27 veckor 29 veckor

Fosterutveckling under den 28: e veckan av graviditeten

Innehållet

Vecka 28 är den tid då barnet kommer att födas väldigt snart. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i utvecklingen av fostret vid denna tidpunkt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Anatomiska egenskaper

Vid den 28: e gravidveckan är barnet redan ganska välutvecklat. De flesta fostrets kroppssystem fungerar redan.

Barnens storlek ändras också. Varje dag väger barnet mer och mer. Det är viktigt att notera att denna period präglas av en mer intensiv viktökning med en relativt långsam höjning i höjden.

För att bedöma hur väl en baby utvecklas i livmodern, tar läkare till en särskild ultraljudsundersökning. Experter kallar det fetometri. Denna medicinska term förstås helt enkelt: Latin betyder "foster" "avkomma" och "metrio" tolkas som "uppmätt". Fetometri betyder således att läkaren innebär forskningsmetoden, där de grundläggande parametrarna hos fostrets kropp bestäms.

De viktigaste informativa kriterierna är barnets höjd och vikt. Det finns emellertid andra medicinska parametrar för intrauterin utveckling, som kan bestämmas av en specialist som utför fetometri. Normala värden för vissa detekterbara parametrar hos fostrets kropp framgår av tabellen nedan.

Undersökat kriterium

Norm vid 28 veckors graviditet

tillväxt

35-35,5 cm

vikt

900-1000 gram

Biparietalstorlek (BPR)

61-79 mm

Underbenets längd

40-47 mm

Benlängd av shin

46-54 mm

Lårlängd

50-57 mm

Axelängd

45-54 mm

Mageomkrets

21-28,5 cm

Huvudomkretsen

24,6-28,5 cm

Frontal-nuchal storlek

84-99 mm

Efter den utförda fetometrin ger den specialist som utförde undersökningen en slutsats för den gravida kvinnan. I det indikerar han alla erhållna värden av de studerade parametrarna hos fostrets kropp.

Det är viktigt att notera att undersökningen inte är en diagnos. Den behandlande läkaren som övervakar graviditeten måste behandla honom.

Hur utvecklar barnet?

Genomgår en serie förändringar i fostrets nervsystem. Strukturen i hjärnbarken förändras varje dag. Dagligen ökar fostrets antal omvälvningar. Denna funktion leder till det faktum att barnets beteende blir mer ordnad. Fostret ökar också antalet rörelser det gör.

Intressant, vid 28 veckors graviditet har barnet redan drömmar. Barnens hela sömn kan delas upp i flera på varandra följande steg. Drömmen består av grund och djup sömn. I skiktet med ytlig sömn är barnets ögon vanligtvis arjar. Med en djup sömn är ögonlocken redan helt stängda.

Förändringar i hjärnbarkens struktur leder till att en hel del olika nervimpulser uppträder i den. Vid 28 veckor är detta inte bara responsimpulserna för stimuli som kommer från den yttre miljön. Vissa forskare tror att vid denna tidpunkt är fostret ens bildandet av hans karaktär.

Den aktiva utvecklingen av hjärnbarken och sensoriska organ bidrar till det faktum att fostret redan har sina egna känslor. Så kan barnet bestämma smaken, reagera på ljusa ljus och låter för högt. Fostret kan också ha en reaktion mot mamman som inhalerar obehagliga lukt. Det är vetenskapligt noterat att barnet vid 28 veckors graviditet har förmåga att reagera på smärtstillande stimuli.

Intressanta förändringar förekommer i pojkens kropp. I vissa pojkar börjar testiklarna att gå ner i pungen, men denna process är ganska individuell, och det är inte alltid att testiklarna kommer ner från buken i pungen under graviditeten. Experter menar emellertid att den bästa perioden för denna process är tiden för intrauterin utveckling.

Flickor har redan en viss uppsättning ägg som finns i äggstockarna. Utan ett tillräckligt antal fullvuxna kvinnliga bakterieceller är kvinnans reproduktiva funktion inte längre möjlig. Därför noterar läkare att det kvinnliga reproduktionssystemet bildas under perioden av intrauterin utveckling.

En baby som befinner sig i vattenmiljön kan svälja fostervätska. Denna process är mycket viktig och nödvändig för full utveckling av digestion hos ett barn. Forskare har funnit att den dag fostret kan svälja omkring 500 ml fostervätska.

I processen att svälja vätska spelar pectoralmusklerna en aktiv del. Dess aktiva utveckling är nödvändig så att barnet efter sin födelse kan göra sitt första självständiga andetag i livet. Efter att ha slukat fostervätska har barnet vanligen hicka. Denna reaktion är ganska normal och fysiologisk.

Läkare säger att barnet som är född den 28: e gravidveckan är redan genomförbart, men speciella förutsättningar och nödvändiga medicinsk utrustning för detta kommer att krävas för sin omvårdnad. Endast med sådan noggrann vård kan en bebis vara redo för ett ytterligare självständigt liv.

Hur ser det ut?

Vid den 28: e veckan är den bebis som "lever" i mödrarna redan ganska välutvecklad. Så, i ett barn, är många leder redan mobila, han rör sig aktivt med armar och ben, kan böja små fingrar. Varje dag ser barnet mer och mer ut som ett litet barn. Hans kroppsproportioner förändras och hans ansiktsdrag förändras. På barnets kropp växa aktivt hår. På 27-28: e graviditetsveckan börjar ett speciellt pigment i dem, vilket orsakar hårfärgning.

Barnet kan till och med blinka. Hans ögon är täckta i århundraden ute, så att barnet kan öppna och stänga ögonen. Barnet har också sväljande och sugande reflexer.

rörlighet

Barnets motoraktivitet vid detta graviditetsstadium är ganska hög. Fostret kan knocka på livmoderns väggar med armar och ben, vilket orsakar specifika känslor i sin mor. En kvinna känner att hennes baby driver eller sparkar hennes mage.

Ju mer aktiva barnet är desto intensivare är hans fysiska aktivitet. Lugna spädbarn, som läkare noterar, skjuts och vrids i livmodern betydligt mindre än de rastlösa barnen.

Mångfalden av olika faktorer påverkar barnets motoraktivitet. Hypoxi kan leda till en ökning av aktiva rörelser. Detta tillstånd kännetecknas av otillräckligt intag av syre i barnens organism, i det här fallet påverkas fostrets andningsfunktion, vilket leder till ökad motorisk aktivitet.

Stress och starka negativa upplevelser av modern har en extremt negativ effekt på barnet. Under graviditeten bildas inte bara en fysiologisk, utan också en psyko-emotionell koppling mellan en kvinna och hennes barn. Negativa livshändelser som en kvinna lider vid denna tid har en negativ inverkan på fostret. Om barnet kraftigt pressas, kan det obehag som fostret upplever vara orsaken.

Vid ökad motoraktivitet borde den förväntade mamman alltid samråda med sin läkare. Läkaren måste bestämma den möjliga orsaken till överträdelserna och utarbeta en plan för att förbättra det allmänna tillståndet för både den gravida kvinnan och hennes bebis.

Hur ligger det i livmodern?

Platsen för barnet i livmodern heter previa. För att bedöma barnets ställning i livmodern, undersöker läkare var de viktigaste delarna av fostret är (huvud, skinkor, armar och ben). En omfattande bedömning av barnets plats i livmodern gör att läkare kan utvärdera och presentera presentationen.

Det mest fördelaktiga alternativet, eftersom fostret kan ligga i livmodern, är huvudvärkpresentation. I detta fall är barnet korrekt ur fysiologisk synvinkel. Hans huvud är längst ner, det första mot födelsekanalen.

Ett mindre fördelaktigt arrangemang anses vara den tvärgående positionen. I detta fall ligger fostret som om det rör sig över livmoderns längdaxel. Samtidigt är de viktigaste stora delarna av barnets kropp vinkelräta mot den längsgående linjen av iliacbenens kransar. Vid transverse previa är risken för födelseskador ganska hög.

Också ett ganska ogynnsamt alternativ för fostrets lokalisering i mags buken är bäckenpresentation. I detta fall är inte fostrets huvud och bäckenet riktad först mot födelsekanalen. I en sådan situation, under födseln, kan det finnas farliga komplikationer och jämn skada. För att förhindra dem utesluter läkare att utföra den kirurgiska metoden för obstetrisk hjälp - kejsarsnitt.

För information om hur fostret utvecklas den 28: e gravidveckan, se följande video.

27 veckor 29 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa