13 veckor 15 veckor

Fosterutveckling under den 14: e veckan av graviditeten

Innehållet

Om en kvinna har 14 förlossningsveckor av graviditet, är hennes bebis redan full 12 veckor. Det är hur mycket tid barnet är i livmodern och utvecklas. full tre mån månader För honom är det en evighet, för från en uppsättning av celler har din smula blivit till en liten man, som har gått över vägen som upprepar alla stadier av mänsklighetens utveckling. Vilka framgångar barnet har uppnått denna vecka och vad som händer just nu kommer vi att berätta mer i detalj.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur man ringer ett barn?

Det är ett misstag att ringa en baby på 14: e veckan ett embryo. De tidiga embryonala och sena embryonala perioderna av dess utveckling har länge blivit kvar. Han var ett embryo fram till den nionde veckan. Efter denna period avslutades bildandet av inre organ, alla processer av läggningen fullbordades och embryonhalen försvann. Nu finns en vanlig svansben på plats.

Kommer nu fosterperiodunder vilken en fullbildad bebis, som nu är korrekt kallad foster, kommer att växa, öka sin vikt, förbättra sina färdigheter. Den här veckan liknar barnets storlek ett stort äpple, Hans höjd är i nivå med 12-14 centimeter, och hans vikt har nästan uppnått märket 40-50 gram.

Hur ser en baby ut?

Barnet påminner väldigt liten mannen, liten och liten, men redan den lilla mannen. Han svikar inte längre, han har inget jätte ovalt huvud av oregelbunden form. Med fullbordandet av embryonfasen framträder fler och fler mänskliga egenskaper i form av barnet. Nu är hans huvud i linjeformat, rundat, en nacke har dykt upp och barnet har redan lärt sig att äga det under den nuvarande termen - han vrider huvudet åt höger och vänster.

Huvudet är fortfarande ganska stort, men nu utgör det inte två tredjedelar av kroppsområdet, men bara hälften, och när det växer ytterligare blir det proportionellt: vid födseln blir det bara en femtedel av de totala proportionerna. Lekarna ser också oproportionerliga ut - händerna är längre än benen, men kortare än de borde vara - barnet når ut till sitt ansikte och kan inte röra på huvudet, till exempel - han når inte ut.

Om en kvinna nu inte har den vanliga tvådimensionella ultraljuden, som rekommenderas till alla som en undersökning inom ramen för prenatal screening, och 3D eller till och med 4D, så kommer kvinnan sannolikt att bli förvånad över att se på skannerens bildskärm inte en söt baby, som kvinnor tror , och tunn, mager och skrumpad man. Subkutant fett är ännu inte bildat, och det här är vad som ger utseendet på smulorna en sådan uttalad lidande tunna.

Huden har en rik röd-lila färg på grund av blodkärl genomskinliga genom den. Vissa barn har hår på huvudet nu, men hittills är de lätta och missfärgade, eftersom krummen inte producerar pigment i dem. Denna vecka visas barnets ögonbryn, som också är mycket ljusa.

Handtagen och benens fingrar är redan fullformade, det finns naglar.Och den här veckan verkar smulorna individuella, unika, märkliga endast för fingeravtryck, de bildar ett unikt mönster.

Funktionerna i ett litet ansikte förändras. Mer och mer individualitet visas i dem. Den 14: e veckan av frontbenet, kindbenen och hakan börjar "skjuta ut" något framåt, tillväxten av näsbenen fortsätter också. Redan ser barnet ut som en mamma eller pappa, det är bara att denna likhet fortfarande är mycket svår att fånga.

Barnens öron steg nästan till sin rätta plats, ögonen tog också en position på båda sidor av näsan. Visionsorganen är tätt täckta med formade århundraden. Detta förhindrar inte att barnet i veckan börjar skilja mellan mörkret från ljuset. Om du, under kontroll av ultraljud, skiner ett ljus på en gravid kvinnas mage med ficklampa, blir barnet mer aktivt och börjar röra sig snabbare.

Med hörselfunktionen är allting tvetydigt. Baby hör, men gör det på ett speciellt sätt. Han plockar upp ljudets vibrationer, till exempel min mammas röst.

Han skiljer redan vibrationen från faderns röst från moderns en och kan vara rädd när han hörs skarpa och högljudda yttre ljud som inte har något att göra med föräldrarnas röster. Inre örat, som är engagerat i omvandlingen av ljudvågor, börjar börja fungera helt efter en och en halv och en halv. Men nu måste barnet kommunicera, det är nödvändigt att prata med honom, läsa sagor till honom, sjunga sånger - han tar allt på vibrationsnivå.

Nervsystemet

Nervsystemet utvecklas mer aktivt än andra, komplexa och intressanta processer sker i den. Fram till den tiden hade alla impulser som uppstod i barnens organism på neuronnivå "fångat" ryggmärgen. Nu överlämnar han denna ärade plikt till hjärnan. Detta viktigaste organet är redan helt format, uppdelat i hemisfärer, och mängden medulla ökar väldigt snabbt.

Barnet växer klokare varje dag med en fjärdedel av en miljon nya hjärnceller.

Hypofysen producerar hormoner, och cerebellum börjar samordna fostrets rörelse. Visst är denna process lång, och även när barnet är födt kommer dess rörelser att bli kaotiska under lång tid.

Primärkoordinering av motorfunktioner sker dygnet runt. Trots det faktum att 99% av tiden som barnet spenderar i ett tillstånd som liknar en dröm, slutar hans rörelser inte. Han shudder, flyttar armarna och benen, sätter i ansiktsmusklerna, ryggen. Detta beror på det faktum att mellan hjärnan och kroppens muskler är etableringen av neurala anslutningar, vilket säkerställer en snabb passage av nervimpulser.

Redan kan barnet "skryta" innehav av viktiga reflexer för överlevnad. Vid 13-14: e obstetriska veckan lärde barnet suga, gripa, svälja och snabbt reagera på skrämmande faktorer, krympande när de är rädda. Han skjuter också fötterna från livmoderväggen med en slumpmässig touch - den här reflexen hjälper honom att lära sig att gå.

Smaksprutorna på tungan och innersidan av kinderna är välutvecklade - barnet skiljer mellan nyanser av smak, och föredrar det söta till det bittera eller sura i livmodern. Mamma behöver tänka på detta när hon formar sin diet.

Ett stort antal sötsaker i försök att "snälla" fostret kan dock leda till utvecklingen av diabetes hos gravida kvinnor och öka riskerna för att utveckla denna sjukdom i framtiden hos barnet.

Vid den 14: e veckan av mammas graviditet och den 12: e veckan av sitt intrauterin liv kommer barnet upp med ett imponerande "bagage" av ny kunskap - han är i livmodern, lär sig världen aktivt - lyssnar, hämtar moderns humör, lär sig att interagera.

Interna organ

Även om denna placenta är ung vid denna tid tar den helt ansvaret för barnens näring och skydd. Fartyg och navelsträng stärker och växer. Nu är bebiset och "barnsätet" en helhet, och barnet beror helt och hållet på placentans hälsa och tillstånd.Alla inre organ har avslutat sin bildning för länge sedan, de växer i storlek denna vecka och börjar fungera.

Magen kan nu ta fostervätskan, som i avsevärd mängd svalas av smulan, tarmen är rytmiskt reducerad, "övning" peristalt, gallblåsan ackumuleras gallan, levern deltar i blodbildning. Bukspottkörteln producerar insulin, små njurar producerar sekundär urin, och urinsystemet tar bort urin från barnets kropp till fostervätskan. Vattnets sterilitet tillhandahålls av amnionens skal - de uppdaterar vattenkompositionen en gång var 3-4 timmar så att de blir rena.

Barnets hjärta är anatomiskt annorlunda än ett vuxenhjärta, det levererar hela den lilla kroppen med blod och arbetar mycket flitigt - en dag fyller hjärtat av fostret upp till 20 liter blod. Hans arbete kan bedömas av hjärtfrekvensen. Vid vecka 14 är det normalt 157 slag per minut.. Andra värden är acceptabla om de ligger i intervallet 146 till 168 slag per minut.

Är det möjligt att bestämma kön?

Teoretiskt, vid 14 veckor kan du bestämma barnets kön. Men i praktiken är det ganska svårt att göra detta - de yttre könsorganen är fortfarande så små att endast en mycket erfaren läkare med en mycket bra ultraljudsskanner kan upptäcka skillnaderna i dem. Men även en sådan läkare kommer inte att garantera noggrannheten i hans "prediction", rådande honom att ställa en fråga om kön i nästa schemalagda ultraljudsskanning efter 18 veckors graviditet.

Utvecklingen av de yttre könsorganen är nästan komplett. Nu har pojkens könsstötar redan blivit peniser, och tjejerna är böjda och bildar klitoris och labia. I framtidens män är hormonet testosteron redan syntetiserat, och hos flickor migrerar äggstockarna från bukhålan, där de bildades och utvecklades, till det lilla bäckenet till den plats som de av naturen var avsedda för. I flickornas äggstockar finns redan mer än 2 miljoner ägg. Vid den manliga fostern kommer prostatakörteln att bildas.

Ben och muskeltillväxt

Benvävnad utvecklas väldigt aktivt denna vecka. Sköldkörteln fungerar, tack vare detta, blir kalciuminsättningar i benen möjliga. Benskelettet hos fostret blir mer hållbart. Redan härdade ben av skallen, ryggraden, benen. Nästan bildade alla par av revben. Nu skyddar de bröstorgans organ. På grund av dessa processer Behovet av kalcium ökar flera gånger.

Det är nu viktigt att koncentrationen av detta mineral är tillräckligt i det framtida moderns blod. Annars börjar barnet "ta" kalcium från moderns ben, tänderna kan börja försämras, hår faller utbryta naglar.

Muskelvävnad växer inte mindre aktiv. Nu har barnet bildat och utvecklat musklerna i benen, ryggarna, brösten, men de mest "mobila" under denna period är ansiktsmusklerna, ansiktsmusklerna. I veckan börjar barnet le. Detta leende är inte något medvetet, och medan hennes smula är avbildad ofrivilligt.

Förutom att leenden har barnet redan lärt sig att öppna sin mun, sticka ut tungan, skryta oförskämda grimasser, frowning.

Andningsorganen

Andningsorganen bildas. Det finns bronkier, luftstrupen, lungor. Nu är de inte färdiga för självständigt arbete, eftersom barnet är i vattenmiljön. Men lungorna har redan börjat göra karaktäristiska andningsrörelser, och antalet sådana minskningar kan nå 70-80 per dag. I lungorna ackumuleras tensid - ett ämne som är nödvändigt för självständig andning. Denna process "startar" i slutet av graviditeten, före födseln.

Hur beter sig ett barn?

Om framtida mor hade möjlighet att titta på hennes bebis i realtid i minst några timmar, skulle hon vara mycket förvånad över att barnet inte tråkigt. Hela tiden när han är vaken utforskar han aktivt utrymmet runt honom.Han rör hans ansikte, knyter nävarna, suger fingrarna, spelar med navelsträngen om han lyckas fånga honom. Fostret i moderns mage medan han känner sig väldigt lugn - han simmar och rullar över, rullar över.

Nu är han väldigt intresserad av sin egen person, men på grund av detta utforskar han aktivt själv - groper, omfamnar sig vid axlarna, försöker nå benen med händerna. Dessutom gnider han och hicka.

Vad kommer ultraljudet att visa?

Ultraljud i veckan kan tilldelas av olika anledningar - vissa kvinnor screenas, och bland dem som redan har passerat en sådan diagnos rekommenderas för dem som har speciella medicinska indikationer, till exempel hotet om missfall, misstänkt beskjutning av membran, multipel graviditet, dåliga screeningsresultat.

I alla fall är ultraljudsdiagnostik alltid ett mycket viktigt ögonblick för en kvinna, för att hon tillåter henne att titta på hennes bebis. För att se till att barnet är okej, Ultraljudsdata tolkas enligt gällande genomsnittliga standarder för indikatorer för en given gestationsålder.

Den här veckan fastställer somnogläkaren var och hur barnet är i förhållande till utgången till det lilla bäckenet. Men kvinnan ska inte bli generad om läkaren nu bestämmer att barnet sitter eller ligger tvärs. Hans ställning kommer att förändras mer än en eller två gånger. Flera gånger om dagen vid denna tid ändrar krummen sin position i livmoderhålan. Barnets tillväxthastighet kan bedömas av de viktigaste fetometriska indikatorerna.

För 13-14 obstetriska veckor är följande fetala storlekar karakteristiska.

Fostrets huvudsakliga dimensioner i den 14: e veckan av graviditeten:

BPR, mm

Huvudomkretsen, mm

Mageomkrets, mm

DBK (lårlängd), mm

WPC (humeruslängd), mm

20-31

73-110

58-90

9-15,8

7-15

Om tidigare huvudstorleken betraktades som KTR (coccyx parietalstorlek - avståndet från bakbenets lägsta punkt till kronans övre punkt), anses huvudstorleken vara den bifogade huvudstorleken (avståndet mellan de temporära stenarna). KTR kan emellertid också mätas av en läkare. Starta nästa vecka, KTR mäts inte alls. Under tiden är reglerna följande.

KTR hos fostret i den 14: e veckan av graviditeten:

KTR, mm

Vad motsvarar graviditetsperioden

67

13 veckor

68-69

13 veckor och 1 dag

70-71

13 veckor och 2 dagar

72-73

13 veckor och 3 dagar

74-75

13 veckor och 4 dagar

76-78

13 veckor och 5 dagar

79-80

13 veckor och 6 dagar

Från 80

14 veckor

Under ultraljudsdiagnosen i veckan undersöks barnets interna organ utan att misslyckas. Om det inte finns några patologier, beskriver läkaren inte deras storlek, det är bara innehåll med en indikation på att orgelen visualiseras och uppfyller kraven. Det enda undantaget är cerebellum - det mäts. Normalstorlekar för denna vecka - från 1 till 1,5 centimeter.

De gravida kvinnor som nu genomgår screening kan märka att deras barn mäts med ytterligare två parametrar - tjockleken på krageutrymmet (TVP) och längden på näsbenen. Dessa är speciella storlekar som endast bestäms nu och kan fungera som markörer för kromosomala avvikelser. Negativa symtom anses vara en ökning av TBP i förhållande till normen och en minskning av längden på barnets tut. De normer som de erhållna indikatorerna jämförs med är enligt följande:

  • TVP - 1,7 mm (tillåten vibration ligger i intervallet 0,8-2,7 mm);
  • längden på näsbenen är 2,0-2,9 mm.

Antalet kärl i navelsträngen vid vecka 14 bör vara lika med 3 och tjockleken på placentan - 16-16,85 mm. Vid den här tiden säger det inte hur mycket barnet väger, eftersom dess vikt i denna trimester inte har något stort diagnostiskt värde. Fastän placentans position bestäms, men hittills anses den låga platsen inte vara kritisk, eftersom livmodern växer och därmed stiger barnsätet.

Om marginalpresentationen av korionen diagnostiseras kan kvinnan ordineras sängstöd för att utesluta möjligheten till blödning som varar tills placentan höjs högre.

rekommendationer

Eftersom känslorna hos en kvinna från den här veckan dramatiskt förändras till det bättre, passerar toxicos, aptit ökar, kan hon börja övervinna.Detta borde inte tillåtas, eftersom patologisk viktökning ökar chanserna att utveckla preeklampsi - ett tillstånd som är mycket farligt för både den förväntade mamman och barnet. Just nu är det viktigt att ändra din kost för att ge den växande barnet allt du behöver.

Kalcium är viktigare än någonsin. Mjölk- och surmjölkprodukter, stearinost, spenat, färska grönsaker, nötter, havsfisk och röda kött måste ligga på bordet av en gravid kvinna.

Järn är nu nödvändigt för korrekt utveckling av barnets nervsystem. Svart currant, bovete gröt, äpplen hjälper till att "få" det. Magnesium är viktigt för moderns och placentas nervsystem. Också stora behov för vitamin A, C, E.

Just nu, om detta inte är gjort tidigare, behöver du rådgöra med din läkare om möjligheten till ytterligare kalciumtillskott och valet av ett multivitaminkomplex för förväntade mammor.

Denna vecka börjar bilda och utveckla barnets emotionalitet. Det är vad perinatala psykologer säger. Den lilla ser liten ut, men relationen till sig kräver speciell. Enligt experter beror det på hur världen kommer att vara runt nu, om barnet kommer vara en pessimist eller en optimist.

För att få världen att verka mer vänlig mot honom, var det från början av andra trimestern att psykologer rekommenderar en kvinna att läsa snälla och positiva böcker, titta på bra filmer som inte är våldsamma och naturligtvis prata med sin bebis så att han känns välkommen.

Dåliga tecken som är associerade med tidig graviditet är inte längre giltiga. Nu kan en kvinna inte vara rädd att berätta för andra om sin position, och det är inte längre så lätt att dölja en växande mage. Just nu kan du gå till barnhandeln och köpa något till din baby. Mödrar som föddes två eller flera gånger vet säkert att de köper ett "brud" för barn under senare perioder är en ganska smärtsam händelse, och nu känns kvinnan bättre än någonsin och bra, varför inte ta upp valet av barnsäng, barnvagnar och härliga " prydnadsföremål för ett barn?

Överensstämmelse med alla rekommendationer som gäller en hälsosam livsstil, kost, gå i luften, gymnastik för gravida kvinnor, hjälper till att undvika komplikationer.

Om vad som händer med mamma och baby i den 14: e veckan av graviditeten, se nästa video.

13 veckor 15 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa