14 veckor 16 veckor

15 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

15 veckor av graviditet - den "gyllene" tiden för mor och barn. Hälsotillståndet för en gravid kvinna är underbar, om något plågade henne under den första tredjedel av svangerskapstiden, nu är alla problem kvar. Barnet är fortfarande mycket ledigt i livmoderns mysiga utrymme, hans rörelser är inte begränsade av någonting. Om vad är funktionerna i den här obstetriska veckan, vad händer med barnet och framtida mamma - i det här materialet.

Hur många månader är det

Vid vecka 15 är alla kvinnor, med väldigt få undantag, i dispensarobservationen i deras förlossningsklinik. Och själva faktumet blir orsaken till att det inte finns någon förvirring i graviditetens tidpunkt. I de tidigare perioderna finns det vissa skillnader - kvinnan tror att hon har en term, och av någon anledning lägger doktorn på några veckor mer. Nu har kvinnor "i position" blivit vana vid ett sådant koncept som obstetrisk gestationsålder. Det anses från datumet för början av det sista till början av graviditetstiden.

15 förlossningsvecka - det här är den 13: e veckan från befruktningen. Sedan förseningens början har 11 veckor gått (mer än 77 dagar).

Det är den fjärde månaden av graviditet, och denna period anses vara den enklaste och enklaste för hela graviditeten. Huvudundersökningarna lämnades, nu kan en kvinna slappna av lite och anpassa sig till "ekvatorn". Mycket snart kommer graviditeten att nå hälften av sin term.

För att inte bli förvirrad bör det också klart förstås att 15 förlossningsveckor inte är 15 hela veckor, men 14-15 förlossningsveckor, det vill säga sex dagar mellan 14 och 15 veckor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur känns en kvinna?

Hormonal "revolution" i kroppen ägde rum. Nu har progesteron och hCG ackumulerats tillräckligt för att säkerställa barnets normala utveckling i framtiden, och i stora mängder produceras dessa ämnen inte längre. Eftersom hormonerna blir stabila känns kvinnan mycket bättre. Många säger att i början av 15: e veckan upplevde de en oväntad ökning av styrka och kraft.

Vissa kvinnor vid denna tidpunkt upplever inte något ovanligt, oftast är det de "lyckliga kvinnorna" som inte har haft möjlighet att uppleva första trimestertoxinerna. Om kvinnan i början av graviditeten hade svårt, så nu noterar hon med glädje att hon blivit ljus, god och trevlig. Illamående återkallas, morgon kräkningar upprepas inte längre, lukten från köket är inte sjuk, och parfymen orsakar inte avsky.

Dåsighet, som förföljde den framtida mamman från de första veckorna av graviditeten, börjar försvinna, och kvinnan blir mer kraftfull och effektiv, hon har inte längre mycket trötthet på eftermiddagen, oftare huvudvärk. Huvudvärk, som också berodde på exponering för stora doser av progesteron, blir mindre intensiv. Humör förbättras. Det finns inga skarpa känslomässiga droppar, orimliga tårar och ångest. Förstå det farlig period när det gäller sannolikheten för missfallgör en kvinna mer självsäker, lugn, balanserad och fredlig.

Bland de obehagliga förnimmelserna som är ganska verkliga vid denna tid av graviditet är svaga kvävande smärtor nedan. mage, i dess laterala delar, och även i midjan. De brukar ha ett ganska förståeligt fysiologiskt ursprung - livmodern växer, kvinnan börjar känna henne, och ligamenten som håller det kvinnliga könsorganet sträcker sig ut, och denna process åtföljs av de episodiska smärtorna.

Vissa kvinnor fortsätter att uppleva svårigheter vid nasal andning - rinit, som orsakas av svullnad i slemhinnorna, kan bestå, men i de flesta fall går det tillsammans med toxicos och andra obehagliga "satelliter" under graviditetens första trimester.

En trevlig "händelse" av förlossningsveckan 15 är normaliseringen av urinering. Kvinnor som tidigare har lider av frekventa uppmaningar börjar besöka toaletten mindre ofta. Men den växande livmodern ökar långsamt och stadigt och strävar redan efter att dra åt membranet, i samband med vilken denna vecka eller vecka senare kan kvinnan få andfådd, blir det svårare att andas. Detta tillstånd kommer att gå till slutet av tredje trimestern, och bara när magen "faller" några veckor före födseln kan hon andas igen med ett fullt bröst.

Några av de förväntade mammorna under den femte veckan fortsätter att lida av halsbränna, och ofta finns det förstoppningar. Fysiologiskt kan dessa obehagliga fenomen förklaras av det växande livmoderns tryck på matsmältningsorganen. Dessutom är de ofta förknippade med en överträdelse av principerna om god näring under graviditeten av en kvinna. Förresten aptit från andra trimestern börjar växa, och det viktigaste här är att inte överdriva det och inte få extra kilosom definitivt inte kommer att gynna antingen mamman eller hennes barn.

Förändringar i kroppen

Den viktigaste förändringen i framtida mammas kropp i veckan är en växande mage. Nu är det märkbart för alla. Några som lyckas hålla en graviditetshemlighet vid denna tidpunkt. Men detta är inte längre nödvändigt, eftersom alla de dåliga "tecknen" som "förbjuder" en kvinna att avslöja hennes graviditet på ett tidigare datum inte längre spelar en roll, eftersom hotet om spontan abort nu är minimal.

Externt har kvinnan förändrats mycket. Hon avrundas, midjan "läggs" 3-4 cm, höfterna ser bredare ut. Normal viktökning till källan denna vecka betraktas som 3-3,3 kilo för tunna kvinnor, 2-2,6 kilo för kvinnor med normal kroppsbyggnad och högst 1,2 kilo för kvinnor med fetma. Denna ökning består av fostrets massa, fostervätska, placenta och fettreserver i moderns kropp, vilket noggrant skapar graviditetshormonprogesteronet.

Viktökning över dessa värden är en anledning att samråda med en läkare och välja rätt kost och fysisk aktivitet.

Höjden på livmoderns stående i veckan är 12-13 centimeter. Botten av livmodern ligger nära mitten av lodrätten mellan puben och naveln. Livmodern har redan nått en sådan storlek att det lätt kan känna sig genom den främre bukväggen.

Den genomsnittliga längden av livmoderhalsen under den aktuella perioden är 36 mm. I andra graviditeten är det något mer - upp till 36,7 mm. Livmodern är ovanför livmodern, den är redan i bukhålan. Livmodern själv börjar sträcka tills den är mer rundad, men gradvis ändras formen till en oval. De ligament som håller detta organ sträcker sig, vilket kan orsaka svag värkande smärta och stickningar i underlivet, i nedre delen av ryggen. På grund av en förändring i tyngdpunkten kan klagomål uppstå som ryggen gör ont.

Kvinnan producerar mer aktivt melatonin, därför kan fräckor bli ljusare, vissa gravida kvinnor börjar dyka upp pigmentfläckar och stora fläckar. Du borde inte vara rädd - pigmenteringens egenskaper under graviditeten är sådana att efter leverans, även från de största pigmenten "märken" kommer det inga spår.

Bröst fortsätter att växa, men inte lika intensivt som under första trimestern. Därför, vid den 15: e obstetriska veckan av smärta, är kli i nipplarna praktiskt taget inte observerade. Bröstvårtorna mörkades för några veckor sedan, nu har många kvinnor, särskilt de som har fött barn och som har ammade, producerat mycket intensivt - en "prototyp" av framtida bröstmjölk.

För att göra en stor och frodig bröst lättare att "bära" behöver en kvinna en behå med breda band och bekväma koppar. Om det finns så mycket råmjölk att det smälter på kläder, kan du bära en ammande bh - den har speciella inre "fickor" för liners som inte tillåter att blusar och T-shirts blir smutsiga.

Den här veckan finns ytterligare 20% mer blod i kvinnans kropp. Detta beror på den kraftiga tillväxten av placentan. därför kortvariga utmaningar av yrsel, lågt blodtryck kan förekomma. Om trycket minskar gradvis, känner kvinnan vanligtvis inte något speciellt. Men plötsliga hopp i blodtryck kan vara ganska väl känt.

I händelse av förlust av medvetande, huvudvärk, illamående och svaghet, bör du definitivt besöka doktorn i förväg utan att vänta på den planerade upptagningen till förlossningskliniken.

Nivån av human choriongonadotropin (hCG) börjar minska. Den nådde sin "topp" på 12-13 veckor och nu kommer den att falla ner till födseln. Nu är koncentrationen av detta hormon inom 6140-130000 honung / ml och under graviditeten med tvillingar - dubbelt så högt.

Den här veckan tar form och moder-placenta-fostersystemet börjar fungera. Oavbruten blodflöde upprättas mellan livmodern och placentan (uteroplacental blodflöde) och mellan fostret och placentan (fetoplacentalt blodflöde). Placentan fullbordar sin bildning, skyddar barnet helt från allt negativt från utsidan och ger näring åt honom allt han behöver.

De utsläpp som är karakteristiska för vecka 15 skiljer sig inte från de accepterade normerna för de föregående veckorna. Deras kvantitet ska vara måttlig, färgen ska vara vit eller något gulaktig, lukten ska vara frånvarande, men närvaron av en liten sur lukt anses inte vara onormal. Naturligtvis bör det inte finnas någon klåda, smärta och annat obehag. Om utsläppet blir grönt eller grått, förvärvar en obehaglig lukt, detta indikerar inflammation, infektion, lokaliserad i könsorganet.

Tröst med sin karaktäristiska vita ostliknande urladdning denna vecka händer sällan, men om det händer bör du omedelbart informera din läkare.

Den farligaste är blodig urladdning, blod, brun eller rosa. Denna färg ger dem blod i olika koncentrationer. Dessa kan vara symtom på problem med livmoderhalsen, med placentan.

Om någon blödning uppstår i närvaro eller frånvaro av smärta, ring omedelbart en ambulans och gå till en medicinsk anläggning. Självbehandling och hopp om att "allt kommer att gå förbi sig själv" kan vara extremt farligt för barnets hälsa och den förväntade mamman.

Rör - när väntar du?

Gravida kvinnor vid vecka 15, efter att ha läst recensioner på Internet, börjar söka de första, knappt märkbara tecknen på barnets första rörelser. Pimps ska inte oroa sig för detta till 20 veckor. Kvinnor som tidigare har blivit mödrar kan dock teoretiskt känna sina barns första rörelser vid denna tidpunkt, men det är för tillfället ganska svårt att skilja dem från tarmmotiliteten. Kvinnor som bär tvillingar, vid vecka 15, känner ofta sina barns rörelse, men hittills sällan och svagt.

Det är inte nödvändigt att räkna rörelserna nu, även om de förekommer. Hittills har det inget diagnostiskt värde.Mest troligt att vid vecka 15 kommer mycket tunna, smala kvinnor och tjejer att känna de första lätta handen på barnet från insidan. Kvinnor i en tätare kropp kan ännu inte förstå dessa ovanliga känslor.

Fosterutveckling

Fostret vid den femte veckan av graviditeten når en signifikant storlek - det kan jämföras med en fast orange. Hans fulla höjd når nu 15-17 cm, och hans vikt är nästan 75 gram. Barnet växer mycket snabbare än sin mamma kan tänka sig - i början av 15: e veckan är det ca 14 cm långt från huvudet till hälarna, men efter sex dagar kommer den att växa med så mycket som tre centimeter och öka vikten med 25%!

Utseendet hos barnet

I form av ett barn finns inget kvar av embryot. Det finns ingen svans som är märklig för alla däggdjur vid det embryonala utvecklingsstadiet. Barnet ser ganska mänskligt ut, men vissa obalanser observeras fortfarande. Så är barnets huvud fortfarande stort jämfört med resten av kroppen, men det är inte längre ovalt, som tidigare men avrundat.

Händer och fötter fortsätter att växa. Övre extremiteterna är fortfarande längre än de lägre, balansen mellan dem kommer att uppnås senare.

Frukten är tunn och ojämn. Hela kroppen är täckt av hudveck. Sådan tunnhet - en följd av brist på subkutant fett: tills det produceras. Själva huden har en röd färg på grund av det faktum att genom blodkärlsnätet syns. När subkutant fett börjar bli producerat, kommer båda dessa "fläckar" på utsidan av de små att elimineras - han eller hon blir en puffig rosa med känslig hud.

Håret växer nu på ett barns huvud, men de har ingen färg - alla barn är naturliga blonda just nu. Vid vecka 15 har barnet cilia och ögonbryn. Ögonen är fortfarande stängd, ögonlocken är helt formad. I veckan slutar bildandet av auriklar, nu ser barnets externa hörselorgan ut exakt som de kommer att se ut vid födelsetiden.

Öron och ögon "stod upp" på rätt ställen. Lite ansikte ser inte märkligt ut. Näsan utvecklas och växer. Redan kan du överväga fostrets profil och vissa barn är redan snub-nosed, medan andra har en imponerande näsa, precis som en mamma eller pappa. I framträdande denna vecka visas mer och mer individualitet.

Nu på små fingrar växer små naglar. Ännu är nagelplattan mycket tunn och känslig, de börjar härda mycket senare. Unika fingeravtryck dök upp på fingrarna - varje barn har sitt eget mönster på sina fingrar, det är omöjligt att hitta två identiska.

Sense organ

Trots att bildandet av sinnena är fullständigt kan barnet ännu inte se och höra i den fullständiga förståelsen av dessa ord. Näthinnan i ögat skiljer nu ljuset som tränger igenom de mycket tunna ögonlocken som omfattas. Detta kan kontrolleras med ultraljud. Om du lyser en ficklampa på mors mage, börjar barnet flytta aktivt, utan att veta ännu ett sätt att reagera på stimulansen, vilket är ett starkt ljus.

Barnet har redan ryktet, men det liknar fortfarande reptilerna - det är vibrerande, det är att krummen reagerar på speciella vibrationer som skapas av ljudvågor - till min mammas röst, till ljudet av hennes hjärta, till höga ljud på andra sidan min mammas mage. Ungefär en månad senare börjar inre örat att fungera fullt, omvandla ljudvågorna, och då börjar barnet höra på samma sätt som vi dock justerat för vattenmiljön och tjockleken hos moderns bukvägg.

Redan har barnet i sin mors livmoder taktil känslighet - nervändarna på huden gör det möjligt för honom att känna röra sig om han oavsiktligt rör vid livmoderns väggar eller för sig själv.

Barnet har redan förtydligat smaker under lång tid: Papillreceptorerna på tungan och kinderna på insidan av dem fungerar ordentligt, och krummen föredrar redan söt till salt eller sur.Men barnet skiljer inte ännu lukter, eftersom näspassagen är täckt av slem och det finns inget andetag i ordets vanliga bemärkelse, Barnet får syre från moderns blod.

Endokrina systemet

Från den femte veckan av graviditeten går barnet till en ny nivå - de endokrina körtlarna, som producerar alla hormoner som är nödvändiga för tillväxt och utveckling, börjar arbeta. Det endokrina systemet börjar fungera. Hypofysen börjar kontrollera produktionen av hormoner och utsöndringskörtlar. Bukspottkörteln producerar insulin, och sköldkörteln ger upphov till sköldkörtelstimulerande hormoner, tack vare vilket barnets ben börjar ackumulera kalcium och härda. Binjurarna, tymus och epifys börjar redan fungera.

Dessutom börjar barnets egna endokrina körningar från och med den femte veckan att fungera - svett och fet. Egna endokrina system gör det möjligt för barnet att bättre anpassa sig till förändrade livsmiljöförhållanden, ge metabolism, det kommer också att "förstärka" utvecklingen av immunitet.

Nervsystemet

Centralnervsystemet i den nuvarande förlossningsveckan tar kontroll över barnets kropp. Nu kommer varje vecka hans rörelser att bli allt mer godtyckliga och medvetna. I hjärnan, som redan har hemisfärer och alla avdelningar, börjar cortex att visas vid denna tidpunkt. Detta är den mycket gråa materien som gör det möjligt för barnet att tänka efter födseln och ge högre nervös aktivitet.

Cortexen utvecklas från den embryonala ectodermen, den främre delen av neuralplattan. Alla sex lager i hjärnbarken ska utvecklas inom en snar framtid.

Röd benmärg vid denna tidpunkt ger möjlighet till produktion av blodkroppar. Ryggmärgen leder impulser från alla organ och system till hjärnan. Nu förbättras alla komponenter i centrala nervsystemet och "häver" interaktionen. Redan i crumbens arsenal finns flera viktiga reflexer för överlevnad - han vet hur man suger, sväljer, skjuter ut med fötterna från hinder. Om barnet är rädd, försöker han gömma sig, självförsvarets instinkt börjar börja fungera.

Interna organ

Barnets gallblåsa har vuxit upp, den fungerar genom att producera gall, nu börjar denna vätska att komma in i tarmarna. Det kommer att bli den som kommer att färga den ursprungliga kalonen "meconium" i en mörkgrön, nästan svart färg. Tarmarna själva har lärt sig att krympa. Upp till 70 gånger om dagen "tar barnets tarmar upp" peristaltis, trots att det inte finns någon fullständig matsmältning än.

Tack vare det väl fungerande arbetet i magen och njurarna sväljer barnet nu fostervätskan och benen med regelbundenhet. Urin går in igen i fostervätskan, som ofta förnyar sin komposition och förblir för smulorna en säker, steril miljö.

Barnets hjärta fungerar i full kraft. Nu gör det här lilla organet ett bra jobb - det garanterar blodtillförsel till alla delar av kroppen och 23-25 ​​liter blod pumpas över till barnets hjärta varje dag. Hjärtfrekvensen vid ett genomsnitt på 15 veckor är 157 slag per minut. Variationer från 146 till 168 slag per minut är möjliga.

Redan av fostrets hjärtslag kan det konstateras hur bra fostret känns - hypoxi orsakar en ökning av rytmen och långvarig kronisk hypoxi - en minskning.

Barnens lungor och bronkier bildas. Andningsorganen aktivt "tågar", vilket gör rörelser som efter att krummen föds blir grunden för andning. Leveren blir nu ett matsmältningsorgan.

Barnkön

Du kan dock redan försöka bestämma barnets kön på ultraljud, förutsatt att barnet är placerat i sensorn med den önskade delen av kroppen. Könsorganen bildas och mogna nog att visualiseras. Det är vid denna tid som många gravida kvinnor går på en ultraljudsskanning för att ta reda på barnets kön, men antalet felaktiga slutsatser är nu ganska stor. För att inte tveka, att inte tänka på om läkaren misstog eller inte, är det bättre att vänta ytterligare tre veckor.Då kan sexuell identifiering utföras enklare, och det blir mycket mindre utrymme för tvivel.

Frukter-pojkar producerar nu sitt eget könshormon - testosteron. I tjejer börjar estrogener produceras lite senare, medan den lilla prinsessan har tillräckligt med moderkönshormoner. De interna könsorganen är fullformade - pojkar har prostata och tjejer har äggstockar med miljontals ägg.

Hos kvinnor såst äggstockarna från bukhålan i bäckenet. Hos pojkar har testiklarna ännu inte fallit ner i pungen, denna process har inte ens börjat än. Deras testiklar kvarstår i bukhålan. Ned kommer de att börja från omkring den 19: e gravidveckan, och i pungen från det lilla bäckenet kommer att sjunka till 28-30 veckor.

Nu börjar barnets utveckling att "anpassa" till kön. Så, manliga frukter växer lite snabbare än kvinnan, och pojkarna växer lite framåt.

Vad kan älskling?

Trots att barnet är i livmodern och beror helt på det, har han redan lärt sig mycket och kan göra mycket. Hans muskler utvecklas snabbt. Han har redan många olika rörelser och ansiktsuttryck.

Vid vecka 15 vet de flesta barnen hur man ska le och visa denna nya skicklighet till läkare av ultraljudsdiagnostik, om en sådan undersökning nu föreskrivs för en kvinna. Dessutom vet alla barn hur man rynker, gäspar, hicka, vikar läppar med en svamp. Barn är väldigt intresserade av vad som händer runt, rör navelsträngen, själva känner ansiktet, lägger näven i munnen och suger dem med nöje, precis som de kommer att göra efter deras födsel.

Vissa barn börjar redan visa "karaktär" - vissa täcker könsorganen med pennor eller vända sig bort från ultraljudsskannern, medan andra inte bryr sig uppmärksamheten mot sin egen person och är glada att visa och visar allt de har till doktorn. Vissa barn är blyg och "fryser" från högljudda ljud medan andra är nyfikna och mobila och tvärtom kommer i aktiv rörelse från externa patogener.

Fetus på ultraljud

Ultraljud som en typ av diagnos vid 15 veckor anses inte vara obligatorisk. Därför är det inte föreskrivet för en kvinna, den här perioden ligger i mitten mellan den första planerade och andra planerade prenatala screeningen. Om det inte finns några speciella skäl, som inkluderar försämring, välbefinnande, utseende av atypisk urladdning eller smärta, skickas inte den gravida kvinnan till ultraljudsrummet. Många mammor själva går för en sådan diagnos, till exempel för att ta reda på barnets kön eller att titta på smulorna i tredimensionellt format på en 3D-ultraljud.

Förberedelse för ultraljud krävs inte längre - Livmodern är tillräckligt stor för att möjliggöra en undersökning genom den främre bukväggen utan fylld blåsan. Kvinnan behöver inte ta droger som eliminerar ökad flatulens i tarmarna, tarmslingorna drivs redan av livmodern.

Barn är tydligt synlig i alla vinklar. Mamma får lyssna på hur hans lilla hjärta slår och visar hur krummen rör sig. Om könsorganen är synliga kommer de att visas separat. När mamman frågar om allt är i ordning med barnet, kommer doktorn att ringa sina huvudparametrar, de talar nu om hur barnets tillväxt och utveckling fortsätter. Denna vecka präglas av sådana parametrar.

  • BDP. Denna storlek mellan parietalbenen kallas också huvudets tvärgående storlek (bifogad). Den här veckan ligger den mellan 27 och 31 mm. Om PDU är större kan läkaren föreslå en tendens att bilda ett stort foster. Ett signifikant överskott av BPD är grunden för en noggrann studie av barnets hjärnans strukturer, eftersom huvudet kan vara stort på grund av närvaron av tumörer, droppe (hydrocephalus).BDP-fördröjningen anses vara ett tecken på en felaktigt fastställd period eller fördröjningen av fostrets intrauterin utveckling.
  • LZR. Denna storlek är sannolikt att mätas under den aktuella obstetriska veckan för första gången. Det kallas fronto-occipital, eftersom det mäter avståndet från frontbenet till occipitalet. Tillsammans med PDU, den här storleken indikerar barnets utveckling, proportionaliteten hos huvudet. Normalt varierar LZR vid vecka 15 mellan 25 och 39 mm.
  • Parade ben. Vid vecka 15 mäts DBK (längden på lårbensbenen) samt benets ben i benet. Lårets normala längd är 10-18 mm, benen på underbenet ligger nu i intervallet 7 till 17 mm, längden på humerus är 10-19 mm. Längden på underbenets ben är ännu inte uppmätt - underarmarna är fortfarande små.
  • Sminkomkrets. Barnet är fortfarande tunt, magen kan inte skryta med solida dimensioner. Vid vecka 15 anses värden på ca 90 mm normala.
  • Huvudomkretsen. Huvudet är fortfarande den största delen av barnets kropp, så du bör inte bli förvånad över att huvudomkretsen nu är ganska stor - i intervallet 110-130 mm.

KTR (coccyx-parietalstorlek) mäts sällan i veckan, eftersom det blir svårt - barnet är stort och kan inte passa inom sensorns intervall. Och ännu mer för KTR jämför nu inte graviditetsvillkoren, nu finns det andra indikatorer för detta. Men om det mäts kommer det nu att ligga i intervallet 87-90 mm. Dessutom, om perioden är ungefär lika med 14 veckor och 3-4 dagar, kommer storleken från svansbenet till toppen av huvudet att vara mindre än samma indikator vid 14 veckor och 5 dagar.

Om en kvinna rekommenderas av en eller annan anledning en utökad ultraljudsskanning, som uteslutande görs på expertkvalificerade enheter, då Här är några mer mycket nyfikna storlekar som är typiska för den femte veckan av graviditeten:

  • Scapula-krummens bredd ligger nu vid en nivå av 6-11 mm;
  • längden på barnets fot vid vecka 15 är lika med 8-11 mm;
  • fettens omlopps diameter - 7-9 mm.

När det gäller de möjliga patologier som en baby kan ha, denna vecka är det ganska svårt att diagnostisera dem trots läkemedelsutvecklingsnivån, eftersom alla inre organ fortfarande är mycket små. Det finns till exempel inget sätt att veta om lungorna är friska, eftersom deras bildning fortfarande är igång. Hjärnans avvikelser är fortfarande svåra att bedöma, förutom fall av anencefali (frånvaro av hjärnan).

Det finns inget sätt att bedöma strukturen hos njurarna och urinblåsan. De enda undantagen är fall av brutala patologier - till exempel frånvaron av en eller två njurar. Allt annat kommer att ses senare.

Men vid denna tidpunkt är matsmältningsorganen väl visualiserade, doktorn kommer att kunna se brutala defekter, till exempel matstrupen atresi. Ingen svårighet att bedöma skelettsystemet.

Eventuella risker och faror

Trots det faktum att den farligaste perioden har gått och ett plötsligt missfall på 15 veckor är praktiskt taget omöjligt, bör en kvinna noggrant övervaka hennes hälsotillstånd och registrera några förändringar. Listan över faror som kan hända exakt vid denna tidpunkt är ganska stor. Låt oss titta på vilka hot som ligger i väntan på en gravid kvinna i veckan, hur man känner igen dem och vad man ska göra om det händer.

Hotet om missfall, icke-utvecklande graviditet

Som redan nämnts är sannolikheten för ett hot nu minimal, men det är inte noll, och därför är det värt att vara vaksam. Om din nacke gör ont, det finns blodiga eller spottande sekret från könsorganen, ska kvinnan definitivt se en läkare och ringa en ambulans.

Tillgång till en specialist i 97% av fallen gör det möjligt att snabbt bestämma orsaken och rädda graviditeten.

Om det fanns en blodig "daub", och ultraljudet inte visade några tecken på barnets liv, kan vi prata om missad abort. Av anledningar som är okända för vetenskapen, händer detta under en period av 15-17 veckor.Även om en kvinna framgångsrikt har lyckats övervinna andra "kritiska" perioder - 3-4 veckor, 8-10 veckor av graviditeten, då kan det nu bli irreparabelt. Sannolikheten för fosterdöd under denna period är liten, men den finns.

Tyvärr kan medicin inte hjälpa till i det här fallet. Om barnet har dött, är det enda som kan göras för en kvinna att frigöra livmoderhålan från fostret så snart som möjligt, eftersom inre inflammation kan orsaka sepsis.

Vävnadsvävnadsprover tas för genetisk analys för att finna orsaken till hans död. De hittar inte henne alltid, men om de hittar henne, kommer den här informationen att vara av stor värde för läkaren, som senare hjälper paret att planera en ny graviditet.

Kalciumbrist

Kalkbrist i kvinnans kropp kan bero på det faktum att hon inte har tillräckligt med detta mineral i hennes blod och behovet av ett barn som aktivt härdar ben och växer i muskler är högt i kalcium. Hypokalcemi kan manifestera sig på olika sätt. Oftast blir en kvinna sköra naglar, tänder kan försämras, tandkött och hår börjar blöda. Ofta klagar framtida mödrar på kramper i benen - kalven "minskar" på kvällen eller på natten i en dröm.

För att rätta till situationen kommer läkaren att hjälpa. Det är inte nödvändigt att vänta på ett planerat intag i förlossningskliniken, du kan ringa honom och förtydliga vilka vitaminer och mineraler du kan börja ta, om det är nödvändigt och tillrådligt att ta ytterligare kalciumtillskott.

Kall, influensa, ORVI

Alla dessa obehagliga sjukdomar, om de fortfarande inte kunde räddas från dem, kan inte längre skada ett barn som om de hade hänt tidigare, i mitten av första trimestern. Placentan fungerar nu bra med skyddsbarriärfunktionen, och kvinnan kan redan ta några mediciner för att lindra sitt eget tillstånd under sjukdomen.

Börja inte omedelbart att dricka piller när symptom och tecken på sjukdom uppträder. Inte alla droger som brukade vara väl hjälpt är nu tillåtna. En kvinna i stället borde definitivt ringa till en läkare och rådgöra med honom om hur man bäst ska behandlas om hon har kontrakterat influensa eller ARVI.

Den mest farliga saken i dessa vanligaste årstidsbesvär är hög feber. Stark och långvarig feber kan orsaka problem med uteroplacental och plasentalt blodflöde. För att minska läkarens temperatur, vem kommer att berätta vilken av de antipyretiska drogerna som nu kan ta den förväntade mamman.

"Kort" nacke eller ICN

Om en kvinna tidigare har diagnostiserats med ICN (istimiko-cervical insufficiency), är livmoderhalsen förkortad, så vid vecka 15, som regel, vidtar vissa åtgärder för att bevara graviditeten.

Vissa kvinnor visar fullständig sängstöd på sjukhuset, andra har redan installerats pessary eller sys i livmoderhalsen. Om livmoderhalsfel inte uttrycks, får kvinnan leda ett normalt liv, bara för att inte lyfta vikter och inte börda sig själv.

Om det finns en diagnos som centralnervsystemet, oavsett behandlingsmetod som doktorn föreslagit, borde kvinnan komma ihåg att Den största risken för henne är livmoderns hypertonus - livmoderhalsen kan inte stå, och sedan börjar missfallet. Att bestämma livmoderns ton är ganska enkelt - magen blir hård, nästan "sten", drar nedre delen av ryggen.

Bihålscortex dysfunktion

Om en kvinna tidigare har haft problem med bihålscortexens tillstånd och funktion, kan hon nu bli värre. Detta är möjligt förutsatt att hon bär en pojke. Testosteron, som produceras hos en bebis, går in i den förväntande moderns blod, och om det finns svårigheter med binjurarna, och vårt eget testosteron överskrids, kan ett överskott av detta hormon uppstå.

Kvinnor som har ett sådant problem borde definitivt besöka sin läkare denna vecka och ge sin urin till 17-cc (analys för 17-ketosteroider).

hemorrojder

Livmodern växer och klämmer in i tarmarna, vilket leder till förstoppning, samtidigt som trycket på den sämre vena cava ökas. Tillsammans leder alla dessa faktorer ofta till att en kvinna har hemorrojder. Denna obehagliga sjukdom som är förknippad med nedsatt blodflöde i hemorrhoida åder kräver nödvändigtvis behandling.

Det är inte nödvändigt att behandla hemorrojder med folkmedicin under graviditeten, det är bäst att konsultera en läkare, tveka inte att prata om problemet och få en tid. Under andra trimestern, listan över droger som är tillåtna för att lindra symtomen på hemorrojder, jämfört med graviditeten börjar expanderas avsevärt, kommer läkaren definitivt att välja ett effektivt och ofarligt läkemedel.

Rekommendationer till förväntade mammor

Enkla rekommendationer som är relevanta för kvinnor som befinner sig i den femte veckan av graviditeten, hjälper till att undvika de flesta komplikationerna och inte fördjupa den andra trimestern med sjukdomar och försämring av hälsan.

Humöret

Behåll ett gott humör och en positiv sinnesstämning. Det här är mycket viktigt, eftersom barnet redan känner sig subtilt av alla förändringar i sin mammas humör. Perinatala psykologer säger att just nu - i den fjärde graviditetsmånaden - läggs den grundläggande världsutsiktet på smulan, bestäms om det kommer att bli en optimist eller en pessimist. För att öka chanserna att en baby blir en optimist, Det är viktigt att en kvinna tittar på sina känslor, för att skydda sig från kommunikation, vilket medför negativ, från stress och erfarenheter.

Nu är det dags att titta på och granska bra filmer, sagor, favorittecknader, läsa bra och intressanta böcker, börja läsa tidningar och böcker för unga föräldrar, som berättar om subtiliteten i barnomsorgen.

kläder

Kvinnor som stolt visar sin runda mage mot andra, bör inte glömma att kläderna inte ska vara för snäva, tryck i ett bälte, i höfterna. Sådana saker kan störa blodcirkulationen. Du borde inte bära saker från syntetiska tyger, i dem får inte andan "andas" och svettning hos gravida kvinnor ökar oavsett årstid.

Kvinnor som är obehagliga när magen undersöks noggrant i kollektivtrafik eller på gatan borde ha fri och rymlig saker, de kan fortfarande dölja en "intressant position" och för att avleda uppmärksamhet från buken är det värt att plocka upp en vacker ljus halsduk, hatt, märkbar pärlor - vid synen av en gravid mag kommer att ges mycket mindre uppmärksamhet.

dröm

Med att somna vid denna tid brukar vanligtvis inte längre uppstå problem, eftersom den hormonella bakgrunden stabiliseras, sova förbättras. Men många kvinnor i den 15: e veckan har ganska verkliga problem med sovande ställningar, för på baksidan blir det obekvämt att sova, livmoderpressen och du kan inte ligga ner i magen alls.

En kvinna är redan viktig att lära sig att sova på hennes sida. För att göra sömn bekvämare då och då, i senare perioder, kommer speciella kuddar för gravida att hjälpa, som kan knäppas med ben och där en stor och tung mage passar bekvämt under tredje trimestern.

bandage

Prenatalt bandage är inte ett infall och inte en medicinsk möte enligt indikationerna, men ibland är det omöjligt att undvika det med vissa komplikationer av graviditet. Bandage är ett effektivt sätt att underlätta barnets bärande period. Redan kan en kvinna besöka närmaste ortopediska salong och välja en lämplig enhet som försiktigt fixar magen, stödjer den underifrån, vilket underlättar belastningen på ben och bak.

kön

Sexuella förhållanden vid vecka 15 är inte kontraindicerade om inte läkaren har en annan åsikt i denna fråga. I fall av livmoderhalsinflammation, i vissa andra graviditetspatologier, rekommenderas inte sex, men om allt går bra och läkaren inte motsätter sig, kan makarna inte begränsa sig till nöjen. Det är bara viktigt att inte glömma att poser med djup penetrering nu är oönskad, liksom användningen av värme- eller kylsubstanser.

mat

Korrekt näring hjälper nu att undvika många problem - halsbränna, förstoppning, hemorrojder, onormal viktökning. Om en kvinna inte har justerat sin kost nu finns det en bra möjlighet att göra det. Det är viktigt att undvika förbjudna livsmedel - rökt kött, marinader, konserver, fett kött, majonnäs, stekt och kryddig mat. Varje måltid ska vara balanserad: långsamma kolhydrater bör kompletteras med fetter och proteiner.

Det bör ätas i små portioner 5-6 gånger om dagen. Glöm inte rent dricksvatten. Det bör förbrukas minst 1,5 liter per dag. Salt och sockergränsen till ett minimum. Men färska frukter, grönsaker, grönsaker och lättmjölkprodukter är bara välkomna.

Nu är det viktigt att kosten var tillräckligt med mat som innehåller kalcium, magnesium, kalium, vitaminer A, E, C.

Fysisk aktivitet

En kvinna, om hon inte är ordinerad viloläge, kan leda ett normalt liv på 15 veckor, gå på promenader, göra gymnastik, simma och göra yoga. Det är viktigt att komma ihåg att man inte kan vara för lång. Om den framtida moderens arbete är förknippat med att sitta eller stå på ett ställe, är det nödvändigt att göra fem minuters pausuppvärmning som regel för att justera blodtillförseln, för att lindra benen, bakbenet, nedre delen av ryggen.

recensioner

Många mödrar beskriver 15 veckor som den bästa tiden för hela graviditeten, för nu är det fortfarande väldigt lätt och ganska lugnt. Många gravida kvinnor började dagböcker just nu, där de registrerar resultaten av självvägning, menyer, markerar de första omrörningarna, om de redan har inträffat eller förbereder sig för att göra en sådan spännande rekord.

Endast ett litet antal gravida kvinnor börjar nu delta i specialkurser, där teori och övning går sida vid sida - en kvinna kommer att lära sig mycket om graviditeten, liksom om den kommande födelsen och vården av det nyfödda. Dessa kurser gäller för varje kvinnligt samråd.

Om det är möjligt, är det bättre att inte skjuta upp sitt besök i prenatalperioden, men att registrera sig nu. Detta, enligt mammor med erfarenhet, bidrar till att mer noggrant förbereda sig för den kommande påfyllningen i familjen.

Om vad som händer med fostret och framtida mamma under den femte veckan av graviditeten, se nästa video.

14 veckor 16 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa