Tvillingar veckovis varje vecka graviditet

Innehållet

Naturen har gett endast en version av okomplicerat graviditetsbärande ett foster. Därför anses situationen när två barn utvecklas i moderns mage alltid svårt. Och även om en kvinna mår bra, kommer läkare att behandla henne närmare, mer noggrant, som en patient med komplicerad graviditet. Tyvärr har framtida mammor på bara två barn inte mycket information om fostrets utveckling - alla medicinska platser, manualer och artiklar berättar främst om utvecklingen av ett enda foster.

Men tvillingarna graviditet fortsätter annorlunda. Detta material kommer att ge en veckovis översyn av flera graviditeter.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Första månaden - befruktning och implantering.

Den första veckan av graviditet i obstetrik anses vara veckan när en kvinna fortfarande går månadsvis och befruktningen ännu inte har hänt. En kvinna kan bara tänka ett barn under den fertila perioden, när ägget lämnar follikeln sker ägglossningen. På denna dag, som vanligtvis faller mitt i menstruationscykeln, och även inom 24-36 timmar efter ägglossningen, kan uppfattningen teoretiskt förekomma. Således är kvinnan på dagen för befruktningen redan vid 2 veckor av graviditeten.

Begreppet tvillingar har sina egna egenskaper. Naturligtvis innebär naturen mognad av endast ett ägg, ökning av resten i äggstockarna undertrycks på hormonell nivå. Men ibland ger den strömlinjeformade naturliga mekanismen ett "misslyckande", och två ägg kommer ut i äggledaren på dagen för ägglossningen. I det här fallet kan båda befrukas, och då kommer dyzygotiska tvillingar eller tvillingar att födas. De kommer att utvecklas i en mammas livmoder, men varje persons genetiska uppsättning kommer att ha sin egen, och sådana barn kommer inte att likna varandra. Varje bebis kommer att ha sin egen placenta, de kan väl vara av olika kön.

Det är möjligt att en av dessa dizygotiska tvillingar blir blonda och den andra - en brunett. Vid födseln kommer de att skilja sig avsevärt i höjd och vikt, de kommer att ha olika karaktärer, temperament, talanger och lutningar, smak och preferenser.

Monozygot tvillingar är födda till följd av befruktning av ett ägg. Efter att foster- och moderkiemceller utbyter genetisk information bildas en zygot - en oberoende cell med egen DNA-uppsättning. Orsakerna till vilka zygoten plötsligt fördubblas är okänd för vetenskapen, men splittringen i två separata zygoter sker redan under de första två dagarna efter befruktning.

Om denna separation sker inom de första tre dagarna, kommer tvillingarna att ha sina egna fostermembran och placenta, men om separationen sker senare, bildas tvillingar som kommer att matas från samma placenta. Om separationen sker sen, två veckor efter befruktning, är sannolikheten för bildning av sammansatta siamiska tvillingar hög.

Tvillingarna, eftersom de härstammar från den ursprungligen ensamma zygoten, har en identisk genetisk uppsättning som är en exakt kopia av varandra. Sådana barn har samma kön, och om de ärver en genetisk sjukdom, så är den inneboende i båda.

Vid 3-4 veckors graviditet, medan splittring eller två separata fosterägg faller i livmodern, inträffar implantation. Embryonerna håller sig vid endometriumet, införs i det av korioniska villi och börjar ta emot näring från moderns blod. Fosterstrukturer börjar bildas.

I detta fall får tvillingar eller identiska tvillingar en annan klassificering.

  • Bichalial diamnotic - Barn, som alla har sina egna fostermembran och en egen korjon, som då blir två separata moderkroppar. En sådan graviditet anses vara den säkraste och mest optimala, det händer oftast när tvillingar är upptagna från två olika ägg, och endast i 30% av fallen - när flera tvilling tvillingar är tänkt.
  • Monokulturell diamniotichesky - Barn som har en enda placenta för två, men varje har sin egen fetala urinblåsa. Detta händer i 60% av fallen när man uppfattar identiska tvillingar och nästan aldrig när man tänker tvillingar.
  • Monokolär monoamniotisk - Barn som har samma moderkaka, olika navelsträngar, som är fästa vid den. Barnen är inne för en för två gestationsägg.

Vid slutet av den fjärde veckan av graviditeten är dessa funktioner vanligtvis redan förvärvade. Bara mamma vet ingenting om det. Slutet på 4 veckor är väntetiden för nästa menstruation, som aldrig kommer. Och moderns huvud är fortfarande upptagen med att diagnostisera och bekräfta graviditet. Den största överraskningen - tvillingar, men inte uppenbart.

Subtiliteter av diagnos

I de tidiga stadierna av diagnosen multipel graviditet är det något svårt. Det enda som indirekt kan indikera att i livmodern inte är en bebis, utan två indikatorer på hCG. Detta hormon produceras av korionisk villi efter implantation, och koncentrationen ökar varannan dag. Därför kan ett blodprov för humant choriongonadotropin, som utförs på fördröjningsdagen, ett par dagar före eller efter förseningen teoretiskt visa dubbla värden i förhållande till normen, men endast under förutsättning att tvillingarna är dikoriella.

I detta fall leder de dubbla ansträngningarna hos de två koronerna till dubbla värdena för hormonet, vilket är nödvändigt för att upprätthålla graviditeten.

Tvillingar, som har en korjon, kommer inte att vara "synliga" genom analyser av hCG. Och det kommer att vara möjligt att bestämma dem först efter 8-9 veckors graviditet på ultraljud - en ultraljudsundersökning kommer att visa två embryon.

Enligt hemtestremsan kan en kvinna vid 4 veckors graviditet bara bestämma det faktum att hon har en "intressant position", men inte antalet foster. Tecknen på tidig graviditet kommer inte heller att skilja sig från de av en singleton graviditet.

Utvecklingen av frukterna i olika termer

Så uppträdande och befruktning ägde rum. Kvinnan gjorde testet den första veckan efter förseningen och fick reda på att hon var gravid. Men inuti är redan i full gång viktiga processer som kan spåras vecka för vecka.

5 veckor

Från den första dagen av fördröjning av nästa menstruation börjar kvinnan femte veckan. Fruktens embryogenes är i full gång - båda barnen har samtidigt processen med att lägga hjärtat, njurarna, levern, det finns ett ackord. Vid slutet av veckan kan du besöka ultraljudsrummet och under provningen med en transvaginal sensor kan du höra hjärtslaget. Två hjärtan kommer att slå, men för tillfället blir det svårt att höra, eftersom hjärtslag och ett barn på så kort tid är mycket oregelbundna, förvirrade.

Om tvillingarna är dikoriella och diamnotiska, kommer en erfaren ultraljudsläkare att kunna detektera två fetala ägg. Identiska tvillingar föredrar fortfarande att vara hemliga - du kan bara se ett befruktat ägg.

6 veckor

"Intressant ställning" är redan uppenbart för mamma - hon gjorde ett test eller donerat blod för hCG, fick positiva resultat. Frukttillväxt är ca 4 mm. Därefter bildas immunsystemets organ och tymuskörteln hos var och en av tvillingarna läggs.Hos barn bildas pennor som hittills ser ut som fenor, mörka prickar bildas på huvudets sidor - det här är framtida ögon och små bucklor är framtida öron. Embryon är fortfarande immobil.

7 veckor

Barn växer snabbt. Den här veckan är deras tillväxt nära 7-8 mm, vikt - till en och en halv gram. Nervsystemet bildas. Nya nervfibrer gör att embryon flyttar reflexivt. Bildandet av ögon och optiska nerver började. En enda tarm i varje frukt var uppdelad i sektioner som bildade matsmältningskanalen. I embryon, oavsett om de är tvillingar eller tvillingar, börjar bukspottkörteln att producera sitt eget insulin samtidigt. Läget av de yttre könsorganen börjar. Embryon kan böja och böja sig.

Den här veckan kan börja en stark toxos, eftersom uteroplacentalt blodflöde börjar. Tvillingar med en enda placenta för två i veckan kan börja växa i en annan takt.

Om innan de ökade i höjd och vikt ungefär, kan en av barnen "plocka upp" mer mat och syre än den andra, och snart i en sådan "duet" kommer det att finnas skillnader i tillväxtviktindikatorer.

8 veckor

Barnens neurala rör var uppdelade i hjärnan och ryggmärgen. Tvillingarna lärde sig att flytta sina huvuden. Höjden är inom 2-2,3 cm, små ytor bildas, benen bildas, som fortfarande är kortare än armarna, men det finns redan knäförband på dessa små ben.

Vecka 9

Barn börjar skilja sig i storlek från sina kamrater, som i en enda kopia bär andra gravida kvinnor. Skillnaden i höjd är nu ca 2 millimeter, och i vikt - ett hel gram. Vart och ett av tvillingarna väger nu ca 5 gram med en tillväxt på 2,8 centimeter.

Småbarn börjar se ut som människor. Fetal svans reduceras, båda har två armar, två ben, ett stort huvud. Orgelperioden är över, och denna vecka slutar perioden för organogenes. Det sista är tändernas rudiment.

Barn lärde sig att öppna sina munnar, knyta händerna i nävarna. Varje bebis producerar egna blodkroppar. Placentan blir mer komplett och tar allt ansvar för att transportera syre och näringsämnen till barn och ta metaboliska produkter från dem. Det är självklart att två placentas klarar av sådant arbete bättre än en.

10 veckor

Dina tvillingar är inte längre embryon, nu är babyar frukterna, och de kommer att förbli så här fram till födelsen. Nu har de behärskat de nya rörelserna och lär sig att röra sina händer. Småbarn börjar svalna fostervätskan, skriva. Båda har halsar bildade, nu kan var och en av dina barn vända huvudet till sidorna.

Ansikten blir mer mänskliga: det finns läppar, ögonlock, näsa och öron. Håret börjar växa på huvudet och tunna, färglösa lanugo hår på kroppen, som tillsammans med ostfett skyddar huden tills huden blir mer hållbar, fyra lager.

Processen med härdning av ben börjar. Behovet av kalcium ökar betydligt.

11 veckor

Hittills är fördröjningen bakom enstaka peers inte så signifikant i tillväxten. Det finns fortfarande barn, där det finns två i livmodern, 0,2 cm mindre än enstaka foster under singleton-graviditet, men i vikt är skillnaden redan signifikant: Var och en av tvillingarna väger ca 12 gram nu, medan enfrukt har redan nått en vikt av 14,5-15 gram.

Utvecklingsfel hotar inte längre, den farligaste tiden är kvar. Startar tillväxten och bildandet av de inre organens funktioner - systemogenes. På ultraljud är det redan klart klart vilket av frukterna är större. Kön är fortfarande svårt att överväga, fortsättningen av bildandet av yttre organ fortsätter.

Barn lärde sig att ta tag i, suga, svälja. Dessa reflexer anses vara stora. Ögonen rör sig från huvudets sidoytor till ansiktets mitt. Båda tvillingarna lärde sig att gäspa.

12 veckor

Dina smulor väger redan ca 20 gram, vilket är mindre än vikten av ett foster under singleton-graviditeten, ca 2 gram. Många börjar aktivt växa mage. Den här veckan genomgår de flesta prenatal screening för medfödda kromosomala abnormiteter. Processen för att utjämna andelen av barnens kroppar börjar: huvuden kommer nu att växa långsammare än resten av kropparna. Barnen lärde att skilja mellan smaksättning av fostervätska, och de gillar redan godis som ätit mycket mer av mamma än vitlök. Avslutade bildandet av könsorgan.

Under vissa ansträngningar från doktorns sida är det redan möjligt att bestämma barnens kön (identiskt, som vi kommer ihåg, ha samma kön). Noggrannheten att bestämma kön vid denna tidpunkt är låg, det är bättre att vänta lite längre.

13 veckor

Den första trimestern av graviditeten slutar. Tillsammans med honom reduceras toxicos om det var. Barnen är mycket tunna, röda och shriveled, som torkade frukter. Det finns ingen subkutan fettvävnad, och därför är alla blodkärl utan undantag synliga genom huden.

Barn börjar höra, eller snarare, uppleva vibrationer av ljudvågor. Fram till full hörsel är fortfarande långt. Hjärnans materia växer, barn börjar "bli klokare". Nu lärde sig ungar att krama. Alla kan krama sig på axlarna, och om tvillingarna är identiska kan de krama varandra.

14-15 veckor

Storleken på frukterna nu med varje vecka kommer allt mer att skilja från singleton graviditet, men tillväxten kommer att vara individuell. Nu kommer alla krafter från barnen att kastas på tillväxten och viktökning, moderns viktökning kommer också att växa snabbt, magsstorleken under flera graviditeter är redan märkbart annorlunda än gravid med en bebis. Brösttillväxt kommer att åtföljas av olika känslor.

Barnen hade fingeravtryck, och även de helt identiska identiska tvillingarna hade olika utskrifter. Vid slutet av den 15: e veckan bildas den första gyrusen i varje hjärna.

16-17 veckor

Vikten av var och en av tvillingarna översteg 120 gram, höjden översteg 14 centimeter. Barn lärde sig att flytta ögonen under stängda ögonlock, de har bildat ögonfransar. Alla muskler bildas och utvecklas tillräckligt. Från det här datumet kan du exakt bestämma barnens kön på ultraljud. Storleken på barnen nådde nästan placentans storlek och överträffade den något. Produktionen av subkutan fett börjar. På ultraljud är det redan möjligt att få barnens externa likhet till sina föräldrar - ansiktsegenskaperna blir individuella.

Om graviditeten inte är den första kan du tydligt känna rörelsen.

18-19 veckor

Under denna period börjar primiparösa kvinnor med flera graviditeter att känna rörelsens rörelse. Benen är svåra nog, mineraliseringen är nästan komplett. Nu kommer de bara att växa. Vid slutet av 19 veckor kan var och en av barnen nå en vikt på 270 gram med en tillväxt på 21-23 centimeter. Moderns mage är redan imponerande, märkbar för alla.

Från den aktuella tiden barn börjar höra helt, liksom alla människor, men med ändringen att de fortfarande är i vattenmiljön. Du kan redan läsa dem och sjunga lullabies.

20-21 veckor

Mitten av graviditeten är klar, du kan börja nedräkningen till födseln. Barn väger över 300 gram. Samlingen av subkutan fett fortsätter, och därför försvinner den patologiska tunnheten gradvis. Huden blir mer hållbar, börjar processen att falla lanugo. I barnets hjärnbark bildade centret ansvaret för uppfattningen av tal.

22-23 vecka

Från denna period anses födseln som förlossning, inte sen missfall, sannolikheten för överlevnad är, men hittills väldigt obetydlig, eftersom barnets vikt inte ligger nära 500 gram, som i singleton graviditet. Och en född bebis kommer att ha cirka 14% chans att överleva, medan tvillingar som är födda under denna period bara har ca 6% chans att överleva.

Slutförande av bildandet av ryggraden. Sebaceous och svettkörtlarna i varje frukt började fungera.

24-25 veckor

Tvillingarnas vikt för första gången övervinner märket på 500 gram.Huden börjar glatt ut, bli av med rynkor och rött. Mognadsprocessen på lungvävnaden börjar, alveolerna börjar producera ett ytaktivt ämne - ett ämne utan vilket barns självständiga andning efter födseln blir omöjlig. Nästan fram till födseln går processen med mognad av lungvävnaden. Startade produktionen av melanin. Barn har drömmar, medan forskare, för det mesta, är barn i en fas av REM-sömn, där drömmar bara kommer.

26-27 vecka

Andra trimestern slutar och den tredje börjar. Tvillingarnas hypofyser börjar producera tillväxthormoner. På pojkar, oavsett om de är identiska eller broderliga, börjar testiklarna att falla ned från bukhålan i pungen. Förbättrad visuell funktion, barn börjar träna den blinkande reflexen. De födda under denna period överlever i 65-70% av fallen.

28-29 vecka

Den tredje trimestern är den mest alarmerande för mödrar med flera graviditeter. Att bära två barn är dubbelt så svårt som att bära en, även om deras vikt och höjd är något annorlunda än enskilda frukter. Vid denna tidpunkt är medelvikten för en av de två frukterna nära 1 kg 100 gram. Mammarnas magar är redan stora, ofta kan man inte se sina egna ben.

Hos barn är cilierna förlängda, kinderna är avrundade. Den optiska nerven börjar fungera - om ett starkt ljus riktas mot kvinnans buk, börjar barnen vända sig bort från ljuset. Barnets överlevnadsgrad vid födseln är cirka 85-93%. Bildandet av alla delar av hjärnan är avslutad. Vid 28 veckor går kvinnor med flera graviditeter på mammaledighet.

30-31 veckor

Spädbarn blir mycket trånga i livmodern. De tog ett böjläge, ledde benen till buken, sköt armarna och böjde sina huvuden mot bröstet. Hår, om de är avsedda att vara mörka på det genetiska programmet, börjar bli mörkare. Ökar hjärnans massa. Barn når 1,5 kg, Samtidigt är skillnaden i monokorala tvillingar redan signifikant - ett barn kan väga ca 1800 gram och det andra - bara 1300. Allt är individuellt.

I kroppen börjar oxytocin produceras i små mängder, ackumuleringen kommer att bilda en generisk dominant - arbetet börjar vid rätt tidpunkt. Även om det händer nu är prognoserna för barn ganska fördelaktiga.

32-33 vecka

Barn fortsätter att gå ner i vikt och moderns kropp är aktivt förberedd för förlossning. Tränningskollisioner intensifieras, oxytocin och prolactin produceras. Barn börjar flytta mindre, eftersom de redan är mycket nära. Från det här leveransdatumet kan du vänta när som helst.

34-35 vecka

Den beräknade fosterviktkalkylatorn för fetometrisk data för mammor som förväntar sig tvillingar fungerar inte längre - fetometri mäts inte alltid noggrant, och fostervikten beror på moderkroppens tillstånd, som flera graviditeter och en mängd andra faktorer, bland vilka ärftlighet inte minst.

Enligt recensioner är det under denna period att barnlossning ofta uppstår. speciellt om livmoderhalsen enligt gynekologisk undersökning redan är kort, gör ryggvärken ofta ont, slemproppen har kommit och vatten har börjat läcka. En kvinna borde vara redo för eventuella händelser.

Placentan börjar åldras. Barnens vikt vid slutet av 35 veckor kan nå 2,5 kilo. Lungan fortsätter att ackumulera ytaktivt medel.

36-37 vecka

Med en vikt på ca 2,7 kg föds ungefär hälften av alla tvillingar vid denna tidpunkt. Från och med den 37: e veckan anses barnen vara fullständiga, och därför är det inget fel med att föda vid denna tidpunkt. Tånaglarna och armarna fortsätter att växa hos barn, mängden amniotisk vätska minskar. Vikten av var och en av sina tvillingar är cirka 50 gram per dag.

Från och med den här tiden börjar barnens känslomönster anpassa sig till att komma in i vår värld, eftersom miljön där de är avsedda att falla är signifikant annorlunda än den där de nu lever. Adaptiva mekanismer som tillhandahålls av naturen aktiveras.

38-40 veckor

Om du tog barnen till den sista halvan av den nionde månaden av graviditeten, kan vi säga att du hade tur. Enligt statistiken äger större delen av födelsen rum på 37-38 veckor, ungefär en tredjedel - vid 38-39 veckor. Upp till 40 veckor är flera graviditeter mycket sällsynta. Barnens vikt översteg 3 kilo, och det borde inte finnas någon rädsla - fullfödda barn, färdiga för födseln.

Alla interna organ av tvillingar arbetar harmoniskt, i samförstånd. Och bara lungorna är fortfarande i beredskap - barnen kommer att börja andas efter födseln.

På grund av täthet i livmodern börjar barn uppleva stress när de närmar sig vecka 39. Detta bidrar till utvecklingen av adrenalin, som på hormonell nivå också hjälper moderns kropp att förbereda sig för förlossning.

Just nu före födseln är det viktigare än någonsin att övervaka rörelserna för att förhindra att hypoxi utvecklas. Placentan eller en för två av moderkroppen är redan signifikant utarmad, och därför är syreförlusten under denna period inte ovanlig.

Särskilt anmärkningsvärt är valet av leverans taktik. Om graviditeten inträffade naturligt, fortsatte utan betydande komplikationer, kan födseln vara naturlig, och detta kommer att vara korrekt. Men tvillingarna efter IVF, presentationen av en av frukterna, som ska födas först, inte med huvudet, men med bäckenet att gå ut i livmodern, några komplikationer under de långa nio månaderna - alla dessa är anledningar till att ordna en kejsarsnitt. Om det visas, utförs det med en multipelgraviditet vid 38-39 veckor (för en-graviditet, vid 39 veckor exakt).

Den förväntade mamman behöver förstå läkarens rekommendationer under hela graviditetsperioden.

Under graviditeten måste tvillingar oftare gå över allmänna tester, eftersom belastningen på njurarna, hjärtat och lungorna hos moderen är dubbelt. Ofta är det nödvändigt att besöka läkaren och under tredje trimestern. Och det här borde inte vara pinsamt - eftersom flera graviditeter anses vara svåra, är referensordningen också speciell. Men glädjen är dubbel.

Om graviditets tvillingar, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa