Näring av en gravid kvinna i tredje trimestern

Innehållet

För att barnet ska kunna växa och utvecklas fullt ut måste den förväntade mammen äta gott och fullt. Näring i tredje trimestern av graviditeten är extremt viktigt.

Funktioner av korrekt näring i 3 trimestern

Efter slutet av den 28: e graviditetsveckan börjar tredje trimestern. Det kommer att vara till dess att arbetet börjar. Det här är ganska svårt både för en gravid kvinna och för hennes bebis.

Vid denna tid växer barnet väldigt snabbt, blir tyngre och fyller redan ett stort utrymme inuti min mammas mage. Dess interna organ och system genomgår en slutlig utveckling. Allt detta är en slags förberedelse för ett barns födelse.

Förändringar sker i kvinnans kropp själv. Hennes hormoner förändras, vilket bidrar till utseendet av specifika symtom som är karakteristiska för denna graviditetsperiod. Så, många kvinnor på denna tid börjar bli svåra svullnad. Ofta klagar framtida mammor om svårigheter med vanliga tarmrörelser.

För att minimera negativa symptom, rekommenderar läkare dig att följa speciella dieter för gravida kvinnor.

De flesta rekommendationerna är gjorda för alla kvinnor, men det finns undantag: till exempel om den förväntade mamman lider av kronisk njur- eller hjärtsjukdom, bör rekommendationer för hennes kost göras individuellt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur man gör en diet?

Det bästa sättet att utveckla en optimal måltidsplan är att skapa en exemplarisk meny för varje dag. När den sammanställs ska den framtida mamman komma ihåg att den ska innehålla alla de näringsämnen som är nödvändiga för hennes hälsa, vilket inkluderar proteiner, fetter, kolhydrater, vitaminer och spårämnen samt fiber. Om något näringsämne i kosten saknas, kan det leda till funktionsstörningar i kroppen.

Om proteiner

Kanske är den viktigaste komponenten av rätt näring proteiner. I kroppen utför de ett stort antal funktioner. Den viktigaste av dessa under graviditeten är att bygga.

Proteinmolekyler i metabolismsprocessen bryts ned i kroppen för att separera komponenter - aminosyror. Det är de som är inblandade i att bygga nya celler i kroppen.

Proteinintag under graviditeten varierar något. Det största antalet av dem borde intas av en gravid kvinna under de första veckorna av graviditeten, vid 8-9 månader är konsumtionen något reducerad. Detta beror på det faktum att barnet redan har utvecklats ganska bra och bildats.

Proteiner kan vara av både vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Det är mycket viktigt att dessa och andra proteinkällor finns i den framtida moderns korrekta matmeny.

Animaliskt protein finns i fjäderfä, kött, fisk, skaldjur, ostar och mejeriprodukter, liksom i mjölk. Stora reserver av vegetabiliskt protein finns i baljväxter, något mindre innehåll i spannmål.

Huvudregeln vid användning av proteinmat - växelverkan. Du kan inte äta bara en sorts protein. Exempelvis kan konsumera endast kyckling eller nötkött leda till en otillräcklig tillgång till essentiella aminosyror som finns i andra livsmedel.

Om fetter

Fetter är en viktig komponent för de sensoriska organens, hjärnans arbete och hjälper också den förväntade mamman att behålla skönhet under graviditeten. Missa dem i graviditetens tredje trimester ska inte vara. Mängden fett bör bara kompensera för behoven hos den framtida mamman och hennes bebis.

Fetter kan vara både fördelaktiga och skadliga. Stekt mat med mycket smör, samt snabbmat kommer inte att ge någon fördel för kroppen. Även skadligt fett finns i margarin och majonnäs. Dessa produkter förväntande mammor bör inte äta.

Goda fetter finns i vegetabiliska oljor, nötter, oljig fisk. Korrekt diet bör nödvändigtvis inkludera dessa livsmedel. När man lägger till fetter i din meny, borde den förväntade mammen komma ihåg att de är mycket höga i kalorier.

Ett utmärkt exempel på att tillsätta fett till gravida kvinnor vid 37-39 veckors graviditet är en grönsaksallad av säsongens grönsaker, kryddat med vegetabilisk olja. På sommaren kan du laga gurksallad med paprikor och persilja, och på vintern - gulrot sallad.

Om kolhydrater

I graviditetens tredje trimester känner den förväntade mammen redan ganska aktivt hennes barn. Ett vuxet barn uppvisar fysisk aktivitet, kan rulla i sin mammas mage. För att utföra en sådan stormig aktivitet behöver barnet mycket energi. Det krävs av kvinnan själv, eftersom alla hennes inre organ och system arbetar inom gränserna för deras förmåga.

För att kompensera för ökade energibehov är det nödvändigt att inkludera kolhydrater i menyn. Suger in i blodet, de ger kroppen en del av energi under en viss tidsperiod.

Koldioxid kan vara antingen "snabb" eller "långsam". De första är välsmakande, de andra är mer användbara och funktionella för organismen.

"Snabba" kolhydrater finns i sötsaker, frukter, vissa typer av grönsaker, "långsam" - i spannmål, spannmål. Vid utformningen är menyn väldigt viktigt att komma ihåg förhållandet mellan olika typer av kolhydrater. På "långsam" vy bör ges en stor del. Så, gräddegröda till frukost eller spannmålssidan för huvudrätten är ett utmärkt val av rätt meny för framtida mor.

Användbara produkter

Under graviditetens tredje trimester är det väldigt viktigt att den förväntade mamman åt inte bara hälsosam mat, utan också god smak. Vid 36-38 veckors graviditet ökar ångest och spänning i en gravid kvinna. Detta beror på det faktum att nervsystemet börjar aktivt förbereda sig för den kommande förlossningen.

En av de enklaste metoderna för att förbättra humör och skapa en optimistisk stämning är att äta god mat. Om det fortfarande är beredd på hälsosamma produkter, så ger det redan flera fördelar.

frukt

De är ett utmärkt alternativ för delikatesser som den förväntade mamman har råd med. De innehåller naturliga sockerarter som är mer fördelaktiga än vanligt vitt kristallint socker. Om den förväntade mamman vill äta godis eller skicka en make till affären för en chokladkaka, är det bättre att stoppa denna rusning och äta ett äpple eller en päron.

Experter rekommenderar förväntade mammor att välja säsongsbetonade frukter. Användningen av tropiska frukter, som till exempel ananas eller mango, kan provocera en allergisk reaktion hos en gravid kvinna. Under graviditeten är effekterna av allergier mer negativa, eftersom allergener kan påverka barnets kropp.

Frukt bör inte konsumeras i stora mängder. Ät på en gång, hela kilo äpplen eller bananer borde inte vara, även om den förväntade mammen tycker att det är behov av hennes kropp eller hennes infalls "infall".

Frukt innehåller ganska mycket fruktos, ett naturligt socker som snabbt ökar blodsockernivån. Gravida kvinnor som har graviditetsdiabetes bör diskutera möjligheten och mängden att äta frukt med sin endokrinolog eller terapeut.

Fågel, kött

Från den 35: e gravidveckan är det bättre att gradvis inkludera färska köttprodukter i kosten. Vissa läkare rekommenderar att du minskar mängden kött som konsumeras 2-3 veckor före födseln. Det bör inte helt avskaffas, eftersom barnets födelse åtföljs av allvarlig blodförlust, åtföljd av en minskning av mängden hemoglobin och serumjärn i en kvinna.

Ät köttprodukter bör vara ungefär 4 gånger i veckan. Lågfett kyckling, kalkon och magert kalvkött kommer att göra. Det är bättre att vägra fettkött och fårkött vid denna tidpunkt. De kan förvärra det framtida moderns matsmältningssystem och innehålla ganska mycket kolesterol deponerat på blodkärlens väggar.

Det bästa sättet att laga köttprodukter är att steka, stew eller ånga. Köttet kan också kokas. Alla feta lager innan du lagar kötträtter ska tas bort.

Många läkare råder inte förväntade mammor att äta köttbuljonger. De innehåller ganska mycket extraktionsmedel som kan komplicera lever och gallblåsans arbete. Det är bättre att koka kött till soppa separat. Buljongen i soppan är bättre att göra grönsaker.

fisk

Det är en mycket viktig källa till protein, och innehåller även friska fetter. Omega-3 är nödvändigt för både den kvinnliga kroppens goda tillstånd och påverkar fostrets nervösa vävnad positivt.

Vit fisk - torsk, pollock, hälleflundra, kummel hjälper till att diversifiera menyn. I sådana raser av fisk innehåller ganska mycket protein, men lite fett. De mätta kroppen väl, utan att orsaka tunghet i magen. Det är möjligt att äta fisk både med grönsaker och med garnering. Ett utmärkt exempel på en hälsosam middag skulle vara en ugnsbakad fiskkaka gjord av torskfilé med kokt ris och en grönsakssallad.

Vid val av fisk är det mycket viktigt att komma ihåg att vara försiktig. Du bör bara välja färska och kvalitetsprodukter. Om fisken är färsk eller kyld, så innan du köper den noggrant inspektera galen. De ska vara ljusröda. Fiskens ögon ska samtidigt vara transparenta, inte grumliga.

Dålig kvalitet och bedövad fisk kan vara ett hot mot utvecklingen av matförgiftning. Mest giftiga infektioner hos gravida kvinnor är ganska svåra. En sjuk kvinna är på sjukhus samtidigt. Bakteriella toxiner i blodet kan vara ett hot mot barnet.

Fisken ska ätas mycket noggrant för kvinnor som har en tendens till allergier. I det här fallet är det bäst att först rådgöra med din läkare.

Mejeriprodukter

Det är också den viktigaste delen av strukturen av riktig näring hos en gravid kvinna. Förutom ett ganska högt proteininnehåll innehåller de mycket kalcium. Detta element ger bentäthet i både kvinnans kropp och hennes bebis.

Sour-mjölkprodukter innehåller användbara acido- och bifidobakterier. Dessa är användbara "medel" involverade i att bibehålla den optimala funktionen av organen i mag-tarmkanalen. Experter tror det regelbunden användning av färsk och högkvalitativ sur mjölk bidrar till att förbättra stolen regelbundet samt normalisera immunsystemet.

Många gravida kvinnor till 3 trimester av graviditeten är ganska tunga. Fermenterade mjölkprodukter hjälper också till att hålla den under kontroll. Du bör dock bara välja produkter med lite fettinnehåll.

Vissa framtida mammor gör ett misstag i valet av surmjölk. De ger sina preferenser till fetma produkter. Detta är fel. En liten mängd fett är nödvändigt för honkroppen.

Ost är en utmärkt källa till protein, och mättar också kroppen perfekt. När man väljer, bör man föredra enkla arter: ostar med mögel eller alltför feta sorter bör lämnas under perioden efter barnets födelse.

En framtida mamma kan äta flera skivor ost, till exempel med frukt eller grönsaker, till nytta för hennes hälsa. Det är inte nödvändigt att missbruka ost: den här produkten är ganska hög i kalorier.

grönsaker

Utan grönsaker är förberedelsen av den framtida moderens diet omöjlig att föreställa sig. De innehåller en stor mängd vitaminer, spårämnen och fiber. Korrekt kombination av grönsaker kommer att förbättra matsårets funktion, liksom förbättra hälsan.

Vid 32-34 veckor, och i vissa fall vid andra tillfällen under graviditeten, klagar förväntansfulla mödrar ofta på utseende av ödem. Puffiness uppträder som regel på benen eller på ansiktet, under de nedre ögonlocken. Rågrönsaker kan bidra till att minska ödem. Lyckligtvis, om graviditeten 3 trimestern faller på sommartid. I detta fall kommer gurksalat att hjälpa till att klara svullnaden.

Du bör äta både råa och kokta grönsaker. Det är bättre att ha olika grönsaker i den förväntade moderens diet. Morot, pumpa och zucchini hjälper till att diversifiera menyn. Lägg till tomater i kosten, var försiktig. Vissa kvinnor kan utveckla en allvarlig allergisk reaktion mot dem.

För information om vilka produkter som är de viktigaste under graviditetens tredje trimester, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa