21 veckor 30 veckor

Ultraljud i den 22: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra funktioner

Innehållet

Kontakt mellan mor och barn vid 22 veckors graviditet kan betraktas som etablerad. En kvinna känner redan en rörelse, kan övervaka krummens aktivitet och förstår ens vad han gillar och vad som inte gör det. Det finns en andra trimester, bakom de två första skärningarna. Vid vecka 22 kommer ultraljud att tilldelas dem som inte hade tid att göra det en vecka eller två tidigare. Att undersökningen kommer att visa, vi kommer att berätta i den här artikeln.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Syftet med undersökningen

Ultraljud vid vecka 22 fullbordar den andra prenatala screeningen, vilken utförs från 18 till 21 veckor av graviditeten. Om en kvinna inte kunde granskas vid en tidpunkt (hon var sjuk, lämnade hon), nu är det dags att besöka ultraljudsdiagnosrummet.

Blod för biokemisk analys ges vanligen tidigare - från 16 till 18 veckor. En ultraljudsskanning är inte så bunden till en bloddonation som den var under den första screeningen som kvinnan genomgick under första trimestern. Det är därför det är dags att välja den lämpligaste dagen för att träffa din baby. För nu - på skärmen på ultraljudsmaskinen.

Syftet med undersökningen är att identifiera möjliga patologier och abnormiteter i fostrets utveckling, både genetiskt och av andra orsaker.

Om den obligatoriska prenatalundersökningen redan har slutförts, kan det finnas andra orsaker denna vecka att gå till diagnostikern. Kontrollens ultraljud skickas till kvinnor som har andra screening avslöjade ökade risker för patologier, liksom de som bär tvillingar eller tripletter.

Ultraljudsskanning kommer att visas för de som hotar abort, det var klagomål på smärta och atypisk för "intressant position" -allokering. Om graviditeten beror på IVF-proceduren ordineras ultraljudet oftare än vanligt, och den 22: e veckan är kanske inte ett undantag.

I en ultraljud denna vecka kan kvinnor som tidigare har frusit graviditeter eller missfall på denna tid. Ultraljudsskanning kan behövas om du är i tvivel om graviditetens exakta varaktighet.

Vissa kvinnor går till ultraljud i 22 veckor genom eget beslut, till exempel för att ta reda på barnets kön, om denna fråga är grundläggande för familjen eller helt enkelt av nyfikenhet.

Barnets kön lämnar ingen tvekan, det kan lätt ses eftersom krummen ännu inte är så stor att den krulla upp och stänga utsikten, och det är inte längre så liten att könsorganen har mikroskopiska dimensioner.

Hur är undersökningen?

Du kan göra en ultraljud denna vecka på två sätt - extern (transabdominal) eller intern (intravaginal). För de flesta förväntade mammor utförs undersökningen genom den främre bukväggen, barnet är tydligt synligt vid denna tidpunkt. Men om visualiseringen är svår (med lågt vatten eller övervikt i mamman) kan läkaren skanna genom vaginalen, det är tunnare och bättre permeabelt för ultraljudsvågor.

Om en kvinna kommer till diagnosen av en anledning hotet om spontan abort, då undersökningen kommer att utföras av en vaginal sensor, eftersom en sådan metod gör det möjligt att noggrant studera tecken på ett hot, livmoderns och livmoderhalsens tillstånd.

Om en kvinna som är ansvarigt förberedd för ultraljud under första trimestern vägrade mat som främjar gasbildning och också fyllde blåsan, om hon skulle undersökas genom den främre bukväggen under en kort period, då Förbered dig nu för ultraljudsskanning krävs inte.

Mängden amniotisk vätska är redan tillräcklig så att översynen med extern ultraljud är ganska tydlig och närvaron av möjliga gaser i den framtida moderens tarmar spelar inte längre någon roll, eftersom livmodern har ökat i storlek, har gått bortom bäckenet och kan inte klämma i tarmarna .

Om du vill genomgå en ultraljudsskanning i tredimensionellt format, så kallad 3D ultraljudsskanning, bör du vara förberedd för att proceduren ska vara flera gånger längre i tid än en konventionell ultraljudsskanning. Därför borde du inte dricka mycket vätska så att du inte vill gå på toaletten. Tvådimensionell konventionell ultraljud vid vecka 22 kommer att vara ca 7-10 minuter och tredimensionell - från 40 minuter till en timme.

En kvinna bör ta ett pass, en policy, ett växelkort, samt en blöja för att sätta den på en soffa och avtagbara skor.

Vad kommer forskningen att visa?

Barnet har förändrats mycket sedan det sista datumet med sin mamma på ultraljudskärmen i första trimestern, han växte upp. Nu är fostrets storlek redan tillräcklig, så att du kan undersöka krummerna närmare. Dess höjd är cirka 25-27 centimeter, och dess vikt närmar sig 400-450 gram. Alla inre organ och system bildas, nu kan de bara mogna och växa.

Kvinnan "steg över" ekvatorn av graviditeten, den första halvan är över. Nu är det mindre chans att förlora ett barn, mamma blir lugnare. Men barnet blir mer och mer mobil varje dag, när nervsystemet utvecklas lär sig barnet att kontrollera kroppens ben, efterlikna musklerna. På ultraljud kommer framtida mamma att visa hur barnet har lärt sig att flytta. Samtidigt rör han redan livmoderns väggar, och de allra flesta kvinnor känner redan rörelserna i sina smulor.

Barnens hjärna i vecka 22 "förvärvar" den första gyrusen. Formningen av ryggraden är klar - ryggkotorna och skivorna mellan dem är nästan funktionella. Barnets hjärta blir större i storlek, det rytmiskt och högt knackar på ultraljudet en kvinna kan höra det.

Cilia och ögonbryn visas, men de är så tunna att det är omöjligt att undersöka dem även på en högupplöst enhet. Barnet, men fortfarande mycket litet, skiljer sig väl mellan "hans" och "främlingar". Om mamman lägger handen på magen under ultraljudet, kommer barnet att närma sig handflatan, och sensorn på skannern och doktorns hand kommer att reagera på någon annans patient tvärtom - det kommer att börja röra sig bort.

Dekryptering och normer

I resultatet av en ultraljudssökning som tas emot i hennes händer, kommer en kvinna att se ett stort antal numeriska värden. För att förstå hur fostret utvecklas korrekt och enligt graviditetsperioden använder läkare speciella tabeller. Fetometri kid kommer att förstå om allt är bra med honom. Under denna period växer alla barn i ungefär samma takt, och därför är de värden som anges i tabellerna relevanta för de flesta förväntade mammorna.

Läkaren mäter huvudets tvärgående och längsgående dimensioner. De kallas bipariate och fronto-occipital. Dessa är de viktigaste indikatorerna för utvecklingen av barnet vid denna tidpunkt. Kroppens proportioner indikeras av de parade benens dimensioner - lårbenet, tibia och humerus- och underarmbenen.

Om hur bra barnet äter, oavsett om han har inre ödem eller hypotrofi, säg omkretsen av buken, omkretsen av huvudet, bröstet.

Den genomsnittliga fetometriska standarden vid 21-22 veckors graviditet:

BPR, mm

LZR, mm

DBK (lår), mm

DKG (kalv), mm

WPC (axel), mm

DKP (underarm), mm

Mageomkrets, mm

51-54

66-70

36-39

33-35

33-35

28-30

157-169

Normal fostervätska har en genomskinlig konsistens, deras normala mängd vid denna tid är 88-97 mm. Placentans tjocklek är 22,8-23,6 mm, mognadsgraden för "barnens plats" är fortfarande noll. Barnets ställning i livmoderns utrymme är ännu inte ett stort diagnostiskt värde. Behandlingen eller fosterets bäcken, som bestäms av ultraljud, ska inte störa den förväntade mamman eller hennes läkare, eftersom smulan kommer att vända sig många gånger innan den blir trång och rörelserna är begränsade.

Möjliga problem

Det vanligaste problemet som den förväntade mamman kan stöta på på grund av en ultraljudsskanning vid vecka 22 är felmatchningen mellan fostrets storlek och den obstetriska perioden. En liten avvikelse orsakar inte oro, men ett signifikant överskott eller fördröjning kan vara tecken på möjliga patologier av barnets utveckling. Betraktad betydande skillnad i 2 veckor.

Obstetrisk period beaktas från den första dagen av den sista menstruationsperioden. Från den embryonala, faktiska, skiljer den sig från cirka 2 veckor. Skillnaden i parametrar kan därför bero på ett fel vid upprättandet av en term. Detta är inte ovanligt hos kvinnor med oregelbundna menstruationscykler, liksom hos kvinnor som inte kommer ihåg det exakta datumet för den sista menstruationen.

Om alla storlekar av fostret samtidigt skiljer sig från normen i större eller mindre riktning, kan läkare också överväga möjligheten till en symmetrisk intrauterin tillväxtnedgång. Och då behövs ytterligare undersökningar för att ta reda på om barnet får tillräckligt med näringsämnen, vitaminer och mineraler eller om han har en intrauterin infektion.

Tillväxten av barn under andra trimestern kan vara krampaktig och därför Det är möjligt att barnets parametrar kommer att återgå till normal på ultraljudet på en vecka eller två. Om inte, kommer behandlingen att ordineras för att förbättra det uteroplacentala blodflödet, vilket kommer att berika den framtida mammens blod med vitaminer och andra viktiga ämnen som är användbara för barnet.

Om, enligt doktorerna, de ökade eller reducerade storlekarna på barnets kroppsdelar är relaterade till möjliga utvecklingspatologier, så kommer biokemisk blodanalys som tidigare ges och studier av anatomiska egenskaper indirekt att bekräfta detta. Genetiska abnormiteter i 99% av fallen åtföljs av defekter av inre organ, och de är redan tydligt synliga vid denna tidpunkt.

Bland andra problem med ultraljudsdiagnostik vid vecka 22 är oförmågan att överväga barnets kön. Detta är endast möjligt om barnet är belagt med ryggen till sensorn, sin botten sitter ner, och då har läkaren inte den fysiska förmågan att undersöka barnets yttre könsorgan. I det här fallet, om definitionen av kön är av stor betydelse, kommer kvinnan att rekommenderas att komma till ultraljud senare, efter några veckor. Kanske kommer barnet att ändra sin position i livmoderns utrymme, då är diagnosen av barnets kön inte svårt.

Ett annat vanligt problem är hotet om abort. En kvinna kommer att höra om det om en ultraljud undersöker en förtjockning av livmoderväggarna, livmoderhalsmuskelens hypertonicitet, samt förändringar i livmoderhalsen och livmoderhalsen.

Prognoser i de flesta fall, positiva, tidsåtgärder för att bevara graviditeten garanterar födelsen av en helt frisk och stark bebis i tid.

bilder

I ultraljudsbilderna är barnet redan klart synligt. Han är fortfarande tunn, och det är helt normalt. Tredimensionell ultraljud gör att du kan se barnet mer detaljerat. Tvillingarna i veckan ser ut så här.

Om du planerar att få en ögonblicksbild för familjearkivet, Det är värt att fråga att ge det på elektroniska medier. Papperet på vilket ultraljudsbilder skrivs ut är kortlivade, barnens "foto" förlorar snabbt klarhet och bleknar. Bilderna är tillgängliga mot en avgift.

21 veckor 30 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa