24 veckor 26 veckor

25 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Vid 25 veckors graviditet börjar kvinnans tillstånd att förändras. Just igår verkade det enkelt och enkelt, den förväntade mamman var ganska mobil och mobil, och redan några dagar senare klagar hon alltmer om smärta, trötthet och börjar drömma om den kommande mammaledigheten. Varför detta händer och vad som är mer anmärkningsvärt om den 25: e veckan kommer vi att berätta i den här artikeln.

Hur många månader är det

25 veckor av graviditet är en av finalen under andra trimestern. Efter vecka 26 börjar tredje trimestern - "mållinjen" på väg till det efterlängtade mötet med barnet. Under tiden sker den näst sista veckan av den andra tredjedel av graviditetsperioden enligt kalendernormerna, sjätte månaden, och obstetriska normer började den sjunde månaden av graviditeten, och den här veckan i den - den första.

En sådan skillnad beror på att den vanliga kalendern har 9 månader under graviditeten och månens (obstetriska) kalender - 10. I varje obstetrisk månad exakt 4 veckor, medan i kalendermånaden kan det vara 28 till 31 dagar.

Inledningen av den 25: e veckan innebär att den 23: e veckan har gått från befruktningstiden och förseningen av mensesen började för nästan 21 veckor sedan. Det är fortfarande ganska lång tid före leverans - nästan 15 veckor, och 24-25 veckan, som kommer att diskuteras, är på sin väg en "vändpunkt".

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Känslor hos en kvinna

Vanliga vardagliga saker börjar borra framtida mamma. Det är redan svårt för henne att stå på kaminen länge, sitta på arbetsplatsen eller vid föreläsningar vid universitetet. Ju mer kilo hon lyckades vinna den här veckan, desto mer märkbar försämringen av hennes tillstånd.

Utanför kan hon inte visa utsikten, men många gravida kvinnor börjar ensam drömma om att inte behöva gå upp på morgonen efter väckarklockan. Den 25: e obstetriska veckan börjar gradvis, att "visa" för den förväntade mamman andra aspekter av den "intressanta situationen" - inte de trevligaste. Allt som händer med mamman är direkt relaterat till utvecklingen av hennes bebis.

perturbation

Barnet ackumuleras aktivt fett och muskelmassa, det växer, därför är det helt naturligt att hans rörelser blir mer och mer påtagliga för moderen. I början av den 25: e veckan är kvinnor redan väl anpassade till dessa känslor, eftersom många, särskilt under den andra eller tredje graviditeten, har haft en känsla av deras avkommans aktivitet under de senaste ett och en halv månaderna. Och i början av den sjunde obstetriska månaden är primiparösa kvinnor redan helt "vana" och känner tydligt sin bebis.

Rörelserna under denna period är vanliga. Det är dock inte nödvändigt att räkna dem ännu, det rekommenderas av läkare att göra det sedan den 28: e graviditetsveckan. Under tiden är det tillräckligt att mentalt registrera fakta om en kupp eller annan rörelse. Mycket aktiva, oroliga rörelser i flera timmar kan indikera att smulan är obehagligt. Ångest anses också som en brist på rörelse under hela dagen.

Ökar barnens aktivitet gradvis.Nuvarande datum anses vara början på aktivitetsstoppet, nu upp till 32 veckor kommer barnet märkbart att sparka och driva moderen, väcka henne i mitten av natten och den framtida fadern kommer redan att kunna känna sin rörelse om han lägger handen på sin hustrus mage. Efter 32 veckor kommer det att finnas mindre utrymme för rörelse i livmodern, och aktivnichat son eller dotter kommer att vara mindre.

Antag inte att barnets liv i livmodern skiljer sig från moderen. En kvinna och hennes barn är oupplösligt länkade. Och det är inte så mycket om navelsträngen och placentan, men om den emotionella kopplingen. Barnet börjar flytta mer aktivt, om mamman är glad och nöjd och kan dämpa och gömma sig, om hon känner sig ledsen, strider hon med någon, hon känner sig dålig.

Negativa känslor orsakar ökad produktion av stresshormoner som deras barn får med moderblod. Positiva känslor stimulerar produktionen av endorfiner - hormonerna av lycka och nöje. Deras fitta får också från mamma. Därför förenar en gemensam känslomässig bakgrund, och En kvinna behöver nu lyssna noga på hennes barns rörelser för att upprätta samma osynliga kontakt med honom.

På natten känns kvinnans rörelser ljusare och tydligare, det beror på det faktum att hon slappnar av och känsligheten ökar. Bebis beter sig lugnare under dagen, som en kvinna går, gör något, rör sig och den enhetliga rörelsesjuka som uppstår när hon går, handlar om barnet precis som det gör på nyfödda - lugnande.

Glöm inte att alla människor är unika. Vid 25: e veckan av graviditeten kan barnet ganska bra visa sitt temperament: några puzozhiteli är nu mer aktiva, medan andra är lugnare och deras rörelser känns något mindre ofta.

smärta

En mängd smärta i denna period är inget annat än en jämn och gradvis förberedelse av den kvinnliga kroppen för förlossning, liksom dess anpassning till nya fysiologiska existensförhållanden. Det finns också en viss regelbundenhet: ju mer extra pund en kvinna har fått, desto starkare blir det obehag som hör samman med sen graviditet.

Vid den 25: e obstetriska veckan upplever kvinnor redan vissa olägenheter, som bär dubbla eller tripplar, liksom framtida mödrar som bär i hjärtat av en stor bebis. Den växande livmodern orsakar överbeläggning av ligamentapparaten, förskjutningen av tyngdpunkten, blir det svårt att bära magen.

Musklerna spänner, ledband blir tätare och tjockare, detta kan orsaka värk i smärtan i nedre delen. Längen och ryggen skadas huvudsakligen på sen eftermiddag, efter en hektisk dag med aktiviteter och rörelse. Men dessa smärtor har inte en permanent karaktär, ökar inte, ökar inte.

Om nedre delen blir hård blir smärtan starkare, trots att kvinnan låg och varma duschen, bör man ringa en "ambulans": det är möjligt att det förtidiga arbetet börjar.

Sprain orsakar ofta stickning i höger eller vänster sida, liksom en känsla av ont i sakrummet. För många kvinnor börjar skinkbenet att skada den här veckan. Sådana smärtor känns inte ständigt, men bara när den förväntade mamman övergår från sida till sida, sätter sig ned från en lögnaktig position, klättrar uppför trappan. Bäckens ben börjar sprida, mjukna, bli mer mobil. Detta är nödvändigt så att de kan släppa barnet när tiden kommer för hans födelse.

Nu måste en kvinna vara mycket uppmärksam: Om smärtan i smärtstillande smärtor blir ofördragen, om de börjar störa normala rörelser, kan kvinnan inte sitta och stå smärtfritt, du bör kontakta din läkare och besöka ortopednären för att utesluta symfysit - en obehaglig sjukdom i vilken leverans ofta utförs av kejsarsnitt.

Huvudvärk, som var ganska naturliga under första trimestern, kan nu vara symptom på ganska farliga komplikationer. Till exempel hypertension eller hypotension.

Om huvudet gör ont varje dag, är själva smärtan ganska intensiv, kvinnan föreskrivs strikt kontroll över blodtrycksnivån. Det mäts på två händer i sin tur. Med en ökning eller med en signifikant minskning, måste du meddela läkaren.

Benen är nu ömma och värre på grund av kvinnans ökade vikt, eftersom kroppen helt enkelt inte har tid att kompensera för den belastning som växer varje dag.

Förutom värk i lederna kan symtom på åderbråck uppträda, eftersom livmodern strängar hårt i de nedre ihåliga venerna och stör normal blodcirkulation. Att bära särskilda anti-varicose strumpor kommer att bidra till att undvika en sådan farlig och obehaglig graviditet komplikation.

val

Mängden utsläpp i den 25: e obstetriska veckan fortsätter att öka gradvis. Och det finns ingen antydan om patologi i detta, eftersom en stor mängd vaginal utsöndring nu är nödvändig för att genitalvägens mikroflora ska förbli normal.

För att inte drabbas av känslan av konstant fukt i perineum behöver en kvinna använda tunna sanitetsdynor samt att övervaka genitala renhets renhet, eftersom vaginalsekretionen är en gynnsam miljö för reproduktion av sjukdomsframkallande bakterier.

Förväntad mamma behöver veta det Normalt under denna period är utsläppet, som har en ljus färg och inte har en obehaglig lukt. Mindre sur mjölk lukt är acceptabelt. Alla andra förändringar i vaginala sekretessens art bör varnas.

Var uppmärksam på den rosa, krämiga, beige, bruna urladdningen. Alla är sorter av blodsekretioner och kan både tala om livmoderhalsens livmoderhalscancer och problem med placentan.

  Slemhinnor med blod är ofta ett tecken på utsläpp av slempropp från livmoderhalsen och början av förtidigt arbete.

  Om urladdningen har ändrat sin normala färg till grön, brun eller grå, kan detta indikera en bakteriell infektion. Vit urladdning, åtföljd av en blom på könsorganen, är en svampinfektion. Vit urladdning som liknar kockost i sin struktur är en törst som är vanlig bland förväntade mödrar.

  Hälsosam och normal utsläpp, även om de är ganska rikliga, följer aldrig av klåda, obehaglig lukt.. Detta är inte fallet för sekret som uppstår i könsorganssjukdomar. Blod och vattensekretioner anses nu vara de farligaste eftersom de kan prata om placentaavbrott eller urladdning av vatten.

  Ju mer noggrann en kvinna kommer att övervaka hennes utsläpp, desto snabbare kommer hon att kunna upptäcka förändringar. Det är inte värt att fördröja i detta fall: Infektionen behöver behandling, och hotet om för tidig födelse, om vattnet och moderkakan inte avlägsnas, avlägsnas med hjälp av mediciner.

  Du kan förlänga graviditeten med hjälp av "Duphaston", "Utrozhestan." Dessa läkemedel ordineras av läkaren i den dos som denna kvinna behöver.

  Gravida kvinnor bör varnas mot att bära tamponger. Deras introduktion ökar sannolikheten för infektion i könsorganen, och stagnation av vaginala sekretioner i skeden ökar sannolikheten för inflammation. Nu är endast packningar tillåtna.

  Stämningen hos den framtida mamman

  Förutom fysiska känslor börjar psykologiska förändringar också att förändras. Mer nyligen var en kvinna i eufori, allt omkring henne verkade vackert och fantastiskt, och hennes egen position uppfattades som ett mirakel. Från vecka 25 blir den gravida kvinnans humör instabil igen. Men nu är inte progesteron och hCG skyldig till denna instabilitet, som i de tidiga stadierna, men nya fysiska känslor.

  Mycket ofta vid den tiden stannar en kvinna som står vid spegeln att hon inte längre har en midja, och hennes promenad gör att hon ser ut som en pingvin.Detta väcker bekymmer för förhållandet med sin man. Psykologer säger att det inte är nödvändigt att oroa sig: psykiskt normala män som denna kvinnliga hjälplöshet, börjar de känna behovet av att skydda och skydda modern till sina framtida barn. Detta är naturligt.

  Många kvinnor vid den här tiden börjar tänka på den kommande leveransen, och detta fördröjer rädsla för dem. Om en kvinna är intryckbar och orolig, så kan denna rädsla vara så stark att du inte kan tänka på något annat. För att undvika utveckling av neuros hos gravida kvinnor rekommenderar experter att kontakta psykologer för hjälp eller prata med din läkare, vilka kommer att berätta hur födseln pågår och vilka anestesimetoder som används idag.

  Nu kan en kvinna igen bli whiny och irritabel. Hushållen bör förstå hennes känslor och rädslor, ge henne mer uppmärksamhet, hjälp runt huset, stödja henne. För gravida kvinnor i alla kvinnokliniker finns det gratis psykologiska hjälprum där du kan komma med din man om det behövs.

  Över hela världen beslutas de psykologiska problemen hos gravida kvinnor att lösas med hjälp av specialister, medan ryssarna inte är vana vid detta, men det finns redan en tendens till förbättring. Enligt statistik från hälsovårdsministeriet har psykologens kontor vid kvinnokonsultationer i landet de senaste åren besökts av cirka 35 procent av de förväntade mammorna vid olika tidpunkter dräktigheten.

  Förändringar i kroppen

  I kroppen av en gravid kvinna under denna period fortsätter mycket osynliga och uppenbara förändringar. Det börjar produktionen av hormonet - relaxin, under vilken åtgärd som senor och ledband, bäckenben blir mobila och mjukare. Mängden melatoninpigment ökar, och på grund av att dessa molar och fräknar blir ljusare, kan det även förekomma pigmentfläckar. Men de viktigaste förändringarna händer med den framtida modernens mage.

  Utveckling av livmodern

  Livmodern har vuxit så mycket att den ligger väldigt nära den nedre delen av bröstet och rekvisita uppifrån från botten. Höjden på bottenstående (detta är bredare, övre del) av livmodern vid denna period är 23-27 centimeter. En kvinna känns livmodern inte bara när han böjer eller byter kroppsställning, utan också i lugn tillstånd.

  Livmodern ligger i bukhålan, som upptar nästan 70% av sitt inre område. De inre organen "trycks åt sidan" och trycks. Placeringen av det huvudsakliga kvinnliga reproduktiva organet gör det möjligt för kvinnan att självständigt bestämma sina gränser ganska enkelt, liksom förändringar i läget av släta muskler. Tonerns ton är nu märkbar vid beröring: magen är ansträngd, den blir hårdare.

  Formen av livmodern har förändrats, nu är den inte oval och inte rund, som tidigare, men felaktig och upprepade formen av fostretsblåsan. Snart kommer hon att vara tätt omslagen runt barnet från alla håll, medan han fortfarande har ledigt utrymme för rörelse. Livslängden i normen är 35-45 mm, en kortare livmoderhals utgör ett hot mot förtidigt arbete och behöver nödvändigtvis medicinsk rådgivning och hjälp.

  Viktökning

  Vid denna vecka uppmärksammar alla kvinnor på att viktökning ökar. Det finns inget märkligt i det här, för nu blir barnet väsentligt och väsentligen väger två. Mängden amniotisk vätska ökar, placentan blir svårare och mängden blod i kvinnans kropp ökar också.

  De flesta förväntade mödrar har en utmärkt aptit vid förlossningsveckan, du vill äta hela tiden, och om du inte begränsar dina önskningar, kan du få ganska mycket vid den här tiden. Ökningstakten beror på hur kvinnans vikt var före graviditeten.

  • Tunna mumier vid detta datum borde normalt få ca 8,5 pund.
  • Om en kvinna hade en normal vikt före graviditeten, bör hennes ökning i veckan inte vara mer än 7,5 kg.
  • Kvinnor med övervikt och fetma vid den 25: e veckan får inte få mer än 4,5 kilo.

  Betydande överskott av dessa normer är en följd av antingen undernäring eller begynnande gestos. Med inre ödem växer tyngd patologiskt, och visuellt är ingen svullnad synlig. Du bör i alla fall rådfråga din läkare. Om preeklampsi inte detekteras, kommer läkaren att rekommendera en speciell diet för att normalisera vikt.

  Extra pounds är mycket svåra att bära under tredje trimestern, de komplicerar förlossning och gör processen för postnatal återhämtning för kvinnor längre och långvarig. Och alla damer vet precis hur svårt det är att bli av med de extra 15-20 kilo för att bli smal, önskvärd och vacker igen.

  bröst

  Bröstkörtlarna kommer inte längre att genomgå betydande förändringar fram till födseln. De växte aktivt under första trimestern, som följdes av smärta, brännande, klåda. Nu är känslorna i bröstet lugnare, för de processer som äger rum är knappast märkbara. Nu är bröstkörtelkanalerna "tuning" för den kommande amningen - de expanderar.

  I multiparöst kolostrum kan börja utsöndras. Hos kvinnor som väntar på den förstfödda, är bröstvårtor starkare, och kanalerna är smalare, de får inte ha råmjölk. Krama kolostrummet är inte nödvändigt. Det räcker att tvätta bröstet två eller tre gånger om dagen med varmt vatten för att förhindra infektionens inflytande, eftersom kolostrum är en mycket närande miljö, som är mycket förtjust i sjukdomsskadande bakterier.

  Vid 25 veckor är vissa kvinnor förvånad över att det inte finns någon känsla i deras bröst, det här är en fråga som berör dem om den kommande amningen. Experter försäkrar att det inte finns någon anledning till rädsla: bröstsmärta under graviditeten och efterföljande laktation är inte knutna till varandra.

  Bröstets hud är nu föremål för sträckning, och så att bröstkörtlarna senare inte är täckta med fula streckmärken, måste vi vidta åtgärder för att förhindra streckmärken.

  Det är viktigt att använda endast allergivänliga kosmetika, babycreme, samt ha en bra stödbh med koppar och brett band.

  Utbildningstopp

  Bland framtida mammor är det en åsikt att när dessa sammandrag kallas träning, ska de visas omedelbart före födseln. Men det här är en vanlig missuppfattning. Vid den 25: e veckan av graviditeten kan träningsutmaningar väl börja och det kommer inte att betraktas som något patologiskt.

  Falska sammandragningar eller Braxton Hicks sammandrag manifesterar sig i den korta plötsliga spänningen i livmoderns släta muskler. Vid denna tidpunkt är de oregelbundna, de visas inte varje dag.

  I själva verket leder falska sammandragningar inte till utjämning och utvidgning av livmoderhalsen. De levererar mer psykiskt obehag än fysiskt, de passerar snabbt om en kvinna ligger nere, slappnar av, vilar eller tar en varm dusch.

  Mekanismen och syftet med falsk arbetskraft är inte fullt känd. Man tror att de tillsammans med produktionen av relaxin är de olika stadierna för att förbereda kroppen för förlossning.

  Tidigare har kvinnor som född förefaller närmare barnfödseln, och för odödliga kvinnor kan de "börja" i förväg. Det finns kvinnor som inte hade träningsstörningar alls, antingen i första födelsen eller i andra, och det hindrade dem inte från att föda sina barn ganska normalt.

  Andra ändringar

  Huden hos en gravid kvinna vid 25 veckor blir torrare, ökar risken för infektion, en allergisk reaktion. Därför är några experiment med kosmetika, medel för massage, såväl som solbad kontraindicerat. Vid den nuvarande tiden borde du inte besöka solariumet och sola under lång tid under den öppna solen.

  Det flitiga arbetet med svettkörtlarna under denna period blir orsaken till överdriven svettning. Det är särskilt svårt för kvinnor som bär en baby på sommaren. Överleva denna period kommer att hjälpa ordentligt utvalt kläder och personlig hygien. Syntetiska tyger bör undvikas.

  Kvinnor vid 25 veckor känner ofta yr. Detta beror på den ökade mängden blod som cirkulerar i kroppen. Av samma anledning är en rodnad ofta på kinderna av en gravid kvinna.

  Även om graviditeten fortskrider utan komplikationer, bör man inte glömma sannolikheten för att förlora medvetandet, svimma och bli skadad. Därför måste du gå försiktigt utan att göra plötsliga rörelser, för att inte missbruka fysisk ansträngning.

  Livmoderns tillväxt under denna period blir orsaken till många förändringar i de inre organens arbete. Således kan en pressad tarm inte fullt fungera, vilket resulterar i förstoppning, mindre ofta diarré.

  På grund av förstoppning och kompression av hemorroida åder kan hemorrojder utvecklas. På grund av den mekaniska inverkan på magebotten, börjar livmodern halsbränna, och på grund av dess tryck på blåsan klagar kvinnor på frekvent urinering.

  Vid 25 veckors sömn störs kvinnor ofta, eftersom det blir svårare att välja en position som är bekväm för nattens vila. Stigande på natten måste du gå upp på toaletten för ett litet behov. På grund av detta kan en kvinna känna sig lite slö och trött under dagen.

  Fosterutveckling

  Mindre och mindre ditt barn passar under vissa standarder och mer och mer blir som sig själv. Denna vecka är förändringarna i den inte lika stor som varje vecka under embryonperioden, men de processer som nu sker i barnens organism är mycket viktiga. Nu måste en helformad organism av smulorna lära sig huvudämnet - förmågan att överleva i en värld som skiljer sig avsevärt från moderns livmoder.

  Vid 25 veckor är baby ungefär 33 centimeter lång. (från svansbenet till toppen av KTR är ca 28-29 centimeter), och dess genomsnittliga vikt är 700 gram. Redan finns det barn, vars vikt är ca 800 gram, och det finns barn som knappast fyller upp till 600 gram.

  Ju närmare födseln, ju fler skillnader finns mellan barn. Embryonerna var ungefär lika, och därför beräknades deras storlek på ultraljudet och jämfördes med normen till närmaste millimeter. Nu har mödrar stora och små, långa och korta stuntade barn, feta tjejer och smala. De är lika olika som vuxna.

  utseende

  Barnet fortsätter att ackumulera subkutant fett, vilket gör huden mer elastisk. Djupa vikar, som inte så länge sedan täckte kroppen och ansiktet, så att smulorna ser ut som torkad frukt, slätas, det finns kinder, söt rundhet på armarna och benen.

  Subkutan fettvävnad växer ganska långsamt, och därför förändras barnets utseende nu också, i en långsam takt, men det händer varje sekund.

  Barnets hud i den 25: e veckan förvärvar melaninpigment, och huden blir något gulaktig. Tidigare var det mättat rött, men det subkutana fettet tog bort blodkärlsnätet från de yttre skikten, och nu har huden en rosa nyans, nästan som det kommer att vara när barnet föds till ljuset.

  Barnets ansikte är fullt formad, som nacke och öron. Auriklarna är mycket mjuka, eftersom broskvävnaden blir hållbar senare än benet.

  Enligt graden av öronhet, i händelse av föderlig födelse dömer domarna barnets mognad. Ju mer mogna han är desto svårare är hans öron. Det finns naglar på fingrarna, enskilda mönster som bildar fingeravtryck "flaunt" på fingertopparna.

  Barnets kropp är tjockt täckt med ostliknande smörjmedel. Hennes uppgift är att skydda huden. Fettet behålls av tunna genomskinliga hår - lanugo. Barnet har redan börjat bli av med lanugo, håren faller ut, och tillsammans med dem minskar mängden ostliknande smörjmedel.

  Närmare födseln i normal lanugo försvinner helt eller det förblir en liten mängd, och smörjmedlet förblir endast där det fortsätter att utföra skyddsfunktioner - i hudens veck i ljummen under armarna.

  Barnets kropp har blivit mer proportionell, vid 25 veckor växer huvudet långsammare än resten av kroppen, så det ser inte längre ut som en tadpole. Benen i längd "fastnade" och redan "övertagde" handtagen, nu ser crumben ut som om den kommer att ta hand om sin födelse.

  En del tunnhet kvarstår, men nu med varje vecka blir barnet viktigare och blir mer välmått och attraktivt.

  Nervsystemet

  Den cerebrala cortexen fortsätter att förvärva furrows och gyrus. I de tidsmässiga regionerna produceras neuroner, tack vare vilka fler och fler nya neurala anslutningar etableras i en liten organism. Det innebär att din baby lär dig nya rörelser och färdigheter dagligen. Nu har han en utmärkt gripning, sväljande och sugande reflexer.

  Han föredrar sin högra eller vänstra hand, och detta avgör om han kommer att födas - vänsterhänt eller högerhänt. I hjärnbarken, i vissa delar av det, när det stimuleras med högt ljud, uppstår ett svar. Zoner som senare kommer att ansvara för erkännande av röstinformation kommer att reagera på stimulansen.

  Barnet har senor och muskelreflexer. Om du kittlar händerna eller fötterna, fläktar han fingrarna på benen. När man rör något till underlivet, är krummen böjd.

  Nu kan vi säkert säga att krummen ser drömmar. Läkare säger att faserna av långsam och snabb sömn hos barn vid den 25: e veckan av graviditeten växlar, som det händer hos vuxna, råder fas av REM-sömn. Det är i denna fas att människor ser drömmar.

  Andningsreflexerna bildas fortfarande, barnets bröstkorgen har redan gjort lämpliga rörelser under en lång tid, men barnet kommer att kunna andas självständigt först efter 27 veckors dräktighet; ljus.

  Interna organ

  Den viktigaste processen vid vecka 25 är bildandet av funktionella förmågor i lungorna. De återstående organen arbetar redan, men lungorna börjar bara samla ytaktivt ämne - ett ämne som är nödvändigt för efterföljande självständig andning.

  Lungvävnad mognar gradvis.. Nu utvecklas utvecklingsstadiet av alveolerna - små vesiklar som ligger på grenarna av bronchialträdet. De kommer att vara ansvariga för gasutbyte efter en barns födelse, för att mätta sitt blod med syre och avlägsna det från koldioxid.

  Medan bubblorna är som bollar som inte luras. Efter första andetaget får de första gången luften. Och så att de inte håller fast igen efter utandning behöver du en viss mängd ytaktivt ämne - ett ämne som består av fosfolipider och proteiner. Från 25 veckor börjar produktionen av detta ämne i full kraft, och nu kommer barnet att få allt fler chanser att överleva vid för tidig födsel.

  Barnets hjärta har blivit större i storlek, hjärtslag kvarstår ofta - från 150 till 170 slag per minut. Njurarna och blåsan fungerar på samma sätt som vuxna, och matsmältningssystemet började fungera. Magen tar fostervätskan, lanugopartiklarna kommer in i tarmen där, tillsammans med gallan, bildas den ursprungliga cal mekoniumen från gallblåsan.

  Barnets tarmar börjar tömma först efter födseln. I vissa fall (hypoxi, entanglement, rhesus-konflikt) sker detta i livmodern, men då blir vattnet grönt i färg, förorenat. För att rädda barnet bestämmer läkare ofta om tidig leverans.

  Sense organ

  Barnens sinnen organiseras och fungerar. En crumb kan öppna och stänga ögon, blinka, skiljer mellan ljus och mörker. Han kommer att börja se skisserna mer detaljerat senare.

  Vid födelsetiden kommer barnet att kunna se på upp till 20 centimeter och kan i allmänhet redan skilja sin mors ansikte.

  Hörselorganens organ arbetar i full kraft.Barnet lyssnar på vad som är tillgängligt för honom - mammas blodomlopp, hennes tarmar, matsmältning. De dyraste ljuden för honom är nu ljudet av en mors hjärta och hennes röst. Resten av ljudet från utsidan medan du skrämmer den lilla.

  Vid vecka 25 bildades luktsgrunden. Barnet har redan lärt sig att skilja mellan smaker: han är lycklig att svälja fostervätskan, om de har en söt smak och frowns och spetsar, om de är salta eller sura. Smaken av fostervätska påverkar vad mamma äter.

  vitalitet

  Enligt definitionen är WHO-fostret vid 25 veckor ganska livskraftigt. Detta innebär att barnet har en chans att överleva vid händelse av för tidigt arbete eller behovet av en akut kejsarsnitt. Sådana chanser beräknas enligt olika källor beräknas till 15-17%. Inte så mycket som vi skulle vilja, men inte så lite som det verkar.

  Huvudskälet till död hos djupt för tidiga barn är andningssvikt, lungvävnads oförmåga att spontant andas. Därför placeras barn som är födda i vecka 25 i speciella inkubatorer, försedda med syre, ytaktiva preparat injiceras och värms aktivt, eftersom låga och tunna barn inte har tillräckligt med subkutant fett under denna period kan de inte behålla intern värme.

  In-time återupplivning och intensivvård ger sådana barn en chans att överleva., men ingen neonatolog kommer att bestämma sin hälsa. Graden av omogenhet i nervsystemet tillåter oss inte att med säkerhet säga att allt kommer att bli bra med barnet. Sjuksköterskor, mental retardation. Procentandelen av sannolikheten för ett bra resultat är emellertid signifikant högre än en vecka tidigare.

  Din baby på ultraljud

  Planerad ultraljud vid vecka 25 kan inte namnges, eftersom de två första skärningarna är över. Om ultraljud görs i veckan kommer det, om nödvändigt, oförplansat. Det kan vara nödvändigt för läkaren om det finns vissa farhågor om kvinnans och fostrets hälsa.

  Inte heller har någon rätt att förbjuda framtida mamma att besöka ultraljudsdiagnostikrummet själv om hon vill titta på barnet, ta sin bild till familjenalbumet och också ta reda på golvet om det inte var möjligt för någon anledning tidigare.

  Barnets kön är nu tydligt urskiljbar, och doktorn kommer att kunna förutse en sons eller döds födelse med stor noggrannhet. Bokstavligen om några veckor blir det svårare att göra detta, eftersom krummen kommer att växa upp, måste den ta en mer kompakt position i livmodern, där könsorganen ofta är täckta med navelsträng, ben och pennor från doktorns ögon.

  Självklart är den framtida mamman mycket intresserad av huruvida hennes barn uppfyller utvecklingsstandarden för denna period. Endast en läkare kan svara på frågan, eftersom mycket uppskattas individuellt.

  När det gäller de befintliga genomsnittliga normerna för fetalt fetometri, så är de i vecka 25 de:

  • BPR - 53-71 mm;

  • LZR - 72-93 mm;

  • DBK - 36-52 mm;

  • DKG (shin eller längd av tibia) - 32-45 mm;

  • DKP (längden på underbenets ben) - 33-41 mm;

  • Huvudomkretsen - 214-250 mm;

  • Abdominal omkrets - 183 -229 mm.

  I veckan utförde doktorn ultraljud, tydliga synliga inre organ av barnet, hjärnans struktur. Om några avvikelser i deras struktur och utveckling upptäcks, hänvisas kvinnan till sakkunnig ultraljudsundersökning och samråd med neonatologer och relaterade specialister.

  Faror och risker

  Lasten på honkroppen i den 25: e veckan av graviditeten är stor. Därför är det nu viktigt att övervaka tillståndet för sin egen hälsa, speciellt om en kvinna har en kronisk sjukdom i sin historia. Det är möjligt att kolit, pyelonefrit, gastrit och andra sjukdomar kan förvärras just nu.

  Det finns andra faror som kan komplicera graviditeten i veckan.

  Placental insufficiens

  I en fjärdedel av fall av fosterdöd ligger orsaken till placentainsufficiens.Det komplicerar signifikant graviditeten, orsakar hypoxi, utvecklingsfördröjning. Brott i moder-placenta-fostersystemet ökar risken för förlossning. Detta tillstånd kan utvecklas mot bakgrund av moderns sjukdomar, särskilt om hon har problem med njurarna och hjärtat, lungorna och hormonerna.

  Placental insufficiens kan utvecklas som en konsekvens av en virusinfektion, liksom en konsekvens av en bakteriell infektion. Placentan kan påverkas av hög feber, som stiger om en kvinna i "intressant läge" har influensa, förkylning och förkylning.

  Orsaken kan vara obstetrisk patologi: placenta previa, bekkenposition hos barnet, Rh-mor och foster.

  Gestos, som också kan manifestera sig under den nuvarande perioden, blir inte bara orsaken till placenta störningar, men försvårar också dem avsevärt om de orsakas av en annan orsak. Vid den aktuella tiden kan symptomen manifesteras som ett hot mot för tidig födsel, smärta och atypisk urladdning, liksom en fördröjning i barnets tillväxt enligt ultraljudsdata.

  Försenad fosterutveckling

  Fördröjningen i utveckling vid vecka 25 är ofta associerad med placenta störningar, där barnet är bristfälligt i användbara ämnen, är gasutbytet försämrat. Orsakerna kan också vara patologin och abnormiteterna hos strukturen hos barnets inre organ, intrauterin infektion, moderns otillräckliga näring och dåliga vanor.

  Om höjden på livmoderns botten är mindre än den ska vara vid denna tidpunkt kan läkaren ordinera en ultraljud. Om denna diagnostiska metod bekräftar misstankarna kommer kvinnan att erbjudas behandling.

  Efter att orsaken har uppstått till orsaken till störningarna i barnets utveckling, föreskrivs vitaminpreparationer, vilket innebär att förbättra blodets uteroplacentala flöde.

  I de flesta fall ger denna behandling positiva resultat, och barnet har tid att "fånga upp" de saknade grammen och centimeterna före leverans.

  Kall, influensa och SARS

  Kvinnans immunitet förblir sänkt, i vecka 25 finns det en verklig fara att bli sjuk med säsongsbetonade eller andra infektiösa och icke-smittsamma sjukdomar. Därför är det nu viktigt att uppfylla hygienkraven, begränsa kontakten med ett stort antal personer, bo i trånga platser.

  Om försiktighetsåtgärderna inte hjälpte, har kvinnan ont i halsen, temperaturen har stigit, det är starkt kallt, du borde definitivt ringa till läkaren vid huset. Behandling måste utse en läkare. Försök att behandla dig själv med läkemedel eller recept för traditionell medicin kan leda till allvarliga komplikationer.

  preeklampsi

  Fortfarande ska en kvinna följa alla rekommendationer från läkaren, bland annat för att säkerställa att det inte finns något ödem. Gestos är en farlig komplikation som kan leda till kramper och död hos moder och foster. Gestosis orsakar ofta hypoxi, för tidig födsel.

  Om ringarna plötsligt upphör att tas bort från fingrarna, blir de gamla skorna för små, de karakteristiska spåren på huden i fotledet förblir från strumporna, du borde definitivt informera din läkare. Detsamma bör göras om vikten började öka utan någon anledning: det kan vara ett symptom på farligt inre ödem. På nuvarande term En kvinna bör minska mängden salt som konsumeras, eftersom hon kan behålla vätska i vävnaderna.

  Förutom noggrann uppmärksamhet åt kosten bör du leda en aktiv livsstil, dricka inte alkohol på något sätt, rök inte. Allt detta kommer att bidra till att minska sannolikheten för preeklampsi.

  Analyser och undersökningar

  Denna vecka utnämns inte obligatoriska tester och undersökningar. Om en kvinna är planerad att få en läkare i veckan, bör ett generellt urintest tas ett par dagar innan. Kvinnor med en negativ Rh-faktor vid 25 veckor donerar blod från en ven för att bestämma antikroppstiter, om en sådan analys inte gjordes för en vecka sedan.Andra undersökningar ordineras individuellt.

  Rekommendationer till förväntade mammor

  Vid 25 veckor bör kvinnor vara särskilt försiktiga så att de inte tillåter för tidig födsel. Baby, även om han redan anses vara livskraftig, för tidigt att bli född. För att göra detta bör fysisk överbelastning, tyngdlyftning och medicinering utan läkarnas kännedom uteslutas.

  Dessutom måste du fortsätta att gå i frisk luft, minska promenaderna till 10 minuter och öka antalet promenader med 1-2. Det finns andra rekommendationer som kommer att vara användbara för gravida.

  • Organisera en "gravid" fotouppsättning. Hittills har jag tillräckligt med styrka att planera och göra några vackra bilder med min man, som senare kommer att påminna om de svåra och spännande månaderna att vänta på ett litet mirakel.

  • Den önskade mängden sömn för en kvinna vid denna tid ökar till 9-10 timmar per dag. Kom ihåg detta när du planerar ditt schema. Det är bäst att sova på sidan, lägga en liten kudde under benen i underbenet. Detta kommer att bidra till att undvika förekomsten av ödem, och också göra sömn bekvämare.

  • Du kan börja förbereda bröstvårtor i bröstkörtlarna för den kommande amningen. För att göra detta borde de lätt masseras, efter hygieniska förfaranden och torka duschen med en hård handduk. Men detta bör göras mycket noggrant. Stimulering av bröstvårtor bidrar till produktionen av oxytocin, ett ämne som orsakar livmodermuskler i en tonisk beredskap att minska.

  • Du kan delta i sex, om läkaren inte förbjuder. Paret måste ta ett ansvarsfullt tillvägagångssätt vid valet av ställen för att eliminera trycket på livmodern, liksom djupa penetrationer. Använda smörjmedel, intima geler, sexleksaker är osäkra, som analsex.

  • Kvinnor bör följa dricksregimen.. Vätska bör inte räcka till. Det rekommenderade beloppet är 1,5 liter rent dricksvatten per dag. Ta emellertid inte vatten omedelbart före sänggåendet, det kan leda till ödem.

  • Att åka på en resa Läkaren ska fråga om det finns några kontraindikationer för flygningen. Flygbolag frågar inte en gravid kvinna vid 25 veckor för doktorsintyg. Om graviditeten är ofrivillig kan du flyga.

  • Kvinnor bör skydda sig mot stress. Nervoschocker under denna period åstadkommer ofta för tidig födsel, påverkar barnets välbefinnande negativt.

  • För att underlätta dina senaste veckor innan du går på mammaledighet, Du kan börja bära ett speciellt antatalt bandage. Det finns många modeller av denna ortopediska enhet, som alla har sina egna egenskaper. Välj efter montering.

  Gravid Recensioner

  Vid vecka 25 noterade kvinnor som lämnade sina synpunkter under denna period att deras hälsotillstånd hade försämrats något. Många människor försöker i dessa dagar att ta ledig tid och semester, som har ackumulerats under de senaste åren med förväntan och sedan omedelbart gå på mammaledighet.

  Den mest pressande frågan bland mödrar är huruvida ultraljud misstänks i denna period med barnets kön och huruvida det är möjligt att tro på tabellerna för sexbestämning med blod, per månad av befruktning. Kön definieras, men tvivel kvarstår ibland fram till födelsen. På 25 veckor, många handlar för en bebis, och därför vill du ha lite mer förtroende för "förutsägelsen" så att den lilla pojken inte skulle bära blektrosa kepsar och kostymer, noga förvärvade av sina föräldrar innan han föddes.

  Storleken på buken är en annan fråga som diskuteras. Mommyar tar bilder och delar dem på sociala nätverk och forum. Kvinnor som redan har börjat delta i kurser för gravida kvinnor noterar att de lärde sig mycket intressanta saker, i synnerhet lärt sig att göra speciell gymnastik för att stärka bäckens muskler. Det är enkelt och mycket användbart.

  Om vad som händer med fostret och den framtida mamman i den 25: e veckan av graviditeten, se följande video.

  24 veckor 26 veckor
  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa