19 veckor 21 veckor

Fosterutveckling under den 20: e veckan av graviditeten

Innehållet

Under den 20: e gravidveckan förekommer många intressanta metamorfoser i fostret.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur förändras fostret?

20 veckors graviditet är den verkliga höga mitten av andra trimestern. Vid denna tid har många av barnets inre organ redan bildats, medan andra fortsätter sin utveckling och differentiering.

Hjärta och kärl

Kardiovaskulärsystemet spelar en mycket viktig roll i barnens kropp. Det är tack vare hjärtens pumpfunktion att blodet levereras till alla inre organ med näringsämnen och syre upplöst i det. Utan full hjärtaktivitet bör en bra intrauterin utveckling av barnet inte förväntas. Fostrets hjärta till 19-20 veckor bildades redan. Dessutom kan det pumpa cirka 29 liter blod per dag. Detta är nödvändigt så att alla intensivt växande inre organ av barnet får tillräckligt med näringsämnen.

Foster hjärtslag är det viktigaste kliniska tecknet följt av varje obstetrikär. Frekvensen av hjärtkollisioner eller hjärtfrekvens är mycket viktig information för en specialist. Det visar hur bekvämt fostret är i livmodern.

Om fostrets hjärtslag överstiger vissa normer, säger läkarna närvaron av takykardi. Överdriven lågt slag kallas bradykardi.

Hjärtfrekvensen visas i tabellen nedan:

Foster hjärtfrekvens

Hjärtfrekvens i 20: e veckan av graviditeten

Hjärtfrekvens

140-160 slag per minut

Varje dag ökar antalet blodkärl i barnet. Denna process är nödvändig på grund av det växande behovet av barnets kropp för att ge de inre organen olika näringsämnen. Stärkar kärlväggen. Gradvis ökar diameteren av venerna och artärerna.

Nerver och hjärnan

Intressanta förändringar börjar inträffa i kroppens huvudsakliga "dator". Mellan neuroner, speciella hjärnceller visas fler och fler kontakter varje dag. Ett sådant komplext internuronalt nätverk ger komplexiteten hos barnets beteende. Varje dag förändras fostrets beteende.

Hjärnan i kroppen utför den grundläggande koordineringsfunktionen. Det är väldigt viktigt att följa utvecklingen av detta organ i barnens kropp. Det är därför som under ultraljudet i den 20: e gravidveckan, specialister måste utvärdera huvudstrukturen i hjärnan. Vid genomförandet av denna undersökning kan de bedöma utvecklingen av huvuddelarna i hjärnbarken samt identifiera cystor och andra defekter.

Cystor i lokaliseringen kan vara olika. De kan vara i choroid plexus eller i själva hjärnvävnaden. Tyvärr är en hel del sådana patologier för närvarande registrerade.

När en hjärncyststorlek upptäcks vid detta graviditetsstadium är det mycket viktigt att rådfråga din läkare om detta.

Matsmältningsorganen

De flesta av de inre organen som är involverade i matsmältningsprocessen och matproduktionen har redan bildat. Några av dem börjar till och med börja jobba. Så, barnet har galla. I sin kemiska sammansättning skiljer det sig visserligen från en vuxnas galla men utför en mycket viktig funktion. Tack vare galla, bildandet av ursprungliga avföring.

Mjölkets matsmältningsorgan har vissa dimensioner som redan kan bestämmas av ultraljud. Genom att utföra en ultraljudsundersökning kan en specialist bestämma hyperecho-tarmarna, leverens storlek och andra kliniska parametrar.

Det är viktigt att notera att barnets fulla matsmältningsprocess börjar först efter det att den är född. Den första delen av bröstmjölken kommer att "lansera" hela matsmältningssystemet. Vid vecka 20 sker endast allvarlig förberedelse av matsmältningsorganen för deras framtida arbete.

Första känslor

Neurala analysatorer är viktiga verktyg för att utforska världen. Vid den 20: e gravidveckan förbereder barnet sig för ytterligare självständigt boende. Vid födelsetiden bör samtliga organ och system redan bildas och vara redo att utföra sina funktioner.

Ett barn kan höra sina föräldrars röster. Forskare konstaterar att moderns röst har en lugnande effekt på fostret. Det är inte bara möjligt men nödvändigt att prata med detta barn vid denna tidpunkt. Sådana "konversationer" kommer att bidra till bildandet av en positiv psyko-emotionell koppling mellan mamma och barn. Vissa forskare tror att veckan 19-20 är en bra tid att börja bilda ett musikaliskt öra för en bebis.

Den här tiden är perfekt för att lyssna på klassisk musik. Naturligtvis kommer barnet inte komma ihåg dem och kommer inte att kunna uppskatta dem fullt ut, men klassisk musik kommer att ha en positiv effekt på nervsystemet. Det är bättre att välja tystare och mer melodisk musik, där det inte finns några alltför höga ljud.

Vid den 20: e gravidveckan har barnet redan möjlighet att skilja mellan olika smaker. Han gör detta genom att "försöka" fostervätska. Att svälja en liten mängd amniotvätska behövs faktiskt för att barnet ska bilda sitt urinsystem fullt ut. Fostervätska är en mycket viktig del av det intrauterina livet. All tillväxt och utveckling från det ögonblick av befruktning till direkt födelse sker i en särskild vattenmiljö. Det är därför det är mycket viktigt att utvärdera fostervätskan under en ultraljudsskanning. Specialister under undersökningen kan bestämma mängden fostervätska, liksom att identifiera närvaron av eventuella inklusioner eller suspensioner.

Barnet vid 20 veckor av sitt intrauterin liv kan redan urinera. Detta bidrar till regelbunden uppdatering av fostervätskans kemiska sammansättning. Att oroa sig för att barnet kan störa är inte värt det. Denna process är uppfattad av naturen och är en av de viktigaste stadierna av fostrets utveckling.

Barnets första aktiva rörelser

Vid denna period av sitt prenatala liv borde fostret redan ha ett ganska välformat muskuloskeletalt system. Intensiv utveckling av ben och muskler hade inträffat under de föregående veckorna av graviditeten.

Fostret är redan ganska utvecklade lemmar. Ryggraden fortsätter att utvecklas. Så i hans livmoderhalsmobilitet ökade betydligt. Detta bidrar till att barnet kan göra många huvudrörelser. Barnets utvecklade muskelsystem hjälper honom att röra sig. Det händer ofta att framtida mamma ser sina barns första rörelser vid 20-22 veckor av graviditeten. Sådana tremor i magen orsakar mycket glädje hos en gravid kvinna och får henne att förstå att hon snart blir en mamma.

Det är viktigt att notera att barnets rörelseaktivitet kan vara annorlunda. Det beror på ett stort antal faktorer.Till exempel, om barnet är litet och mängden fostervätska är ganska stor, kommer fostrets fysiska aktivitet inte att vara intensiv. Lugna barn kan flytta lite mindre än rastlös. Med varje ytterligare vecka av graviditet är fostermotomotorisk aktivitet en allt viktigare indikator på utvecklingen av dess intrauterin utveckling.

Om barnet pressar för intensivt under dagen, kan detta bero på ett visst obehag som fostret upplever i livmodern. För turbulent fysisk aktivitet hos fostret - en anledning att samråda med din läkare.

Kroppsparametrar

Fosterskalning är en mycket viktig markör för intensiteten i dess intrauterin utveckling. Varje dag blir barnet viktigt. Vid denna graviditetsperiod väger den redan mycket mer än under de första veckorna efter befruktningen. Barnets höjd och vikt vid den 20: e veckan av sitt intrauterin liv framgår av tabellen nedan:

Kliniskt tecken på fostret

norm

tillväxt

25-30 cm

Kroppsvikt

250-450 g

Bestämning av de grundläggande parametrarna hos fostrets kropp utförs med hjälp av fetometri Denna ultraljudsmetod låter läkare bedöma vilken storlek fostret har under en viss period av sin prenatala utveckling. Tilldelar ledande obstetriker-gynekolog, som övervakar kursen av en viss graviditet. Under ultraljudsundersökningen är det mycket intressant att observera barnets beteende.

Barnet vid denna tidpunkt kan röra armarna eller benen, le, eller vända sig enkelt bort från sensorn som undersöker den. Ett lugnt barn kan se ut som att han bara sover.

Fosterplats

Att bestämma barnets position i livmodern är mycket viktigt. Ju mer barnet blir och ju närmare födelsen desto viktigare är dess plats. I den 20: e graviditetsveckan är fostrets position i livmodern som en regel instabil. Vid födseln kan barnet rulla över flera gånger.

De mest fysiologiskt fördelaktiga läkarna tror huvudvärk. I detta fall riktas barnets huvud mot ingången till det lilla bäckenet. Denna presentation är mycket fördelaktig, eftersom den bidrar till det lätta flödet av arbete. När huvudet förekommer bebishuvudet kommer att röra sig först. I detta fall kommer den vidare "födelsen" av barnets kropp redan att bli mycket enklare.

Mindre gynnsam - breech presentation. I detta fall är barnet i livmodern som om "tvärtom": med sin bäckens ände är den vänd mot ingången till det lilla bäckenet. Med detta arrangemang är det vanligtvis svårt att arbeta med normala fysiologiska arbeten. I denna situation ökar risken för födelseskador under självständig naturlig förlossning många gånger. I regel faller läkare till den kirurgiska metoden för obstetrisk hjälp - kejsarsnitt.

Det finns också andra alternativ för fostrets position i livmodern. Barnet har en tvärgående eller låg position. I detta fall är utvecklingen av vissa patologier möjlig, vars utveckling måste följas av läkare.

Patologisk variant av barnets plats kan vara farligt läckage av fostervätska. Utseendet på detta ogynnsamma symptom bör vara orsaken till en akut överklagande till en läkare.

utseende

Baby ser väldigt roligt ut. Han påminner redan om sina egenskaper hos en vuxen, men i miniatyr. I ett barn förändras kroppens proportioner signifikant. Hans huvud verkar inte längre så stort i förhållande till kroppen. Händer och ben förlängs. I ett barn är fötterna och palmerna redan väldefinierade, vilka småfingrar kan särskiljas. Var och en av dem har sitt eget unika hudmönster som bildar en avtryck. Barnet är redan välskenet liten näsa, panna, kinder. Ögon utanför täcker ögonlocken. Små ögonbryn växer över ögonslitsarna. Fostret har till och med kort cilia.

Nästan hela hans kropp är täckt av dunigt hår. Deras struktur är ganska tunn.Utanför är huden täckt med ett speciellt original smörjmedel. Det bildas genom att blanda hemligheten hos svett- och talgkörtlarna, som redan fungerar i barnet, med desquamerade epitel. Färgen på det ursprungliga smörjmedlet, vanligtvis vitaktig med en svagt gulaktig snitt. Det kommer att förbli på barnets hud fram till födseln.

Är det möjligt att bestämma barnets kön?

Framtida föräldrar kan vanligtvis inte vänta med att ta reda på vem de ska födas: en pojke eller en tjej. Vid vecka 20 är det ganska lätt att räkna ut. Fosterets reproduktionssystem vid detta graviditetsstadium bildas nästan helt. Detta leder till möjligheten att etablera golvet vid ultraljud. Med flera graviditeter bestäms kön av vart och ett av barnen.

Observera att när en barns kön bestäms kan en ultraljudsspecialist göra ett misstag. Detta sker huvudsakligen i fall av otillräcklig kompetens hos läkaren eller under undersökningen av gammal ultraljudsutrustning. Du kan ompröva resultatet lite senare - under nästa ultraljud.

Hur fostret utvecklas under den 20: e veckan av graviditeten, se nästa video.

19 veckor 21 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa