Vilka matar kan inte äta gravid?

Innehållet

För att den framtida mammans hälsa ska förbli bra måste hon noggrant övervaka hennes diet under graviditeten. Många matar under denna spännande livstid borde en kvinna inte förbrukas.

Betydelsen av dieting

Under perioden för sin prenatala utveckling får barnet alla nödvändiga näringskomponenter för sin tillväxt från moderen. För många månader av graviditet är det kopplat till mamma av det allmänna blodflödessystemet.

Med mat, alla ämnen som är nödvändiga för barnets tillväxt och utveckling - proteiner, fetter och kolhydrater. För flödet av biologiska reaktioner krävs också det vanliga intaget av vitaminer och mineraler.

Om balansen hos de inkommande ämnena störs eller obalanseras av någon anledning, bidrar detta till utseendet på olika funktionsstörningar hos moder och baby.

Varje inkommande substans har sin egen funktion:

  • proteiner är en slags "byggare". De är nödvändiga för byggandet av alla vitala organ och system i barnet. Deras betydelse är enorm, särskilt under graviditetens första trimester. Det är vid denna tidpunkt att barnet aktivt uppträder processerna för organogenes (processen för bildande av inre organ).
  • kolhydrater - Det här är den främsta energikällan. De behövs för barnet att växa och utvecklas aktivt. Många cellulära reaktioner fortsätter med energi, som frigörs under kolhydraternas metabolism. Balans är dock viktigt i allt. Överdriven kolhydratintag i kvinnokroppen kan leda till dysmetaboliska störningar. I slutändan kan detta manifesteras av en stark viktökning.
  • fetter - En annan viktig komponent i hondieten under graviditeten. De är en slags "bränsle" som kroppen behöver. Fett kan också kallas en hållbar energikälla. De brinner mycket långsamt, vilket leder till att energi släpps gradvis.

Vid utformningen av kvinnors meny under graviditeten är det mycket viktigt att alla dessa komponenter är närvarande i den. Detta är inte bara nödvändigt för moderns hälsa utan också för utvecklingen av hennes bebis.

När man konsumerar en viss produkt borde den förväntade mamman komma ihåg att han kan "få" in i kroppen och till hennes bebis. De flesta näringsämnen absorberas i tarmarna. Sedan, genom artärerna, kommer de in i kroppen till barnet.

Skydda barnets kropp från olika giftiga ämnen ger placentan. Om det här "barnets" orgel saknades skulle det vara mycket svårt för barnet att klara av den mängd giftiga ämnen som kommer in i kroppen. Placenta barriären skyddar den från olika farliga ämnen, men många komponenter tränger fortfarande igenom den.

Dessa biologiska egenskaper gör det nödvändigt att noggrant övervaka din diet under graviditeten. Det är viktigt att komma ihåg att alla rekommendationer bör väljas strikt för sig själva. Till exempel, om den förväntade mamman har en individuell intolerans mot någon mat, bör hon utesluta dem från hennes diet.

Kvinnor som lider av kroniska sjukdomar i interna organ, en diet sammanställs på lämplig profil av patologier. I detta fall borde de formulera deras kost på ett omfattande sätt, baserat på den terapeutiska kosten, som ordinerades av den behandlande läkaren.

Det är viktigt för den framtida mamman att komma ihåg att under sin bebis börjar hennes kropp att uppleva en betydande belastning. Är inget undantag och organ i matsmältningssystemet.

En sådan belastning kan till och med leda till det faktum att en kvinna kan förvärra kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen under graviditeten. För att undvika detta borde förväntad mamma eliminera farliga livsmedel och berika deras kost användbara.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad bör begränsas?

All konsumerad mat kan delas upp i flera villkorade kategorier. Noggrant överväga produkter som bör begränsas. Det betyder inte att de inte kan ätas. I det här fallet bör du helt enkelt begränsa deras mängd i din kost.

Fet fisk

Förteckningen över sådana produkter börjar fettfisk. Denna produkt är definitivt mycket användbar. Den innehåller mycket viktiga fettsyror, särskilt omega-3.

Detta ämne är inblandat i många biologiska reaktioner i kroppen, det är nödvändigt för den aktiva tillväxten och utvecklingen av fostret. Det är dock viktigt att följa åtgärden vid användning av denna produkt. Fet fisk bör inte ätas i mer än 200-280 gram per vecka.

Om en kvinna har en tendens att utveckla allergiska reaktioner, bör hon alltid rådgöra med sin läkare om möjligheten att äta fisk.

Torsklever

Också för produkter vars antal bör begränsas, gäller torsklever. Det innehåller ganska mycket vitamin A. För frekvent användning av denna produkt kan det leda till dismetaboliska störningar. Att äta denna produkt ska vara mer än en gång i månaden.

salt

Saltanvändning är en viktig fråga som uppstår i nästan alla gravida kvinnor. Helt utesluta natriumklorid från din diet bör inte vara. Att övervaka dess dagliga doser är dock mycket viktigt:

  • Vid tidigast möjlig gestationsålder kan upp till 10 gram natriumklorid förbrukas per dag.
  • Vid mitten av graviditeten är saltet redan begränsat till 7-8 gram.
  • I senare skeden av att bära en baby är det bättre att begränsa användningen av salt till 5-6 gram per dag.

Dessa rekommendationer är i genomsnitt. Om en gravid kvinna har några sjukdomar i urinvägarna och njurarna, ska hon använda mindre salt. Också begränsad till denna produkt i kosten för de kvinnor som har en tendens till utseende av ödem.

Vid upprättandet av menyn är det mycket viktigt att komma ihåg att bordsalt finns i många livsmedel. Det är också ganska mycket i industriellt tillagad mat - korv, köttfärs och korv. Förstå vikten av salthalten i kosten, många livsmedelsproducenter markerar på sina produkter hur mycket natriumklorid det innehåller.

Vissa experter tror att begränsning av mängden salt som används under de senaste veckorna före födseln kan bidra till att förbättra arbetets aktivitet. De tror att det även kan leda till minskad smärta vid förlossningen och tidig öppning av livmoderhalsen.

confection

Den förändrade hormonella bakgrunden leder till det faktum att den förväntande mamman under graviditeten ofta vill äta något sött. Detta har en positiv effekt på hennes humör, men drabbar inte kroppen alls.

Alla industriella sötsaker innehåller ganska mycket socker. Missbruk av sådan mat kan leda till att nivån av glukos i blodet kan förhöjas.Det är särskilt viktigt att övervaka användningen av sötsaker för kvinnor som har en förutsättning för utvecklingen av diabetes.

Godis innehåller ofta kemiska färgämnen, konserveringsmedel och stabilisatorer. Dessa ämnen är skadliga och ger ingen fördel för kroppen. Den frekventa användningen av sådana "snacks" kan också utlösa utvecklingen av en allergisk reaktion i framtida mamma. En gång i barnets kropp kan de leda till utvecklingen av hans diatese.

Färger, konserveringsmedel och andra kemiska tillsatser påverkar också funktionen hos organen i mag-tarmkanalen. De kan provocera en attack av akut gastrit eller inflammation i magslemhinnan.

Koffeinerade drycker

Den mest populära av dessa är kaffe. Andra drycker kan dock vara koffeinkällor. Så finns det i te, Coca-Cola, några energidrycker.

Koffeinmissbruk under födseln är inte värt det. Om framtida mamma verkligen vill dricka en mugg kaffe ska hon sluta strängt på en. Denna mängd är tillräcklig för att vakna upp kroppen utan att krummen skadas.

Det är bättre att kaffet inte är för starkt. Du bör också noggrant övervaka antalet berusade muggar. Om en gravid kvinna har högt blodtryck eller har hjärtproblem, borde hon fortfarande sluta dricka kaffe.

choklad

Du kan förstå den framtida modernens önskan att äta denna sötma. Den skyldige är också ofta hormoner. De bidrar till att förändra det framtida moderns beteende och humör.

Men det är alltid mycket viktigt att komma ihåg hur mycket choklad du kan äta. I den här frågan är det viktigaste att inte överdriva det. För mycket choklad kan också leda till ett hopp i blodsockret.

Det är bättre att ha små portioner chokladstänger - upp till 20 gram. Om framtida mamma har en tendens att utveckla allergiska reaktioner, ska hon utesluta denna produkt från hennes meny. Ett alternativ till choklad i detta fall kan vara torkad frukt, för vilken kvinnan inte har allergier.

Vilka produkter att använda är oönskade?

Det finns mat som den förväntade mamman bör äta så lite som möjligt. De är inte begränsade i en gravid kvinnas diet, men deras antal bör noggrant övervakas.

Fett kött

Med frekvent användning kan man utöva en stark belastning på lever och gallvägar. Det är särskilt viktigt att övervaka deras antal kvinnor som lider av kroniska sjukdomar i mag-tarmorganen.

Det är bättre att laga ångat kött, gryta eller baka. Rostning i smör kommer inte bara att öka kaloriinnehållet i skålen, men kommer också att lägga extra på lever och gallblåsan.

Kokta såser

Många ketchup och majonnäs innehåller många olika syntetiska tillsatser. Färgämnena, konserveringsmedlen och stabilisatorerna som finns i dem har en negativ effekt på mag-tarmkanalens arbete, samt ökar risken för allergiska reaktioner.

Även i sammansättningen av dessa produkter är mycket socker och salt. Under graviditeten bör du äta mer naturliga produkter, antalet syntetiska tillsatser bör begränsas.

Kryddig kryddor och kryddor

För skarpa livsmedel under graviditeten är oönskade att använda. De kan leda till inflammation i magslemhinnan, vilket leder till utveckling av gastrit i framtida mamma. Dessutom kan mottagandet av många kryddor provocera en allergisk reaktion, vilket är extremt oönskat för fostret.

Missbruk av produkter som innehåller mycket ättika, pepparrot, senap, kan leda till ökad törst. Detta i sin tur kommer att bidra till utseende av ödem på kroppen.

Stekt mat

Under värmebehandling av oljan kan ämnen som är farliga för kroppen, som kallas cancerframkallande, bildas, vilket leder till störningar i lever och gallblåsa. För många cancerframkallande ämnen ökar risken för mutationer i den genetiska apparaten. Oljebeta munkar och pajer är inte det bästa valet för den förväntade mamman.

Vilka produkter är strängt kontraindicerade?

I varje fall kan listan över förbjudna produkter vara olika. Det beror på kvinnans individuella egenskaper och närvaron av vissa kroniska sjukdomar i de inre organen.

Om sådana patologier är närvarande, väljs en särskild terapeutisk diet för kvinnan. Hon är utvecklad av en läkare som observerar den förväntade mamman under graviditeten.

alkohol

Denna förbjudna produkt toppar listan över produkter som inte ska användas av förväntade mammor. Att dricka alkohol i de tidiga stadierna av graviditeten borde inte vara kategoriskt. Detta kan leda till utveckling av flera överträdelser av bildandet av inre organ i barnet.

Etylalkohol har en toxisk effekt på nervsystemet. Hos kvinnor som missbrukar alkohol under graviditeten är risken att föda barn med synpatologier och psykiska störningar ganska hög.

Unpasteuriserad mjölk

Betoningen i denna paragraf gäller mjölkprodukter som inte tillverkas industriellt. Mjölk som tillverkas går igenom flera steg av värmebehandling. Detta bidrar till att alla patogenerna i det dör.

Användningen av färsk mjölk ger ingen absolut garanti för att produkten inte kommer att ha patogena mikrober. Risken för infektion med tuberkulos, brucellos och andra farliga infektionssjukdomar när man dricker ny mjölk är tillräckligt hög.

Rå fisk och kött

Under graviditeten ska produkter som inte har värmebehandlas kasseras. Detta bör göras igen på grund av den för höga risken för infektion. Många patogena mikrober dör bara vid exponering för höga temperaturer. Dessutom måste du bearbeta (laga) en maträtt under ganska lång tid.

Läkare råder förväntade mammor, som är mycket förtjust i sushi, begränsar fortfarande sin användning under graviditeten. Risken för infektion med patogena mikrober och matförgiftning är i detta fall ganska hög.

Det är bättre att ersätta rå fisk med kokt. I en sådan situation, oroa dig för din hälsa och ditt barn kommer behöva mycket mindre.

Skogs svampar

Många svampar som växer nära motorvägar eller nära staden innehåller många giftiga ämnen. Detta beror på att svamparna ackumulerar dem som en svamp. Förtäring av stora mängder giftiga ämnen kan leda till allvarlig förgiftning.

Konserverade svampar kan vara en källa till farliga infektioner, såsom botulism. För att bli mycket förgiftad, räcker det med att äta lite av en sådan produkt.

Croutoner, chips

Dessa produkter innehåller i sin sammansättning mycket salt. Deras användning kan leda till ökat ödem på kroppen. Också i kompositionen av chips och kakor innehåller många olika smakförstärkare. Dessa ämnen förbättrar aptiten, vilket leder till att mängden mat som äts ökar betydligt.

Användningen av dessa produkter kan också leda till en förvärmning av kroniska sjukdomar i mag-tarmkanalen. Kryddiga kryddor i chips kan leda till ökad törst.

Söta kolsyrade drycker

Det finns ingen nytta av deras användning för kvinnan och barnets kropp. De smakämnen och färgämnen som ingår i sådana drycker bidrar till utvecklingen av livsmedelsallergier.

Ofta i soda innehåller aspartam (E951).Detta ämne kan ha en negativ effekt på levern, liksom prova ökad gasbildning och svullnad.

Hemlagade fruktdrycker och fruktdrycker gjorda av bär och torkade frukter blir det bästa alternativet till söt läsk.

Det faktum att du inte kan äta under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa