Sjunde månaden Nionde månaden

Åttonde månad av graviditet

Innehållet

Cloudless och lätt period kvar. Den åttonde månad av graviditet sätter nya uppgifter för framtida mamma, som blir allt svårare att lösa. Födseln ligger precis runt hörnet, spänningen växer och välmående försämras. Tålamod och rätt inställning till de förändringar som uppstår i kroppen, hjälper den förväntade mamman att överleva den svåra tiden.

Allmän information

Den åttonde månaden är mitt i tredje trimestern. Denna tid anses traditionellt prenatal, förberedande. Det kan tyckas att en kvinna som hennes första trimester, med all sin spänning, redan var så länge sedan att erfarenheterna redan glöms bort. Det finns redan en känsla av trötthet och en önskan att föda snabbt för att underlätta det.

Alla existerande symtom kan förvärras, och den förväntade mamman bör inte vara rädd för detta. Det är bara att hennes kropp är väldigt trött, immunsystemet är utarmat, interna förberedelser för förlossning som är osynliga för ögat börjar. I stället för att oroa dig är det bättre att komma ner till jobbet - samla en väska för födseln, välj ett förlossnings sjukhus och skriv ut ett växelkortsnummer där, börja delta på kurser för förväntade mödrar, där kvinnor kommer att lära sig det korrekta beteendet och andas under födseln, subtiliteten hos barnomsorgen under de första dagarna, upprättandet av amning - Denna kunskap är mycket användbar.

Den åttonde månaden motsvarar veckan 30-34 och tar flera dagar från den 35: e veckan, om vi mäter perioden med den vanliga och vanliga kalendermetoden. Den obstetriska perioden, som motsvarar den åttonde månaden, omfattar 29-32 veckor. Vid graviditet, inte 9 obstetriska månader, men 10.

Med tanke på 8 månader kommer vi att överväga termen från 30 till 34,5 veckor.

Fosterutveckling

Den farliga perioden för barnet är över. De första trimesterns hot, då barnets organ bildades aktivt, var långt efter. Barnet är väl skyddat av moderkakan, och hittills klarar det bra med sina uppgifter - det matar, syreiserar, skyddar och fungerar som en stötdämpare.

Barnet är vackrare varje dag - lägger på vikt, förvärvar söt rundhet, vilket gör nyfödda så söta. Axlarna avrundades, vilket brukade vara starkt stickande ut. De färdigheter som krummen besitter under de sju månaderna i livmodern tillåter honom att överleva om födelsen äger rum nu. Men det är fortfarande farligt att födas, eftersom barnet kommer att betraktas som för tidigt.

Den största risken för födelse vid 8 månader ligger i lungvävnadens omätning - det ytaktiva ämnet, som inte tillåter alveolerna att hålla fast vid första andan, har inte ackumulerats tillräckligt. Konsekvenserna av födseln under perioden 30-34,5 veckor kan vara mycket beklagliga - akut respirationsfel, ischemi och hjärninfarkt, systemisk hypotermi på grund av låg vikt och en liten mängd subkutan fett. Naturen har gett allt så att barnet kommer att stanna i livmodern lite mer, och du måste bidra till detta med all din kraft.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Låt oss se hur barnet känns under den åttonde månaden.

31 veckor

Barnet ser nästan ut som en nyfödd, men du måste förstå att krummens organ och system ännu inte har fullnat. Hur mycket en baby borde väga vid denna tid är svårare att säga, eftersom vikten är snabb och de genetiska uppgifterna för alla barn är olika. Det finns redan spädbarn som väger ca 2 kg, och det finns smulor med en vikt på bara en och en halv kilo.Genomsnittet är vikten 1800 gram. Barnens höjd kan också skilja sig åt (det finns långa människor, och det finns korta personer), i genomsnitt växer barn upp till 40-42 cm.

Barnets hud är inte längre röd. Subkutant fett har ackumulerats tillräckligt för att mjuka huden och bli mjuk rosa. Om barnet är mörkt skinnat eller mörkt skinnat, produceras ett pigment redan som målar huden i önskad färg som ges genom genomet.

Livskraften bedöms vara hög, så det finns ingen anledning att vara rädd för födseln just nu, men det finns inte heller något behov av att skynda på saker.

32 veckor

För barnet slutade den fria perioden när han kunde flytta som han tyckte, det fanns ingen plats i livmodern. För att inte leda till överbelastning och en ökning av trycket inuti livmodern börjar mängden amniotisk vätska minska. De som nu befinner sig i bäcken eller tvärspresentationen, kommer sannolikt inte att utvecklas - en chans att det är 1 på några tusen. Baby växer upp till ca 43 cm och ökar vikten till 2 kg.

Placenta börjar producera oxytocin, ett hormon som vid rätt tidpunkt har ackumulerats i rätt mängd, kommer att orsaka livmoderkontraktioner - sammandragningar. Han kommer att bli en generisk dominant.

33 veckor

Sammanställningen av ytaktivt medel i lungvävnaden fortsätter. Viktökning ökar också. Barnet växer upp lite mer - upp till 44-45 centimeter, och väger upp till 2,1 kilo. Under den här veckan genomgår många de sista tredje prenatala screeningen och lämnar läkarens kontor besviken. För det första är barnet inte längre synligt på bildskärmen. Läkaren kan bara undersöka delar av kroppen - huvudet, lemmarna, njurarna, hjärtat, magen I de flesta fall kan kön av barnet inte ses - barnets ställning tillåter inte. De som inte har hittat kön eller fått motstridiga svar från läkare i tidigare perioder kommer nu att behöva vänta på födseln - Att bestämma barnets kön i leveransrummet har högsta noggrannhet - 100%.

Barnet börjar flytta lite mindre. Han är mycket nära, rörelserna ges med stor svårighet. Men efterliknande hos barn vid denna tidpunkt är helt enkelt vacker. För att se det, kan du gå till en tredimensionell eller fyrdimensionell ultraljud - du kommer att ha både leenden, halva leenden och frowning ansikten och ett förvånat uttryck på ditt ansikte.

Om du frågar om att ta en bild eller spela in ultraljud på elektroniska medier (flash-kort), kan den här videon vara en utmärkt present till ditt barn när han växer upp. Att se dig själv före födseln är värt mycket!

34 veckor

Frukten fick i vikt ca 300-400 gram per vecka. Nu har många barn korsat den psykologiskt kritiska nivån på 2,5 kilo. Vid födsel med en sådan vikt får barnet den mest gynnsamma, lättaste graden av prematuritet, förutsatt att han har allt i ordning med lungorna.

Placentan började slita ut. I det börjar åldrandet från denna period, vilket kommer att bestämmas av ultraljud i grader. Även om detta är den första mognadsgraden kompenseras barnets tillstånd, vilket innebär att åldringsprocessen på "barnens plats" inte skadar barnet på något sätt.

Tillsammans med degenerativ åldrande börjar placentan att producera hormonprolactin. Det gör det möjligt för bröstkörtlarna att förbereda så mycket som möjligt för den kommande amningen.

35 veckor

De första 3 dagarna i denna vecka stänger den åttonde månaden av graviditeten och summerar ett slags resultat. Det kommer bara att finnas en kalendermånad som skiljer kvinnan från mötet med sin bebis. Vid slutet av den åttonde månaden kommer barnet upp med en ökning med nästan 46-47 centimeter, med en vikt av 2, 4 kilo till 2,9 kilo.

Huvudhändelsen i månaden blir barn med sin egen ögonfärg - iris är inte längre blå, som alla frukter har före detta datum, men som det borde vara (tack vare föräldrarna!). Huvudet, som brukade göra barnet att se ut som en humanoid från en fantastisk thriller, har kommit till ett harmoniskt förhållande med andra kroppstorlekar, nu är området mindre än en femtedel, och detta fortsätter fram till födelsen. Ett sådant barn kommer att födas i tid.

Välmående av den framtida mamman

En kvinna blir begränsad i hennes rörelser, eftersom livmodern växer i oerhört snabb takt, det allmänna tillståndet förvärras, allt detta kan inte bara påverka det psykologiska och känslomässiga tillståndet - många börjar känna stark ångest, bli tårig, irritabel.

mage

En liten mage på 8 månader är en sällsynthet snarare än en regel. Vanligtvis har en fast tum redan förekommit hos kvinnor med vida höfter och hos kvinnor med smala, oavsett vikt och kroppsstorlek. Det är omöjligt att gömma det under kläder, och det finns inget behov - kvinnan är på mammaledighet och nu bestämmer hon var och när hon ska gå och gå alls.

Magen växer snabbt. Om du tar två selfie-bilder i början av den åttonde månaden och i slutet blir det lättare för en kvinna att visuellt se den stora skillnaden i storlek. Botten av livmodern stöttar upp revbenen, därför är det en känsla av brist på luft, andfåddhet, kan revbenen själva skada, vilket måste diverga något för att göra plats. Förhållande villkor för barnet själv. Om han bor i huvudvärk är blåsorna med benen under de värkande revbenen en unik och oföränderlig känsla.

Tyngdpunkten har förskjutits, det blir allt svårare för en kvinna att sätta på sig skor och böja sig ner och även titta under hennes fötter när det går inte alltid är fallet, och därmed ökar risken att falla och skadas. På grund av sträckningen av ligamenten som håller en storstor livmoder, ibland ömmer och gör ont, sänks nedre delen av ryggen och ryggen kan skada.

perturbation

Rörelserna har minskat, men de har blivit känsligare för framtida mamma - det finns mindre vatten, och därför uppfattas varje spark ganska smärtsamt. Den framtida mamma vet redan hur man bestämmer, beroende på barnets rörelser, inte bara hur han känner, men också hans preferenser, eftersom barnen redan gillar något, men det gör det inte. Från den här månaden blir barn mer beroende av meteorologiska förhållanden - de svarar aktivt på väderförändringar.

En kvinna bör räkna rörelserna och spela in data i en speciell anteckningsbok eller anteckningsbok. Sätt att räkna är olika, vanligtvis en kvinna har en favorit, men det bör komma ihåg att trots trängseln, Fortfarande måste minst 10 rörelser registreras om 12 timmar, medan barnets hicka inte betraktas som rörelse.

Om fostret blir mycket aktivt, trycker starkt, rör sig ofta och mycket, bör du konsultera en läkare - detta kan vara ett tecken på hypoxi i sina inledande skeden. Om det är liten rörelse och de är tröga, måste vägen ligga till läkaren och så snart som möjligt - en minskning av barnets fysiska aktivitet och hjärtslag kan indikera en farlig okompenserad hypoxi som kan leda till barnets död eller irreversibla konsekvenser för nervsystemet och hjärnan.

Emotionella problem

Vid denna tid behöver en kvinna dåligt stöd från sin familj och en specialistpsykolog. Hennes humör börjar igen hantera hormoner, för innan hormonernas födelse börjar förändras. Östrogener, som ersätts av progesteron, bidrar till bildandet av ångest, ökar rädslan. De behöver jobba med dem, och detta lärs också i kurser för framtida mödrar, och därför finns det ingen anledning att vägra att delta i kurser i förlossningskliniken.

Rädslan för förlossning och sannolikheten för att föda ett sjukt barn läggs till rädsla för att vara ensam, övergiven, eftersom formen har förändrats och det intima livet har ofta inte förändrats till det bättre med det. Det finns rädslor - "och vad om det ändras?", "Och om du förlorar kärlek?".

Släktingar kanske inte är lätta i den här situationen, men du måste vara tålamod.

Hur man känner igen förlossning?

Träningskontrakt, som många börjar tidigt, kan öka, och nu kan kvinnans livmoderton börja uppleva oftare. Detta är inte ett tecken på förlossning, ingen anledning att oroa dig. Men det är viktigt att kunna skilja utkämpar från riktiga. Det faktum att den riktiga födelsen börjar, kommer att ledas av två huvudfunktioner.

  • Kontraktionerna har blivit regelbundna och upprepas med specifika intervaller (till exempel var 15 eller 20 minuter), gå inte bort när kroppens position ändras, gå inte bort när en varm dusch tas, men intensifierar bara.
  • Skicka fostervätska (det kan finnas alternativ - flyttas helt eller läckande). Om vattnet är helt avlägset, måste det föda. Om de läcker lite, då har modern medicin många sätt att förlänga graviditeten, ge barnet ett par veckor, men bara på sjukhuset.

Blod från könsorganet kan prata om problem med placentan, till exempel om dess avlossning.

I dessa situationer måste du ringa ambulansen, lugna dig och ta påsen som samlas på sjukhuset. Gå till obstetriska institutionen lugnt, utan panik - även om födseln började, har barnet alla chanser utan konsekvenser för att hälsan ska födas.

Smärta och urladdning

Oftast klagar kvinnor nu att pubis är ömt. Orsaken till denna smärta är ganska respektfull - i kvinnans kropp produceras hormon relaxin, mjukar benen och bäckenbanden före födseln. Du behöver inte göra någonting, bara vara tålamod. Men om den pubiska symfysen börjar så ont så att en kvinna inte kan gå, stå, sitta, bör du definitivt rådgöra med en läkare - det är möjligt att en symfysit utvecklas, som kan visas på kejsarsnittet.

Smärta i knä och klackar, i nedre delen av ryggen orsakad av en stor belastning på benen och ryggraden.

För huvudvärk är det viktigt att mäta trycket. Om det är förhöjt och kombinerat med ödem, måste du få en hänvisning från vårdgivaren - gestos är farlig i 8 månader.

Utsöndringar kan bli mer rikliga, och detta beror på östrogen. Vitt tjock urladdning med klåda - tröst, var noga med att ha tid att behandla den innan den föddes. Blöda och mättade bruna utsläpp är farliga, du måste omedelbart ringa ett "nödrum". Gul mättad och gulgrön urladdning talar om infektion. Du måste också få behandling så snart som möjligt så att födelsekanalen är ren och säker för barnet.

Bröstet kan vara sjukt under påverkan av prolaktin, som i en liten mängd redan har börjat organisera mjölkkanalerna. Krav på kvinnor som "mjölk kom" under denna period är inte sanna - bara kolostrum kan komma så långt. Ankomsten av mjölk är möjlig endast några dagar efter födseln.

Andra känslor

Kvinnor börjar igen lida av sömnlöshet, men den här gången inte på grund av effekterna av progesteron, men på grund av behovet av att sova bara på deras sida.

Svimma på grund av att volymen cirkulerande blod ökade. Av samma anledning uppstår ibland svaghet. Och igen urinering blir frekvent. Nu kan även en enkel hosta orsaka urinläckage hos en kvinna (en anledning att ta hand om hygieniska urologiska dynor).

Halsbränna och barkning torteras på grund av livmoderns tryck i magen, diarré eller förstoppning kan också associeras med livmoderns tryck, men redan på tarmslingorna och gallblåsan.

Benen sväller inte alls, och detta är ett symptom som du definitivt behöver besöka din läkare. Han kan prata om tillståndet av preeklampsi - en allvarlig komplikation av graviditet i senare perioder.

Analyser och undersökningar

Vid 8 månader genomgår kvinnan den tredje prenatala screeningen. Det hålls vanligtvis från 31 till 35 veckor. Han strävar inte längre efter att få genetiska avvikelser hos fostret, liksom de första två screeningarna måste han svara på en annan viktig fråga - hur och när man ska föda.

Det kan ligga till grund för beslutet att genomföra en planerad kejsarsnitt, om kvinnan har bevis för det. Var noga med att skicka denna undersökning för kvinnor efter IVF, kvinnor med flera graviditeter, förväntade mammor i åldrarna 35 år och äldre.

Undersökningen innefattar ultraljud, CTG, Doppler ultraljud för att bedöma blodflödet och placentans tillstånd.

rekommendationer

Under åttonde månaden är det oönskat att åka på långa resor. På bilen kan "skaka", och läkare rekommenderar inte att flyga. Om det är väldigt nödvändigt att flyga med flyg just nu bör du få ett intyg från obstetrikern-gynekologen att han inte motsätter sig flygningen.

Hjälp sådana läkare vid denna tid, enligt recensioner, ge motvilligt, och företrädare för flygbolagen kräver starkt ett sådant dokument från en gravid kvinna. Men om det inte finns kontraindikationer är kvinnan frisk, det finns inga komplikationer av graviditet och hotet om för tidig födsel, doktorn kan fortfarande tillåta resan.

Här är några fler tips.

  • Kön är användbart och nödvändigt, men förutsatt att det inte finns några komplikationer, som läkaren inte motsätter sig. Poser bör utesluta djup penetration. Efter avskiljning av slempluggen (en klump av slem med bloddropp), är det omöjligt att delta i sex efter att vattenläckan har börjat. Det finns en hög risk för infektion i livmodern.
  • Om dina tänder gör ont kan du behandla dem, men utan radiografi.
  • Det är bättre att färga hår och växa naglar efter förlossning. Placenta är åldrande och inte alla skadliga ämnen från färg eller manikyr kan hålla tillbaka.
  • Om en kvinna blir sjuk, har en förkylning, influensa eller akut respiratorisk virusinfektion inträffat, temperaturen har stigit, du borde inte oroa sig. Barnet är inte i fara, men det kan öka sannolikheten för för tidig födsel. Därför är det viktigt att ringa en terapeut och få en tid.
  • Mat bör balanseras, gradvis öka mängden växtfiber. Eliminera eventuell alkohol (vin, champagne, öl), eftersom alkohol kan vara en faktor som framkallar för tidig födsel.

Göra gymnastik, gå mer, gå. Detta kommer att hjälpa musklerna att förbereda sig för förlossning.

Ca 8 månader av graviditeten, se följande video.

Sjunde månaden Nionde månaden
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa