29 veckor 31 veckor

30 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

30 veckor av graviditeten är fyllda med sysslor och angelägenheter. De flesta gravida kvinnor går på mammaledighet, men att ta emot ett sjukhus föregås av att genomföra prov och en fullständig undersökning. Den här veckan är det bästa sättet att noggrant planera tiden som återstår före leveransen. Mer om henne - i detta material.

Hur många månader är det

Inledningen av vecka 30 är totalt 29 obstetriska veckor Det finns en tredje trimester - den svåraste perioden med att bära en bebis som kräver tålamod och lugn från en kvinna. 29-30 obstetrisk vecka - det här är sju månader gravid enligt kalendernormer och redan 7,5 månader efter obstetriska normer.

28 veckor gick från befruktningen, från fördröjningstidpunkten - 26 veckor. Många kvinnor erkänner att de redan är trötta på att vara gravid. Fram till den förväntade födelsedagen förblir ca 10 veckor. Men själva födelsen är mer sannolikt att inträffa förr eller senare än den här dagen, eftersom endast 5% av kvinnorna föder upp i DA.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor hos en kvinna

De flesta gravida kvinnor går in i den 30: e veckan av graviditeten med märkbar lättnad. Bakom denna "gräns" är en tid fri från arbetsorsaker, behovet av att gå upp före alarmklockan, tiden som en kvinna med ett gott samvete kan ägna sig åt och hennes ofödda barn. Det kommer att vara möjligt att göra alla planerade aktiviteter - för att slutföra arrangemanget för barnrummet, för att köpa ett brudbidrag för barnet.

Kvinnan är nu alltmer i behov av vila. Hon blir snabbt trött, hon har många känslor som orsakar hennes obehag. Utan hjälp utanför det räcker inte. Men trots detta är kvinnan glad, snart möter hon barnet och den nya statusen - moderns status. Vilka känslor kan följa med denna term, vi kommer att berätta i detaljer.

Fosterrörelser

Vid vecka 30 skrattar många kvinnor och påminner om sina erfarenheter för två månader sedan. Då oroade sig hela tiden om hur man inte skulle förvirra barnets rörelse med tarmmotilitet. Nu kan barnets rörelse inte förväxlas med någonting - det är starkt, kraftfullt och ibland till och med ganska plågsamt för den framtida mamman.

Vid vecka 30 blir störningen lite mindre. Barnet är inte längre så rymligt och fritt i livmodern, han har inte längre aktiva rörelser som tidigare. Men styrkan i rörelserna ökar, sparken och pusharna känns tydligare. Rörelsens serie har blivit kortare. Om det tidigare var barnet aktivt jostling i flera minuter, och då tog han en "paus", nu kan serien bestå av endast 1-2 två rörelser.

Mamma känner tydligt hur krummen vänder om och utan problem kan avgöra var han för närvarande har rumpan och var - huvudet. Barnens rörelser är redan tydligt synliga för andra, och det här förorsakar glädje - magen börjar plötsligt att röra sig.

Många vill röra och känna hur barnet pressas. Låt inte främlingar röra sin mage om det är obehagligt för dig. Känn dig fri att dyka upp.

Vecka 30 refererar till perioden av barnets största aktivitet. Lite senare, efter 32 veckor, blir rörelserna ännu mindre.Detta beror inte bara på att krummen växer kraftigt, och livmodern saktar ner sin tillväxt, men också för att barnets nervsystem fortsätter att förbättras och det styr sina rörelser bättre och bättre varje dag.

Barnet har sin dagliga rutin. Han sover, vaken, leker och pratar med sin mamma. Vid den 30: e veckan hade kvinnor oftast redan studerat i detalj deras dagliga rutin. Med en rörelse kommunicerar barnet med sin mamma, visar att han är obekväma, hungrig, uttråkad. Det är också ett speciellt nöje för honom att slå på sin mammas handflata med ben och händer om en kvinna lägger handen på magen och slår det något. Många barn kommunicerar med framtida daddies på samma sätt.

Barnets aktivitet påverkas nu av många olika faktorer. Det är känsligt för förändringar i vädret - ett barn har tydliga och soliga dagar mer än regniga och snöiga. Vid dåligt väder föredrar han att sova. Hennes mors glädje får henne att producera seratonin. Detta hormonbarn kommer igenom blodomloppet och börjar också att "aktivnichat". Mors sorg eller känslor bidrar till produktionen av stresshormoner, de får också ett barn som blir tystare vid sådana dagar.

Efter en god lunch, vilken mamma åt med nöje, är barnet mer aktivt. När en kvinna är hungrig, kan han påminna henne om behovet av att äta skarpa och krävande spark från insidan. Vid den 30: e veckan lämnar barnets natur - aktiv eller lugn - ingen tvekan. På natten aktiveras alla barn, och det är helt normalt. Vid 30 veckor måste en kvinna nödvändigtvis hålla ett dagligt antal babyförflyttningar.

Rörelsens räkning

Barnets motoraktivitet är instabil. Därför måste beräkningen vara "flexibel", lojal. En kvinna måste ta hänsyn till alla faktorer - vädret, hennes egen hälsotillstånd, etc. Glöm inte att en viss minskning av aktiviteten för den 30: e veckan är helt normal.

Antag inte att räkningen av störningar behövs endast av en läkare som insisterar på detta. Detta är främst nödvändigt för kvinnan själv. Lugn för barnets tillstånd - grunden för sin moders normala psykologiska bakgrund. Om rörelserna är onormala kan kvinnan snabbt märka det och kontakta en läkare utan dröjsmål.

Vanligtvis registreras rörelserna i ett specialtabell, som kan erhållas vid förlossningskliniken eller laddas ner från Internet.

Men du kan skriva in data i en vanlig anteckningsbok. Det viktigaste är att inte glömma att ta med dessa resultat till receptionen i förlossningskliniken. Det är möjligt att överväga störningar som en av de befintliga metoderna:

 • Pearson-metoden - notera var tionde omrörning, börjar vid 8 eller 9 på morgonen och fram till 20.00 eller 21.00. Norm - inte mindre än 10 rörelser hos fostret om en halvtimme under vaken.
 • Cardiff-metoden - markera tio perverts i 12 timmar. Norm - 10 episoder i den tilldelade tiden.
 • Sadowski Metod - notera antalet rörelser inom 1 timme efter att kvinnan äter. Norm - minst 4 rörelser.

För att undvika förvirring med olika metoder rekommenderar många obstetrikare-gynekologer i förlossningskliniker en enda universell metod för räkning. När det är inspelat rörelse under barnets aktivitetstid. Normal i 30 veckor anses om barnet gör sex rörelser per timme, 10 - i 6 timmar, 24 aktivitetssegment - i 12 timmar.

Hur man räknar rörelserna förklarar emellertid inte alltid. Därför har framtida mammor ett stort antal problem relaterade till detta. Ett korrekt tal innebär inte hicka. Barn hicka ofta, men för omrörning kan det inte övervägas. För en omrörning överväga en rad rörelser, om de är konsekventa. Exempel: barnet sparkade sin mamma i revbenet med foten och blev tyst - det här rör sig om, och om han inte bara sparkade, men vände sig om med sin kropp, så är det också en omrörning, inte två som några gravida kvinnor tror.

Orsakerna till avvikelser i barnets beteende vid vecka 30 kan vara olika.Den vanligaste överträdelsen av aktivitet - en följd av hypoxi, syrehushållning. Barnet kan överföra navelsträngen själv, ingrepp kan förekomma och placenta insufficiens, rhesekonflikt mellan mamman och barnet, placenta vices och dåliga vanor hos mamman - rökning eller alkohol kan bidra till hypoxi. I de tidiga stadierna av hypoxi rör sig barnet oftare än vanligt, hans rörelser är skarpa, smärtsamma, han försöker massera placentan med händerna och försöker öka syrgasmängden. Vid svår och långvarig hypoxi sänker barnet tvärtom.

Ett litet antal rörelser gör att han kan spara syre. Den framtida modernens handlingar, som märkte att barnet flyttar vid 30 veckor annorlunda, borde bestå av ett tidigt besök till doktorn. Du kan inte tveka.

Läkaren ska göra en kardiotokografi, en ultraljudsskanning med en doppler, utvärdera blodflödet, vattnets insyn, navelsträngens placering och göra en slutsats om barnets välbefinnande. I vissa fall, med allvarlig hypoxi, kan en akut kejsarsnitt utföras denna vecka för att rädda barnets liv.

Stämning och psykiska problem

Stämningen hos en kvinna vid vecka 30 kännetecknas av en ökad alarmerande bakgrund. Externa förändringar medför intern osäkerhet, klumpighet gör en kvinna mer utsatt, inte lika självförtroende som tidigare. Dessutom finns det en rad olika rädslor. Vid 30 veckor är den vanligaste rädslan för förlossning, inklusive för tidig, rädsla för komplikationer och möjlig kejsarsnitt, rädslan att inte komma till sjukhuset i tid om födelsen börjar plötsligt och rädslan för avföring.

Att vara rädd för födseln är inte nödvändig, du måste förbereda dem. Psykologer rekommenderas att sluta läsa "fasor" om födelseprocessen och istället anmäla sig till kurser för förväntade mödrar i förlossningskliniker och börja delta i klasser som erfarna obstetrikare lär sig att andas korrekt, att trycka, för att berätta hur man skiljer falskt från riktiga är på sjukhuset.

En kvinna behöver inte vara rädd för sin rädsla, det är ganska naturligt. Men det är omöjligt att hålla tyst om det. Du bör prata om din rädsla med dina föräldrar, make och psykolog. Det viktigaste är att skräcken ersattes av lugn och fokuserad väntan.

Rädsla kejsarsnitt är inte heller värt det. Operationen sker under allmän eller epiduralanestesi, barn som är födda på detta sätt kommer inte att skilja sig på något sätt från utvecklingen av barn som föds på traditionellt sätt. Återhämtning efter kejsarsnitt är ganska snabb, och det finns inga problem med laktation. Om en kvinna visas denna leveransmetod, borde du inte vara rädd att senare problem kommer att uppstå med den andra eller tredje födelsen.

Det är inte alls nödvändigt att den andra graviditeten senare kommer att sluta med en operation. Vissa kvinnor lyckas födda på egen hand efter den första kejsarsnittet.

Rädsla för att inte komma till sjukhuset i tid är en av de starkaste. Korrekt förberedelse hjälper till att klara det. En färdigmonterad väska med saker och dokument, ett växelkortskort som skrivits på barnsjukhuset, ett snabbt samtal till ett "förstahjälp" - det här är praktiskt taget allt som behövs för att få en baby som inte är i bil eller hemma, men hos en medicinsk institution under medicinsk övervakning.

Rädsla för att tömma tarmarna kan nu fortsätta även de som inte lider av förstoppning eller hemorrojder. Det är inte själva avföring som är fruktansvärt, men försök, eftersom många gravida anser att de kan orsaka förlossning. Det är faktiskt inte. Det finns inget att vara rädd för. Att vandra med toaletten var lättare, du måste äta mer råa grönsaker och frukter - fiber kommer att mjuka avföringen.

Smärta sensioner

Allt som händer med barnet och mamman vid den 30: e veckan av graviditeten är kopplad till livmoderns tillväxt och fostret i sig. Inte alla känslor kan tyvärr kallas lätta och trevliga. Olika smärtor påminner allt mer om sig själva och fortsätter nu till själva födelsen. En kvinna behöver inte panik på grund av varje stickning, men var noga med att veta vilken typ av smärta som nu anses vara normalt och som kan prata om problem.

Magen blir tyngre, eftersom barnet väldigt snabbt får kroppsvikt. Detta lägger på stress på ledband som håller livmodern, liksom på ryggmusklerna. Tyngdpunkten har länge skiftats och fortsätter att skiftas, vilket är anledningen till att ryggen gör ont, drar nedre delen av ryggen. Obehagliga känslor förvärras av behovet av långvarig, sittande, promenader. Sådana smärtor är ganska naturliga och utgör ingen fara för mamman och barnet.

Kroppen förbereder sig för förlossning. Under påverkan av hormon relaxin blir bäckenbenen och ligamentapparaten mer elastiska och mjuka, så i den 30: e gravidveckan klagar mer än hälften av kvinnorna på att benet gör ont. Denna smärta bör inte vara för intensiv, skarp.

Om det gör ont mellan benen så att en kvinna inte kan stå, sitta ner, ta en jämn upprätt position om hon är mycket smärtsam att klättra trappor, om en kraftig smärta i perineum ökar på natten och leder till sömnlöshet, bör du definitivt rådgöra med en läkare. Det är möjligt att symfysit utvecklas - en komplikation förknippad med den patologiska divergensen hos pubic symfysen.

Knä och anklar hos en gravid kvinna vid vecka 30 skadas på grund av en betydande ökning av kroppsvikt, belastningen som de tvingas ha på sig. Ordentligt planerat arbetssätt och vila, sömn med förhöjda ben hjälper tillfälligt att ta bort obehagliga värk i nedre extremiteterna.

Ofta vid denna tidpunkt har en kvinna tandvärk, även om tidigare tandproblem inte observerades. Detta beror på det faktum att i framtiden mammans kropp finns mindre kalcium, av samma anledning kan det "minska" benen med en kram.

Nu kan du besöka tandläkaren och bota dina tänder om det behövs.

Mitt huvud gör ont i det tredje trimestern ganska ofta. Detta beror på den totala belastningen på kärl och hjärta, med den fysiologiska ökningen av blodtrycket under denna period. Om en kvinna har en tendens till högt blodtryck, är kontrollen över blodtrycksnivån obligatorisk vid vecka 30. Mät det måste vara två gånger om dagen på två händer i sin tur. Om huvudvärk inte är förknippat med ökad tryck, behöver kvinnan vila oftare i ett välventilerat rum, något mörkt. Det hjälper till att återställa det normala välbefinnandet.

Med vilken smärta du behöver gå till sjukhuset på 30 veckor - är frågan mycket frekvent. Om smärtan är skarp, obeveklig, ökar, om den åtföljs av atypiska sekret från könsorganen, är det nödvändigt att ringa ett "nödrum".

val

Från och med den 30: e veckan av graviditeten rekommenderas även de kvinnor som har haft en molnfri kurs för alla 7 månaderna att vara uppmärksamma på ett sådant ömtåligt ämne som urladdning från könsorganen. Deras karaktär förändras, och endast kontroll över mängden, färg och konsistens i vaginala sekretionerna kommer att hjälpa en kvinna att snabbt märka eventuella avvikelser.

Mängden utsläpp ökar och konsistensen blir tunnare. Detta anses vara ett helt normalt tillstånd, eftersom östrogenivå gradvis börjar öka i den framtida moderns kropp. Ju närmare födseln desto högre koncentration av dessa hormoner. Riklig ansvarsfrihet kan orsaka obehag, eftersom det i perineum kan vara nästan konstant hög luftfuktighet. Detta problem kan lösas genom att använda tunna dagliga hygienkuddar.

Tamponger under graviditet är förbjudna.

Normalt har sekreterna vid vecka 30 en ljus, vitaktig färg, ljusguliga nyanser är tillåtna, det borde inte finnas en obehaglig lukt, bara en svag kefiric lukt är tillåtlig. En stor mängd utsläpp representerar en viss fara för en kvinna och en bebis, eftersom vaginal utsöndring är ett gynnsamt näringsmedium för patogena bakterier.För att eliminera infektion bör man ägna mer uppmärksamhet åt intim hygien, tvätta minst 2-3 gånger om dagen utan att använda toalettsåp, eftersom dess alkaliska ingredienser kan störa sammansättningen av könsorganets mikroflora och orsaka överdriven torrhet.

Eventuella avvikelser från normen bör omedelbart diskuteras med din läkare. Med tanke på att den 30: e veckan är prenatalperioden (prenatal), kan födseln börja när som helst. Könsorganet måste vara berett för detta. Varje infektion är en risk för att infektera en bebis, och dess immunitet är ännu inte färdig att "bekanta" med E. coli, svampinfektioner eller stafylokocker.

Isolering av grönaktig, mättad gul, gulgrön och grå färg talar oftast om bakteriell infektion. Vit tjock urladdning med klåda och brinnande i perineum - det här är en tröst. Brun, rosa, beige urladdning - alternativ för blödning. All utsläpp med blodföroreningar kan nu vara mycket farligt, eftersom de ofta "baserar" på problem med livmoderhalsen, med placentan, om hotet om för tidig födsel.

Vattenutsläpp, som liknar urin men utan färg och lukt kan vara ett tecken på läckage av fostervätska. Du kan börja använda speciella tester som bestämmer fostervätskan. Detta gäller särskilt för kvinnor som har urinläckage vid 30 veckor med motion, hosta eller nysning. Detta fenomen är också ganska vanligt under graviditetens tredje trimester.

Förändringar i kroppen

En kvinna förlorar lejonens andel av hennes rörlighet. Hennes rörelser blir mer besvärliga, hennes höfter bredare, hennes vikt ökar. Midjan har redan slätts, nu är det möjligt att räkna med sitt utseende endast i postpartumperioden.

Vid 30 veckors graviditet är magen redan så stor att de flesta kvinnor inte kan knyta sina skosnören på sina skor, lyfta ett fallet föremål och knappt ser benen när de går.

Utveckling av livmodern

Livets livmoder under denna period känns väldigt bra. Det kan inte vara annorlunda, eftersom det reproduktiva organet, som nu tjänar som ett mysigt "hus" för en bebis, har vuxit och nästan nått sitt högsta värde i storlek. Höjden av livmoderns dag som står i veckan är i genomsnitt 28-31 centimeter, nu livmodern växer långsammare än tidigare, och strax före födseln kommer höjden att minska på grund av att barnets huvud utelämnas för att gå ut från bäckenet.

Över navelslinjen, vid 30 veckor stiger livmodern med nästan 10 centimeter. Nu har magen redan stöd för bröstets nedre del. Detta begränsar rörligheten - kvinnan kan inte längre böja sig. Dessutom är det detta faktum som orsakar dyspné. Livmodern sätter trycket på membranet och kvinnan blir nu andas tungt och känner ständigt att hon inte har tillräckligt med luft. Även en kort promenad kan orsaka andfåddhet, utan andningssvårigheter, klättra trappor och vanligt husrengöring kan inte längre göra.

Interna organ, vars vanliga livsmiljö är bukhålan, tvingas göra rum. De måste arbeta under extrema förhållanden. En mage som strömmas av livmodern klarar knappast funktionen av matsmältning, från tid till annan magsaften kastas i matstrupen, en kvinna har halsbränna. En förknippad gallblåsan skapar förutsättningar för matsmältningsbesvär, förekomst av diarré, böjning, illamående.

Blåsan, som också pressas, gör hela tiden en kvinna på toaletten. Frekvent urinering förhindrar ibland normal sömn på natten.

Längden av livmoderhalsen är normal vid vecka 30 minskar till 35-30 mm. En kortare hals skapar ett hot om för tidig födsel, eftersom det inte kan bära barnets vikt och öppnas tidigare. Gradvis börjar mogning av livmoderhalsen, hon förbereder sig för förlossning.Under de sista veckorna i tredje trimestern blir nacken kort, smidig ut när processen är klar, det inre och externa svalget börjar börja och arbetsaktiviteten börjar.

Om en kvinna ännu inte har förvärvat ett prenatalt bandage, är det dags att göra det. Denna enkla ortopediska enhet gör det lättare att överleva den sista tredjedelen av graviditeten, lätta på belastningen på rygg och nacke, minska smärta och obehag.

Viktökning

Den vikt som en kvinna fått under de första sju månaderna av graviditeten är individuell. Vissa har redan fått mer än 14 kilo, medan andra bara har 6. Därför är frågan om huruvida denna eller den viktökning som är normal, torterar gravida kvinnor mer och mer. En enda ökningstakten existerar inte. Det beror allt på hur kvinnans vikt var före graviditeten.

Vid den 30: e veckan anses det som normalt om en tunn kvinna tillförde cirka 11,9 kg. För kvinnor som hade en normal kroppsbyggnad före graviditeten anses den tillåtna ökningen vara en ökning med högst 10 kg. För kvinnor som tidigare har haft viktproblem, anses en ökning med 6,5 kg vara acceptabel.

Kvinnans vikt består nu av många komponenter: bröstkörtlarna, sin egen muskel, ben och fettvävnad, barnets vikt, placentan och fostervätskan. Normalt borde en kvinna vid denna tidpunkt inte lägga till mer än 400 gram per vecka.

Vikthopp, patologiska vinster som inte är beroende av en gravid kvinnas diet kan nu tala om närvaron av ödem, som inte alltid är synliga visuellt. Ibland är svullnaden intern, och vikten i detta fall är den enda parametern som indirekt kan indikera dem. Gestos, som utvecklas under den 30: e veckan av graviditeten, är farlig för mamma och baby. Det är därför Det är viktigt att övervaka ökningen och inte försumma läkarens rekommendationer.

Om benen, armarna, ansiktet sväller, blir skorna för små, vi talar om extern svullnad, om dropp av gravida kvinnor. Detta är också en form av preeklampsi. Förekomsten av sådana komplikationer måste rapporteras till läkaren.

Utbildningstopp

Braxton-Hicks spasmer, det vill säga namnet på träning eller falska sammandragningar på det medicinska språket, förekommer i veckan i ungefär sju av tio kvinnor. Endast deras frekvens är annorlunda. I vissa fall upprepas falska sammandragningar om några dagar, och hos andra några timmar. Båda alternativen strider inte mot normen, eftersom det inte finns några sådana regler som falskt arbete.

Medicin till och med är oklart syftet med sådana sammandragningar, eftersom de inte påverkar öppningen av livmoderhalsen, inte approximera leveransdatum, förbered inte livmoderhalsen och livmodern för det kommande arbetet. Vissa kvinnor har inte träningsövningar alls. Och det här är också en variant av normen.

Manifestation träning contractions kortvarig spänning av livmodern. Hon kommer till en ton och sedan självständigt utan hjälp återvänder hon till sitt ursprungliga avslappnade tillstånd. Ofta förekommer sådana sammandragningar vid 30 veckor för kvinnor som håller på att föda ett barn första barn.

I mammor som inte föds för första gången visas träningsutslag oftast vid ett senare tillfälle - några veckor eller dagar före leverans.

Andra ändringar

Om en kvinna före 30 veckor av graviditeten visade ökad pigmentering på huden, kommer efter denna period inte nya pigmentfläckar och fräknar att bildas. De tidigare har dock inte bråttom att skicka. Denna process kommer att pågå någon gång efter leveransen. Torr hud, som nu kan observeras på händer, ansikte, är fysiologisk i naturen. En kvinna bör definitivt granska sin mat, inklusive livsmedel som är rik på vitaminerna E och A.

Kvinnor under den aktuella perioden ökar hjärtslag, ofta "spolar" blod mot ansiktet. Detta beror på att hjärtat och blodkärlen arbetar vid gränsen för deras förmåga, och blodmängden har nästan fördubblats.

En liten synminskning är också en följd av arteriella tryckfall. Det finns ingen anledning att oroa sig för, visionen kommer att återhämta sig själv efter födseln, irreversibla processer uppstår inte. Försämrad blodcirkulation i underkroppen kan nu leda till hemorrojder och åderbråck. Mer än hälften av gravida kvinnor i denna period står inför sådana obehagliga förändringar.

En kvinna i den åttonde månaden av graviditeten kan uppleva allvarliga problem med att somna och ljuva sömn. Underlivet låter dig inte ligga på ryggen, det enda alternativet för vila är på sidan. Kupor från sida till sida och vakna upp en gravid kvinna, vilket leder till att hon nästan aldrig får tillräckligt med sömn. På dagarna är därför ökad sömnighet och irritabilitet möjlig.

Den framtida moderens gång i denna period liknar en andas rörelse, under egen vikt och vikten av barnets fötter plattar lite, kan skor bli obekväma. Detta är också ett tillfälligt fenomen, fotens anatomiska egenskaper kommer att återgå till normal någon gång efter att barnet är födt.

Fosterutveckling

Barnet fortsätter att växa och göra sin mamma säker och starka chocker. Vid 30 veckors graviditet ser han nästan ut som en nyfödd, vilket ger honom utom i storlek. 90% av barnen ligger huvudet ner, denna position är mest lämplig för födseln.

Om krummen fortfarande är i breechpresentationen eller i tvärläget finns sannolikheten att han självständigt kommer att bli till huvudpositionen, men det är inte längre så bra som tidigare. Fostrets storlek tillåter praktiskt taget inte honom att tumla och ändra sin position i livmodern.

Tillväxten av barn i 30 förlossningsveckor är 39-41 centimeter, och vikten är mer än ett och en halv kilo. Stora barn kan redan väga upp till 1600 gram. Barn-pojkar är större än tjejer med cirka 200-300 gram. Storleken på barnet är jämförbar med melonens storlek.

utseende

Barnets hud vid 30 veckor blir slutligen rosa. Under lång tid var det tunt och ljusrött. Sedan början av bildandet av subkutant fett har flera veckor gått. Under denna tid ökade andelen av detta subkutana lager till 6% av barnets kroppsvikt. Tack vare detta har integriterna blivit starkare, tjockare, vikarna slätas och blodkärlets nätverk har upphört att dyka upp genom epidermis och dermis och nu ser barnet ganska trevligt ut.

Barnet började mörka håret på huvudet. Från denna period produceras pigment som är ansvariga för färgen på hår och hud. Därför förblir de vita skinnblondorna som de var, men i mörkhudiga barn blir huden mörkare och håret vid födelsetiden kommer att vara ungefär detsamma som det ska vara enligt den genetiska koden.

Vid den 30: e veckan växte barnets cilia, ögonbrynen upphörde att "hänga" över socklarna och steg till sin rätt plats. Öronen sticker fortfarande ut lite, men bruskvävnaden, om än långsammare än benet, blir gradvis svårare. Om en och en halv månad kommer auriklarna att vara svåra att inte hålla ut.

Barnet är nu tvunget att sätta sig i livmodern mer kompakt. Nu är han i flexionsställningen - benen är tuckade upp i magen, armarna är i bröstet, hakan sätts också upp i bröstet. En sådan hållning gör det lättare för honom de senaste månaderna att vara i livmodern, för nu är det hårt och obekvämt på ett annat sätt.

Barnets kropp ser mer proportionell ut än tidigare. Magen, handtag, ben har återhämtat sig, det finns anständigt medelstora kinder. Barnet grimas, ler, gäspar, knyter näven och suger dem och fingrarna på benen. Fötterna ser bra ut, men det här är en illusion. Så snart det subkutana fettet på benen blir lite mer, kommer denna känsla att försvinna.

Efter 30 veckor fortsätter ditt barn att bli av med lanugo - ett tunt och färglöst hårtäcke, vilket uppträdde nästan omedelbart efter att hårfolliklarna hade lagt sig. Vanligtvis slutar lanugo-utfallsprocessen närmare födseln. Men många barn är födda med rester av ursprungliga hår.De faller ut efter födseln.

Tillsammans med den försvinnande lanugoen finns det betydligt mindre ostliknande smörjmedel, som tills nyligen täckte hela kroppen och ansiktet av smulorna med ett tjockt lager. Detta var nödvändigt när huden var mycket tunn och sårbar. Nu, när huden är åtdragen, kvarstår smörjningsbehovet bara på vissa ställen där det finns mekanisk friktion - i ljummen, under armarna, under nacken av barnet, i benens veck.

Nervsystemet

Barnets nervsystem genomgår de mest omfattande förändringarna under denna period. I det stoppar processerna inte en minut och med varje minut blir barnet mer och mer intelligent och skickligt. Vid vecka 30 fullbordas differentieringen av hjärnbarken. Furrows och gyrus fortsätter att bilda, men grunden är lagd. De elektriska potentialerna i hjärnan registreras inte bara, utan blir också ganska vanliga.

Varje dag finns det nya neurala anslutningar, eftersom antalet neuroner som bildas i barnets kropp närmar sig en kvart miljon per minut. Hjärnan sprider alltmer sin kontroll över fostrets organ och system. Tack vare alla dessa processer har barnet redan flera dussinreflexer som han behöver för framgångsrik överlevnad. Han kan suga och svälja, ta tag i handtag, tryck av med benen.

Det stänger magen, som den mest utsatta platsen i människokroppen, om något av misstag berör magen. Barnet kan reagera på signalerna från hudreceptorer, och aktivt tränar respiratorisk reflex - bröstet gör karaktäristiska rörelser för detta, men hittills oregelbundet.

Rörelserna av armarna och benen styrs redan av hjärnan, när barnet hör högt ljud, spelas hans aktivitet i de områden i hjärnan som är ansvariga för taligenkänning, logiskt tänkande och analys. Barnets hörsel är ganska bra. Han var redan van vid ljuden i sin mors mage. Bakgrunden som är bekant för honom är slav av moderns hjärta, hennes röst, andning, ljudet av blod, tarmar och mage.

Men han med intresse uppfattar ljud som kommer från utsidan. Fotoreceptorerna i synen är redan i stånd att skilja ljus och mörker, en blinkande reflex bildas, barnet kan öppna ögonen. Näsborrar frigjorda från slempluggen, snart börjar barnet hämta nyanser av dofter, och samtidigt lärde han sig helt enkelt att skilja mellan nyanser av smak.

När mamman äter söt, sväljer barnet med fostret det fostervätska som inte kan sägas om att svälja efter att moderen äter vitlök eller senap.

Interna organ

Bildandet av inre organ avslutades under embryonperioden. Nu växer alla organ bara och ökar i storlek. Hjärtat har ökat avsevärt, det knackar med en frekvens på 140-160 slag per minut och pumpar mer än 20 liter blod per dag. Alla blodkärl från kapillärerna till de stora stora kärlen arbetar med full effekt.

Njurarna producerar upp till 500 ml urin per dag och blåsan töms ungefär en gång per timme. Matsmältningsorganen fortsätter att förbereda sig för autonomt arbete. Gallblåsan producerar gall, medan bukspottkörteln producerar insulin.

Om nu kvinnan kommer att "luta sig" på det söta, då kommer dubbelbelastningen på splittringen av glukos att falla inte bara på sin egen bukspottkörtel, men också på ett liknande organ hos barnet.

Tarmarna har lärt sig att kontrakt, flera gånger i timmen, gör han rörelser som liknar en fullständig peristaltik. Tarmarna ackumuleras gradvis av den ursprungliga cal mekoniumen. Den har en mörkgrön färg och består av galla, partiklar av fallna lanugo och epitelceller.

Defecation kommer att inträffa för första gången efter en bebis födelse. I vissa fall sker detta före födseln, men varje sådant fall är en orsak till tidig leverans, eftersom intrauterin avföring betyder extrem fetma, till exempel en uttalad syrehushållning.

Fortsätter att mogna lungvävnad.Alveolär bildning är nästan komplett. Nu ackumuleras de ytaktiva ämnen - en speciell substans som barnets liv beror på. Människan behöver små vesiklar av alveolerna för att genomföra gasutbyte - att ta syre och släppa ut koldioxid. De kommer att börja utföra sina funktioner efter barnets födelse.

Det första andetaget fyller dem med syre, det första andetaget tar bort koldioxid och så att det andra andetaget kan ske så att alveolerna inte klibbar, och samma ytaktiva medel behövs. Dess otillräckliga mängd även i ett barn med full längd kan orsaka akut andningsfel, vilket kan vara dödligt.

vitalitet

Barnet är utvecklat tillräckligt bra för att ha all chans att överleva. Barn födda vid 30 veckors graviditet, de flesta av dem överlever, snabbt "hinna" i höjden och vikten av sina kamrater och växa ganska friska och starka. Men utan kvalificerad sjukvård efter födseln, kan de fortfarande inte göra det.

Sådana barn anses vara för tidiga. Efter 30 veckors födelse kan de hotas med två huvudsakliga faror - lunginsufficiens på grund av den ringa mängd ytaktivt medel i lungens alveoler och systemisk hypotermi, eftersom subkutan fettvävnad fortfarande inte räcker för att barnet ska behålla sin egen inre värme.

Med hjälp av läkare kommer modern teknik. Sådana barn placeras i reanimation inkubatorer, i vilka en viss temperatur hålls, luftens luftfuktighet, där syre levereras. Mata barnet genom sonden. Efter att krummen väger 1700 gram, om den vid födseln vägdes mindre, placeras den i en speciell intensivvårdssäng med uppvärmning där det kommer att växa upp till 2 kg.

Därefter, om barnets tillstånd inte inspirerar rädsla, matas mamman hem med en bebis. Föräldrar kommer att behöva försöka "gå ut" av en sådan bebis, under en lång tid kommer en neurolog att observera dem på apoteket, eftersom prematuritet ofta kombineras med nedsatt funktion av nervsystemet.

Baby på ultraljud

Fram till den tredje schemalagda ultraljuden förblir minst två veckor, och det maximala - en hel månad. Och min mamma missade redan hennes älskling, för deras sista möte i ultraljudssalen var under den andra prenatalundersökningen - vid 18-21 veckor. Det är därför många framtida mammor i veckan skickas för ultraljudsundersökning på egen hand, utan rekommendation av en läkare, eftersom många kliniker och sjukhus erbjuder denna möjlighet.

Indikationer för diagnos kan vara ganska medicinska. Detta är ett brott mot fostrets motoraktivitet, liksom misstankar om en försening i dess utveckling. Ultraljudsundersökningar rekommenderas ofta för att förtydliga graviditetens varaktighet, eftersom läkare bör veta säkert att det inte finns några misstag att utarbeta dokument för att kvinnan lämnar sin mammaledighet. Också i ultraljudsdiagnostikbyrån i vecka 30 är gravida kvinnor ofta tvillingar och tripletter, liksom kvinnor vars graviditet bara blivit möjligt genom IVF.

Särskilt nöje i veckan - ultraljud i tredimensionellt eller fyrdimensionellt format. Denna metod för diagnostik gör det möjligt att inte bara granska barnet i detalj utan även att få utmärkta, tydliga bilder och videoinspelningar i familjearkivet. Baby, om han inte sover, kommer att kunna visa många intressanta saker.

Men med diagnosen av golvet nu kan det finnas några problem. Flexion pose, som tog barnet, tillåter nu inte alltid att överväga sina yttre könsorgan.

Fetometri hos fostret vid denna tid har sina egna normer. De är naturligtvis ganska approximativa och genomsnittliga, men det är av dem att barnets efterlevnad av graviditetsperioden bedöms.

Fostrets normer för fetomet vid 29-30 veckors graviditet:

 • BPR-76-78 mm;
 • LZR - 94-97 mm;
 • Lårbenets längd är 53-56 mm;
 • Benens längd på underbenet - 76-79 mm;
 • Underarmlängd - 44-46 mm;
 • Längden av humerusen - 51-53 mm;
 • Bröstets diameter - 76-79 mm;
 • Huvudomkretsen - 275-285 mm;
 • Abdominal omkrets - 253-264 mm.

Det är nödvändigt att bestämma barnets presentation, moderkroppens grad av mognad, antalet kärl i navelsträngen och även undersöka krummens inre organ. Nu är de väl visualiserade, om det finns brister eller abnormiteter i utvecklingen, är läkaren vid denna tidpunkt sannolikt att kunna bestämma detta.

Faror och risker

Den största faran i denna period är sannolikheten för för tidig födsel. Trots att barnet har uppnått stor framgång i utvecklingen, är han inte mogen för födseln, och det blir bättre för alla om krummen spenderar några månader i en bekväm mammas livmoder. För att minska riskerna för förlossning, kvinnor måste undvika fysisk överbelastning, tyngdlyftning, svår stress.

Med frekvent livmoderton rekommenderas en kvinna "papaverin"," No-Shpy ", i vissa fall ordinerad behandling på ett sjukhus.

Minskad immunitet vid 30 veckor är ofta orsaken till infektionssjukdomar - influensa, akuta respiratoriska virusinfektioner, och till och med vattkoppor, om en kvinna inte lider av det i barndomen. Infektioner kan inte längre göra stor skada för barnet, det är tillförlitligt skyddat av moderkakan och moderns immunitet, förutom att egen immunitet har börjat fungera. Inte själva sjukdomen är farlig, men självbehandling. För att behandla någon sjukdom under denna period, även om vi pratar om den enklaste förkylningen med en rinnande näsa och ont i halsen, ska endast läkaren.

Analyser och undersökningar

Den här veckan tar en kvinna en lång lista över tester. Detta är nödvändigt för registrering av mammaledighet. Den innehåller en fullständig urinalys, som kan visa förekomsten av preeklampsi (protein i urinen), ett komplett blodtal, som avgör om en kvinna har anemi. Normalt är hemoglobin lite reducerad vid denna tidpunkt, men en signifikant minskning är farlig för mamman och barnet.

En kvinna tar också ett biokemiskt blodprov, blodprov för HIV och syfilis, hepatit B och C, samt ett koagulogram (test av blodproppar). Om det behövs kan läkaren ordinera ultraljud, CTG, test för hormoner.

Rekommendationer till framtida mamma

Återstående tid före födseln blir lättare om kvinnan undviker farliga situationer och följer de grundläggande rekommendationerna - att äta ofta och bråkigt, även om det inte finns någon aptit, att balansera, att gå i frisk luft, att vila mer och kommunicera med sin bebis. Andra rekommendationer sammanfattas:

 • Bär en bekväm stödbåge med breda band, om nödvändigt använd linor så att kolostrummet inte fläckar dina kläder och underkläder.
 • Drick inte stora mängder vätska före sänggåendet, för att inte förvärra ödemet.
 • Om det finns ett hot om för tidig födsel är fostrets huvud lågt, du bör inte riskera och ha sex. Alla andra gravida kvinnor som inte har komplikationer och hot, sex är inte kontraindicerat, orgasm är fortfarande ett nöje och nytta.
 • Om du planerar en resa i samband med flygningen måste du få ett intyg från din läkare att det inte finns kontraindikationer för en kvinna och du kan flyga. Ett sådant intyg från en gravid kvinna vid denna tidpunkt krävs av alla rederier vid registrering av passagerare för flygningen.
 • Kalla fotbad kan hjälpa till att lindra benvärk vid vecka 30. En kvinna kan lägga till lite myntdekok till dem, vilket förbättrar blodcirkulationen och lugnar fötterna.
 • Med frisläppandet på mammaledigheten kommer mer ledig tid att visas. Det är viktigt att planera det med fördel. Var noga med att lämna tid för att delta i kurser för förväntade mammor. Detta kommer att hjälpa till att förbereda sig för förlossning och känna sig mer avslappnad.

Gravid Recensioner

  Vid den 30: e graviditetsveckan delar framtida mammor information och erfarenhet av att gå igenom provet innan de går på mammaledighet. Bland de som oroade sig för en låg placenta för en månad sedan har majoriteten anledning till glädje - den låga moderkroppen stiger vid denna tidpunkt. Vissa tester visar en ökning av nivån av glukos

  Många gravida kvinnor har redan börjat köpa barnvagnar och barnsängar, kuvert för utsläpp och andra fina saker för barnen.

  Det är under denna period, enligt recensioner, det är också värt att göra en "gravid" fotosession, så att bilderna påminner senare om denna svåra, men ändå väldigt glada, underbara tid - väntetiden för ett litet mirakel.

  Om vad som händer med fostret och framtida mamma vid 30 veckors graviditet, se nästa video.

  29 veckor 31 veckor
  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa