kvinna. Om det är yr, är det viktigt att kontrollera blodtrycksnivån och försök att inte lämna ett av husen.

Uterusens ton, som uppstår från tid till annan, är träningsmotstånd. När födelsen närmar sig blir de mer frekventa och starkare. En rinnande näsa kan ha ett fysiologiskt ursprung - svullnad i slemhinnorna som är karakteristiska för många förväntade mödrar. Efter förlossningen passerar en sådan rinnande näsa under dagen.

När ska man gå till sjukhuset?

Detta är den viktigaste frågan som oroar framtida mamma. Om en kvinna föds för första gången är hon dubbelt rädd för att förbise och missa tecknen på att föda barnfödseln. Lugna ner genast - det är omöjligt att se detta i princip. Här är en lista över situationer där du ska gå till modersjukhuset.:

 • rytmiska sammandragningar i livmodern började (livmodern stiffar, nedre delen av fickar och släpper ut ungefär en gång var 10: e minut) - det här är fulla arbetskramper, du kan säkert gå för att föda;
 • Vatten avgick (omedelbart eller i delar) - vi väntar inte på strider och går till sjukhuset;
 • det fanns blödningar - vänta inte på vatten eller strider, ring en ambulans och gå till modersjukhuset.

Idag finns det många applikationer för smarttelefonen, vilket hjälper till att räkna sammandragningarna med den minsta misstanke om att födelsen har börjat. Men du borde inte fullt ut lita på dem - mäta tid och regelbundenhet på egen hand, med hjälp av en vanlig klocka med stoppur. När du ringer till ambulansen var vänlig informera:

 • din ålder
 • gestationsåldern;
 • symtom: frekvens av sammandragningar, varaktigheten av varje
 • Färgen och ungefärlig mängd fostervätska, om de har flyttat;
 • vilken typ av förlossning.

Detta kommer att hjälpa läkare att snabbt navigera till vilket födelsestadium du är, och mer sannolikt att ta dig till den obstetriska institutionen.

rekommendationer

Den generiska processen beror på kvinnornas beteende den senaste månaden: ångest, stress och rädsla ökar de fysiska muskelklemmerna på den fysiska nivån, och därför försvagar mognaden av livmoderhalsen, blir det svårt att öppna, leveransen tar längre tid och är smärtsam. Korrekt förbereda för hjälp av födseln Följande rekommendationer:

 • Öva andning och muskelövningar som rekommenderas i metoderna "Födda utan smärta och rädsla", så att du kan börja använda dem från början av födelseprocessen.
 • flytta mer, gå, gör ditt bästa arbete runt huset - detta bidrar till mognad av livmoderhalsen.

Att resa med flyg rekommenderas inte längre - tryckfall kan utlösa arbetets start ombord på ett flygplan. Men kön är inte förbjudet, men endast under förutsättning att det inte finns några komplikationer av graviditet. Vid multipel graviditet, IVF-graviditeter, eventuella komplikationer, samt efter urladdning av plugg och läckage av vatten är kön förbjudet.

Vid förlängning av graviditet rekommenderas kön ofta, eftersom sperma innehåller naturliga prostaglandiner som bidrar till att mjukna livmoderhalsen, och orgasmen kan starta födelseprocessen väl. Men här finns ovanstående begränsningar.

Det är viktigt! När korkens urladdning inte kan ta ett bad - du kan bara ta en dusch.

Tänk på några mer användbara tips.

 • Det är möjligt att behandla tänder, men med stor omsorg. Om det är möjligt att skjuta upp tandprocedurerna är det bättre att skjuta upp dem för postpartumperioden.
 • Temperatur, akuta respiratoriska virusinfektioner, förkylningar, vattkoppor, influensa är inte längre farliga för barnet, men kan komplicera moderns situation - med tecken på sjukdomen i modersjukhus som endast sitter i observationsavdelningen (smittsam).
 • Försök att inte äta mat med hög allergenicitet de senaste veckorna, för att inte prova en tendens till allergier hos barn - mandariner, apelsiner och skaldjur kan inte ätas nu. Medium allergifria produkter bör begränsas till ett minimum.
 • Alkohol (även champagne och öl) är förbjuden, liksom kaffe. De kan stimulera uppkomsten av arbete när livmoderhalsen inte är helt mogen, vilket kan leda till skada på födelsekanalen och barnet. Du kan bara dricka rent dricksvatten och örtte.
 • Det rekommenderas inte att färga hår, perm, växa naglar förra månaden - placentan är redan för tunn och får inte innehålla giftiga ämnen i hårfärger, lösningar och produkter för manikyr.

Det viktigaste är att inte skynda på födseln.

  Allting måste hända i rätt tid. Försök att ringa hem hemma kan vara mycket farligt.

  Åttonde månaden
  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa