14 veckor 16 veckor

Fosterutveckling under den femte veckan av graviditeten

Innehållet

Varje ny dag av barnets liv i mammas mage åtföljs av många förändringar som inte bara påverkar barnets utseende utan även dess inre organ.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur förändras fostret?

15 veckor av graviditeten hör till andra trimestern - det här är den tid då många metamorfoser redan har hänt med barnet: kroppens struktur har förändrats, de inre organen har aktiverat sitt arbete.

hud

Barnets hud är fortfarande mycket tunn, genom vilket blodkärlen ses genom brunn. Gradvis förändras strukturen hos hudlagren. Det aktiva arbetet i barnets hjärta bidrar till att hans hud blir en ljusrosa nyans. Efter en tid kommer de att bli tätare och förvärva fysiologisk färg.

Hjärta och blodkärl

Barnets kardiovaskulära system vid 14: e till 15: e obstetriska veckan av graviditeten är redan ganska välformad. Ett barns hjärta slår till exempel redan, och som vuxna har det redan fyra kameror. Barnets hjärta slår ganska aktivt: orgeln pumpar cirka 25-28 liter blod per dag.

För att bedöma hur barnets kardiovaskulära system fungerar, använder läkare ett speciellt kliniskt kriterium - hjärtfrekvens (HR). Det mäts som regel under ultraljudet. Nivån på denna viktiga indikator presenteras i tabellen.

Hjärtfrekvens

Hjärtfrekvens

Hjärtfrekvens

120-150 slag per minut

Nervsystemet

Nervsystemet utvecklas aktivt i barnets kropp. Mycket viktiga förändringar uppstår i hjärnan. Barnet utvecklar barken aktivt - det är det som gör det möjligt att prata, tänka, utföra några handlingar. Antalet internuronala samband mellan neuroner (hjärnceller) ökar varje dag. Grovor och gyrus förekommer i cortexen.

Den aktiva utvecklingen av nervanalysatorer leder till att barnet har de första smakupplevelserna. Experter noterar att spädbarn kan känna smaken av fostervätska i denna period av sitt fosterliv. Det beror till stor del på maten som den förväntade mamman konsumerar. Fostervätska kan vara salt, bitter eller till och med söt. På barnets språk är smaklökarna redan närvarande, vilket är nödvändiga för att känna igen olika smaker.

Ett barn i den 15: e veckan av sitt intrauterin liv börjar skilja sina röster. Vid denna tidpunkt rekommenderar läkare att framtida föräldrar börjar prata med sitt barn, eftersom det bidrar till att skapa en bra psyko-emotionell koppling mellan dem. I en gravid kvinna vid denna tid börjar i regel de första specifika känslorna dyka upp i kroppen.

Barnets blod har redan specifika hormoner. Till exempel har pojkar testosteron - det huvudsakliga manliga könshormonet.

Sekretoriska organ

Svett- och talgkörtlarna fungerar redan hos barnet vid 14-15 obstetriska veckor, deras kanaler ligger i huden. Vissa endokrina körtlar fungerar också. Till exempel börjar sköldkörteln att producera de första hormonerna. Hypofysen aktiveras också.

Organ i mag-tarmkanalen

Barnet har redan en lever och gallblåsan. Galla bildas också, vilket är den viktigaste substansen för digestion. Hon kommer in i tarmarna hos barnet, som deltar i bildandet av det ursprungliga cala-meconiumet. En full digestion kommer att uppstå i ett barn först efter födseln och efter att ha ätit den första delen av modermjölken.

Under denna period av prenatalt liv har barnet redan en tarm. Dess väggar är även kapabla att klippa, vilka experter kallar peristaltik. Peristaltiska rörelser i tarmen förbättras när gallret tränger in det. Villi bildas redan på tarmmuren, som är nödvändiga för absorption av näringsämnen.

Excretory system

Vid denna tid har barnets prenatala liv redan bildat njurarna och urinvägarna. Barnet kan självständigt svälja fostervätskan. Denna vätska hamnar slutligen i njurarna och elimineras. Denna process är mycket viktig, eftersom det är nödvändigt för fullständig utveckling av urinvägarna. Barnet vid detta graviditetsstadium kan redan urinera.

Många förväntade mammor är oroliga över att om ett barns fostervätska sväljs, kan barnet kvävas. Att panikera om detta är inte värt det, eftersom intagandet av fostervätskan är en ganska fysiologisk reaktion som är nödvändig för barnets fulla utveckling.

Den aktiva intagningen av fostervätska bidrar också till att fostrets respiratoriska muskler förbättras. I denna process utförs hjälpmedlet genom interkostala muskler. Denna process är också nödvändig för förbättring och vidareutveckling av andningsorganen.

lungor

Barnet fortsätter att utveckla lungvävnad. Vid födelsetiden bör lungorna vara välformade. Detta är nödvändigt så att barnet kan ta sitt första andetag på egen hand. Under denna period fortsätter barnet att bilda en bröstkorg.

Larynx och glottis är redan bildade. Under intrauterin utveckling är dessa röstbildande organ i inaktiv andning. För första gången kommer de att fungera när barnet är född.

Muskuloskeletala systemet

Barnets ben blir alltmer täta. Varje dag förändras benstrukturen. Många leder är redan ganska mobila. Barnet börjar aktivt "studera" sin kropp - han böjer och böjer armar och ben, kan vända sig, öppna och stänga munnen. Vissa barn börjar röra sina ansikten med sina fingrar.

Den aktiva utvecklingen av nervsystemet och ansiktsmuskler bidrar till det faktum att barnet har de första manifestationerna av känslor: barnet kan le, grimas och till och med gäva.

Kroppsparametrar

Barnets aktiva utveckling bidrar till det faktum att kroppens proportioner förändras: barnets ben blir längre än armarna och barnets kropp sträcker sig i längd.

Barnens aktiva tillväxt bidrar till att öka kroppsstorleken. För att bedöma intensiteten av intrauterin utveckling, använder läkare flera grundläggande kliniska kriterier. En av dem är barnets vikt och höjd. Normala värden för dessa kliniska indikatorer presenteras i tabellen.

Beräknad parameter

Norm vid 15 veckors graviditet

Fostertillväxt

10-11 cm

Fruktvikt

70-80 gr

plats

Under graviditeten utvärderas hur fostret är i livmodern. Det är viktigt att notera att barnets position vid denna tidpunkt kanske inte är helt slutlig - mycket aktiva barn kan vända flera gånger och ändra sin ursprungliga position till födelsen.

Utvärdera hur fostret befinner sig i livmodern, med hjälp av en ultraljud. Provtagaren kan noggrant bestämma fostrets position i livmodern. Felaktigt anses vara barnets tvärgående och snedställda position.

Baby look

På detta stadium av graviditeten ser barnet ganska "mänskligt" ut: hans ansikte är redan bildat, du kan skilja pannan, näsan och kinderna. Chin linje är ganska distinkt. Det är viktigt att notera att den slutliga bildandet av ansiktskonturer kommer att inträffa något senare.

Några barn i denna period av intrauterin utveckling förefaller panna och cilia - de är mycket små och subtila. De förekommer på de ställen där håren växte tidigare. Vissa experter tror att även om färgen på cilia och ögonbryn kan du bedöma vad barnet kommer att vara: mörkt eller blont.

Barnet har redan bildat öron, som fortfarande är mycket mjuka i sin täthet.

Är det möjligt att bestämma kön?

Vid detta graviditetsstadium kan framtida föräldrar redan veta om de förväntar sig en pojke eller en tjej. Hos barn, vid den 15: e veckan av sitt intrauterin liv bildas vanligtvis könsskyltar.

Enligt externa könskarakteristika kan ultraljudsspecialisten också låta barnets kön.

Det är viktigt att komma ihåg att definitionen av kön under den femte veckan av graviditeten ännu inte är helt korrekt, eftersom sannolikheten för fel i sin bestämning och den ökända "mänskliga" faktorn i det här fallet är ganska hög.

Om vad som händer med barnet och mamman i den femte veckan av graviditeten, se nästa video.

14 veckor 16 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa