36 veckor 38 veckor

Fosterutveckling vid 37 veckors graviditet

Innehållet

Några veckor förblev före mötet med framtida föräldrar med sin bebis. Barnet kommer att födas på mindre än en månad. Denna artikel kommer att berätta om funktionerna i fostrets utveckling vid vecka 37.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur ser det ut?

I utseende är ett barn vid 37 veckor helt liknar en normal nyfödd bebis. Fostret har redan, som en liten man, bildat alla de grundläggande funktionerna i ansiktet. Och fostrets ansikte har ett antal unika egenskaper som endast är förknippade med honom. På barnets ansikte kan du helt klart definiera näsan och pannan. Dessa anatomiska strukturer ser ganska voluminösa ut, inte plana som tidigare. På sidorna av ansiktet är öronen. Formen och storleken på öronen hos varje barn är individuell. Barnet har ganska plumpa kinder. Denna funktion beror på det faktum att under huden på kindens områden i ansiktet är fettvävnad. Dess mängd och orsakar individuell kindlumpning.

Vid den 37: e veckan på ett barns huvud har mycket hår. Fortsätt också att växa ögonbryn och ögonfransar. Men på barnets kropp varje dag minskar håret. Samtidigt faller milda fluffhår lätt på egen hand. Detta bidrar till att huden gradvis blir mer och mer smidig. Smidig hud kan fortfarande inte kallas. Det har en hel del rynkor. De förekommer på fostrets hud eftersom det alltid finns i fostervätskan.

Dessa rynkor av barnet kommer helt att försvinna när han är född. Fetans hud är fortfarande ganska tunn och öm.

Färgen på huden är rosa. Det ursprungliga fettet som täcker utsidan av barnets kropp ger en speciell grå nyans till huden.

Andelen kroppsdelar hos fostret vid vecka 37 skiljer sig signifikant från kroppens proportioner under den första halvan av graviditeten. Barnets huvud är redan ganska stort, men verkar inte gigantiskt i förhållande till andra delar av kroppen. Barnens händer och fötter har vuxit ganska bra.

En intressant egenskap av denna period är strukturen på skallen i kraniet. De är fortfarande ganska mjuka. Denna funktion är nödvändig för fostret. Det är tack vare den speciella "mjukhet" av benens skall som ett barn kan födas. Om fostrets skallen var för svår, skulle huvudets rörelse genom födelsekanalen vara omöjlig eller åtföljd av massiva skador. Men naturen har gett ett mer fysiologiskt gynnsamt alternativ. Tätheten hos benen på fostrets skalle kommer att förändras. Så, efter krummens utseende på ljuset blir de mer täta.

rörlighet

Vid vecka 36-37 har pipsqueak redan vuxit ganska lite. Ett barn som väger mer än två och ett halvt kilo är ganska svårt att göra frekventa och aktiva rörelser. Med varje efterföljande vecka av graviditet kommer barnet att ändra sin position och röra sig mot hans mors bäcken. Ju närmare arbetets början, desto lägre blir barnets huvud till födelsekanalen.

Ju större fostret är desto hårdare är det för honom att flytta i den redan nära modermorskan. Det kan dock också röra armarna och benen. Dessa rörelser känns vanligtvis ganska intensivt av sin mamma. Vid sådana tillfällen känner kvinnan vanligtvis att hennes barn driver hårt.

Frukten är vanligtvis mycket aktiv under dagen. På natten lugnar han sig och sover även. Ofta på natten känner den förväntande mammen bara att hennes barn är "tyst" och i praktiken rör sig inte. Det är emellertid inte ovanligt att barnet helt enkelt "förvirrar" dag och natt. I den här situationen kan han väcka sin mamma, som kommer att känna att rörelsen av barnet plötsligt ökat i magen.

Om ett barn är lugnt och inga faktorer orsakar honom bekymmer, då i vecka 37 är han som regel inte så aktiv som tidigare.

Om barnet befinner sig i konstant "rörelse" och på alla möjliga sätt försöker rulla över, är detta en anledning att rådgöra med en läkare. Sådana aktiva rörelser kan vara farliga för ett ganska stort barn genom utveckling av vissa patologier.

Anatomiska egenskaper

Upp till 36-37 veckors graviditet växte barnet snabbt i längd och ökade. Nu gör han det mycket långsammare. Detta graviditetsstadium är inte en strategiskt viktig period för att öka storleken på en bebis kropp. Ännu viktigare, kroppen smulor beredda för världens överhängande framväxt och förändring av livsmiljö.

Det är också möjligt att mäta fostrets storlek vid 37 veckor. Detta är lätt att göra, eftersom barnet redan har ganska stora kroppstorlekar. Genomförande av noggranna mätningar av fostrets huvudsakliga anatomiska strukturer utförs genom användning av ultraljudstekniker. Varje vecka av graviditeten präglas av vissa normala värden av de bestämda indikatorerna. Tabellen nedan visar normerna för sådana bestämbara parametrar.

Studiekriterier

Norm vid 37 veckors graviditet

tillväxt

47-48 cm

vikt

2600-2700 gram

Biparietalstorlek (BPR)

86-98 mm

Underbenets längd

51-60 mm

Benlängd av shin

58-68 mm

Lårlängd

65-76 mm

Axelängd

58-69 mm

Mageomkrets

29,9-36 cm

Huvudomkretsen

30,6-35,3 cm

Frontal-nuchal storlek

106-127 mm

Hur utvecklas det?

För barnets oberoende liv i den yttre miljön är det mycket viktigt att alla dess inre organ bildas och fungerar. En bebis född vid 37 veckor är livskraftig om han har tillräcklig andning och blodcirkulation. Barnets hjärta och blodkärl bildas redan, men blodtillförseln hos fostrets inre organ uppnås fortfarande genom det gemensamma uteroplacentala blodflödessystemet med sin mor. Sannolikt börjar barnets hjärta och blodkärl fungera först efter födseln.

Ett viktigt kliniskt kriterium som gör att du kan utvärdera hjärtaktivitetens arbete i fostret är hjärtfrekvensen. Med detta enkla diagnostiska test kan du inte bara utvärdera det kardiovaskulära systemet i fostret, utan också indirekt förstå vad som händer med barnet.

Om ett barn upplever obehag i magen, kommer det att orsaka att hjärtfrekvensen förändras (HR).

Läkare identifierar flera alternativ för kränkningar av hjärtatslag:

  • takykardi (detta tillstånd kännetecknas av snabb hjärtfrekvens);

  • bradykardi (i detta tillstånd är hjärtfrekvensen under normal).

Normakardi är ett kliniskt alternativ när hjärtat hos en bebis slår inom åldersnorm. Detta tillstånd indikerar att barnet känns väl i livmodern och upplever inte något obehag. Hjärtfrekvensen för ett barn vid denna tid framgår av tabellen nedan.

Hjärtfrekvens

Normala värden vid vecka 37

Hjärtfrekvens

130-150 slag per minut

Oberoende andning är omöjligt utan lungans fulla arbete. För att förhindra att lungalveoli "sticker ihop" vid andning, behövs en speciell substans - ytaktivt ämne. Det börjar dyka upp i lungvävnaden vid graviditetens slutstadium. En tillräcklig mängd ytaktivt medel är nödvändigt så att barnet efter sin födsel kan ta sitt eget första andetag.

Varje dag ökar antalet reflexer. Detta beror till stor del på den goda utvecklingen av hjärnbarken. Möjligheten att svara på yttre stimuli är det viktigaste kriteriet för barnets anpassning till nya levnadsförhållanden. Sväljningsreflexen är mycket viktig. Det bildades på smulorna några veckor sedan, men fortsätter att förbättras varje dag. Således sväljer barnet redan lätt fostervätska. Efter det brukar han ofta hicka ofta. Hiccup är ett ganska fysiologiskt fenomen och till och med en stegvis komplex process av intrauterin utveckling.

En annan viktig reflex som nyligen bildats i fostret suger. Det framgår av det faktum att barnet, medan det fortfarande är i livmodern, börjar suga tummen nästan hela tiden. Sugreflexen är nödvändig, så att barnet i framtiden skulle kunna suga bröstmjölk i sin egen instans på instinktnivå.

Utvecklingen av sinnena i barnet bidrar till det faktum att fostret uppträder ganska många känslor. Han kan redan reagera på starkt ljus och ljud, särskiljer viss smak, gradvis har barnet taktil och smärtkänslighet. Den sista graviditetsperioden är mycket viktig. Vid den här tiden måste den förväntade mamman vara säker på att övervaka eventuella symtom i hennes kropp.

Det är viktigt att komma ihåg att arbetets start av olika orsaker kan vara mycket tidigare än tidsfristen. Så, en stark läckage av fostervätska eller intensiv smärta i buken bör vara anledningen till att konsultera en läkare. Det är bättre att vara säker i en sådan situation än att inte få medicinsk hjälp i tid.

Under varje graviditet har sina egna egenskaper. Så, i vissa fall, är fostrets utveckling av fostret något störd. I detta fall är barnet registrerat utvecklingsfördröjning. Läkaren kan bestämma denna patologi, som övervakade graviditeten och känner till dess egenskaper.

Hur ligger det i livmodern?

Läkaren måste utvärdera fostrets presentation. Detta kliniska kriterium är mycket viktigt. Det ger specialister information om hur stora delar av bebisen finns i livmodern. Valet av taktik för ytterligare obstetrisk vård beror på platsen för huvudet, armarna och benen och barnets skinkor.

Den mest fördelaktiga presentationen ur fysiologisk synvinkel är huvudvärk. Passage av barnet genom födelsekanalen är i detta fall helt normalt. Samtidigt går huvudet först i födelsekanalen. Det är hon som först kommer in i världen och bakom det hela kroppen. När huvudvärk previa är vanligtvis är risken för födelsestrauma och skada minimal.

En mindre fördelaktig presentation är bäcken. I denna situation är närmare födelsekanalen inte fostrets huvud, utan dess bäcken. En sådan "omvänd" position hos barnet kan bidra till utseendet av olika farliga komplikationer under naturlig förlossning.

Med breechpresentation ligger bebisens skinkor närmare födelsekanalen. I vardagen säger de att barnet sitter på påven. " Med breechpresentation är utvecklingen av födelseskador och skador också ganska hög. Oberoende naturlig förlossning i detta fall kan vara farligt genom utveckling av ett antal komplikationer för både mamma och hennes bebis.

Valet av obstetrisk hjälp taktik är individuellt. För detta utvärderar en läkare som följer en viss graviditet en kombination av olika faktorer.

Om den potentiella risken för födelseskador och skador är ganska hög, kommer en kirurgisk metod för obstetrisk hjälp - kejsarsnittet - att användas som ett val av obstetriska fördelar.

Om vad som händer under den 37: e gravidveckan, se nästa video.

36 veckor 38 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa