13 veckor 15 veckor

14 veckors graviditet: vad händer med fostret och den förväntade mamman?

Innehållet

Den andra tredjedel av graviditeten började - den enklaste och trevligaste perioden för alla nio månader. Illamående och toxicos karakteristiken för första trimestern pekar inte längre den förväntade mamman, och svårighetsgraden och utmattningsegenskapen för den sista tredjedel av graviditeten har ännu inte börjat.

14 veckors graviditet - den mest optimala tiden att slappna av lite och njut av din nya position. Om vad som händer nu med smulorna och hans mamma - i det här materialet.

Hur många månader är det

När de säger att det är 14: e veckan, innebär det en tidsperiod på 13-14 veckor. Övulation hos olika kvinnor kommer på olika sätt, men alltid - nästan i mitten av menstruationscykeln. För att förenkla är det vanligt att räkna med graviditeten i förlossningsveckor - från och med den första dagen i den sista menstruationsperioden.

sålunda, 14 förlossningsveckan motsvarar 12 veckor från uppfattningen och 10 veckor från det att menstruationen försenas. Graviditeten varar i tre och en halv månad. Under de 11 fulla embryoniska veckorna av sin utveckling har barnet uppnått imponerande resultat, och i moderns kropp fortsätter mycket nu mycket annorlunda.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur utvecklar barnet?

Under första trimestern gick barnet långt från zygoten till embryot. Efter 9-10 veckors graviditet kallas det officiellt fostret, och nu är fostrets utvecklingsstadium på gång, vilket kommer att fortsätta till barnets första gråt när det är födt.

Fosterperiod betyder det Barnens organ bildas, nu utvecklas och förbättras. Tillväxten av smulor vid vecka 14 når 12-14 cm, och dess vikt är redan 40-50 gram.

utseende

På en ultraljudsskanning, som är planerad och ganska möjligen kan rekommenderas just nu, om screeningen inte passeras tidigare, kommer en bebis att visas på kvinnan, som mycket liknar en man. Det var i fosterutvecklingsfasen att han hade en svans och ett ovalt stort huvud, men nu börjar proportionerna att jämna ut. Svansen förkortas och förvandlas till svansbenet, exakt samma som hos mamma och pappa. Huvudrundad, nacke uppträdde.

Ofta är framtida mammor, särskilt gravida kvinnor för första gången, chockerad av det faktum att de i stället för puffiga smulor på ultraljudskärmen visas en mager och tunn baby vars ben är kortare än armarna och huvudet är fortfarande ungefär hälften av hela kroppen. Du borde inte oroa sig - barnet ackumuleras fortfarande subkutant fett, och kroppen har fortfarande tid att förvärva rundhet. Under tiden syftar alla grundprocesser i hans kropp till tillväxten av ben och muskler - grunden som sedan börjar ta form och kompletteras av de söta, avrundade formerna som gravida kvinnor vill se.

Om ultraljudet var färdigt i färg så kunde moderen se att barnet denna vecka inte bara är tunt och skrumpat, men också rött. Denna färg ges till hans hud av kapillärer och större kärl, som "tittar" genom tunn, nästan genomskinlig hud. Vissa barn har hår på huvudet, men deras hår har ännu inte färgats med pigment, denna vecka är alla barn naturliga blondiner och blondiner.

Fingrarna och tårna är formade, det finns små genomskinliga ringblommor. Vid vecka 14 förvärvar barnet huvudidentifieringsfunktionen - förvärvar ett individuellt mönster på fingertopparna - fingeravtryck. Fingrarna själva under de senaste två veckorna har märkbart vuxit upp och, om så önskas, kan de redan räknas under överföringen av en ultraljudsskanning.

Ansiktsegenskaper blir mer individuella. Det är svårt att föreställa sig, men nu börjar barnet se ut som en mamma, pappa eller mormor, det är bara att denna likhet knappt är märkbar. Vid vecka 14 börjar pannan, hakan och kindbenet sticka något framåt, näsan fortsätter att växa. På grund av detta ser ansiktet inte "utplattat" längre, i ultraljudet är profilen av smulorna helt bestämd.

Ögonen är nu täckta i århundraden, krummen vet fortfarande inte hur man öppnar dem, men även genom ögonlocken denna vecka börjar han skilja mellan ljus och mörker. Om du lyser en ficklampa på en gravid kvinnas mage blir barnens rörelser intensivare. Öron är på sin rättmätiga plats, det finns grunderna att höra. Krummen uppfattar röster och höga ljud som vibrationer, vilket också gör att han rör sig mer aktivt.

Hörsel låter helt smulor börjar när innerörat börjar konvertera ljudvågor, cirka 20 veckor. Men det betyder inte att nu med honom behöver du inte prata, prata, sjunga sånger och inkludera trevlig musik.

Nervsystemet

Ryggmärgen, som fram till denna vecka var "ansvarig" för att ta emot impulser från alla delar av kroppen, börjar överföra dessa ansvarsområden till hjärnan och "koncentrerar sig" på blodcellens utveckling. Hjärnan är uppdelad i halvklot, det finns cerebellum, medulla. Hypofysen producerar redan hormoner. Cerebral substans blir större - upp till en fjärdedel av en miljon nya hjärnceller bildas dagligen.

Merparten av tiden som barnet sova, eller snarare är i ett tillstånd nära sömnen. Men även i en dröm fortsätter han att flytta hans lemmar - det här är hur nervsystemet förbättras, nya neuromuskulära anslutningar etableras. Reflexer utvecklas.

Vid vecka 14 är barnet nästan helt flytande i sugande, förhärskande, svälja reflexer, och krymper också när rädda. Han skjuter reflexivt bort benen från hinder, till exempel från livmodern, om han av misstag berör den.

Dessutom är krummen redan ganska kräsen om mat. Han äter inte i ordets fulla bemärkelse, men sväljer bara fostervätskanmen utvecklade smaklökar tillåter honom att analysera om deras smak är trevlig eller inte. Om moderen äter en söt, gillar barnet vattnet, börjar han svälja dem lättare. Om mamman har ätit senap eller vitlök, då smaken av vattnet kommer att göra barnets grimas av avsky, kommer han ofta inte att svälja dem.

Vid vecka 14 börjar barnet mer aktivt samverka med världen utanför sin mammas mage.

Högljudda ljud, till exempel en väckarklocka eller en knock på dörren, liksom andra människors högljudda röster gör att den lilla mannen ser ut som en skräck, och han reagerar nödvändigtvis på sådana stimuli genom att ändra beteende och hjärtklappning.

Interna organ

Placentan är redo för fullvärdigt arbete med full engagemang, från och med nu är barnet och "barnstol", som är tillfälligt, en enda helhet. Formade inre organ arbetar redan. Gallblåsan producerar gall, gallgångarna fortsätter att utvecklas. Magen tar in fostervätskan, och tarmarna, på grund av villi på dess inre vägg, har lärt sig att komma i kontakt.

Bukspottkörteln ger en tillräcklig mängd insulin.

Om moderen nu äter för mycket söt, aktiveras inte bara hennes egen bukspottkörtel, men en dubbel belastning kommer också att placeras på samma fosterorgan, vilket senare kan leda till utvecklingen av diabetes hos barnet.

Hjärtat bildas och med en noggrannhet upp till småbitar upprepas det vuxna organet.Det ger oavbruten blodtillförsel till alla fostrets inre organ och pumpar mer än 20 liter blod per dag. Hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) denna vecka är normalt 157 slag per minut. I olika barn klickar den med olika hastigheter, och därför uttrycks normen i ett antal värden från 146 till 168 slag per minut.

Njurarbetet är redan fullt avfettat - de producerar urin, som släpps ut i det omgivande barnvattnet cirka varje timme. Vattnet rensas själva.

Barnkön

Externa könsorgan är i slutskedet av bildandet. Denna vecka kommer processen att vara över och det blir klart om det växer inuti - en pojke eller en tjej. Det är sant att könsskillnader fortfarande är extremt små, det är ganska problematiskt att se dem på ultraljud. Med tillförsikt kan läkare inte namnge golvet nu, sannolikheten att bli fel är fortfarande för hög, men de kan redan förmodligen kalla det, om naturligtvis är visualiseringen bra och barnet "visar" könsorganen.

Du kan ta reda på könet mer exakt genom ultraljud efter 18 veckor, vilket kommer att planeras nästa gång.

Men barnet själv vet redan "exakt vem han är". Pojkarna avslutade nästan prostatakörteln, och hos kvinnliga foster kom äggstockarna ned till den tilldelade platsen i bukhålets lilla bäcken. På pojkar uppstår produktion av sexhormoner, och i flickornas äggstockar finns redan mer än 2 miljoner ägg.

Ben och muskelsystem

Vid den 14: e veckan av graviditeten växer alla benen i fostret aktivt. Tack vare sköldkörtelns arbete börjar kalcium att deponeras i dem, och benen blir mer hållbara. Barnet har bildat en del av revbenen, resten kommer att uppstå under de kommande dagarna. Behovet av kalcium är nu mer relevant än någonsin.

Under denna förlossningsvecka lär barnet att le. Utvecklingen av alla muskelgrupper fortsätter med ungefär samma intensitet. Musklerna i armarna och benen, såväl som ryggen, tillåter nu att barnet flyttar mer aktivt, men från och med nu tillåter de mimiska musklerna inte bara att krummorna öppnar och stänger munnen utan också att vrida ut de mest olikartade otroliga grimassorna.

Ett leende kommer fortfarande att uppstå omedvetet, mestadels i en dröm. Förresten behåller en nyfödd efter födseln denna intrauterin "vana" även under månaden.

Vad lärde krummen?

Förteckningen över barnets färdigheter sträcker sig dagligen. Vid den 14: e veckan av graviditeten, han:

  • svimmar, tumlar, skjuter med ben från livmoderns väggar och gör rörelser med händer och fötter, som en liten simmare;
  • kramar cams och suger dem;
  • känner sig själv och kramar;
  • spelar med navelsträngen, griper den, klämmer lätt;
  • börjar fånga sina egna ben med pennor;
  • gäspar, hicka.

Fetal ultraljud

Ultraljudsdiagnostik genomgår för närvarande av dem som inte kunde delta i screening tidigare. Den första screeningen utförs från 10 till 13 veckor. Denna vecka finns det sex dagar att undersökas, donera blod från en ven och genomgå en ultraljudsskanning. Naturligtvis kan ultraljud också ordineras om planen, om det finns medicinska indikationer - hotet om att graviditeten upphör, ismisk-cervikal insufficiens, utseendet av smärta och ovanlig urladdning.

Oavsett vilken framtida mamma som passerar ultraljudsundersökningen är intresserad av om allt är bra med barnet, om det uppfyller alla storlekar och standarder.

Skillnader i tillväxten av friska frukter under denna period är minimala, så standarderna för 14: e veckan är en ganska informativ indikator på utvecklingen av ett barn.

I veckan bestämmer doktorns ställning i livmodern. Får inte panik om krummen nu befinner sig inte i huvudet, men i bäcken eller till och med i tvärläget. Det finns många ställen i livmodern, barnets rörelser är intensiva och han kan ändra kroppsposition flera gånger i timmen. Fetometriska indikatorer kommer att berätta om hur ett barn växer. För vecka 14 är de normala enligt följande:

Fostrets huvudsakliga dimensioner i den 14: e veckan av graviditeten

BPR, mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

DBK (lårlängd), mm

WPC (humeruslängd), mm

20-31

73-110

58-90

9-15,8

7-15

Kopchiko-parietal storlek (KTR) denna vecka får inte mätas och kan bestämmas för sista gången. Efter 14 veckor förlorar denna indikator dess informationsinnehåll. Under tiden är reglerna följande.

KTR hos fostret i den 14: e veckan av graviditeten

KTR, mm

Vad motsvarar graviditetsperioden

67

13 veckor

68-69

13 veckor och 1 dag

70-71

13 veckor och 2 dagar

72-73

13 veckor och 3 dagar

74-75

13 veckor och 4 dagar

76-78

13 veckor och 5 dagar

79-80

13 veckor och 6 dagar

Från 80

14 veckor

En ultraljud kommer att inspektera barnets inre organ, vissa kommer att mätas, till exempel cerebellumet, vars dimensioner i friska smulor under den aktuella perioden ligger inom intervallet 1 till 1,5 cm.

Med särskild ångest väntar framtida mammor på specialistens uppfattning om barnets hälsa.

Vid ultraljudsscreening beräknas storleken på krageutrymmet och längden på näsborren. Dessa två storlekar, som endast bestäms under den första screeningen, är de så kallade markörerna av kromosomala anomalier.

En förtjockning av NTD eller en minskning eller frånvaro av näsben i vecka 14 kan indirekt indikera närvaron av Downs syndrom, Turner, Edwards och andra patologier associerade med onormal kromosomal uppsättning.

Du bör inte oroa dig om dessa dimensioner uppfyller följande standarder:

  • TVP - 1,7 mm (tillåtna fluktuationer ligger inom området 0,8-2,7);
  • Näsbenens längd är 2,0-2,9 mm.

Antalet kärl i navelsträngen vid vecka 14 bör vara lika med 3, och placentans tjocklek, om uppmätt (detta är inte obligatoriskt för denna period), är 16,0-16,85 mm.

Vad känner en kvinna?

Känslorna hos en kvinna som är i den 14: e veckan av graviditeten blir mjukare och trevligare. Om han tidigare inte lät att leva fridfullt, försvagande toxos, börjar nu hans tecken återgå, inte längre lukta, det finns ingen morgon kräkningar.

Hormoner som "raser" i tre hela månader, kommer i relativ balans med varandra, och kvinnan har sällan huvudvärk. Huvudet, om det gör ont, bara från det faktum att den mängd blod som nu cirkulerar i den gravida kvinnans kropp har ungefär fördubblats.

Vid vecka 14, dåliga människa, med vilka framtida mammor ofta associerar avslöjandet av graviditeten i en tidig tid, ska man inte "agera". Risken för missfall är nästan över, om till denna vecka gick allt smidigt och utan komplikationer då Att frukta att nu prata om "intressant" ställning är inte värt det.

Nu är det bästa dags att informera arbetsgivaren om att mammaledigheten kommer snart, liksom att behaga vänner och avlägsna släktingar som inte är medvetna om det kommande tillägget till familjen.

Under verkan av progesteron kan en kvinna ha frekvent urinering. Detta anses vara helt normalt och du bör inte oroa dig för det.

Funktionerna i progesteron är att detta hormon inte bara säkerställer fostrets säkerhet och dess utveckling från de allra första timmarna efter befruktningen, men förändras också mycket i kvinnans kropp: slemhinnorna blir mer edematösa, vätskan i vävnaderna bibehålls, livmodern slappnar av, men tillsammans med henne avslappningar och tarmar. Det är därför gravid vid den aktuella tiden kan fortfarande uppleva obehaglig förstoppning, diarré, halsbränna.

Detta progesteron är skyldigt i att förväntade mamma ofta vill sova och inte bara på natten.

Dåsighet är en reaktion på kroppen som upplever brist på energi, eftersom det behövs i stora mängder för att utveckla ett barn. Och igen är progesteron ansvarig för gravidens humör.

Nu har kvinnans psykologiska tillstånd blivit märkbart bättre - hon är mindre oroad över utsikterna för ett eventuellt missfall eller andra komplikationer, hon är lugnare, eftersom screeningen också passeras eller kommer att betraktas som godkänd redan denna vecka.

Humörsvängningar - från tårar till skratt, från ångest till hysteri och tillbaka, som är karakteristiska för första trimestern, är inte längre relevanta. Barnet lärde sig att svara på sin mors känslor och det "kloka" progesteronet beordrade det så att alla känslomässiga reaktionerna var dullade, skadade inte smulorna.

Av denna anledning många kvinnor blir nu distraherade, glömska, är i någon eufori. Så här förhindrar progesteron inhiberingsprocesser i hjärnan. Ett sådant tillstånd hos gravida kvinnor vid denna tidpunkt är ett tillfälle för skämt och anekdoter, men om du tycker bra är allt som händer i det växande barnets bästa.

Många framtida mammor som är på vecka 14 hävdar att deras aptit har ökat och nu vill de äta nästan ständigt. Det finns inte heller något märkligt i detta - progesteron bidrar till en ökning av aptiten, den toxik som lämnats i det förflutna blir en tung anledning att "avvärja själen" och äta allt som var avsky. Det viktigaste - överdriv inte det och få inte extra pund.

Kvinnan känner fortfarande inte tyngden och speciella besvär på grund av den växande magen, men vissa kan inte längre gömma sig. Den avrundade magen låter dig inte längre fästa jeans som kvinnan bar före graviditeten, ett par centimeter tillsattes i midjan.

Det är redan obekvämt att sova i magen, livmodern känns och att ligga på ryggen under en lång tid är inte heller väldigt trevlig, eftersom det kan börja bli svett på grund av komprimering av livmodern i livmodern.

Några av de förväntade mödrarna i veckan kan tyckas ganska smärtsamma episodiska kramper - kalvsmusklerna minskar ofta "på kvällen eller på natten när kvinnans kropp är avslappnad. Sådana symptom kan indikera en kalciumbrist.

En rinnande näsa, som var svår att förklara med förkylning eller andra orsaker, eftersom det existerade i början av graviditeten i sig själv, vid vecka 14 kan passera utan spår. Det var fysiologisk rinit, som är förknippad med hormonella effekter på slemhinnor, inklusive näspassagen. Nu kan en kvinna känna en markerad lindring av nasal andning.

Ett speciellt ämne för stolthet är bröstet. Nu är det frodig och stor, vacker. Plus det faktum att nu en vacker byst inte orsakar mycket smärta. Tidigare var bröstvårtan repad och öm, bröstkörtlarna var spända, känsliga. Nu upphör glandulvävnad att växa aktivt, och detta ger efterlängtad lättnad.

Förändringar i framtida mammas kropp

Livmodern växer Vid den 14: e veckan är det redan storleken på en anständig grapefrukt, och det finns naturligtvis inte tillräckligt med utrymme i bäckenet. Höjden på livmoderns botten når nu 12 cm. Det reproduktiva organet ändrar sin struktur, blir mer elastisk och mjuk - det här är huvudvillkoren för den fortsatta tillväxten.

Livmodern är nu ca 4 centimeter över pubic symphysis, det går in i bukhålan, tvinga de inre organen, som finns i det, att "pressa". De ligament som håller livmoderns kropp ligger under stor belastning.

Under andra graviditeten är könsorganets tillväxt snabbare, medan livmoderns vikt är något högre än kroppen hos kvinnor som ska föda sitt första barn. För dem som bär tvillingar är magen inte längre dold för snygga ögon, höjden på stående av livmoderns botten överstiger de redan 16 centimeter.

Med livmoderns konstanta tillväxt beror på de flesta "konstiga" känslor vid vecka 14 - stickningar i livmodern och sipprar på bukets sidor. En kvinna kan känna att i vissa fall drar hennes nedre buk, och ibland skadar hennes lägre rygg något. Dessa är alla konsekvenser av livmodertillväxt.

Om din rygg gör ont i veckan kan det bero på att tyngdpunkten har förändrats på grund av ett stort bröst. Bröstet själv har upphört att skada, men att "ha på sig" med en ökning av 2 storlekar relativt normal storlek är inte lika lätt för en kvinna som det verkar.

För att bli av med värk i ryggen, kommer en väl väljad behå att hjälpa, som försiktigt stöder bröstkörtlarna, vilket underlättar belastningen på ryggmusklerna.

Viktökning i veckan är registrerad hos alla kvinnor, även de som har lider av toxemi och förlorade kilogram under första trimestern. För tunna tjejer och kvinnor med en normal kroppsbyggnad anses en ersättning på 3 till 3,5 kg plus den ursprungliga vikten anses vara acceptabel. För magnifika kvinnor bör ökningen inte överstiga 2 kg, och för förväntade mödrar med fetma i 14 veckor anses en normal ökning vara inom 1 kilo.

Hormoner (progesteron, östrogener och hCG) återspeglas mestadels av framtidens mamma. Kosmetiska effekter uppenbaras av att håret blir tjockare, huden mjukas, finnar försvinner, ögonen lyser, kvinnan ser oemotståndlig ut och känns därmed.

Utsläpp kan vara lite rikligare än tidigare, och detta har också ett "hormonellt spår". Men varken färgen, lukten eller konsistensen av urladdningen ska normalt förändras. Ännu hälsosamt är utsläppet vitt eller något gulaktigt (med en citronfärg), tunn, men inte vattnig, luktfri eller med en svag sur lukt.

Utseendet av blodiga föroreningar, förändringar i utsläpp till rosa, orange, blod - ett alarmerande tecken som inte kan ignoreras. En kvinna måste informeras om detta av den behandlande läkaren.

En grönaktig eller gråaktig urladdning, en smutsig brunfärg kan vara ett symptom på en könsorganinfektion och en vit, tjock, ostliknande urladdning - ett tecken på tröst. Båda typerna av sådana patologiska sekretioner uppträder ofta med klåda, har en obehaglig och jämn fet lukt. Behandlingen måste börja omedelbart.

På grund av den ökade mängden blod (och detta händer på grund av uterin-placenta blodflöde, vilket är väsentligen en ny cirkulationscirkel) kan en kvinna uppmärksamma att hennes blodtrycksnivå är lägre. Men belastningen på njurarna, hjärtat och lungorna växer, och det börjar känna: oftare, andfåddhet, hjärtklappning förekommer.

Den mörka vertikala remsan, som nu syns tydligt på magen, kommer inte att försvinna någonstans. Det är förknippat med ökad pigmentering, och vid 14 veckor är redan bekant för många. Bröstvårtor är också mörkare, liksom öronkopparna. Vissa kvinnor har nu en blåaktig venös mesh på sina bröst.

Faror och risker

Trots att riskerna för att fostret har minskat betydligt, borde en kvinna i veckan vara vaksam och noggrant övervaka förändringar i hennes välbefinnande. Tänk på de faror som kan ligga i väntan på denna period.

SARS, förkylningar

Immuniteten hos kvinnor börjar minska från de första dagarna efter befruktningen. Hans konstgjorda undertryckning är fördelarna med progesteron, vilket är skyldigt att skydda barnet. Germen är endast 50% relaterad till den genetiska uppsättningen för moderen, och ytterligare 50% av generna i den är fadern. Vigilant immunskydd av den framtida mamman kan uppfatta barnet som ett främmande föremål och ta ner all kraft av sina skyddsmekanismer på honom. De kommer utan tvekan att döda en svag och försvarlig smula. Därför börjar progesteron att undertrycka immunförsvarets aktivitet.

Vid slutet av första trimestern försvagas kvinnans immunitet tillräckligt, vilket kan orsaka förkylningar, ARVI, influensa och andra obehagliga sjukdomar under den 14: e veckan av graviditeten.

Om det finns en "farlig" säsong, bör du avstå från att vandra i trånga platser, åka i kollektivtrafik och besöka sjukhus och kliniker.

Om du inte lyckades skydda dig själv, trots alla ansträngningar, och kvinnan blev sjuk, borde du inte bli panik. Placentan i denna period går redan bra med barriärfunktioner, och moderns sjukdom kommer inte att orsaka mycket besvär för barnet.

Risk kan endast vara en hög temperatur eftersom det kan skapa förutsättningar för nedsatt blodflöde i moder-placenta-fostersystemet, och barnet får mindre näringsämnen och syre. Men värmen att kämpa under den här perioden är redan tillåten.

Med doktors tillåtelse kan en kvinna ta antipyretiska droger (med undantag för acetylsalicylsyra, som spädar blodet). Placenta barriären skyddar barnet mot läkemedlets effekter.

En ont i halsen för ont i halsen är en ytterligare infektionskälla, vilket inte är tillåtet när som helst. Därför är det nödvändigt att behandla en kall, bakteriell eller virusinfektion så snart som möjligt, naturligtvis med de medel som rekommenderas av din läkare, för att inte alla piller och läkemedel fortfarande är tillåtna, men Konsekvenserna av förkylningen är inte lika allvarliga som konsekvenserna av att använda obehöriga läkemedel.

CIN

Den cervicala insufficiensen vid denna tidpunkt kan endast detekteras av ultraljud, eftersom det inte finns några kliniska symptom på en sådan patologi. När du genomgår en ultraljudsundersökning, kommer läkaren att upptäcka att livmoderhalsen är kortare än graviditetsperioden kräver. Detta skapar ett hot om dess för tidiga avslöjande och barnets födelse mycket tidigare än förfallodagen.

Orsaker till livmoderhalsfel kan ligga i de anatomiska egenskaperna hos reproduktionsorganens struktur såväl som under omständigheter av förvärvade naturskador som ett resultat av svårt arbete, operation med mekanisk öppning av livmoderhalsen samt nackskada under aborter. ICN är en farlig och smutsig patologi, men även med den kan majoriteten av de förväntade mammens medicin hjälpa till att få barnet till en deadline.

Det kan finnas stygn på livmoderhalsen, det finns ett alternativ - obstetrisk pessary. Metoden och hjälpmetoden bestäms av doktorn, och han kommer att berätta vilken väg att bo är bäst för att hålla graviditeten - vissa får full sängstöd, och vissa har bara mindre restriktioner (lyft inte vikter, böj inte ner, var inte nervös).

Vitaminbrist och mineralbrist

Eftersom barnet nu behöver mycket kalcium, kan en kvinna börja känna symtom på brist på detta mineral i kroppen. Även vid vecka 14 kan de vara medvetna om tecken på vitamin A-brist. Retinol krävs också i stora mängder för ett barn. Den framtida mamman kan känna att hennes hår har blivit matt, och huden är torr, detta kommer att vara ett tydligt tecken på hypovitaminos A.

Vitamin C-brist vid denna tidpunkt uppenbaras av ökad blödning av tandköttet, en kvinna kan vara uppmärksam på detta under borstning - det kommer blod på penseln. Också nu finns det ett stort behov av järn, för maternisk anemi kan kraftigt skada ett växande barn.

Ett mer exakt svar på frågan om vilka vitaminer som saknas i en kvinnas kropp kan hittas av hennes läkare, eftersom han har resultaten av ett biokemiskt blodprov. Den överlämnas vid registrering.

När det gäller beriberi och för att förebygga det, föreskrivs gravida kvinnor speciella vitaminkomplex som kombinerar grundläggande vitaminer och mineraler i mängder som täcker dagliga behov.

Nu är det väldigt lätt att välja ett sådant läkemedel - det finns många namn på apotek. Men det är bäst att konsultera en läkare, eftersom balansen mellan vitaminer och mineraler i olika preparat är något annorlunda. Dessutom kan läkaren även ge råd om kalciumtillskott vid denna tidpunkt om det finns hypokalcemi, och kommer att ge rekommendationer om organisationen av näring som är rik på vitaminer.

Hotet om missfall

Hotet om missfall, i den meningen att det sägs under de första tre månaderna, är inte av frågan. Sannolikheten för spontan abort vid 14 veckor är försumbar.Men hotande förhållanden kan nu vara låg placentation och marginalpresentation och retrochorial hematom som passerade från tidigare perioder eller hittades samtidigt och i kombination med låglågt placenta.

Om det finns hot om missfall, vet kvinnan redan om det. Om du följer alla rekommendationer från läkaren, om du beter sig rätt och tar de föreskrivna medicinerna, kan det sorgliga resultatet undvikas.

Kvinnor som tidigare har haft missfall vid 14-15 veckors graviditet kan nu skickas till ett sjukhus där de ska stanna i minst 10 dagar under den farliga perioden för att barnet ska undvika återfall.

Det är ganska enkelt att känna igen symptomen på ett hotande tillstånd - det finns sekret från könsorganen som skiljer sig från normala, med föroreningar i blodet, brunt fläckar och magen börjar skada och krama i magen. Med utseendet på sådana tecken behöver du inte tveka - ring en ambulans.

IUGR

Intrauterin tillväxt retardation - en diagnos som förvirrar en gravid kvinna. Det kan levereras i händelse av att ultraljudet avslöjar barnets lagring från ovan angivna standarder. Vid vecka 14 upptäcks en symmetrisk töjning oftast när alla storlekarna på smulorna minskas relativt de befintliga medelvärdena med 2 veckor eller mer.

Det finns många anledningar som kan sakta ner utvecklingen av ett barn - detta är otillräcklig näring, stark toxemi av den första tredjedel av graviditetstiden och dåliga vanor hos moderen, liksom infektionssjukdomar som hon hade under första trimestern. En kvinna ordineras en detaljerad undersökning, letar efter orsaken och börjar läka. Om problemet upptäcks tidigt, "barnar barnet snabbt" med normerna och föds med normal vikt.

Papillomas och Candida

Papillomatos och candilamatos är frekventa graviditetssatelliter. Det är anmärkningsvärt att kvinnlig könsorgan kan påverkas exakt i början av andra trimestern när immuniteten försvagas. Släkthinnorna i könsorganen påverkas av papillomaviruset inte bara genom samlag, utan även genom inhemska kanaler, och därför kan kvinnan inte ens veta att hon har en sådan infektion.

I en gravid kvinna återkommer papillomatos ofta, dess manifestationer på könsorganen är mer omfattande. Det kan väl bli en orsak till svårigheter under förlossningen, och därför är det omöjligt att ignorera problemet, om det manifesterar sig nu.

Detektion av kondylom eller papillom är inte en entydig indikation för kejsarsnitt. Och efter födseln i 97% av fallen från lesioner på könsorganen finns det inget spår: De passerar på egen hand, eftersom viruset som orsakar dem har förmågan att förstöra sig själv.

Rekommendationer för framtida mamma

Allmänna rekommendationer som avser att upprätthålla en hälsosam livsstil, behovet av promenader i friska luften, gäller i veckan. Vid 14 obstetric kan du lägga till följande rekommendationer.

Skor och kläder

Mycket många just nu kommer att ändra sin garderob. Att välja saker för graviditet är inte nödvändigt att köpa specialkläder, som är kända för att vara dyra. Du kan göra vanliga klänningar och blusar, men större, fri passform.

Det enda kravet är att välja kläder gjorda av naturtyger.

Under påverkan av progesteron svettar en kvinna nu, så det är viktigt att hon bär sådana kläder, vars tyg gör att huden kan andas och inte störa värmeöverföringen.

Det är viktigt att det inte finns några snäva bälten och tätt passande höfter. Detta kan störa blodtillförseln i bäckenregionen, som nu är mycket oönskad. Tyger med ett överflöd av textilfärger bör undvikas. På grund av minskad immunitet kan en kvinna visa en tendens till allergiska reaktioner.

Skor i vecka 14 ska vara fria, i storlek.Höga klackar bör undvikas, eftersom höjningen av fotens häl ger upphov till en ökad ton i livmoderns muskler.

Underkläder ska inte vara täta, syntetiska. Vackra smala thong trosor är nu bättre att lägga undan och få bekväma bomullspants och en bh med brett rems, vilket kommer att stödja och fixa stora bröst väl.

Om kolostrumet släpps är det bättre att välja en ammande bh, det finns speciella ställen för att infoga pads så att kolostrummet inte smälter på blusar och skjortor.

kön

Intima relationer med sin man kan väl inträffa vid den 14: e förlossningsveckan i graviditeten, men under förutsättning att den förväntade mamman inte har patologier och komplikationer av den "intressanta situationen" och läkaren inte har infört ett moratorium för aktivt sexliv.

Orgasm är inte bara fysiskt nöje. Det stimulerar livmoderns muskler, förbättrar blodtillförseln. Det finns ingen mening att prata om fördelarna med högkvalitativ sexuell intimitet för kvinnors självkänsla och psykologiska tillstånd - det är uppenbart.

Paret ska dock vara försiktig. Magen stör inte kärleksglädje ännu, men det är redan nödvändigt att välja poserar med sinne och fantasi. Det viktigaste - för att förhindra för djup penetration. Kön ska vara snygg och mild.

Använd inte sexleksaker och syntetiska smörjmedel. Om du har rosa eller brunaktig urladdning efter kön, är det värt att rådgöra med din läkare - det är ganska möjligt att en kvinna uppvisar erosion av livmoderhalsen.

mat

Nu, när han har gått eller nästan passerat giftos kan en kvinna vilja skämma bort sig med delikatesser. Inget fel med det, bara i allt du behöver veta åtgärden och se till att maten var frisk och balanserad. Att äta korrekt är att äta detta bråkdelat och dela upp hela den dagliga volymen av produkter till 5-6 receptioner.

I var och en av teknikerna bör inkluderas proteiner, fetter och kolhydrater. Bovete med mjölk är ett exempel på en ohälsosam diet och bovete med en salat av färska grönsaker och en kokt kycklingbröst och efter tre timmar är ett glas mjölk en riktig och balanserad kost.

För att ett barn i detta utvecklingsstadium ska kunna tillföras allt som behövs är det viktigt att i menyn mejeri och fermenterade mjölkprodukter, stearinost, färska grönsaker, nötter, tomater, äpplen och kiwi, samt magert kött och fisk inkludera det.

Var noga med att äta råa grönsaker med vegetabilisk olja, dra nytta av säsongsbetonade bär och frukter.

Denna vecka bör undvikas fettfläsk, bacon, lamm, rökt fisk och korv, korv, kryddig och stekt mat, en stor mängd stärkelse. Inte dra nytta av en stor mängd socker, och från kakor och kakor med smörkräm är det bättre att ge upp helt, ersätta dem med turkisk glädje eller bra marshmallow (naturligtvis i rimliga kvantiteter). Du kan inte äta majonnäs och ketchup, kryddor och sylt mat, konserver.

Glöm inte behoven av vatten. Inte bara den framtida mammans kropp behöver den, men också barnet. Du borde dricka minst 1,5-2 liter rent vatten per dag, för att undvika att dricka på natten eller före sänggåendet, för att inte prova förekomsten av ödem.

Kurser för gravida kvinnor

14 veckor av graviditet är rätt tid att anmäla sig till kurser för gravida kvinnor. Du kan delta i klasser med din man, speciellt om barnets första barn förväntas dyka upp i familjen och föräldrarna inte har någon erfarenhet av spädbarn. Det finns kurser i betalda kliniker och familjeplaneringscenter, men de måste betala för.

Klasser för framtida mammor som har korsat linjen under första och andra trimestern, hålls kostnadsfria vid varje förlossningsklinik. Om din läkare inte har föreslagit att du besöker dem, kan du nu fråga honom hur man gör det.

Den framtida mammen kommer inte ångra den tid som spenderas i klasserna alls. Hon måste lära sig mycket intressanta saker om graviditet och den kommande leveransen, ta hand om nyfödda.Vid mötet med kvinnor kommer gynekologer, neonatologer, barnläkare, psykologer, genetik, specialister i amning.

Bekvämlighet ligger i det faktum att en kvinna när som helst kan fråga läkaren hennes frågor och få omfattande svar på dem.

Förutom teoretisk kunskap kommer en kvinna att delta i praktiska övningar - hon kommer att lära sig att andas korrekt vid sammandragningar, för att driva ordentligt, för att ge detaljerade instruktioner till den förväntade mamman och pappan om att bada barnet, swaddling. Kurserna lär också användbar och nödvändig gymnastik just nu för kvinnor i en intressant position. Alla övningar kan börja träna omedelbart - denna vecka kan och borde du göra det.

Läsning och filmer

Psykologer som studerar egenskaperna för bildandet av ett barns psykologiska grundvalar hävdar att moderns inre värld under graviditetsperioden har stor inverkan på huruvida barnet är optimistiskt eller alltid missnöjt pessimist. Denna vecka kan du börja hantera den här frågan - läs bra och positiva böcker, se bra, bra filmer utan scener av våld och mord.

Perinatala psykologer är säkra på att det nu är viktigt för barnet att känna att världen utanför mamman mage är vänlig mot honom.

Det är användbart att läsa böcker för framtida föräldrar, barnböcker, sagor, du kan recitera dem med låg röst - barnet skiljer redan vibrationerna från moderns röst från hundratals andra röster.

Resor och resor

Om en efterlängtad semester och en resa till havet eller någon annanstans i samband med den faller på vecka 14, ska en kvinna alltid rådgöra med en läkare om möjligheten att flyga i hennes fall. Om graviditeten är bra, så brukar det inte finnas något förbud mot flygningar, Det är bara viktigt att komma ihåg att en kraftig förändring av klimat och tidszon inte är till nytta för en kvinna med försvagat immunförsvar., och sådana är nu 100% gravida.

Oberoende resor i kollektivtrafiken, där det alltid finns risk för att fånga influensa, ARVI, scabies och vattkoppor, bör minskas till det lägsta som krävs.

Om en kvinna kör en bil själv, bör man komma ihåg att fönstren i bilen ska stängas så att man inte andas ut gaser, säkerhetsbältet ska fixa den växande magen nedanför.

Det är dags att köpa en speciell liten ortopedisk kudde under nedre delen av ryggen, så att när du sitter bakom rattet ligger knäna över bäckenets nivå.

Recensioner gravid om 14 veckor

Kvinnor som har lämnat recensioner om sin 14: e graviditetsveckan i specialiserade forum hävdar att det under denna period var ganska svårt för dem att bygga harmoniska familjeförhållanden. Magen växer och den förväntande mamman vill verkligen ha alla förändringar i henne att märka och uppskatta maka eller partner. Men inte alla män vid den 14: e gravidveckan är deras fruar redan medvetna om att barnet i livmodern är en levande, verklig och redan fullfjädrad liten man.

För vissa representanter för det starkare könet är barnet en avlägsen utsiktsplats fram till födseln. Män vet inte hur man kan föreställa sig en bebis, de kan bara uppfatta det som är synligt för ögat. Naturligtvis stör det här tillståndet av en gravid kvinna, speciellt om hon förväntar sig ett barn som är första barn. Maktens plats, hans intresse för vad som händer just nu - ett viktigt inslag i kvinnlig lycka.

Många kvinnor hävdar att de har upplevt en enorm lättnad från den undersökningsstudie som slutade. Det medförde många erfarenheter, oro. Nu är allt över, och det här kan inte annat än tacka den framtida mamman.

Läs mer om vad som händer under den 14: e gravidveckan, se följande video.

13 veckor 15 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa