39 veckor

Fetus vid 40 veckors gestation: normer och egenskaper

Innehållet

Det faktum att graviditetsförlossningsveckan började 40 innebär att barnet växer och utvecklas i moderns mage i exakt 38 ​​veckor. Det är nästan borta 9 månader, och den aktuella veckan slutar med den förväntade leveransdagen.

Vad händer med fostret, vad barnet var vid 40 veckor, kommer vi att berätta i detta material.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Höjd och vikt

Barnet har nått maximal storlek. På den här terminen av hans höjden överstiger 50 centimeter, och vikten är i genomsnitt 3,5 kilo. Hur mycket barnet väger, medan du bara kan räkna ut ungefär.

Den uppskattade vikten av fostret bestäms under ultraljud. Särskilda program och algoritmer inbäddade i ultraljudsskannerens programvara, beräkna vikten baserat på de grundläggande fetometriska dimensionerna. Felet är cirka 14-15% av barnets kroppsvikt.

På tillväxten och tyngden påverkar krummen och ärftlighetens hälsa, för att hans utseende nu är individuellt. Om förlossning inte händer denna vecka kommer höjden och vikten av barnet, till och med något, att öka, vilket kan leda till förståliga svårigheter vid naturfödseln.

Fetometriska standarder för ultraljud

Om en ultraljud utförs nu, kommer somnologen säkert att mäta barnets huvudparametrar. Medelkursen vid denna graviditetsperiod är enligt följande:

  • BDP (biparient huvudstorlek) - 90-103 mm;
  • LZR (frontal-occipitalstorlek) - 120 mm;
  • DBK (lårbenets längd) - 75-77 mm;
  • KDP (längden på humerus) - 75 mm;
  • DKG (benets längd i underbenet) - 62-72 mm;
  • OJ (abdominal omkrets) - 313-381 mm;
  • avgasrör (huvudomkrets) - 312-362 mm.

Storleken kan skilja sig från de angivna värdena, eftersom barnen i denna period är både stora och små, beroende på individens fysik och ärftlighet.

Hur ser en baby ut?

Barnet ser nu ut exakt detsamma, och hur det kommer att synas före föräldrarna strax efter födseln. Han har roliga ansiktsuttryck. På grund av utvecklingen av ansiktsmusklerna har barnet behärskat ett dussin olika ansikten och grimasser. Om du nu gör en tredimensionell eller fyrdimensionell ultraljud, kan du se dem i all sin härlighet. Ansiktsegenskaper är fullt utformade.

Vid 40 veckor ser barnet ganska klumpigt ut. Han ackumulerade subkutant fett och ser nu inte ut tunt och skrynkligt. Handtag, fostrets ben har fått en behaglig rundhet, kinderna uppträdde. Rynkor slätas ut, ett fåtal av dem kvarstod bara på klackarna och palmerna.

Lanugo (ner), som täckte barnets kropp, försvann ungefär en månad sedan, och nu har barnet rosa, mycket mjuk, slät och vacker hud.

Skyddande original smörjmedel försvunnit överallt, med undantag för benarnas böjningar, nackveck och inguinalveckar. Det är teoretiskt möjligt mekanisk friktion med alla negativa konsekvenser, och därför är smörjmedlet närvarande och fortsätter att utföra skyddsfunktioner.

Huden har upphört att vara lila-röd, eftersom blodkärlen "distanserade" från hudens yta. Mellan dem och huden nu - ett tätt lager av subkutant fett.

Många barn har ett fint hårhår på huvudet denna vecka. Men inte alla barn är avsedda att bli födda i världen med en färdig frisyr, för någon aktiv hårväxt kommer att börja först efter födseln. Naglarna på fostrets handtag är nu ganska långa och de, om det inte finns någon födelse, kommer att växa ännu mer.

Fosterorgan och system

Endast nervsystemet genomgår aktiv utveckling i krummens kropp. Därmed fortsätter processen med att etablera neurala kommunikationskanaler med den formade hjärnan och ryggmärgen, vilket gör att hjärnan kan kontrollera alla processer i Croix-organismen utan undantag. Resten av systemen och organen har länge gått igenom stadierna av formation och formation och arbetar nu fullt ut.

Hjärtat slår med en hastighet av cirka 157 slag per minut.. Hjärtslaget är tydligt, rytmiskt, om så önskas kan mamma lyssna på honom och henne själv med hjälp av ett hemfonendoskop.

Lungorna har en normal tillförsel av ytaktivt medel. - En speciell substans som inte tillåter alveolerna att hålla fast vid första andetag.

Matsmältningsorganen verkar i konsert - magen smälter den svalna fostervätskan, tarmen ackumuleras först i mänskliga livsföring - meconium, ett ämne av svart och grön färg.

Njurarna, blåsan "arbete" på att avlägsna överskott av vätska från barnets kropp, barnet dricker inte bara, ofta hicka, borgerar för mycket, men också regelbundet tänder nästan varje timme. Fostervätskan förnyas, även om det fanns mycket få av dem denna vecka..

Utvecklingen av de återstående organen är också komplett. I 98% av pojkarna migrerade testiklarna till pungen, i resten kommer de att falla senare, kanske till och med efter födseln. Flickorna har slutfört bildandet av externa genitala organ - de stora läpparna täcker upp de små könsorganen, och detta anses vara ett tecken på att de små prinsessornas sexuella egenskaper är mogna.

Pojkarnas scrotum och tjej labia ser nu lite svullna ut. Så här påverkar barnen de ökade nivåerna av moderns hormoner, östrogen, som nu "kontrollerar" i hennes kropp och förbereder henne för födelseprocessen.

Barnets känsla organ

Vid 40 veckor av alla sansorgan i ett barn är bara luktsinne ännu inte utvecklad, eftersom han inte har någon nasal andning än. Vision gör att barnet kan se fläckar, ljusa kontraster.

Tydliga konturer av objekt är inte tillgängliga för honom ändå, han kommer att lära sig att fokusera hans ögon senare. Hörseln är tillräckligt utvecklad barn känner igen välbekanta röster, speciellt mammasoch är rädd för främmande, hårda och obehagliga ljud.

Barnet är orienterat i livmodern på grund av taktila känslor. Först efter födseln kommer den taktila kontakten med moderen att förbli en av de viktigaste för honom.

Väl utvecklade smaklökar gör barnet redan i livmodern en riktig gourmet - han känner smaken av fostervätska, plockar upp de minsta nyanserna av smak och visar sina preferenser - barn älskar godis och vitlök och lök, som mamma åt till lunch, är obehagliga.

perturbation

Aktiva fostrets rörelser vid den 40: e veckan avtar, barnet blir lugnare. Han är nu mycket nära i livmodern, och den tidigare aktiviteten är inte längre tillgänglig för honom. Livmoderns väggar omger helt barnets kropp, så rörelserna blir mer märkbara och till och med ibland smärtsamma för sin mamma.

Det verkar för många att nu flyttar sonen eller dottern lite. emellertid rörelsehastigheten förblir densamma med en minskning av deras intensitet - åtminstone 10 episoder av aktivitet om 12 timmar. Om krummen har sjunkit i 5-6 timmar, ska du konsultera en läkare.

Om han plötsligt blev väldigt aktiv, rör det sig mycket nästan utan paus, du behöver också en läkares samråd. Dessa tecken indikerar ofta utvecklingen av hypoxi - syrebrist, som på så lång tid kan bero på åldrande av moderkakan, förvirring av navelsträngen och andra orsaker.

presentation

Nästan alla barn i denna veckas graviditet är i rätt position - huvudet.Huvudet pressas till utgången av det lilla bäckenet, hakan sätts upp i bröstet, barnets utseende är mycket lik den ställning som var grupperad före idrottarens start.

Om den här veckan är fostret i bäcken eller tvärspresentationen, utförs vanligtvis en kejsarsnitt. för att eliminera risken för en sådan födelseskada för barnet. Oavsiktligt vända sig till rätt position i barnet kommer inte fungera, chansen är minimal.

Livmodern är så trång att den gamla vanliga roliga, som att leka med navelsträngen, knappast ges till barnet, än mindre kuporna!

Rekommendationer mamma

  • En baby kan födas när som helst. Och för att en kvinna borde vara mycket uppmärksam på deras hälsa och tillstånd. När atypisk urladdning från könsorganen, blodig, slemhinnor, slem med blodföroreningar, vattnig, är samråd med en läkare nödvändig. Om urladdningen är flytande, transparent och ganska riklig, kan det vara läckage av fostervätska. För att ta reda på om de verkligen läcker, kommer endast en specialist att hjälpa, eftersom apotekets snabbtest för att etablera fostervätska, enligt recensioner, ofta misstas.
  • Ett barn vid förlossningsveckan 40 är i nära känslomässig relation med sin mamma. Han oroar sig och oroar sig för henne och fruktar inte mindre än hon. För att övervinna denna primära instinktiva rädsla kommer att hjälpa de milda konversationerna hos en kvinna med magen. Hennes mamma kan klara av ångest med lätta lugnande medel på en naturlig basis (läkaren ska ordinera specifika droger) och auto-träning.
  • Främja förlossning hjälper sex och enkel fysisk aktivitet. Det är den mest säkra ur synvinkel av biverkningar av folkmetoder för att påskynda förlossningen, om det blev mycket svårt. Du bör först diskutera sådana åtgärder med din läkare och se till att det inte finns kontraindikationer för naturlig förlossning, och barnet är fullt förberedt.

I nästa video hittar du ännu mer information om vad som händer under den 40: e gravidveckan.

39 veckor
Ta reda på vad som händer med fostret varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa