10 veckor 12 veckor

Ultraljud i den 11: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Fram till slutet av första trimestern förblir en hel del. Vid vecka 11 är den förväntade mamman vanligtvis redan registrerad på förlossningskliniken. Det är här hon kan få hänvisning till den första prenatalundersökningen i veckan, men oftast är denna undersökning ordinerad från 11 hela veckor, 12-12,5 veckors graviditet. Det kan ses på ultraljud vid vecka 11 och vad är normerna för barnutveckling, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Målen för undersökningen

Vecka 11 vid obstetriska normer är cirka 9 veckor från barnets uppfattning. Och ca 7 veckor från förseningen av nästa menstruation. Graviditet är redan uppenbar, utan tvivel. Ultraljud under denna period tilldelas viktiga medicinska uppgifter - diagnos av sannolika patologier och onormal utveckling av barnet både genetisk och inte relaterad till genetik.

Den första screeningen, vilken ultraljud som redan kan tillskrivas denna vecka, ger information för att beräkna sannolikheten att ha barn med totala kromosomala patologier som inte är föremål för någon korrigering eller behandling. Dessa är Down and Edwards, Patau, Turner, Cornelia de Lange syndrom och andra anomalier som inte bara är obotliga, men i de flesta fall 100% dödliga.

Förutom ultraljudsskanning innefattar screeningen biokemiskt blodprovsom bestämmer koncentrationen i blodet hos en gravid kvinna av vissa hormoner och proteiner, som är märkliga för barnets bärande period. Förutom denna huvuduppgift hjälper en ultraljudsskanning vid vecka 11 att ta reda på hur barnet utvecklas, om graviditeten har några komplikationer, identifiera möjliga risker för missfall av barnet och andra negativa faktorer och hjälper också till att "kontrollera klockan" fastställa exakta datum för graviditet enligt obstetriska normer och bestäm den beräknade födelsedagen.

Metod och beredning

Vid denna tidpunkt kan ultraljudsdiagnos själva utföras på två sätt - genom vagina (genom tranvaginal eller intravaginal metod) eller genom bukhinnan (genom transabdominal metod). Valet av en viss metod är doktorens privilegium, som inte bara bygger på graviditeten, utan också på en gravid kvinnas kroppsbyggnad.

Feta och plumpa kvinnor genomgår ofta transvaginal undersökning, eftersom genom det feta lagret på den främre bukväggen med en relativt liten mängd fostervätska, som observeras vid denna tidpunkt, är granskningen av barnet väldigt mycket svårt.

Endast mycket slanka och tunna kvinnor kan räkna med extern ultraljud, som utförs av buksensorn, vid vecka 11.

Förbered dig på transvaginal ultraljudsbehov 2-3 dagar innan diagnosen överförs. En kvinna måste begränsa sig i godis och mousserande vatten, i baljväxter och kål, samt i keso och fet yoghurt. Dessa livsmedel orsakar jäsning i tarmarna, och ackumulerade gaser kan lägga på trycket på bäckenorganen. Därför är en sådan diet, tarmrengöring önskvärt, och innan du går till ett samråd i några timmar ska du dricka en dos "Simetikon" eller "Espumizan». Blåsan med intravaginal undersökning behöver inte fyllas.

Men det är önskvärt att göra detta innan man besöker transabdominal ultraljudsdiagnostik. Även om mycket beror på livmoderns storlek och mängden fostervätska. Det kan hända att läkaren skickar en försiktig framtida mamma för att tömma en urinblåsa så flitigt fylld.

På ultraljudet bör du ta en blöja så att du kan lägga den på soffan, liksom servetter för att ta bort överskott av speciell gel som används vid transabdominal diagnostik. Studien tar inte mer än 10 minuter och kommer inte att orsaka den minsta skadan för kvinnan eller hennes barn.

Vad kan man se på ultraljud?

Barnet vid vecka 11 har redan mycket och kan mycket. Han har bildat alla organ, inklusive ryggmärgen, det finns grundläggande strukturer i hjärnan. Barnets lever har redan börjat syntetisera proteiner som behövs som byggmaterial för en växande kropp. Denna organism växer inte i språng, och vid denna tid inspirerar fostrets storlek redan respekt - dess höjd är ca 50 mm och dess vikt är cirka 8-9 gram.

Denna vecka kan barnet visa diagnostikern och samtidigt den framtida mamman, hur smart han lärde sig att röra sig i armarna och benen, hans rörelser blir mer energiska, eftersom bildandet av muskel- och benvävnad är i full gång. Barnets hud på hela kroppen och huvudet blir känsligt, barnet kan röra sig. Det finns öron och snart kommer han att kunna höra. Den här veckan är bildandet av smaklökar, och också bildade vokalveckar - Barnets enda kraftfulla vapen strax efter födseln.

På ultraljud vid denna tidpunkt är det omöjligt att se alla de otroliga omvandlingar som gårdagens embryo upplever, vilket redan har blivit ett foster med alla yttre tecken på en mänsklig bebis.

Men föräldrarna kan i all sin ära framstå som en liten varelse med ett stort huvud och rörliga handtag, med benen tuckade i magen. När du har gjort en rörelse har barnet redan lärt sig att hjälpa sig med fötterna och raka i rätt riktning. Om aktivitetsperioden sammanfaller med studietid, kan man redan på en bra enhet med hög upplösning se sådan aktivitet.

Barnets kön är ännu inte synligt, bara genital tuberklet definieras, vilket hittills är exakt detsamma hos både pojkar och tjejer. Läkaren vid vecka 11 är tydligt synlig för alla barnets organ, hans position i livmoderhålan.

Regler och tolkning av resultat

Efter att ha funnit ett foster i livmodern, bedömer läkaren nödvändigtvis sin ställning - i den övre, mellersta eller nedre delen av livmodern är ett befruktat ägg fixerat. Definitionen av barnets vitala aktivitet betraktas också som primärt - hans hjärta ska slå och tecken på motorisk aktivitet bör observeras.

Huvudparametern som talar om utvecklingshastigheten, om barnets tillstånd, om att hans svangerskap överensstämmer med datumet för den sista menstruationsperioden är fostrets storlek från svansbenet till kronan. Det kallas so-coccyx parietal storlek eller helt enkelt KTR.

Kopchiko-parietal storlek vid vecka 11:

Medelvärdet av KTR, mm

Eventuella fluktuationer, mm

Matchande gestationsålder

33

28.0-39.2

10 veckor + 1 dag

35.2

29.5-40.5

10 veckor + 2 dagar

36.7

31.0-42.5

10 veckor + 3 dagar

38.3

32.5-44.0

10 veckor + 4 dagar

39.9

34.0-45.6

10 veckor + 5 dagar

41.5

35.5-47.2

10 veckor + 6 dagar

43

37.0-49.1

11 veckor exakt

Enligt samma tabell, som alltid står till hands för läkaren med ultraljudsdisposition, kontrolleras datumets överensstämmelse. Om fostrets storlek är normal, indikerar läkaren att KTR motsvarar gestationsperioden.

Barnets hjärta knappar rytmiskt och tillräckligt högt. Läkare ger nödvändigtvis framtida mammor att lyssna på honom. Sammanfattningsvis anger dock frekvensen av sammandragningar av hjärtat per minut. Hjärtfrekvensen är en viktig indikator på barnets tillstånd. Normalt, vid vecka 11, knackar ett litet kammarhjärta med en medelhastighet av 153-170 slag per minut. Rytmen är tydlig, utan avbrott är tonen klar.

En av de viktiga parametrar som mäts vid vecka 11 är de så kallade markörerna för genetiska störningar.Att veta att vissa defekter tenderar att förkorta och tjockna nacken, liksom svullnad på baksidan av det, mäta krageutrymmet.

NTP-hastigheten för denna vecka är 1,5 mm, ökningar eller minskningar är tillåtna från 0,8 till 2,2.

En annan markör - näsben. Hos barn med kromosomala abnormiteter är ansiktet ofta plattat och tecken på sådan utplattning gör det möjligt att se mätningar av näsbenen. Vid denna tid är det mycket svårt att se dem, ännu svårare att mäta. Deras genomsnittliga storlek är bara cirka 1 mm, så när de undersöks vid vecka 11, indikerar läkare helt enkelt huruvida näsbenen visualiseras i fostret utan att mäta dem.

Möjliga problem

Låt oss undersöka dem mer i detalj:

  • TVP mer än normalt. Med ett signifikant överskott av denna indikator utses en kontroll-ultraljud efter 1-2 veckor, och blodresultat som tas som en del av screeningen utvärderas också. Om det finns rädsla för att risken för patologi är hög, skickas en kvinna till ett samråd om genetik, vilket kan erbjuda en förväntad mamma ett invasivt förfarande, till exempel en chorionbiopsi. Hon svarar med hög precision huruvida barnet har anomalier.
  • KTR uppfyller inte tidsfristen. Den vanligaste orsaken till inkonsekvenser är ett fel vid beräkningen av graviditetens längd, liksom vid sen ägglossning. Om embryot implanteras senare kan avvikelsen vara från en vecka till en och en halv vecka. Om skillnaden är mer än 14 dagar behöver kvinnan ytterligare undersökning, eftersom barnets långsamma tillväxt kan vara ett tecken på abnormiteter på gennivå och ett symptom på undernäring, utvecklingsfördröjning, intrauterin infektion.

En liten fördröjning (om några dagar) borde inte orsaka oro hos gravida kvinnor. Alla barn är nu enskilda, och de har olika utvecklingsnivåer.

  • Näsbenen är inte synliga. Om näsbenen inte kunde beaktas vid 10-11 veckor är det här inte en mening, men en anledning att besöka läkaren igen, efter en vecka när fostret växer, och dess näsben kommer också att öka och vara tillgängligt för inspektion och mätning. Ett alarmerande tecken är frånvaron av näsben vid 12-13 veckors graviditet, men inte alls vid 11 veckor. Om alla andra parametrar och indikatorer för ultraljud är normala, kan minskningen eller avsaknaden av näsbenen i veckan också betraktas som en ärftlig egenskap av utseende - föräldrar med snygga små näsor visade uppenbarligen samma lilla näsa för sitt barn. På en vecka kommer benen att visualiseras.
  • Fading graviditet. Fosterets fosterdöd kan vara ett resultat av olika orsaker - från grova missbildningar till effekterna på strålningens infektionssjukdomar, gifter, läkemedel, hormoner. Om barnet inte utvecklas kommer ultraljud inte bara att visa en minskning i alla storlekar utan också en frånvaro hjärta och rörelser. Det finns bara en väg ut - att kirurgiskt rengöra livmodern för att undvika inflammation och sepsis, och sedan utföra en biopsi av korion och fostervävnader för att bestämma i laboratorieförhållanden som orsakat den tragiska finalen. Detta kommer att hjälpa till när du planerar nästa graviditet.

bilder

De ultraljudsbilder som tagits vid den här tiden visar de första konturerna av profilen för barnets ansikte, mage och ben. Om du har tvillingar kan du ta bilder på en tredimensionell enhet - 3D-ultraljud. Barn är väl synliga, även om de är identiska tvillingar. Det viktigaste är att komma ihåg att ultraljudspappersskott är kortlivade, och om du vill behålla de vackra stunderna i 11 veckors graviditet för alltid, Det är bättre att fråga läkaren för ett foto eller en video på elektroniska medier.

10 veckor 12 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa