37 veckor 39 veckor

38 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Vid den 38: e gravidveckan är många kvinnor förbryllade genom att samla saker i mammalsjukhuset, försöker lära sig så mycket som möjligt om hur leveransen går och vad de ska förvänta sig.

Före födelsedatumet som anges på växelkortet har den förväntade mamman ytterligare två veckor. Faktum är att födseln kan börja när som helst. Att förstå detta gör en kvinna rastlös och mycket sårbar. Om vad som händer med barnet och hans mamma vid vecka 38 kommer vi att beskriva mer detaljerat i den här artikeln.

Hur många månader är det

Under en lång tid av graviditeten är även den förväntade mamman själv något förlorad när det gäller termen. Hon är van vid det faktum att nedräkningen är i obstetrisk standard och kan inte omedelbart komma ihåg hur många månader det är i en vanlig kalender.

Minns att förlossningsperioden är den faktiska perioden för fostret plus två veckor.

Beräkningen kommer därför från menstruationens första dag, före uppfattningen.

38 förlossningsveckor innebär att barnet existerar i exakt 36 veckor. 38: e veckan i kalendervillkor är exakt 8 månader plus 2 veckor. Perioden för att bära en bebis varar i 266 dagar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur var barnet?

Barn på den 38: e veckan är klar för födseln. Han är fullformad, han har "återhämtat sig" under de senaste månaderna och har nu, som sin mamma, väntat på moderorganismen att ge "gå framåt" så att du kan börja vägen till denna yttre värld.

Frukt storlek och vikt

Den uppskattade vikten av fostret bestäms av ultraljud med matematiska formler inbäddade i avsökningsanordningens program. I genomsnitt är babyens vikt ungefär 3 kilo med ett stort vibrationerintervall vid den 38: e veckan.

Det finns smulor, som redan nu väger 3800 gram, och det finns mindre barn, vars kroppsvikt knappt når 2800 gram. Pojkar väger några fler tjejer. Under denna period förekommer arveliga egenskaper av utseende: Om mamma och pappa är stora, väger barnet mer, om föräldrarna är tunna och korta, så kommer barnet inte att kunna skryta med stor vikt.

Barnets tillväxt vid 38 veckor ligger nära 50 centimeter.. Detta är också medelvärdet, eftersom det finns barn vars höjd vid 38 veckor är 56 centimeter, och det finns barn som blivit vuxna från endast nacken till hälen till endast 48 centimeter.

Ultraljud under denna period kommer att visa följande fetometriska indikatorer:

  • biparientad huvudstorlek i genomsnitt - 94 mm;
  • frontal occipital storlek - 118 mm;
  • lårben längd - 75 mm;
  • bröstets diameter - 101 mm.

En crumb, om han inte kommer att bli född ännu, fortsätter att växa, men i en långsammare takt än tidigare veckor.

Nervsystemet

Vid denna tid fortsätter den aktiva utvecklingen av nervsystemet. Det kommer inte att slutföras även efter födseln, eftersom nervsystemet är det enda systemet i människokroppen, vars bildning fortsätter efter prenatalperioden. I strukturen i hjärnan och ryggmärgen sker inget nytt - fysiologiskt är deras bildning färdigställd, men varje dag uppstår nya neurala samband, nya neuromuskulära impulser uppstår.

Redan har barnet mer än 70 automatiska reflexrörelser.den naturen ger överlevnad. Bäst av allt får barnet sugande, förhärskande och sväljande reflexer.

Han kommer att demonstrera dem omedelbart efter födseln.

Ett barn i denna ålder har också lärt sig att äga sina lemmar: nu rör sig inte hans händer och fötter och slänger inte slumpmässigt men kontrolleras helt av hjärnan.

Barnet är ganska emotionellt. Han skiljer mellan kända och okända ljud, kan vara rädda, känna glädje, vila, oroa dig och oroa dig med din mamma. Kontroll över dina känslor under denna period är av stor betydelse för en kvinna.

perturbation

Förflyttningshastigheten vid förlossningsveckan 38 förblir exakt densamma som tidigare - Minst 10 rörelser av barnet ska fastställas av den förväntade mamman om 12 timmar. Men många kvinnor noterar att barn blir mer "lata", långsamma och mängden störningar är subjektivt reducerade.

Faktum är att barnet inte längre har möjlighet att röra sig så snabbt och kraftigt som tidigare, eftersom det upptar nästan hela livmoderutrymmet, finns det praktiskt taget inget utrymme för "manövrer".

I veckan klagar kvinnor också om sin sons eller döders smärtsamma rörelser. Det finns inte heller något ovanligt - mängden amniotisk vätska minskar, den naturliga "stötdämparen" försvinner tillsammans med dem och nu rör barnet livmoderväggarna direkt när det rör sig, vilket ibland leder till att kvinnor inte är de trevligaste känslorna.

Bristen på rörelse inom 4-5 timmar eller aktiva, smärtsamma, skarpa rörelser, som praktiskt taget inte avtar inom 2-3 timmar, är skäl för ett brådskande oplanerat besök hos läkaren.

Det är genom barnets rörelse kan berätta för mamman att han inte är okej - det är inte tillräckligt med syre, det var en förtrollning av navelsträngen etc.

Organ och system

Huvudfallet i den 38: e veckan av graviditeten är slutförandet av ackumuleringsprocessen av lungorna hos ett barns ytaktivt ämne - ett speciellt ämne som förhindrar vidhäftning av alveolerna mot varandra. Tack vare det ytaktiva ämnet kommer barnet att kunna göra sin första fullständiga inandning och utandning, och lungorna kommer inte att hålla ihop.

Resten av organen och systemen är fullt redo att arbeta autonomt utanför min mammas kropp. Hjärtat pumpar blod, det slår fortfarande oftare än mamman, men det är helt normalt.

Fartyg kan smala och expandera, anpassning till egenskaperna hos blodflödet. En liten mage fungerar smidigt, eftersom barnet sväljer upp till 300 ml fostervätska per dag.

I tarmen deponeras beståndet av de första avföringen - den ursprungliga mekoniummättade gröna färgen.

Meconium kommer ut den första dagen efter barnets födelse i ljuset, så att tarmarnas arbete kommer att lanseras under nya förhållanden. Barnens njurar och blåsan fungerar som en klocka - barnet knippar var och en halvtimme. Lever, milt, bukspottkörtel och gallblåsa klarar fullt av sina direkta funktioner.

Sense organ

Barnens känselorgan är 38 veckor välutvecklade. En crumb kan höra, han lyssnar med nöje på allt som är tillgängligt för honom. Han känner till mamma och pappas röster och känner igen dem från en mängd andra röster., försiktig med främmande främmande röster, hårda ljud, obehagliga i timbre och volym, till exempel dammens slam.

Ditt barn kan uttrycka sitt missnöje med barnet på olika sätt.Allt beror på barnets natur, som han redan kan visa. Några yttre ljud blir rädda och lugna, instinktivt försöker "gömma", andra är rasande ganska aktiva och uttrycker sina känslor med aktiva rörelser.

Se barnet kan inte än. Mer exakt kan vi inte se som vi ser. men han skiljer helt mellan ljus och mörker, dag och natt, vanliga konturer, och han kommer att "rensa ut" fokus och klarhet i sikte under de första månaderna efter födseln. Många barn har just nu sin egen dagliga rutin när han sover och vaknar. Vanligtvis, vid den 38: e veckan, känner sig framtida mödrar väl deras barns regim.

Lukt är fortfarande otillgängligt, eftersom barnet fortfarande inte andas genom sin näsa, men hans smaklökar fungerar perfekt. Han skiljer väl smaken av fostervätska: om mamma har ätit söt, börjar han svälja dem mer aktivt, och om vitlök är mindre aktiv, samtidigt som han bidrar till grymheter av avsky, precis som en vuxen.

Känslan av beröring hos ett barn vid vecka 38 utvecklas till en solid "topp fem". Under de första dagarna efter världens födelse kommer det taktila sättet att känna världen att vara det viktigaste för barnet - kroppslig kontakt med mammen som han var van vid i 9 månader kommer att ge honom en känsla av trygghet och fred även i oförståeliga och skrämmande situationer.

Metabolism och immunitet

Barnets ämnesomsättning är ganska snabb, hans metaboliska processer är snabba. Som tidigare förblir moderkakan huvudorganet som matar och ger allt som behövs i vecka 38. Hon har ännu inte börjat bli gammal.

Placentans grad av mognad är vanligtvis den tredje, men det finns kvinnor som har en "barnstol" vid gränsen 2-3 grader av mognad.

I livmoderkärlen kommer barnet in i moderns blod genom placentan med alla ämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling, vitaminer och mineraler, syre och tillbaka genom livmoderkärlen i moderns blod - produkter av ämnesomsättning: koldioxid och slagg. "Använd" dem att vara gravidens njurar och lever.

Barnets immunförsvar bildas, det fungerar, men immuniteten är fortfarande mycket svag. Mamma under de senaste veckorna av graviditeten ger barnet en del antikroppar med sitt blod, vilket bildar den så kallade medfödda immunförsvaret, men detta skydd räcker bara för de första månaderna, då barnets egen immunitet kommer att börja "lära" av sjukdomar och vacciner.

utseende

Om du inte nu vanligt, men tredimensionell ultraljud, kan du se en söt, plumpig baby. Dess former har fått en vacker rundad form, från den tidigare tunnheten finns det inget spår på grund av ackumulering av subkutant fett, den här processen har fortsatt de senaste månaderna.

Barnets hud är inte längre skrynklig och röd, det subkutana fettet "avlägsnar" nätverket av blodkärl från huden, nu har barnet en rosa hudfärg. Bara barnets klackar och palmer förblev rynkade.

Skiktet av tjockt vit original smörjmedel täcker inte längre barnets kropp, det är bara bevarat i de naturliga vecken - på benen på benen och i ljummen. Detta smörjmedel utför nu en skyddande funktion - skyddar vikarna mot gnidning.

Maternalhormoner, särskilt östrogener, som aktivt produceras före födseln och ger kroppen den nödvändiga förberedelsen för detta mer än ansvarsfullt process, påverkar barnet oftast bara externt.

Vid bebisar av båda könen förstoras bröstkörtlarna och könsorganen är svullna svagt. - pojkors scrotum och tjejer labia. Detta kommer snabbt att passera efter att barnet är födt.

Många barn nu, vid 38 förlossningsveckor, har tjockt och roligt hår, andra hår på huvudet är mycket mindre. Detta är ett individuellt drag, och båda anses vara normen.

Barnet fortsätter att växa hår och naglar. Vid 38 veckor finns det ingen aning om en pistol som täckte kroppen under graviditeten.Lanugo försvinner, huden blir jämn och ren.

Funktionerna hos barnet är fullformade, välutvecklade ansiktsmuskler gör det möjligt för smulorna att bygga de mest mångsidiga ansikten och grimaserna.

Mycket snart kommer moderen att kunna se dem med egna ögon, eftersom barnets vana att grimas i en dröm fortsätter under de första månaderna av det självständiga livet.

Vad mår mamma?

Känslor från den framtida mamman vid vecka 38 kan inte kallas trevlig. Livmodern har vuxit så mycket att det upptar hela bukhålan och barnet inuti det upptar hela livmoderhålan. Som ett resultat känns kvinnan svullen och klumpig, en stor mage gör det svårt att leva ett normalt liv, flytta, göra dagliga aktiviteter. Livmodern klämmer ihop membranet, vilket gör att kvinnan andas kraftigt.

Under handlingen av hormoner humör "dansar" - lugn för en delad sekund ger plats för tårar, kvinnan känner sig sårbar, sårbar. Rädsla för den kommande födelsen lägger också till ångest och stress.

Många kvinnor har en störd natt sömn i veckan., de plågas av sömnlöshet. På dagtid vill framtiden hela tiden sova, hon upplever svaghet, hon har ibland ingen aptit. Dåsighet i sen eftermiddag är ersatt av ångest och allt upprepas igen, eftersom det är omöjligt att helt somna.

Vägning i 38 obstetrisk vecka kan visa viktminskning, det ska inte skrämma - Storskaliga hormonella förändringar uppstår i kroppen. Tidigare lyckades progesteron "graviditeten", som orsakade ökad aptit och låg temperatur i de tidiga stadierna, men nu är kroppen fylld med östrogener, vars uppgift är att förbereda en kvinna för förlossning. Dessa könshormoner bidrar till avlägsnande av överskott av vätska från kroppen, på grund av vilken viktminskning inträffar.

En åldrande och gallrande placenta, som blir lättare, och mängden fostervätska, som märkbart minskar, påverkar också kroppens vikt av en kvinna.

Bröstet på en gravid kvinna vid denna tid är vacker, hälld, för många människor, när de rör på hennes bröstvårtor, släpps tjockt råmjölk, som om några dagar efter födseln blir till fullsträckt bröstmjölk.

Om det inte finns kolostrum, behöver du inte oroa dig, det här är också en variant av normen, och det kommer definitivt att visas, men efter leverans.

smärta

En kvinna vid 38 veckor är ofta lättare att svara på frågan om var hon inte skadar, än att beskriva all sin smärta - det finns för många av dem, och de är ganska olika.

Framtida mammor vid denna tid klagar ofta på huvudvärk av varierande intensitet. Anledningen till detta fenomen kan vara många. Ofta gör huvudet ont på grund av högt blodtryck.

En kvinna utsatt för högt blodtryck, det är nödvändigt att kontrollera blodtrycksnivån, två gånger om dagen, mäta det på båda händerna. Om trycket ökar, ska du ringa en ambulans.

Huvudvärk hos gravida kvinnor i senare skeden är ofta av psykogen karaktär - erfarenheter, rädsla, ångest kan inte passera utan spår. Det allmänna tillståndet påverkar också frekvensen och intensiteten av huvudvärk - till exempel sömnlöshet, under dagtid huvudvärk, är ett ganska förståeligt fenomen.

Ofta framtida mumier vid detta graviditetsstadium bråkar bröst - bröstvårtor ont och kliar. Detta är inte ovanligt, bara så bröstet förbereder sig för amning..

Livmodern, som har blivit så stor att den knappt passar i bukhålan, skiftar tyngdpunkten, vilket medför att under den 38: e veckan länden, bakbenet, svansbenet skadar.

Smärta i ljummen i skönhetsbenets område är förknippad med hormonavslappningens verkan. Pelvic ben mjuknar, ledband blir mer elastiska. Detta bör göra det lättare för barnet att gå igenom födelsekanalen. Processen med mjukning med samtidig belastning på benen och ligamenten från sidan av den tunga och stora livmodern är förknippad med smärta i den pubic symfysens område.

Om smärtan är måttlig, inte begränsande rörelser, behöver du bara vara tålmodig lite - efter att ha födt kommer allt tillbaka till sin plats. Om smärtan i perineum är skarp och unabating, om den inte tillåter promenader, klättra trappor, stå och vända sig över i sängen, ska du informera din läkare så att symfysen är utesluten - en patologisk divergens av symfysens led.

Praktiskt taget alla kvinnor i den 38: e veckan har låg ryggsmärta, från tid till annan observeras livmodertonen, höger och vänster buksmärtor visar sig som under menstruation. Det här är träningstrid som passerar snabbt om du tar ett horisontellt läge och har en bra vila.

Smärtan hos fostrets rörelse kombineras ibland med känslan av elektrisk stöt. Kvinnor karakteriserar ofta det med uttrycket "skottljus". Denna ovanliga känsla kan inträffa när en baby klämmer nervnoder.

Ofta i den 38: e veckan börjar tänderna plötsligt skada sig.

Under graviditeten tog barnet en stor mängd kalcium från moderblod, så tandemaljen kunde lida.

Under påverkan av hormoner som släpps före förlossning kan tandkött blöda. Tandbehandling under denna period är oönskade.. Men om smärtan är svår, är det bättre att besöka tandläkaren och behandla problemtanden. Moderna metoder för anestesi i tandvård är tillåtna, även för gravida kvinnor.

val

Normalt kan mängden utsläpp vid vecka 38 öka något, men de ska förbli transparenta eller lätta, fria från blod och färg och lukt. Dagliga kuddar är en utmärkt indikator på reproduktionsorganens status, eftersom det är väldigt bekvämt att spåra förändringar i sekretessens natur.

Om urladdningen blir rosa, brun, utsmält, om mucus är närvarande i dem, kan detta indikera en korkutmatning.. Om korken har förflyttats helt, det ser ut som en klump av slem med blodsträckor. Om korken rör sig bort i delar, som också anses vara normal, kommer den rosa smärtslimhinnan att observeras i flera dagar. Ibland flyttar proppen helt obemärkt när kvinnan tömmer urinblåsan eller med fostervätskan.

Ett stopp är en samling av slem som stänger ingången till livmoderhalsen som finns i livmoderhalsen. Sådant skydd krävdes under graviditeten, från och med dess första timmar, för att undvika främmande kroppar, virus, bakterier som tränger in i livmoderhålan genom livmoderhalsen.

När livmoderhalsen är klar för förlossning börjar det inre, och sedan börjar den yttre svampen att utvecklas. Vid expansionssteget i den inre svampen upphör proppen att vara nödvändig, och den rör sig bort.

Gröna och smutsiga gråutsläpp med fiskig lukt anses inte normala vid vecka 38, de är inte heller ett tecken på en snabb födsel.. Snarare kan sådana utsöndringar indikera förekomst av infektion i könsorganet. Infektion måste behandlas före leverans. Om detta inte är gjort kommer kvinnan att tilldelas födelseshospitalets observationsavdelning, och vid födseln kommer en hög sannolikhet för fostrets infektion att uppträda.

Vit, ostliknande ansvarsfrihet, med lukt av jäst, yoghurt, kan indikera att tröst började. Detta är ett vanligt fenomen vid sen graviditet.

Thrush utvecklas på grund av hygien eller (och) på grund av förändrade hormonella nivåer.

Symtom på tröst är också önskvärt att ha tid att behandla före födseln. För rehabilitering av könsorganen med hjälp av lösningen och ljuset "Hexicon" och läkemedlet "Terzhinan". En annan medicin kan rekommenderas, allt beror på orsakerna till atypisk urladdning, därför är valet av läkemedlet uppgift för läkaren.

Utseendet av urladdning, som liknar luktfritt, färglöst vatten, kan indikera läckage av fostervätska. Den snabba utstötningen av vatten är svår att förvirra med någonting, det är vanligtvis läckan som vanligtvis väcker frågor.Apotekstestet för fostervätska och undersökning av en gynekolog hjälper till att avgöra det i tveksamma fall. Vattenutsläpp - en anledning att söka läkarvård.

digestion

Vid 38 veckor kan den förväntade mamman dramatiskt ändra sin aptit. Om du alltid ville äta hela tiden, nu kan det finnas fullständig likgiltighet för mat, och omvänt kan aptit "skära igenom". men Från den rikliga lunchen och middagen är kvinnan bättre att vägraNär allt kommer omkring, är matsmältningssvårigheter ganska vanliga.

Ett förstorat livmoder komprimerar tarmslingor, vilket leder till att den förväntade mamman plågas med diarré, förstoppning och illamående, och dessa obehagliga symptom kan alternera och ersätta varandra.

Tarmslingorna förflyttas tillbaka, komprimeras, peristaltis störs, gasbildning ökar. Ofta kan du hitta klagomål som "Jag går på toaletten på ett stort sätt med tårar i mina ögon". Defecation vid denna tidpunkt levererar verkligen mycket problem. Diarré är inte mindre smärtsam än förstoppning. Med en flytande pall kan en kvinna uppleva uttorkningssymtom.

Magen är nedtryckt nedifrån. På grund av detta gör han ont, det är halsbränna. Många gravida kvinnor tror att vid denna tid växer barnets hår. Faktum är att orsakerna till halsbränna ligger i den mekaniska kompressionen i magen, vilket leder till att magsaften kastas i motsatt riktning - i matstrupen. På grund av det faktum att gallblåsan är kramad, är utflödet av gallan svårt, därför är kvinnan utjämnande, illamående och till och med kräkningar med gallan kan observeras.

Måltider vid den 38: e veckan av graviditeten bör vara fraktionerad, inte stor, portionerna ska vara små. Det är nödvändigt att vägra fet och salt mat, en stor mängd kött, fisk och mejeriprodukter, vilket ger preferenser till grönsaksrätter, frukter och lätta sparsamma spannmål.

Detta kommer att klara av förstoppning, underlätta matsmältningen, minska halsbränna och illamående.

Möjliga problem

preeklampsi

En farlig och oförutsägbar komplikation av sen graviditet är gestos. Det är förknippat med varje tredje barns dödsdöd under de senaste veckorna av graviditeten. 15% av fallen av maternell mortalitet i slutet av barnets sikt och vid förlossningen är också förknippade med utvecklingen av gestos.

Manifesterar sen preeklampsi svullnad i ben, armar, ansikte. Ofta är denna svullnad åtföljd av en ökning av blodtrycket, försämring av det allmänna välbefinnandet, detektering av protein i urinen.

Ödema är inte alltid synliga för blotta ögat, ibland är de interna och förknippade med ansamling av vätska i vävnaderna, därför är det inte alltid möjligt att märka symptomen på preeklampsi. Men en erfaren doktor kommer att kunna navigera.

Om gestos upptäcks vid vecka 38, är en kvinna på sjukhus. och som regel bestämmer frågan om leverans, för att inte riskera moderns och fostrets hälsa.

Presentation av fostret

Det finns praktiskt taget ingen chans att ett barn som upptar en onormal position i livmodern kommer att ändra den till den rätta - huvudet. Barnet är för stort och i livmodern för nära för att barnet ska vända om, även om det ibland händer.

Kontroll ultraljud för bäcken eller tvärgående presentation utförs vanligen vid 37-38 veckor av graviditet och om krummen fortfarande är kvar i sittande läge eller ligger över livmodern, så sker en planerad kejsarsektion vid 38-39 veckor.

I de flesta barn vid denna tidpunkt är kroppens position i förhållande till livmoderns utlopp huvudet, det vill säga, huvudkrummer tätt pressade till bäckens utlopp. Denna position är idealisk för naturlig förlossning..

Vid denna tidpunkt kan kvinnan känna pressen hos fosterhuvudet - dessa känslor är inte de trevligaste, de uppstår sporadiskt. Med tryckhuvud börjar kvinnan känna en stark uppmaning att urinera.

Placenta, fostervätska

"Barnens plats" utför fortfarande sina funktioner, men det gör det inte så bra som det brukade. Placentan började åldras. dess Tjocklek vid 38 veckor varierar från 27,5 mm till 45,5 mm, i genomsnitt - 34,07 mm. Mängden amniotisk vätska blir också mindre. normal Fruktindexindexintervallet för denna period är 65-269 mm, i genomsnitt 132 mm.

Om mängden vatten minskar, när det är förorenat med mekonium, vilket kan ses på ultraljud som grumlighet och suspension i vatten, kommer omedelbar leverans att anges, eftersom sådana tecken tyder på fetalhypoxi och ett antal andra patologier.

Det kommer också att finnas planerad leverans eller kejsarsnitt vid förtunning av moderkakan, när utländska inklusioner detekteras i den, såväl som i strid med uteroplacentalt blodflöde.

hemorrojder

Ett obehagligt och mycket smärtsamt tillstånd, där blodflödet i hemorrhoida ådrar störs, förekommer i sena perioder hos sju av tio kvinnor. Detta beror på livmoderns tryck på de nedre venerna, vilket leder till ett brott mot trycket inuti kärlen.

Externa eller inre hemorrojder, åtföljd av en prolaps av noder eller flödar utan förlopp, med anal blödning och utan det - det finns många typer av sjukdom hos gravida kvinnor.

När symptom uppstår - klåda och smärta i anuset, avföring, förstoppning, urladdning av blod under tarmrörelser, smärta i anus när man går och sitter, ska kvinnan alltid rådgöra med en läkare.

Idag finns det många läkemedel som gör att du snabbt kan lindra smärta och inflammation i ändtarmen för att sluta blöda. Det är lämpligt att ha tid att göra det före födseln.

cystit

Många gravida kvinnor i vecka 38 klagar på smärta vid urinering, frekvent urinering i små portioner. Detta fenomen i sig kan vara relaterat till livmoderns tryck på blåsan, men Utseendet att skära akut smärta kan inte ignoreras.

Orsakerna till cystit under en så lång period av graviditet kan associeras med både fysiologi och förkylning, med minskad immunitet, i vilken blåsans slemhinnor blir särskilt mottagliga för infektioner.

Fakta om blåsor på den 38: e obstetriska veckan bör definitivt anmälas till den behandlande läkaren.. Han kommer att ordinera ytterligare urintester, inklusive analys av Nechyporenko och bakposev. Det är viktigt att utesluta fenomenets infektiösa natur. Symtom hjälper också till att ta bort "Kanefron".

Fostrar av förlossning

Det finns fortfarande tid före det förväntade födelsedatumet, men kvinnor vid den här tiden väntar redan på sannolika "föregångare", eftersom arbetets början i veckan inte alls är sällsynt, och vid det förväntade födelsedatumet är endast cirka 7% av barnen födda.

Med en tvilling graviditet kan barnfödsel redan börja från minut till minut, med singleton graviditet, är denna sannolikhet lägre, men den har också en plats att vara.

Kvinnor som föder för första gången är förlorade, eftersom tecknen på begynnelsen är okänd för dem, och de som är multipartiga har inte alltid tid att hitta sina lager, eftersom varje födsel skiljer sig från de föregående, inklusive de ursprungliga symtomen.

Låt oss titta på vilka tecken och symptom som ska gå till sjukhuset.

Symptom i primiparous

Det mest diskuterade symptomet är abdominal prolaps. I en kvinna som snart måste födas går magen ner, eftersom barnet tar en "start" -position genom att ha pressat huvudet mot utgången från det lilla bäckenet. I primärt tillstånd kan ett sådant tecken emellertid inte anses vara tillförlitligt, eftersom magen hos framtida mumier faller långt före födelsedatum. Om det är 38 veckor, kan magen redan sänkas, eller det kan sjunka från dag till dag.

Falska (träning) sammandrag anses vara ett mer tillförlitligt tecken på närmar sig arbetskraft.. För kvinnor som förbereder sig på att bli mödrar för första gången kan de börja 5-7 dagar före födseln, ibland lite tidigare. Träning av generisk aktivitet är ett individuellt drag, och det finns ingen enda standard här.

Orsakerna och syftet med falska sammandragningar är fortfarande inte mycket tydliga för medicinen, och därför är versionen av organismens "träning" före den kommande verkliga prövningen vald som grundval. De uppenbarar sig som en nagande värk till vänster och precis under buken som under menstruation., samtidigt drar väsentligen nedre delen av ryggen och något "pressar" på ändtarmen.

Sådana sammandragningar har inte viss tidslängd, periodicitet, rytm. Om en kvinna känner att livmodern har kommit till en ton (detta tillstånd gravida kvinnor kallas ofta ett tecken på "mage kamenyet"), det fanns nagande smärtor, du borde ligga och få vila.

Träning strider efter en halv timmars vila och de riktiga ökar bara.

Den obestridliga början på arbetskraft kan betraktas som utsläpp av slemplugg och vatten. om Vattnig eller serös ansvarsfrihet har uppstått, du borde träffas och gå till obstetrisk institution.

Om förlossning inte börjar med vattenutsläpp, men med utseende av sammandrag bör du se till att de inte tränar, och så snart de kan fixa sin cyklicalitet (till exempel, en smärtsam attack sträcker sig 30 sekunder och upprepas var 10: e eller oftare), bör du också ta de saker och dokument som samlas in i förväg och gå till sjukhuset.

Ett indirekt tecken som tyder på att förlossningen börjar snart betraktas som den så kallade "nesting instincten", när några dagar före arbetets start börjar en kvinna att känna ett oemotståndligt begär att komma ut, sätta allt på plats, slå igen och skift alla blöjablöjor och var noga med att flytta pianoet i vardagsrummet för att stå annorlunda.

Om en sådan instinkt inte vaknar betyder det inte att födseln skjuts upp.

Ett annat indirekt tecken är utseendet på lösa avföring. Före födseln söker kroppen att bli av med allt onödigt och onödigt, och när tömma tarmarna produceras speciella hormoner - prostaglandinerna, som stimulerar arbetets inbrott, mjukar livmoderhalsen.

Symtom på hypnotisering

Vid en andra graviditet och i tredje givare kan symtomen vara desamma, men med några viktiga nyanser. Utbildningstopp hos kvinnor som redan måste föda, börjar som regel precis före födseln - bara ett par dagar.

Den framtida moderens reproduktiva organ "kommer ihåg" tidigare erfarenhet, och alla förberedelser för förberedelse för förlossning fortsätter mycket snabbare. Således öppnar den inre öppningen av livmoderhalsen först i första hand, och först då den yttre öppningen, och ibland tar det många timmar mellan dessa två processer. Hos kvinnor som är multihuman kan bara några minuter passera mellan öppningen av inre och yttre halsen., ibland öppnar de nästan samtidigt.

Om inte träning, men de mest verkliga sammandragningar började, borde en kvinna som inte föder för första gången inte vänta på att frekvensen av dessa sammandragningar är intensiv, eftersom processen kan ske för snabbt. Det är bättre att gå till modersjukhuset direkt för att vara under medicinsk övervakning vid snabb och snabb leverans..

Indirekta symtom på början av en andra eller tredje födelse är ofta utseendet på en känsla av orsakslös ångest, ångest, många förväntansfulla mödrar hävdar att några timmar innan de föds, kastas de i värme eller kyla, med frossa och svag yrsel.

Analyser och undersökningar

Vid den 38: e gravidveckan väntar en kvinna på ett planerat möte med en obstetrikare-gynekolog som tittar på henne. Under mottagningen vägs den framtida mamman för att bestämma viktökning (eller viktminskning), mäta blodtrycksnivån, undersöka armar och ben för eventuellt ödem, vilket indikerar preeklampsi.

Om graviditeten var problematisk, det finns vissa komplikationer, kommer kvinnan att erbjudas oschemalagd CTG. Kardiotokografi hjälper till att ta reda på hur barnet känner sig före födseln. Om det finns tvivel eller enheten kommer att producera resultat som indikerar abnormaliteter hos fostret, kommer de att utföra en Doppler ultraljudsskanning (USDG).

Denna undersökning kommer att visa hur det uteroplacentala blodflödet utförs, oavsett om barnet har tillräckligt med syre, näringsämnen, det finns ingen patologiska förändringar i placentans struktur och navelsträngsintrassering.

Alla kvinnor utan undantag föreskrivs en urinalys vid vecka 38., klinisk analys av blod och analysen som fick namnet "koagulogram". Denna laboratoriestudie kommer att möjliggöra att bedöma processerna för hemostas - blodkoagulation, vilket är mycket viktigt före arbetsdagen, för att kunna bedöma de möjliga riskerna med trombos eller omfattande födelseblödningar, om det finns avvikelser i koagulationsfaktorer.

Om en kvinna känner till tecknen, "fostrarna" av förlossningen, kommer doktorn på gynekologisk stol under ett schemalagt besök att genomföra en manuell undersökning och undersökning av livmoderhalsen för sin beredskap för förlossning. Den mogna nacken är jämn, förkortad, en liten öppning kan observeras - med 1-2 fingrar om arbetet ska börja om nästa dag eller två.

Är kön möjligt eller inte?

Om en kvinna inte har några objektiva problem med att ha en graviditet och den behandlande läkaren inte förbjuder, är det möjligt och nödvändigt att delta i sex i vecka 38. Sex samlag, som ger båda parter nöjet, kommer att vara gravid endast till förmån för. Orgasmen hjälper livmodermusklerna att bli mer elastiska, "tågar" livmoderhalsen, främjar frisättningen av hormonet oxytocin, vilket i vissa kvantiteter stimulerar arbetets start.

Oskyddad sex är dubbelt användbar, förutsatt att sexuell partner för en kvinna är helt frisk och inte har några sexuellt överförbara infektioner, inklusive dolda. Sperma innehåller prostaglandinhormoner som slappar av livmoderhalsens muskler och hjälper till att snabbt förbereda sig för arbete. Kön har en positiv effekt på förhållandet mellan framtida föräldrar, förbättrar förståelsen i familjen, ger lugn och förbättrar humör.

Det är dock definitivt kontraindicerat om påbörjandet av slempluggen började vid vecka 38, eller det gick helt bort.

Födseln efter detta kan börja om några dagar. Under denna tid är sexuell kontakt oönskad eftersom livmoderhalsen inte längre är skyddad, och eventuell infektion kan tränga in direkt i livmoderhålan och orsaka intrauterin infektion hos barnet.

Födelse vid 38 veckor

Födslar vid denna tidpunkt anses inte för tidiga, barnet är fullt moget och redo för självständigt liv utanför mammans buk. Enligt statistiken, arbetsverksamhet denna vecka börjar på ca 35% av kvinnorna, det vill säga ungefär var tredje gravid kvinna skickas till modersjukhuset under denna period.

Naturlig förlossning fortsätter normalt utan funktioner.

I vissa fall denna vecka finns det behov av att stimulera födelseprocessen. Detta är nödvändigt när kvinnan bröt vatten, och kontraktioner startade inte, om det finns indikationer på leverans och det finns inga kontraindikationer mot naturlig förlossning.

Indikationer för leverans betraktas som tecken på fosterskador - hypoxi, placentainsufficiens, tecken på abnormaliteter hos mamman - förekomsten av symtom på preeklampsi, till exempel. Med andra ord om barnet måste "skyndas", om det blir osäkert i livmodern, är arbetets stimulans tilldelad.

Det utförs med mediciner, främst hormonella droger, samt genom att punktera fostretsblåsan. Om situationen inte är kritisk, tolererar tiden kan ordineras behandling riktad mot mognad av den omogna livmoderhalsen - Introduktion av turunda med hormonella geler och samtidigt rehabilitering av födelsekanalen. Alla dessa åtgärder är strikt på sjukhuset.

Caesarean avsnitt i denna period utförs på ett planerat sätt för kvinnor som har Rh-konflikt med barnet på grund av skillnaden mellan Rh-faktorer eller blodgrupper, kvinnor som har tvillingar efter IVF (självständig födelse i detta fall utgör en stor risk). Om en ny kejsarsektion är förfallen kan den också schemaläggas för denna eller nästa vecka.

Rekommendationer till förväntade mammor

Om barnet inte har bråttom att bli född, skynda honom inte på något sätt från utsidan. Termen tillåter fortfarande att han är i min mammas mage i minst 2-3 veckor, och därför Försök inte orsaka förlossningsfolk och farmors medel, inklusive intag av hästdoser av ricinolja, squats till förlust av puls och utmattande "promenader" längs trappan till nionde våningen.

Oavsett hur mamma är trött på 8,5 månader av graviditetenvärt lite mer tålamod. Om barnet inte har bråttom, då är det bättre för honom.

Vid 38 veckor bör man samla en väska som en kvinna tar med sig till sjukhuset. Om detta inte har gjorts tidigare, är det nu rätt tid. Det måste nödvändigtvis innehålla kläder för parturienten, kläder till barnet, hygienartiklar, engångsblöjor, speciella trosor för kvinnor i arbetskraft. Glöm inte att sätta i en mapp de nödvändiga dokumenten - ett pass, sjukförsäkring, födelsecertifikat och växelkort.

Att gå i frisk luft är användbar och nödvändig för gravid.

men gå denna vecka ska vara utan fanatism utan att göra långa "maraton"utan att flytta hemifrån, eftersom födseln kan börja när som helst.

Om du behöver gå någonstans längre än nästa kvartal ska du ta dokumenten med dig., vilket kan vara nödvändigt vid sjukhusvård på matsjukhuset (listan ovan) och sätta den uppsamlade påsen på ett framträdande ställe så att släktingar eller vänner när som helst kan leverera det till dig på sjukhuset.

Smärtan är värkande, stabbande, dra, är inte sanna sammandragningar, kan avlägsnas av en så känd och populär bland framtida mammors drog, som "No-Spa"Men överstiger inte doseringen som rekommenderas av tillverkaren och din läkare.

I stressiga situationer, sömnlöshet vid denna tidpunkt kan du ta lätta växtbaserade sedativa, till exempel "Valerian" tabletter. Alla andra medicineringen kan endast tas som föreskrivet av en läkare. Om infektion upptäcks och antibiotika förskrivs, till exempel "Flemoklav Solyutab", Att vägra deras inträde är inte nödvändigt. På så lång tid kan antibakteriella läkemedel inte skada barnet, de är farliga vid scenen av organbildning och system, och nu är allt redan bildat och fungerar i barnet.

En kvinna borde inte leda en "soffa" livsstil, även om magen är stor och du inte vill flytta. Det har länge observerats det ju mer aktiva mamman beter sig före leverans, desto lättare är hennes födelseprocess och snabbare - återhämtning efter födseln. Men var inte ivriga överdrivet. En kvinna behöver nu en liten fysisk ansträngning och den fullständiga frånvaron av stressiga situationer.

Den framtida mamman ska vara uppmärksam på sin egen hälsa, speciellt om graviditeten slutar på den kalla årstiden, när det finns chans att få säsongsbetonad akut respiratorisk virusinfektion, influensa eller andra infektioner. dessa sjukdomar kan mycket komplicera de senaste veckorna med att bära en bebis.

Mest sannolikt, smulorna skadar de inte, men kvinnornas immunitet före födseln kommer att undergräva. Dessutom, när man går in på sjukhuset med symtom och sjukdomar som rinnande näsa, hosta, bihåleinflammation, otit, halsont, etc., är en kvinna i alla fall utan undantag placerad i allmänheten men i observationsavdelningen patienter som inte undersökts, samt med identifierade infektioner.

recensioner

De flesta kvinnor som lämnade feedback om sin 38: e vecka i specialiserade forum för gravida kvinnor på Internet, hävdar att viljan att snabbt föda förekommer över alla andra önskemål under denna period. Många hävdar att vid tanken på en tidig födelse blir det lite ledsen för dem - utan mage är det på något sätt ovanligt.

Ofta beskriver framtida mödrar deras tillstånd som konstant trötthet och sömnighet.

Sällan finns det fall där kvinnor var sjukhus i veckan för att bevara graviditeten. Vanligtvis uppstår ett sådant behov med livmoderns uppenbara mognad och kategorisk vägran av en gravid kvinna från en kejsarsnitt. Barnet ges en chans att stanna lite längre i moderns livmoder så att det med hjälp av läkemedel är möjligt att påskynda modningen av nacken.

Kvinnor som fick ultraljud efter 38 veckor noterar att barnets mimicry bara slog dem - han har så många grimasser och ler i hans arsenal att man kan beundra dem oändligt. Vissa är speciellt inspelade på en tredimensionell ultraljud vid denna tidpunkt för att senare kunna jämföra ultraljudsbilden och videon som tas emot från doktorn med en riktig bebis som håller på att födas.

Mer om den 38: e gravidveckan, se nästa video.

37 veckor 39 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa