28 veckor 30 veckor

Fosterutveckling under den 29: e veckan av graviditeten

Innehållet

Den 29: e veckan av graviditeten motsvarar början av den åttonde obstetriska och 7 kalendermånaderna av graviditeten. Nyligen började tredje trimestern, som kommer att bli finalen. Födseln kommer närmare, och i en vecka måste kvinnan gå på mammaledighet. Om hon har tvillingar, har hon en veckas vila på mammaledigheten. Vid vecka 29, den 27: e veckan av intrauterin utveckling av fostret.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Baby alternativ

Tiderna när barnet liknade en utomjordisk varelse är över. Vid veckorna 28-29 blir barnet aktivt och tycks som en människa. Han är inte längre liten, men fortfarande inte lika stor som nyfödda. I genomsnitt en frukt på denna term väger från 1200 till 1500 gram.

Det lätta genetiska programmet för höjd och vikt är redan tydligt spårat, och därför kan ultraljudspersonalen redan nu se både stora barn och små smulor, vars vikt inte når 1300 gram. Redan är den uppskattade massan av tjejer något mindre än pojkens vikt, och därför är det allt svårare att sammanfatta storleken på en baby under begreppet "norm".

tillväxt barnet sträcker sig nu från 37 till 40 centimeter, men även här är mycket beroende på genetik - det finns höga föräldrar som har höga barn och det finns undermåttiga mammor och pappor, tillväxten av spädbarn som har mindre än genomsnittliga värden.

Om du använder systemet med parametrar av frukten med föremål, frukter, grönsaker, älskade av framtida mödrar, då kan barnet jämföras med en tillräckligt stor docka. Krummen växer nu mycket långsammare än tidigare, men det vinner mycket snabbt.

Fosterfetometrin på ultraljud i veckan är också svår att passa in i begreppet standard eftersom alla barn redan är mycket individuella. I genomsnitt är parametrarna följande:

  • BPR (biparietal huvudstorlek) - 70-82 mm;

  • LZR (frontal occipital storlek) - 86-102 mm;

  • DBK (lårlängd) - 52-60 mm;

  • DKG (benlängd) - 47-55 mm;

  • DKP (humeruslängd) - 47-55 mm;

  • huvudomkretsen - 255-295 mm;

  • abdominal omkrets - 228-278 mm.

Hur ser det ut?

För första gången i sin prenatala existenshistoria skryter barnet förekomsten av subkutant fett - Det är inte så mycket, inte mer än 5% kroppsvikt, men det här är inte så litet. Tack vare fettlagret upphör fostret att se väldigt tunt och skrynkligt, vikarna på huden gradvis släpper ut och det ändrar färg från mättad röd till mer måttlig, eftersom nu, med utseendet av fett, blir huden fyra skikt, mer hållbar och genom det skiner inte genom alla blodkärl.

Har barnen dykt upp ganska rundade kinder. Nu kommer fettet att deponeras aktivt på bröstet och påven, den sista börjar bli "vikt" i armarna och benen - de är fortfarande mycket tunna.

I barnens organism börjar denna period. pigmentproduktion vilket ger huden skuggan som menas av genomet - från vecka 29 blir barn mulatto eller mörkskinniga, mörkskinniga eller ljusskinniga, som de är avsedda att vara. Håret börjar mörka om barnet är avsett att födas mörkt hår.

Om barnet tidigare hade huvudet med den största delen av kroppen, är det nu ungefär en fjärdedel av kroppens proportioner och blir inte mer än en femtedel till födelsen. Barnet upphör att passa i livmoderns utrymme, och därför är han på denna term börjar gruppera - ta det så kallade flexionsläget, tryck på benen mot magen och armarna till bröstet. Denna position, som ofta kallas "embryoställning", gör det mycket svårt att identifiera sexuellt under en ultraljudsundersökning, eftersom navelsträngen och barnets nävar ofta förekommer mellan benen, och därför är det inte så lätt att se golvet. Noggrannheten att bestämma kön från denna period reduceras.

Barnet har väl utvecklade mimiska muskler, äger ett dussintalet spenderade och repeterade grimasser, vet hur man ler reflexivt, frowns, gäspar, spetsar, gör "förolämpade" gruvor. Tror inte att det här är hur han uttrycker sina känslor - kontraster av de mimiska musklerna är fortfarande dåligt kontrollerade av centrala nervsystemet, och därför uppträder grimasser spontant.

Barnets kropp är fortfarande täckt med lanugo och ostliknande smörjmedel, men denna vecka börjar gradvis bli av med hår, trots allt är huden hos ett barn som har blivit tätare inte längre så mycket som behöver ytterligare skydd. Håren faller ut, komma in i fostervätskan, barnet kan svälja dem, men det är inget fel med det - de är inte smälta och i ren form, blandad med galla, komma in i fostrets tarmar, där de kommer att finnas närvarande i sammansättningen av de ursprungliga avföringarna barn.

Utveckling av organ och system

Alla organ av barnet lagde och bildade och under den nuvarande tiden fortsätter bara att växa snabbt. Levern har blivit större, hjärtat har ökat, njurarna är inte helt mogna än, men deras koppar och bäcken fortsätter att växa i storlek och de producerar upp till 450-500 ml urin per dag. Processen för systemogenes är nästan fullständig när organen anpassar sitt arbete enligt "reglerna" för det system som de är direkt relaterade till.

Organen i matsmältningsorganen är bättre än andra. De fungerar mycket smidigt - matstrupen håller vatten som slukas av barnet i magen, därifrån skickas fostervätskan till tarmarna.

Tarmarnas väggar kan krympa - det finns en primär peristaltik. Men avföring uppstår inte - medan meconium bara ackumuleras och normalt lämnar tarmarna efter barnets födelse. Avföring kommer att vara mörkgrön, ibland även svart.

hjärta ökat i storlek pumpar det mer än 24 liter blod per dag. Hjärtfrekvens normalt är 130-160 slag per minut.

avslutade leverdelning på aktier. Mognadsprocessen pågår. lung: små vesiklar av alveolerna förvärvar en fosfolipid substans som kallas ytaktivt medel. Dess produktion är kontinuerlig, konstant. Det är det ytaktiva ämnet som ska kuvera alveolerna och förhindra att de kollapsar och klibbar ihop efter att barnet byter till en annan typ av andning och gör sitt första oberoende andetag.

Könskörtlarna i tjejer har länge varit belägna i bäckenet, men hos pojkarna är testiklarna nu bara på väg - de flyttar från bukhålan till pungen och processen är ganska lång.

Hjärna, nervsystemet, färdigheter

Hjärnan ökar massan av medulla, och processerna för bildandet av nervsystemet nu - det viktigaste som händer ganska intensivt med barnet. Ständigt framväxande nya nervceller kombineras unga neuroner i nya förbindelser som skapar det osynliga nätverket av "kommunikation" mellan hjärnan och ryggmärgen och inre organ, muskler.

Nervsystemet på den nivå där det nu är, ger barnet närvaro av grundläggande reflexer - han suger, svalar, hicka, spetsar, pissar medan han fyller blåsan, sover och är vaken, visar viss aktivitet under vakna perioder, vet hur man tar tag i navelsträngen med handen,och har också självkonserveringens instinkt - med högt ljud, ett starkt ljus riktade mot magen, när ett hot hotar, barnet skakar, krymper, grupperas i en boll.

Han skyddar instinktivt den svagaste punkten i hans kropp - magen. Om något, till exempel navelsträngen, rör magen, böjer barnet. Och det här är också en reflex.

När kittlet handflatan sprids, sprider barnen i den här tiden reflekterande fingrarna i en "fläkt". Lungorna utför specifika andningsrörelser, även om barnet ännu inte andas i vanlig mening. Man tror att sådana rörelser, som ökar när graviditeten ökar, inte bara bidrar till bildandet av andningsreflexen (barnet kommer att veta hur man andas omedelbart), men också förbättra blodcirkulationen hos fostret.

Hjärnbarken i sin formation går till mållinjen. Barnet hör redan bra och kan skilja smaken på fostervätskan, tränar blinkreflexen, även om ögonen inte är helt öppna ännu. Denna vecka är bildandet av receptorer, som senare kommer att vara ansvariga för luktsinne.

presentation

Vid den 29: e graviditetsveckan upptar upp till 93% av barnen den plats i livmodern där de kommer att vara vid tidpunkten för arbetets början.

Med tanke på att barnet redan måste ligga i flexionspositionen ses reversering och omvälvning som mindre och mindre sannolikt. De flesta av barnen vid denna tid har huvudvärkpresentation - de ljuger huvudet först till livmoderutgången. Denna situation anses optimal för födseln. Pelvic presentation på denna term eller platsen för barnet över livmodern - tills meningen, det finns en chans att en omkastning, men de är inte så bra.

Vanligtvis vid denna tidpunkt kan kvinnor själva skilja hur barnet har en byte och där huvudet är. Många noterar att barnet i huvudet råder barnet drivs huvudsakligen i underlivet och i bäckenregionen - i sin övre del.

Känslor är redan tydliga, rörande alla kvinnor mår bra. Fosterets tvärgående presentation gör buken långsträckt, som en rugbyboll, och tremor känns huvudsakligen i bukets laterala delar.

Kvinnor vars barn inte är ordentligt placerade ska göra speciell gymnastik, flytta aktivt. Chanserna för en omkastning förblir. Fram till den 34: e gravidveckan har barnet definitivt tid, då kommer presentationen att erkännas som slutgiltig och läkarna kommer att börja avgöra leveranssättet.

Vad händer om barnet är födt nu?

Om födseln förekommer den veckan anses de för tidiga, men överlevnadsprognoser, enligt WHO, överstiger 95%. Det betyder att barnet, även om det är mycket för tidigt, har en stor chans att överleva. Risken för funktionsnedsättning är fortsatt hög, men inte densamma som för en period på 22-25 veckor.

Att vara född den 29: e veckan är inte normen, och därför kommer barnet definitivt att behöva kvalificerad återupplivningsvård. Barnet kommer omedelbart att placeras i en speciell inkubator, han kommer att förses med sondnäring, konstant uppvärmning och bibehåller viss fuktighet. Hans pulstryck kommer att övervakas i realtid. Det är mycket troligt att en artificiell andningsapparat kommer att behövas, eftersom barnet ännu inte har ackumulerat den nödvändiga mängden ytaktiva ämnen i lungvävnaden och andning i sig är en mycket svår uppgift och ibland omöjligt alls. Under sådana förhållanden måste barnet spendera så mycket tid som är nödvändigt för mognad av organ och uppnå vikt på minst 1,7 kilo.

Därefter överförs mamman och barnet till tidigt barndomsavdelningen i ett specialiserat sjukhus eller perinatal centrum, eftersom barnet under lång tid måste vara under överinseende av specialister. När hans vikt når 2 kg, förutsatt att det inte finns några andra hälsoproblem, kan barnet släppas hem med moderen.

Enligt recensioner av kvinnor som födde vid denna tid, brukar de spendera upp till 1,5-2 månader på sjukhuset.I cirka 20% av fallen diagnostiserades barn med samtidiga problem med nervsystemet, synen och hörselns organ.

Vad kan hota?

Barnet är inte lika försvarslöst som det brukade vara, det har sitt eget immunsystem, det har sin egen hormonella bakgrund, det är fortfarande tillförlitligt skyddad av moderkakan (dess åldrande har ännu inte börjat), och därför är det största hotet nu för tidigt födsel. Oavsett framgången med modern medicin i omvårdnad djupt för tidiga barn, För ett barn skulle det vara bättre att spendera åtminstone ett par månader i min mammas livmoder.

Trots att barnet är välskött måste kvinnan ta hand om sig själv och försöka att inte bli sjuk, att inte ta medicin för att inte orsaka tillstånd av förtida utarmning av moderkakan, i det här fallet finns risk för fördröjd utveckling. Risken för intrauterin infektion kvarstår om en kvinna har obehandlade infektioner i könsorganet eller vattenläckage uppstår.

Det är viktigt att övervaka barnets aktivitet. Hennes acceleration eller reduktion kan vara ett tecken hypoxi.

Du kommer att lära dig om funktionerna i graviditeten under vecka 29 genom att titta på följande video.

28 veckor 30 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa