10 veckor 12 veckor

11 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Den första svåraste trimestern av graviditeten kommer snart att sluta. Vecka 11 är ett av de sista stegen i detta skede. Under dessa perioder väntar en mycket viktig första prenatal undersökning på kvinnan.

Hur många månader är det

Med tanke på den 11: e gravidveckan betyder det sex dagar i intervallet mellan 10-11 veckor. 11: e i raden är hon förstådd av läkare. En förlossningsperiod är alltid två veckor längre än den verkliga, eftersom nedräkningen är från den första dagen i den sista menstruationsperioden. Den obstetriska månaden är exakt 4 veckor, och hela graviditeten är 40 förlossningsveckor.

Nu är det 11 veckor, vilket innebär att den 9: e veckan redan har gått från befruktningen.

Det är hur mycket tid barnet utvecklas inuti moderns livmoder. Vecka 11 är andra sista terminen under första trimestern, och inom två veckor kommer kvinnan att gå in i den andra tredjedel av barnets term. Sedan fördröjningen av menstruationen, som blev huvudsymptomet för graviditeten, har 7 veckor gått.

9 embryonala veckan (eller 11 obstetrisk) är den tredje kalendermånaden. Så att med läkare, som kvinnan ännu inte kommunicerar länge, finns det inga missförstånd om tidpunkten, det är bättre att vänja sig vid obstetriska normer, eftersom alla tester och studier är inriktade mot normerna för förlossningsveckor. Efter att ha sagt till läkaren nu att ni har den nionde veckan av graviditeten, kommer du att vilseleda honom, för att hon genom medicinska normer redan är elfte.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Perioden för bildandet av inre organ lämnat bakom sig. Barnet har nu alla organ, och de kommande veckans uppgift är att felsöka deras arbete och interaktion. Barnet slutade vara ett embryo förra veckan. Hans svans försvann, och det vanliga mänskliga svansbenet uppträdde. Han är frukten och kommer att förbli så fram till födelsen.

Den farligaste perioden, med utgångspunkt från ett fel i organläggningen och barnets död på grund av negativa externa och interna faktorer, lämnades, men hotet var inte helt över. En kvinna bör vara extremt försiktig. Du kan andas fritt när andra trimestern börjar. - "gyllene" graviditetstid För 9 veckors utveckling i min mammas mage har barnet uppnått stor framgång.

Höjd och vikt

Barnet växer inte lika snabbt som det gjorde under den embryonala perioden av dess utveckling, men tillväxten är konstant, varje minut och ganska intensiv. Snart kommer smulan att sakta ner ännu mer och börja bli vikt, men för nu växer armarna och benen ganska snabbt. Tillväxten av krummer från krona till klackar denna vecka är i genomsnitt 5 till 7 cm. Vikten av hans kropp är från 9 till 15 gram.

För att föreställa sig vilken storlek barnet har uppnått, räcker det att minnas hur en päron ser ut i små storlekar.

Nervsystemet

Avdelningar i nervsystemet bildas, men de måste utvecklas aktivt under hela graviditeten och även efter barnets födelse. Barnets hjärna har två hemisfärer, cerebellum och medulla. Alla avdelningar i detta "kontrollcenter" finns på deras platser.

Varje dag vid vecka 11 växer antalet medulla celler snabbt: cirka 250 tusen celler per dag. I veckan finns det några väletablerade reflex neurala anslutningar. Varje timme mellan cellerna i barnets nervsystem finns flera nya sätt att kommunicera. Hjärnan kan ännu inte kontrollera alla processer som förekommer i en liten kropp, men han försöker redan mycket svårt att klara det här.

Vid den 11: e obstetriska veckan av graviditet i barnet är de centrala och perifera nervsystemet tydligt framträdande. Kärnhjärnan börjar fungera, men det är för tillfället omöjligt att uppnå samordning av rörelser, som det måste se till att tiden ännu inte har kommit. Det är vid vecka 11 att barnet mästar den greppande reflexen, och nu kan han röra sig, navelsträngen och listan över fostrets intrauterina "underhållning" expanderar.

Vid vecka 11 börjar crumbs nervsystem att ge sitt svar på yttre stimuli. Nu kan han känna sin mammas hosta eller skaka våldsamt om mamma kör en bil över stora stötar. Runt slutet av denna vecka börjar smaklökarna i munnen att fungera, och barnet börjar skilja mellan smaken av fostervätska.

Interna organ

Organogenesen är avslutad med ca 95%, vilket innebär att de inre organen bildas. Denna vecka fortsätter sin tillväxt och utveckling. När de växer mäster organen nya funktioner, och snart börjar de arbeta i "vuxen" -läget.

Ett barns hjärta har fyra kamrar, som lätt bestäms på ultraljud som ett fyrkammarslip. Det slår tryggt och rytmiskt. Hjärtfrekvensen vid vecka 11 är i genomsnitt 165 slag per minut. Det normala intervallet anses vara ett hjärtslag från 153 till 177 slag per minut.

Genom blodkärlen, vars bildning är nästan fullständig, går blodet ut av hjärtat till alla organ. Placentans kärl börjar också arbeta i full kraft, nu med hjälp av barnet får barnet vitaminer, användbara substanser, mineraler, syre från moderns blod och ger tillbaka moderen sina metabolismprodukter och de tas ut av moderns njurar.

Vid vecka 11 växer levern mest aktivt. Dess vikt är nu så mycket som 10% av fostrets totala massa. Leverceller splittras snabbt, eftersom det här organet inom en mycket nära framtid måste ta viktiga funktioner för att säkerställa barnets vidareutveckling.

Bildningen av matsmältningsorganen fortsätter: I veckan lär "tarmarna" in i peristaltiken, och börjar gradvis minska. Njurarna producerar och samlar urin, blåsan töms en gång i timmen.

Allt vätska som utsöndras av barnet går in i fostervätskan, men detta faktum bör inte orsaka oro för den förväntade mamman - amniotiska membran uppdaterar sammansättningen av vatten ungefär en gång var tredje timme. Miljön förblir därför steril och säker för barnet. Bukspottkörteln producerar insulin, vilket är nödvändigt för nedbrytning av kolhydrater, och sköldkörteln börjar producera sköldkörtelstimulerande hormoner.

utseende

Huvudet är fortfarande den största delen av kroppen, nu är det ungefär hälften av alla proportioner. Men det har redan förvärvat en helt mänsklig rundad form. För rättvisans skull bör det noteras att med proportioner nu är allt inte det bästa sättet, inte bara med hänsyn till det stora huvudet utan även lemmarna. Barnens pennor är längre än benen, alla lemmar ser kortare än nödvändigt, men det här är ett tillfälligt fenomen. Varje dag förvärvar barnets bild mer och mer mänskliga egenskaper.

Ögonen, som tidigare fanns på sidorna av huvudet, rör sig på näsan av näsan den 11: e veckan och upptar den rätta positionen. Vid denna tid bildas näthinnan, iris läggs, linsen och hornhinnan växer. Det finns redan synliga läppar och näsa i ansiktet, det finns små öron som växer, och snart kommer barnet att kunna höra. På huvudet växer håret. Magen och bröstet är åtskilda av ett membran.

Barnet har en nacke, axlar och underarmar framhävs, "axelbladen" i slutet av armarna och benen är uppdelade i fingrarna. Den här veckan börjar barnet pressa dem i kammar, försöker röra sig med fingrarna och ta tag i navelsträngen, om han faller på armen.

Barnets benvävnad växer intensivt, därför bör en kvinna nu ge barnet kalcium till det maximala.

Barnets hud blir känsligare på grund av utvecklingen av nervändarna, men den är fortfarande mycket tunn, nästan transparent, genom vilken hela cirkulationsnätet är synligt.

Paul

Könkörtlarna börjar producera könshormoner: pojkarna har nu testosteron och flickorna - östrogen. Externa könsorganen börjar bildas från könsorganen som nu finns mellan benen. Medan stötarna hos pojkar och tjejer ser nästan lika ut är det nästan omöjligt att få skillnaden. Men i slutet av 11 veckor börjar pojkarnas stötar att förlängas, förvandlas till en penis och jungfruhockorna - att minska och omvandlas till labia.

Dessa förändringar är så mikroskopiska så långt att det är nästan omöjligt att undersöka dem på ultraljud, men ibland finns det doktorer med en rik yrkeserfarenhet som genom intryck av sexuellt tuberkel vid vecka 11 och lutningsvinkeln gissar intuitivt barnets kön.

Naturligtvis ger ingen garantier. Med stor precision kan vi prata om fältet först efter att de externa organen är fullt bildade. Detta sker vanligen med 15-16 veckor av graviditeten eller lite senare. Under tiden är det bättre att inte hålla fast vid doktorns könsbestämning på ultraljudet - sannolikheten för fel är för stor, och ingen av läkarna vill ha fel.

Det är möjligt att hitta kön exakt vid denna tidpunkt endast med hjälp av ett icke-invasivt prenatalt DNA-test, vilket gör att du kan isolera barnets röda blodkroppar från moderns blodprov. De kommer in i det från ca 8 veckor av graviditeten. Från de röda blodkropparna producerar krummer DNA, vilket ger ett fullständigt och otvetydigt svar på frågan om hälsotillståndet och fostrets hälsa. En sådan studie är värt tiotusentals rubel, det är inte gjort på alla kliniker, utan bara hos medicinska genetiska centra.

Efter att ha vägt alla fördelar och nackdelar, skulle en mer rimlig lösning vara att vänta några veckor och ta reda på barnets kön i tid.

Vad kan göra älskling?

Från och med 10-11 veckor kommer barnet att få nya färdigheter varje vecka. Hans hjärna, nervsystemet och kroppen förändras. Redan sover babyen och vaken. I ögonblick av vakenhet, han aktiviserar sig aktivt, försöker utforska världen runt: berör hans ansikte, tar händerna i munnen och snart lär han sig att suga fingrarna. Vid vecka 11 börjar barnet flytta mer aktivt.

Nu vet han hur man gör simma rörelser med fötter och armar: med benen skopar han när han rör sig, och om fötterna rinner vid livmoderns vägg, repeteras krummen reflekterande från dem i motsatt riktning.

Vid vecka 11 dricker barnet och "inhalerar" fostervätskan, de kanske eller inte gillar deras smak. Barnet öppnar munnen, inte bara för att ta en annan smuts av fostervätska. Förvånansvärt lär den lilla barnen att vecka i veckan. Och krummen gör det ofta, eftersom sådana rörelser hjälper till att utveckla ansiktsmuskler, käkar och andningsorgan.

Mamma känner fortfarande inte emot alla aktiva rörelser och rörelser hos barnet - krummens storlek tillåter honom att röra sig fritt i livmodern, nästan utan att röra vid väggarna. Koppar är lätta, nästan omärkliga. Rörelserna kommer att märkas senare när barnet är äldre.

Baby på ultraljud

En ultraljudsskanning denna vecka kan vara en del av den första prenatalskärmen om läkaren anser att det är nödvändigt att schemalägga det nu. Hänvisningar till screening ges oftast från 11 hela veckor till 13 veckor inklusive, men hälsovårdsministeriets metoder och rekommendationer förbjuder inte att utföra en studie även vid vecka 11 när det finns 10 hela veckor av graviditeten.

Ultraljud utförs transvaginalt eller transabdominalt. Vilken sensor som ska användas, bestämmer läkaren, så länge som visualiseringen är tillfredsställande. På ultraljudet av barnet är redan klart synligt, kan du även titta på ansiktets profil. Det är viktigt i vilken del av livmodern barnet "bosatte sig": i övre, mellersta eller nedre delen. Föredragna är fostrets övre och mittläge i förhållande till utgången från livmodern.

Det är vid vecka 11 att graviditetsperioden bestäms mest exakt, med en ökning i termen kommer noggrannheten att minska. Nu bedöms krummens gestationsålder av coccyx parietal storlek (CTR). Det är faktiskt storleken från coccyxen till temechka, man bör inte förväxla KTR med tillväxt. Hastigheten för denna indikator är nu som följer:

Fostrets kopchiko-parietala storlek (KTR) vid 11 obstetrisk graviditetsvecka:

Den genomsnittliga statistiska hastigheten för KTR, mm

Tillåtet intervall, mm

Vad som motsvarar graviditetsperioden

33

28,0 — 39,2

10 veckor + 1 dag

35,2

29,5 — 40,5

10 veckor + 2 dagar

36,7

31,0 — 42,5

10 veckor + 3 dagar

38,3

32,5 — 44,0

10 veckor + 4 dagar

39,9

34,0 — 45,6

10 veckor + 5 dagar

41,5

35,5 – 47,2

10 veckor + 6 dagar

43

37,0 — 49,1

11 veckor exakt

På ultraljud, som ingår i screeningen, bestäms de så kallade markörerna av kromosomala abnormiteter nödvändigtvis - utvecklingsegenskaperna hos barn med obotliga genetiska patologier.

Dessa markörer inkluderar TVP (tjocklek på krageutrymmet) och längden på benens ben. Hos barn med kromosomala abnormiteter är det ofta i slutet av första trimestern att det finns en stor ansamling av vätska i livmoderhalsen, vilket definieras som överskottet av TMA från normen. Det kan också vara ett platt ansikte, eftersom deformationen av ansiktsbenen åtföljs av nästan alla kromosomala syndrom och mutationer.

Tjockleken på krageutrymmet vid vecka 11 är 1,5 mm. Det finns inget fel om storleken "passar" i intervallet av indikatorer från 0,8 mm till 2,2 mm. Benens näsa är fortfarande mindre än en millimeter, de brukar inte mätas vid vecka 11. Det räcker att doktorn ser dem i princip och indikerar att de visualiseras.

Övriga storlekar under denna period uppskattas ganska sällan. Men om det händer är det bra att veta vad deras normer är för den här veckan:

  • BPR - 16-18 mm;
  • lårlängd - 6-7 mm;
  • bröstets diameter - 19-20 mm.

Handtagets och huvudomkretsens längd mäts inte.

Känslor från den framtida mamman

Den här veckan finns inga kvinnor som inte känner sig gravida alls. Även om det inte finns någon toxemi, är det inte sjuk och illamående, nu blir nästan alla kvinnor mer glömliga och frånvarande. Detta tillstånd kallas populärt "hjärnödem av gravida kvinnor", och detta är inte för långt från sanningen.

Under hormonprogesteronets verkan, som från de första timmarna efter uppfattningen produceras i den framtida moderens kropp i stora mängder, ackumuleras vätska i vävnaderna, vilket orsakar liten svullnad, de kan inte ens synliga visuellt. Hormonet verkar på hjärnan, vilket resulterar i alltför starka känslor undertrycks på hormonell nivå.

Detta är en skyddande mekanism som är utformad för att skydda barnet från starka känslomässiga utbrott hos sin mamma. Mångsynthet, dåsighet, glömska är biverkningar från en sådan lugnande effekt. I allmänhet blir en kvinnas stämning stabilare än tidigare veckor. Gravid gråter inte så ofta, irriterade. De flesta kvinnor säger att de känner sig helt nedsänkt i sig själva och lugnt överväger alla de underbara förändringarna i sitt tillstånd.

Symtom på toxicos hos de flesta kvinnor kan börja recede, vilket uppfattas som en betydande efterlängtad lättnad. Men du bör inte oroa dig om toxicos inte slutar bråttom. Dess manifestationer upp till 13-14 veckor anses vara helt normala.

Hormonal omstrukturering är fortfarande inte den bästa effekten på hälsan, många gravida kvinnor i veckan finns sömnlöshet: vissa plågas av ökad aptit, andra - överdriven salivation. Nästan alla har frekvent urinering.

En kvinna börjar känna sig riktigt gravid, eftersom det blir allt svårare att sova på magen. Från och med till och med orsakar livmodern störning - en kvinna kan ha klagomål om att ryggen, ryggsmärta kan orsakas av en förspänning av ledband som håller detta organ. Från tid till gång kan stickningar i livmodern, som är förknippade med klämning av nervplexuserna, observeras.

Huvudvärk fortsätter att plåga den gravida kvinnan. Mitt huvud gör ont på grund av den förändrade hormonella bakgrunden men gradvis allting normaliseras och kompenseras, och kanske i veckan kommer kvinnan att känna att hennes hälsotillstånd har förbättrats markant.

Mot bakgrund av ett högt innehåll av progesteron under denna period utesluts inte diarré, förstoppning, halsbränna och ökad flatulens i tarmarna. Minska de obehagliga manifestationerna av den "intressanta situationen" kommer att hjälpa till med rätt näring. En rinnande näsa som ofta uppträder under de första veckorna av graviditeten ska inte skrämma den förväntade mamman om det inte finns några andra symtom: halsen skadar inte, det finns ingen hosta.

Nasalbelastning har en fysiologisk natur, Det är orsakat av svullnad i slemhinnorna, vilket sker under påverkan av graviditetshormoner. Vanligtvis i andra trimestern återställs nasal andning.

Vid vecka 11 kan kvinnor som går till en screeningstudie vara mycket nervös och oroliga över den kommande diagnosen. Med tanke på antalet recensioner, och inte det mest positiva, kan stämningen bli allvarligt underminerad. Under denna period är det viktigt att lugna sig, vända sig bort från allt dåligt och tro på det bästa.. Det är bra att hämta stöd från släktingar och vänner, att dela med dig av dina rädslor och rädslor.

Om det inte finns några sådana i miljön hos en gravid kvinna, kan du kontakta en psykolog som accepterar helt gratis i varje förlossningsklinik.

Förändringar i kroppen

Vid 11 obstetriska veckor ökar intensiteten hos alla metaboliska processer i kvinnokroppen med cirka en fjärdedel. Det betyder att kalorier nu brinner mycket snabbare, förbättras metabolism. På grund av att placentan "startade" för att utföra sina uppgifter, ökar volymen av cirkulerande blod. Detta kan orsaka en kortvarig utmaning av yrsel hos en kvinna, känner att hon är smittad i avsaknad av en objektiv ökning av kroppstemperaturen, ökad svettning, en kvinna är mer törstig och behöver bli full.

Storleken på livmodern är mer än fördubblad, nu är den cirka 10% av sin fulla volym vid slutet av graviditeten. Det kvinnliga reproduktionsorganet fyller hela bäckenet noggrant, och det börjar stiga över bömen. Därför känner kvinnan viss tyngd, "fullhet" i underlivet. Uterusens läge påverkar nu formen på kvinnans mage - den stiger 3-4 centimeter över bömen, vilket ger magen en intressant rundhet, även om kvinnan visuellt visst inte ser gravid ut än.

Kläder som passar precis före befruktningen är redan för små och trånga. Vid midjan tillkom en kvinna 2-3 centimeter, hennes höfter "lät lite".Något utskjutande mage är synlig endast för kvinnan och hennes nära människor. Resten kan inte ens gissa att inuti kvinnan aktivt utvecklar ett nytt liv. Livmoderns vikt överstiger nu 150 g i primiparös och är nästan 300 g vid andra och efterföljande graviditeter.

Klagomål som från tid till annan drar midjan och ryggen, kan förklaras av sprainer och muskler på grund av livmoderns tillväxt. "Lumbago" i perineum är också förknippad med livmoderns utgående utgång utanför bäckenet.

Gravida bröst växte med ca 2 storlekar. Vid vecka 11 gläds detta faktum till alla utom den gravidaste som, förutom att behöva köpa nya underkläder, oroar sig för smärta och känsla av distans i bröstkörtlarna. Många inflammerade muggar har mörkats hos kvinnor, Montgomery's hillocks verkar på dem, bröstvårtorna har blivit överkänsliga, kan colostrum frisläppas i multiparösa.

Obehagliga känslor i bröstet bör sluta snart, för det viktigaste steget att förbereda bröstet för amning faller exakt under första trimestern.

I mitten av graviditeten växer bröstet mindre, körtelvävnaden ändrar nästan inte sin volym, smärta, klåda och värkande recede.

Viktökning vid vecka 11 är normalt över 2 kg under hela perioden. Viktökning är nu viktigt - läkaren kommer att ägna stor uppmärksamhet åt antalet gram som läggs till vid varje schemalagd upptagning. Vid det här datumet kommer några av de framtida mammorna att få ett minusresultat. Detta observeras vanligtvis hos kvinnor som plågas av svår toxemi, vilket förhindrar att de får full matning.

Det är inte värt att oroa dig för, eftersom kilorna förlorade under första trimestern kommer snabbt att återvända och bli en ökning från toppen under andra trimestern.

Hormonet HCG, som produceras från de första timmarna efter det att befruktat ägg har fästs i livmoderhålan med korionstrukturer, närmar sig sitt maximala värde denna vecka. Han har inte mycket tid att växa vanligtvis efter 12-13 veckor börjar nivån av gonadotropiskt hormon gradvis minska.

Ingen smärta vid denna tidpunkt kan inte betraktas som normal, förutom en liten värk i nedre delen, som är kortlivad och outtryckt. När smärtsyndrom uppträder - om magen, magen, njurarna eller andra organ skadar - bör du omedelbart kontakta en läkare, för nu är belastningen på den kvinnliga kroppen så stor att förvärring av kroniska sjukdomar, vars närvaro en kvinna kunde glömma länge.

Denna vecka kan en gravid kvinna märka viss ökning av sekret från könsorganen. De är förknippade med hormonella förändringar. Normalt har de en ljus vit eller gulaktig nyans med en lätt oskärlig sur lukt. Utseendet av blod i urladdningen, blodsträckan, utseendet på en brun "daub" betraktas som ett patologiskt tillstånd. Orsaker till grön och grå urladdning med en obehaglig lukt kan förekomma i infektioner i könsorganen eller i reproduktiva organens renulenta inflammatoriska processer.

Vit urladdning, som liknar kockost, med lukt av jästdeg kan indikera utveckling av tröst. Denna obehagliga sjukdom händer oftare i graviditetens initiala steg, när hormonerna bara börjar förändras, men även vid vecka 11 är tröst inte ovanligt.

Analyser och undersökningar

Den här veckans tester görs som en del av en screening om han utsetts nu. Om det fortfarande finns en vecka eller två före prenatalundersökningen, kan endast urinanalys bli obligatorisk - det tas före varje planerat besök till läkaren.

Om ett besök i antiklinikskliniken är planerad för denna vecka, då några dagar innan det är värt att ta hand om att samla urin och transportera den till laboratoriet.

De flesta kvinnor är redan registrerade på prenatalkliniken i veckan och det mesta av den omfattande undersökningen som planerades för registrering har redan genomförts. Men doktorn kan också ordinera individuella undersökningar om han anser att det är nödvändigt, till exempel ett blodprov, om en kvinna klagar över svaghet och yrsel eller en ultraljudsskanning när buksmärtor och onormal urladdning ur könsorganen uppträder.

screening

Studien, som rekommenderas för alla gravida kvinnor under första trimestern, är utformad för att identifiera kvinnor som är i hög risk för sannolikheten att ha en baby med kromosomala abnormiteter. Sådana anomalier inkluderar Downs syndrom, Turner, Patau, Edwards, Cornelia de Lange. Alla är ärftliga, obotliga, många, med undantag för Downs syndrom, är dödliga, det vill säga de leder till en barns intrauterin död eller hans död inom kort tid efter födseln.

Studien utförs av alla, men kvinnor som är i riskzonen om de kan tänka sig en sådan bebis behöver särskilt det:

  • blir gravid efter 35 år
  • ha ett barn med kromosomala abnormiteter
  • har en historia av dödsfall, några missfall, missade graviditeter;
  • ha en "komplex" genetisk historia - en av släktingarna, inklusive släktingar till den sexuella partnern, mannen, har ärftliga sjukdomar;
  • gift, bli gravid som ett resultat av incest.

Om screening är planerad till vecka 11, måste kvinnan göra en ultraljudsskanning och donera blod från en ven. Allt detta borde ske på en dag, så att tidsskillnaden mellan studierna var minimal, eftersom ingen av ultraljudsresultaten eller laboratoriedata på blodets sammansättning individuellt inte representerar något värde.

Endast en sammanfattande bedömning hjälper ett speciellt datorprogram att ta hänsyn till enskilda risker (ålder, dåliga vanor, historia) för att beräkna den individuella risken för fostrets avvikelser.

Innan du genomgår screening i två eller tre dagar borde en kvinna undvika fettmat, överätning, svår stress, överdriven motion, sömnbrist. Allt detta kan påverka den hormonella bakgrunden. Blod tas från en ven på morgonen, du måste komma till samrådet på en tom mage. Laboratoriearbetare använder den biokemiska metoden för att bestämma koncentrationen av hormonet hCG och ett speciellt protein som framträder i blodplasma uteslutande under barnets födelse, PAPP-A.

Ett bra resultat beaktas om innehållet av dessa substanser vid den 11: e drakens vecka är i full överensstämmelse med den internationella standarden norm: 0,5-2,0 MoM.

På ultraljud, som utförs på samma dag, utvärderar de inte bara den totala utvecklingen av smulorna, utan också markörer av genetiska patologier. Sålunda ökar avsaknaden av näsben i denna period automatiskt sannolikheten för en ogynnsam prognos, liksom en ökning av hastigheten på halsytans tjocklek. Normerna för dessa indikatorer presenteras i denna artikel ovan.

Andra studier

Andra tester och undersökningar vid denna tidpunkt utses endast vid behov och rekommenderas av läkaren. Om graviditeten inträffade efter in vitro fertilisering (IVF), är ett blodprov för sköldkörtelhormoner, liksom koncentrationen av progesteron och hCG, obligatorisk. Om ett barn är uppfattat naturligt, är det inte nödvändigt att studera den hormonella bakgrunden.

Den första trimestern kan dock ske mot bakgrund av komplikationer, hotet om abort. Därefter är doktorn skyldig att utse en ytterligare undersökning.

Möjliga problem

De problem som kan uppstå i veckan är ganska olika. I allmänhet kan den period som är farlig för ett barn anses vara godkänd, men inte alla problem kvarstår. Några av de svårigheter som en kvinna kan möta vid denna tidpunkt anges nedan.

Hotet om missfall

Enligt statistiken står mer än 70% av gravida kvinnor inför en sådan graviditetspatologi.Ju kortare graviditeten är desto mer sannolikt är det negativa resultatet. Vid vecka 11 är faran inte så stor som det verkar, men tecknen på ett eventuellt hotande tillstånd kan inte ignoreras. Först och främst handlar det om smärtor och utsöndringar. En kvinna måste kontrollera dessa två faktorer och med alarmerande symptom ska du genast underrätta den behandlande läkaren.

Tranching smärta kan indikera ett hot, där det finns en överväldigande längtan att tömma tarmarna. Smärta i ändtarmen är det första tecknet på ett hotande missfall. Smärtan i sig är kramper, kvinnan kan känna att livmodern blir stel, känslan av tyngd i buken ökar. Det här är hur den ökade tonen manifesteras.

Utsläpp med hotet av spontan avbrott är oftast blodig i naturen.. Blodet är annorlunda: urladdningen kan vara rosa eller skarlagd, brun eller lätt strejkad med blod. Den framtida modernens generella välstånd försämras. Vänta, när "allt går i sig själv", kan du inte, om du vill rädda barnet. Behandling, som ges i tid och ordinerats korrekt, i 90% av fallen gör det möjligt att undvika missfall, och kvinnan förlänger fostret före den föreskrivna tiden och ger ett helt friskt barn.

Det är omöjligt att bara hjälpa om missfallet började på grund av det faktum att fostret inte var genomförbart på grund av grova medfödda utvecklingsavvikelser. I det här fallet, oavsett hur svårt läkarna försöker, kommer naturen "ta sin egen" - en graviditet som är dömd till en "uppdelning" kommer att avbrytas. I alla andra fall kan medicin hjälpa till.

Hotet, om det inte orsakas av missförhållandena hos barnet, förekommer oftast hos kvinnor som väljer att bli mödrar efter 35 år, liksom kvinnor som lider av inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet, tidigare har utfört flera aborter, är mycket nervösa, arbetar i skadliga industrier eller överdrivet fysiskt ladda sig (lyft vikter, spela professionell sport, etc.).

I sällsynta fall inträffar hotet om abort för första gången exakt vid vecka 11. Oftast förekommer det tidigare, men det kan bara diagnostiseras nu när en kvinna går till receptionen och en ultraljud vid prenatal screening. Om det inte fanns något hot före detta datum är sannolikheten att den kommer att visas just nu minimal.

Fading Graviditet

Detta är en av graviditetens mest mystiska patologier, för orsakerna till att barnet, som växte och utvecklades plötsligt slutar göra det och dör, medicin och vetenskap är inte helt förstådda. Bland de vanligaste versionerna är genetiska patologier, anomalier, både kromosomala och relaterade till arv hos en muterad gen.

Effekten av "skadliga" faktorer beaktas också - ta mediciner, dåliga vanor, till exempel rökning under första trimestern eller systematisk alkoholintryck. Barns dödsorsak kan vara infektioner, virus, skarpa hormonhopp som kan uppstå hos kvinnor med endokrina störningar.

Om detta har hänt tidigare antas sannolikheten för ett återfall vara ganska högt.

Läkare, som observerade årtionden av gravida kvinnor, tog fram ett intressant mönster: oftast slutar fostret och slutar utvecklas vid 3-4 veckor, 8-10 veckor och 16-18 veckor är farliga. 11 veckors graviditet i kategorin farlig faller inte, men allt kan hända.

För 2-4 veckor efter döden kan ägget fortfarande vara kvar i livmodern, och kvinnan kommer inte att gissa att barnet inte längre är. Denna vecka kan sanningen bli uppenbar - i ultraljudet kommer en frusen graviditet att ses omedelbart.. Ett sådant foster ligger långt ifrån normerna under graviditetens längd, och det finns inga tecken på livet: det lilla hjärtat knackar inte, den fysiska aktiviteten är inte löst.

Behandling i detta fall består av livmoderhalscirkel, samt efterföljande behandling med antibiotika och, om nödvändigt, hormonella preparat. Fostervävnadsprover måste genomgå genetisk testning för att försöka bestämma huruvida kromosomala abnormiteter har orsakat ett sådant sorgligt utfall.

Symtom och tecken på svag graviditet kan vara frånvarande om kvinnan själv har få tecken på graviditet. Men om han igår plågades av toxicos, var sjuk från lukten av kokta potatis och tandkräm, och i dag bröt bröstet plötsligt sår, illamående försvann, då kan det vara ett indirekt tecken på en icke-utvecklande graviditet. Noggrann diagnos kommer inte att orsaka svårigheter för läkare. Under denna period saknas misslyckad abort lätt.

Om fostret frös 8-10 veckor kan det nu dyka upp att dra smärta, blodig "daub", eftersom fostret börjar avvisas. Brist på snabb hjälp kan orsaka allvarliga inflammatoriska processer i kvinnan, allvarlig förgiftning, sepsis.

Dålig screening

Om resultaten av den första screeningen vid denna förlossningsvecka visar sig vara otillfredsställande, kommer risken att få ett barn med svåra utvecklingspatologier att ökas, en kvinna kommer att rekommenderas att besöka en genetiker. Läkaren kommer noggrant att ompröva laboratoriedata, och vid behov kommer en ultraljudsskanning att upprepas, men på en apparat av en högre expertkategori.

Mycket ofta, vid vecka 11, upptäcker somnologer inte näsbenen på grund av sin lilla storlek.

I det här fallet, efter en vecka på den andra apparaten, kan näsbenen väl detekteras, och deras storlek kommer helt att motsvara normen. En TVP som överstiger normen indikerar inte alltid att ett barn har Downs syndrom eller ett annat obehagligt faktum. Genetik vet det oftast bekräftas diagnosen när den inte överskrider upp till 3 mm, men upp till 8-9 eller flera millimeter.

Blodtest kan också påverkas av olika faktorer, inklusive kvinnokroppens individuella egenskaper. Det är därför som kvinnan får en invasiv diagnos i tvivelaktiga fall. Efter 13 veckor kan chorionbiopsi utföras och lite senare amniocentes. I det första fallet tas kororiska partiklar för analys med en lång nål genom en punktering i bukhålan och fostervatten i det andra fallet. Enligt barnets DNA erhållet från dessa prover blir det klart om han har ovanstående syndrom och patologier.

För att komma överens om eller inte på en sådan diagnos beslutar endast patienten. Innan hon fattar ett beslut måste hon få veta om alla möjliga risker som är förknippade med förfarandena: möjligheten till infektion hos fostret och fostrets membran, missfall, svindling av graviditet, traumatisering av fostret mekaniskt och liknande.

Om ekonomiska resurser tillåter, är det möjligt att genomföra ett prenatalt DNA-test, vilket är helt säkert för barnet och mamman, och är inte minst sämre än invasiva metoder. I vilket fall som helst, var inte panik. De störande screeningsresultaten är inte en diagnos eller en mening.

Även en högrisk på 1: 100, som anges i slutsatsen, betyder bara att av 100 kvinnor med samma historia och studieresultat kommer endast en att producera ett sjukt barn.

Rekommendationer till förväntade mammor

Liksom i de föregående veckorna, vid 11 förlossningsveckor, förblir de allmänna rekommendationerna samma: att gå i frisk luft, undvika stressiga situationer och en hälsosam livsstil. För att förhindra komplikationer vid bärande barn kommer det bara att vara noggrann uppmärksamhet åt sin egen hälsa och kontroll för de minsta förändringarna i staten. De vanligaste frågorna vid denna tid kräver separata förklaringar.

kön

I allmänhet är kön vid vecka 11 med normal graviditet inte förbjuden.Det är till och med användbart eftersom en kvinna som är sexuellt nöjd inte upplever psykiskt obehag, är hon mer självsäker i sin feminina charm och överklagande. Men nu måste paret välja att posera för intima nöjen, för en kvinna känner redan ett visst obehag i underlivet.

Vid denna tidpunkt är de positioner där kvinnan är på toppen inte lämplig, och hållningar med djup penetration utesluts också. Kön ska vara snyggt, inte grovt och mildt.

Om det finns ett hot om missfall, livmoderhalsbrist, cervikal erosion, då med sexuella relationer är det bättre att vänta tills de behandlande läkarnas särskilda instruktioner. Med smärtan som är atypisk för denna utsläppstid, är det också nödvändigt att överge intim intimitet, eftersom orgasmen får kvinnan att drabbas av livmoderns muskler, vilket kan orsaka missfall.

Under denna period är det inte önskvärt att använda sexleksaker, geler och smörjmedel under kön, samt öva analsex.

mat

Rationell och korrekt näring kommer att bidra till att undvika onormal viktökning, vilket underlättar underlättelsen av andra och tredje trimestern av graviditet, förlossning och återställande postpartumperiod. Om kosten för en gravid kvinna ännu inte är optimerad, då Nu är det dags att ändra dina matvanor och vanor.

Denna vecka kräver barnet brådskande från kvinnor att matvaror med hög kalcium och magnesium är färska grönsaker, mjölk och mejeriprodukter, nötter, rött kött, vissa fettsyror av havsfisk. Från feta och stekta livsmedel, kolsyrade drycker, bör man laga söta juicer i lådor och godis. Saltets och kryddans överflöd är förbjudet, även om det inte finns något ödem och giftos.

Du borde äta minst fem gånger om dagen. Delar bör inte vara stora. Volymen av delen ska motsvara volymen av kvinnans palmer, vikta "båt". Varje måltid, med undantag för kvällen, bör innehålla proteiner, fetter och "långsamma" kolhydrater. Innan sänggåendet bör det vara lätt att äta, till exempel ett glas ryazhenka eller kefir eller hemlagad mashed färska äpplen, kokta utan socker precis innan måltiden.

Det är viktigt att dricka en tillräcklig mängd vätska - minst 1,5-2 liter per dag. Det ska vara rent dricksvatten. Soppor, fruktdrycker och juice ingår inte i detta belopp.

Resor och fritid

Om en resa var planerad till vecka 11, så finns det inga begränsningar, förutsatt att kvinnan inte har något hot mot allvarlig toxemi och andra komplikationer. Särskilt noga bör du välja destinationspunkten - för plötslig förändring av tidszoner eller klimatzoner vid denna tidpunkt kan orsaka en betydande skada för den framtida modernens hälsa. Resor som är förknippade med flygningen med flyg, kräver obligatorisk samråd med den behandlande läkaren.

Om en kvinna inte lider av blodtrycksfall, har hon inga tecken på hotat missfall, chorionic previa, det fanns inga missfall tidigare och graviditeten är bra, flyget kan väl lösas.

Behandling och medicinering

Immuniteten hos den gravida kvinnan under första trimestern är något deprimerad, reducerad. Detta resulterar i progesteron, som försöker förhindra att moderens kropp avvisar en liten ny organism, som är exakt halv alien till moderen. Det är därför En kvinna är föremål för alla säsongssjukdomar och infektioner mer än före graviditeten.

Det är tillrådligt att hålla sig borta från folkmassor, skjuta upp besökande köpcentrum, stora evenemang till bättre tider. Om en kvinna, trots försiktighetsåtgärderna, fortfarande är sjuk, borde du definitivt ringa till en läkare, även om damen brukade klara av förkylning och ORVI på egen hand.Nu är många droger förbjudna, så behandling av SARS, influensa, tonsillit och andra sjukdomar bör utföras endast med hjälp av dessa verktyg, inklusive folk som läkaren kommer att godkänna och tillåta, med hänsyn till graviditeten.

Vid vecka 11 är det oönskade att ta antibiotika, smärtstillande medel, antidepressiva medel och antikonvulsiva läkemedel, liksom alla läkemedel som påverkar blodpropp. Det är inte tillrådligt att behandla dina tänder med anestesi, dricka immunmodulatorer.

recensioner

Recensioner av framtida mammor om den 11: e veckan av graviditeten är olika. Vissa hävdar att de redan har haft toxicos, de ville äta och njuta av livet, medan andra fortfarande lider av illamående och tarmproblem.

Vissa kommer bara att gå till samrådet, eftersom de tror att registreringen ska gå upp på exakt 12 veckor. Detta påstående är felaktigt, eftersom den första ansökan om 12 veckor inte anses vara tidig registrering.

Kvinnan kommer inte att få det sociala tillägget till förlossningsfonderna som beror på den tidiga inställningen, och den första screeningen kommer att skyndas. Resten av tentamen kommer att skiftas i tid för perioden "efter screening". Tidig uppsättning gör att du kan identifiera patologier och komplikationer i de tidiga stadierna och följaktligen förhindra deras utveckling.

Om vad som händer under den 11: e gravidveckan, se nästa video.

10 veckor 12 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa