Hur man väljer en diet för viktminskning under graviditeten?

Innehållet

Övervikt eller övervikt kan allvarligt komplicera graviditeten och skadar mamman och barnet. Det är därför som obstetrikare analyserar dynamiken, väger kvinnan vid varje schemalagd upptagning.

Om vikten ökar för snabbt och överstiger rimliga gränser, rekommenderas den förväntade mamman att gå på en diet. I denna artikel kommer vi att berätta vilken typ av kost bör föredras under graviditeten.

Vad ska vara vikten?

När en kvinna befinner sig i en "intressant position" är viktökning oundviklig och ganska naturlig. Från och med början av barnets graviditet under påverkan av hormonprogesteron förbättras kvinnans aptit, viktökning börjar.

Fysiologiskt ökar den framtida mammans kroppsvikt åtminstone av fostrets vikt, av fostervätskans vikt och placentan. Dessutom betraktas "godkända" progesteronfettfetter, till exempel i midjan, höfterna, peritoneumets främre vägg som fysiologisk, naturlig. De skyddar ett barn som växer under hjärtat.

Normal anses öka inom 10-15 kilo för alla nio månaders väntan. I detta fall måste läkare ta hänsyn till kvinnans hudfärg före graviditeten.

En tjej med normal viktökning kan lägga upp till 15 kilo, vilket blir normalt. Damen med curvaceous och ett litet överskott av kilogram ökning i normen kan vara upp till 11 pund. Och för en kvinna som lider av fetma, är det i nio månader tillåtet att ta högst 7-8 kg.

Ungefär 40% av den totala ökningen faller vanligen på 1 sikt, och 60% - för 2 och 3 trimester. Om viktökningen är för stor, rekommenderar läkaren definitivt att du granskar din livsstil och kost.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Kostbehov

Att gå ner i vikt är inte en lätt uppgift. Det är särskilt svårt under graviditeten, eftersom de flesta av de befintliga dieterna för gravida kvinnor är kontraindicerade. Även om en kvinna brukade använda ett protein eller saltfritt diet för att minska vikten, hade hon ett utmärkt resultat av dem, då kunde hon inte återvända till den försökta och testade kosten under den period hon bar barnet.

För att bekämpa den patologiska ökningen behövs andra metoder som tillåter, om än långsamt men utan att barnet skadas kasta bort de extra punden.

Kost under graviditeten bör balanseras, eftersom barnet inte kan berövas några näringsämnen, vitaminer. För honom viktiga och proteiner, fetter och kolhydrater. Därför måste en kvinna se till att varje måltid innehåller alla nödvändiga komponenter, men i kvantiteter som inte tillåter kvinnan att öka sin egen vikt ytterligare.

Risk för patologiska vinster

Anledningarna till att en kvinnas kropp, även försöker hålla reda på sin näring, börjar ackumulera extra pounds "i reserv" kan varieras. Oftast ligger förklaringen i de enskilda egenskaperna och hastigheten hos metaboliska processer. Det är inte gynekologens uppgift att leta efter orsakerna till övervikt, men det är plikten att berätta hur denna övervikt är farlig för en gravid kvinna och hennes barn.

När övervikt uppträder ganska det verkliga hotet av sen toxicos. Detta sena tillstånd kan vara mycket farligt. Blodflödet i det uteroplasala systemet med överskott av kilo störs, vilket hotar utvecklingen av fosterhypoxi, födelsen av en bebis med neurologiska och andra störningar.

Framtida mammor med övervikt har en risk för förtida åldrande av placentan, och det finns också en ganska stor sannolikhet att ha en bebis före den planerade förlossningsperioden eller bär den.

Kvinnor med överdriven patologisk ökning utvecklar ofta svaghet i arbetskrafterna, och de måste göra en akut kejsarsnitt. Med mycket mamma ofta och barnets vikt överstiger normen. För en kvinna kan en överdriven ökning förvandlas till åderbråck, utseende på hemorrojder, och belastningen på hjärtat och blodkärlen ökar också betydligt.

Skälen kan inte bara ligga i det faktum att en kvinna överbelastar, men också i hormonella processer. Med överdriven produktion av laktogen, progesteron eller hCG, kommer vikt mycket snabbare.

Sedentär livsstil, som leder några förväntade mammor, påverkar också deras vikt och graden av ackumulering av fett.

Grundläggande principer om kost för gravida kvinnor

Trots det faktum att moderna nutritionists har ifrågasatt metoden att räkna kalorier är ingenting mer effektivt än att förlita sig på kaloriinnehållet i mat och rätter tills det är uppfunnet. Det är inte nödvändigt att beräkna kalorierna för varje enhet, det kommer att vara tillräckligt om kvinnan helt enkelt fokuserar på ungefärligt kaloriinnehåll.

Ätning ska vara fraktionerad - 5-6 gånger om dagen, delar bör minskas. Vad framtida mamma kunde äta på en gång är det bättre att dela upp i två tallrikar och äta med en skillnad på 3-4 timmar.

All mat bör tuggas noggrant. Viktig kulinarisk behandling är viktigt - stek inte grönsaker i djupfett - Det blir bättre om det är bakat i ugnen. Rökt korv är bättre att ersätta kokta köttbullar och saltad fisk - en bit bakad fiskfilé.

Om graviditetsperioden är mer än 28 veckor får kvinnan ordna en avlastningsdag per vecka. Under den här dagen kommer hon att kunna acceptera fraktionerade (6-7 gånger per dag) en produkt - antingen fermenterad mjölk utan socker och frukt, eller 500 gram mager ost eller kokt bovete utan salt och socker. Förresten, under de fastande dagarna, bör salt och socker helt undvikas.

Varje dag i kosten av en gravid kvinna borde vara mer mat innehållande fiber, mindre enkla kolhydrater (bullar och sötsaker) och mer komplexa kolhydrater (söta frukter). Den sista kvällsmåltid bör ske senast 2,5 timmar före sänggåendet, den bör inte innehålla fett, stora mängder proteiner och kolhydrater.

Det maximala antalet kalorier per dag för en gravid kvinna som kommer att gå ner i vikt ligger inom 2200-2500 kcal. De bör bestå av 100-120 gram proteiner (huvuddelen av denna mängd bör vara animaliska proteiner - kött, mjölk, fisk, ägg, mejeriprodukter), 90 gram fett (hälften av detta belopp är av vegetabiliskt ursprung), 350 gram kolhydrater.

För att uppnå önskat resultat är det viktigt att kategoriskt avvisa rökt, sylt och kryddstark mat, kolsyrade drycker, stekt och fet mat, söta bakverk, sylt, sylt. Mängden salt bör minskas till 5 gram per dag.

Överskott av salt provar förekomsten av ödem, eftersom det behåller vätska i vävnaderna. Även om snabb viktökning sker utan ödem, bör mängden salt fortfarande minskas för att förhindra preeklampsi, sannolikheten för vilken ökar med övervikt.

Vissa gravida kvinnor vägrar helt och hållet salt och tror att det blir mer fördelaktigt för dem, men det här är en vanlig missuppfattning. Den fullständiga bristen på salt bryter mot vattensaltbalansen i kroppen., vilket också är ett farligt fenomen.

Om graviditeten fortskrider utan ödem, ska du dricka minst 2 liter rent dricksvatten per dag. Om svullnad inträffar bör mängden vätska som ska bli berusad per dag samordnas med din läkare. Du borde inte dricka starkt te och kaffe, även om läkaren tillåter en kvinna (till exempel med hypotension) en kopp eller två kaffe per dag. Det är bäst att dricka vanligt vatten, men tillåter buljong höfterna och svagt bryggt te.

En kvinna kommer att behöva kontrollera hennes aptit. För att göra det enklare att göra är det nödvändigt att överge de produkter som stimulerar aptiten. Dessa är vitlök och lök, konserver, kryddor, peppar, majonnäs, ketchup, olika såser och snacks.

Vad kan du äta?

Menyn för varje dag, i en vecka, i en månad som en kvinna kan göra på egen hand, särskilt eftersom en sådan diet inte kräver stora ekonomiska kostnader. Monodier är vanligtvis kostsamma, men de kan inte kombineras med graviditet.

För att göra din kost är det viktigt att komma ihåg det kalorier per dag får inte mer än 2200-2500, Denna mängd bör delas med 6, vilket bestämmer kaloriinnehållet i varje måltid.

Vid varje mottagning ingår kolhydrater, proteiner och fetter, med undantag för kvällsmåltid, där fett inte borde vara. Nu kan du börja planera menyn.

Första kurser

Alla soppor ska kokas i en mager, magert buljong. Det är bättre för honom att välja rött kött (nötkött, kalvkött). Det är användbart att koka buljongen i kyckling, kalkon eller kaninkött.

Fiskbuljonger är acceptabla om man använder lågmjölksfisk (till exempel pollock). Koka inte soppa med fläsk eller lamm.

Potatis och spannmål kan läggas till soppor, men i mycket måttliga kvantiteter, så att skeden i soppen kommer att flyta, inte "stå". Du bör inte lägga kryddor till diet soppa, som ett undantag kan du lägga løvlöv.

Den totala mängden av de första rätterna per dag är 200 ml. Du kan äta denna mängd i taget, till exempel, till lunch och kan delas in i två gånger och äta en skål för lunch och middag.

Du bör inte planera till den första maträtten med en stor mängd bröd. En gravid kvinna som behöver gå ner i vikt bör inte ta mer än 100 gram bakverk per dag. Det är bättre att föredra att rågbröd är inte "första färskheten", såväl som bröd och kli.

Du får inte lägga till majonnäs eller fettsyror i soppan. "Vita" soppa eller soppa kan vara ett par matskedar mjölk.

Andra kurser

Köttprodukter i kosten bör inte vara mer än 150 gram per dag. Således kan du planera en bit kokt kycklingbröst i en måltid, ångpatty eller köttbullar - i en annan, fiskkokt eller bakad filé - i den tredje.

Köttet väljs med låg fetthalt, föredrar biff och kalvkött, kanin, kyckling. Du bör inte köpa kötthalvfabrikat: de har för mycket feta och främmande tillsatser som inte alls är fördelaktiga för den framtida mammens kropp.

Garnering för kött eller fiskrätt väljs med en hastighet av högst 300 gram kolhydrater per dag. Således kan du koka 150g med en ångpatty. bovete-ricarice, samma mängd ris, eller lägga ut kucchini, kål, pumpa.

Potatis och pasta med pasta är bäst kvar till bättre tider. Medan de endast kan tillsättas i små kvantiteter i soppor.

Fett, som är nödvändigt för normal assimilering av många vitaminer, får en kvinna från köttprodukter och mjölk. En av måltiderna bör bara bestå av mjölk, som eftermiddagste.

Mager mjölk kan dricka upp till 200 milliliter åt gången. Var noga med att varje dag i sammansättningen av huvudrätten solros eller olivolja 1-2 matskedar per dag. Du kan fylla dem med vegetabiliska sallader.

Sallader är önskvärda för att komplettera alla måltider. Användbara färska tomater, paprikor, gurkor, kål och morötter. Lägg inte lök och vitlök i salladen, för att inte "skona" din aptit. Friska gröna är tillåtna och önskvärt, men endast som kryddor för första och andra kurser.

Frukost och snacks

Till frukost är det bäst att ta flingor av grädde. Du kan laga dem i vatten eller skummjölk. För gröt, havregryn, hirs, ris är väl lämpade. Corn grits och semolina bör undvikas.

Komplementet kommer att hjälpa till med långsam kolhydrater - fruktjuice utan socker (färskpressad) eller frukt i allmän form. Från frukt är det bra att använda äpplen, kiwi, ananas, päron. Bananer är bäst begränsade, liksom druvor.

Kycklingägg är användbara, men i liten mängd - inte mer än en eller två stycken per vecka. När man förbereder menyn kan en kvinna planera en dag, där hon kommer att förbereda en omelett från två ägg till frukost eller ett eftermiddagsmat eller två dagar, där hon kommer att äta ett kokt, kokt ägg.

drycker

Utan risken att få extra pounds kan du i menyn inkludera ett svagt te med mjölk utan socker, oozed frukt eller bärkompote, hemlagad juice, dogrosbuljong, mineralvatten utan gas.

Förteckning över tillåtna produkter

Listan över tillåtna produkter är enligt följande (inom parentes är kalorivärdet per 100 g. Av produkt):

 • squash (24);
 • blomkål (30);
 • potatis (80);
 • morötter (32);
 • aprikoser (41);
 • vattenmelon (25);
 • melon (33);
 • persikor (46);
 • äpplen (47);
 • jordgubbar (41);
 • hallon (46);
 • bovete (313);
 • havregryn (366);
 • ris (344);
 • mjölk (64);
 • kefir (1,5-2%) (51);
 • gräddfil (15%) (158);
 • Mager ost (101);
 • nötkött (254);
 • kalvkött (131);
 • kaninkött (156);
 • kyckling (170);
 • kalkon (84);
 • ägg (157).

Vad bör begränsas helt eller delvis?

I ett försök att gå ner i vikt under graviditeten bör du sluta äta fettrika buljonger, vitt bröd, bullar och bullar, fläsk och lamm.

Korv, korv, rökt bröst och rullar, konserver, dumplings är förbjudna. Du bör inte inkludera i menyn krabba pinnar, saltad fisk och konserverad från det, liksom feta sorter av marina fiskar som makrill eller sill.

På ingen sätt kan margarin, majonnäs och majonnässåser, kakor och bakverk, godis, fabrikskakor och våfflor. Det är begränsat till att ta pastila, marshmallows, mörk choklad. Begränsningen är ganska tuff - så per dag kan du bara äta 15 gram mörk choklad förutsatt att alla andra måltider och drycker kommer att vara smakliga.

Förteckningen över produkter som är oönskade för viktminskning innefattar ärter och andra baljväxter, bönor och linser, pärlbyg och semolina. Betor och rädisor ingår i kosten är mycket begränsad.

Smör, utan vilken det är svårt att föreställa sig en utsökt morgongrönsgröt, kan användas, men i små mängder - högst 15 gram per dag. Du bör välja en bra olja, utan vegetabiliska föroreningar (inga spridningar).

En avgörande kamp förklaras på kondenserad mjölk, fabriksglass, hela snabbmat, oavsett hur attraktiv det kan se ut, såväl som smält ostkvarmer, ostmassa och färgglad fabriks yoghurt, som är rik inte i frukter och bär utan i färgämnen och konserveringsmedel.

Bananer och druvor är också bäst kvar till bättre tider. Luta dig inte på svampdisplayer eftersom svamp absorberas dåligt av kroppen. Från sylt och gelé, även om de är lagade av mormor och med kärlek, bör du avstå. Samma förbud åläggs rosipssirap, liksom på alla kissar.

Allt sagt om de förbjudna produkterna är inte en guide till handling, men bara en önskan. En kvinna kan inkludera en bit fettfisk i dagmenyn, men hon måste förstå att biten måste vara väldigt liten, och den efterföljande begränsningen av fett i alla andra dagliga måltider kommer att bli ganska märkbar.

Strömsläge

Som redan nämnts bör kraften vara fraktionerad. Optimalt äta 5-6 gånger om dagen.

Det är bättre att börja frukost en halvtimme efter att ha vaknat, 10 minuter innan den har druckit ett glas vatten vid rumstemperatur. Detta kommer att hjälpa "starta" processerna av matsmältning efter en natt sömn. Mellanrummen mellan måltiderna ska vara ca 3 timmar.

Således, om frukosten var klockan 9, då:

 • lunchen är bäst planerad till 12.00;
 • eftermiddagste - klockan 15.00;
 • middag kl 18.00.

Det är bättre att göra ytterligare två "mellanmål" mellan frukost och lunch (klockan 10.30) och efter middagen, men senast 2,5 timmar före sänggåendet.

Om en kvinna går och lägger sig klockan 23, ska extremtiden för ett mellanmål vara senast klockan 20.30.

Hur man förbättrar kostens effektivitet?

Ovanstående kost för gravida kvinnor kan minska vikten med ca 2-3 kg per månad. Viktminskning i snabbare takt för framtida mammor är kontraindicerat, eftersom det påverkar ämnesomsättningen, och graviditeten kan vara komplicerad.

För att göra viktprocessen mer effektiv, är det tillrådligt att inte undvika bra fysisk ansträngning. Du bör inte "döda dig" i gymmet, det är nog att göra lätt gymnastik en gång om dagen, särskilt för kvinnor som kommer att bli mödrar. Detta hjälper inte bara till att bli av med extra pounds, men bidrar även till att förbereda muskler för det kommande arbetet.

Det är användbart att göra en gång om dagen vandring i friska luften. Optimalt genomföra det på kvällen, före sänggåendet.

Dieten kommer att bli effektivare om en kvinna kontrollerar hennes hormoner. För att göra detta, fråga läkaren om hänvisning till hormonell blodanalys, om han inte gav det tidigare.

Gravida kvinnor som står emot onormal viktökning kan simma, vatten aerobics, särskilt eftersom många idrottsanläggningar erbjuder sådana grupp- och individklasser under överinseende av erfarna tränare.

Besluta om införande av ytterligare fysisk aktivitet, var noga med att rådgöra med din obstetrician-gynecologistvem kan exakt svara på frågan om en viss kvinna kan simma, delta i yogakurser och så vidare.

recensioner

Vikten av vikt är en av de mest populära och diskuteras av gravida kvinnor i många forum på Internet. Många, går på en diet, tror inte på prestanda. Flertalet framtida mammor, om de observerar alla principer för den beskrivna kosten, förlorar emellertid för andra eller tredje trimestern från 5 kg eller mer.

Kvinnor betonar att denna diet inte kräver extra pengar och tid. Menyn, sammanställd för veckan, kostar ungefär 2000-2500 tusen rubel. Minus - det finns ofta ett behov, vilket inte är särskilt praktiskt för arbetarna.

I nästa video väntar nutritionistiska näringsråd under graviditeten på dig.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa