Allt om foster hjärtslag

Innehållet

Fosterhjärtatslag är en viktig markör för vitalitet och vitalitet. Praktiskt taget från början av graviditeten och fram till det ögonblick som barnet befinner sig, liksom under födelseprocessen, kan rytmen och taktfrekvensen hos barnets hjärta berätta mycket för läkare. I detta material har vi samlat allt roligt om fostrets hjärtslag.

Hur bildas hjärtat?

Embryos hjärta och kärl är bland de allra första. Det ligger på dem att ett stort ansvar ligger - att ge den växande kroppen blod med blod. Själva processen att bilda ett hjärta i ett barn är mycket tunt, exakt och komplext. Det är förvånande att alla dessa processer går fort snabbt, bokstavligen inom några veckor. Eventuella negativa effekter från utsidan kan störa den normala bildningen, och senare identifieras defekter.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

För att skydda ditt barn, även om två välskötta ränder finns på provet, är det viktigt att göra allt för att eliminera negativa faktorer. Rökning, alkohol, läkemedel utan tidig tillåtelse från läkaren under graviditeten kan leda till störningar i hjärtat och blodkärlbildning. Efter 2 veckor efter uppfattningen börjar det lilla hjärtat att dyka upp.

Men i början finns det bara två så kallade hjärtrör - en av dem är att bilda ett orört organ som kommer att ansvara för blodcirkulationen. Vid 3 veckors graviditet blir 2 tubuler ett, blod börjar flöda in i det men är ännu inte uppdelat i separata strömmar.

I veckan lär kvinnor vanligtvis läget om deras "intressanta position" och är fortfarande vana vid tanken på att de snart kommer att bli mödrar. Och barnet i livmodern har redan börjat processen att komplicera det nuvarande hjärtatöret. Vid slutet av 3 veckors graviditet blir hjärtat sigmoid. Dess form är fortfarande långt ifrån bekant för oss och så långt mer liknar en mask eller latinska bokstaven S. Men då har den redan en första ventrikel och primära atrium.

En vecka senare, singelkammare hjärtat börjar slåmen dessa första muskelkontraktioner kan ännu inte höras, deras storlekar är för små. På femte veckan av graviditeten växer hjärtavdelningarna, en partition uppträder, som gör ett tvärkammare organ från ett enda kammarorgan. Vid den sexte veckan av graviditeten förvärvar barnets hjärta tre kameror, och i slutet av veckan blir det vad det borde vara - fyra kammare.

Man tror att hela processen med bildandet av hjärtat av fostret slutar vid vecka 7. Från och med nu förändras ingenting i sin struktur, det växer bara och växer, det fungerar och ger resten av organen rätt mängd blod. Läkare övervakar noggrant barnets tillstånd under graviditeten - tonen, frekvensen och rytmen kan berätta om barnets välbefinnande, om han har tecken på hypoxi eller undernäring. Detta är en av de viktigaste diagnostiska egenskaperna.

Lyssna - timing och sätt

Vid 5: e obstetriska veckan av graviditeten bestäms barnets hjärtslag på en ultraljudsskanner.Det är sant, förutsatt att skannern är av god kvalitet, läkaren är högkvalificerad och ultraljudet utförs på ett transvaginalt sätt. Om extern ultraljud görs genom buken (transabdominal), då kan barnets hjärtslag höras tidigare än 7 veckors graviditet.

Trots att det lilla hjärtat redan lyssnar, känns det ännu inte av en kvinna. Vissa, även i senare perioder, kan inte känna hjärtslaget på egen hand, om barnet är obekväma - de vänder sina bröstceller bort från moderns främre bukvägg.

Du kan höra ett barns hjärta genom ett stetoskop vid slutet av graviditetens andra trimester. Det är denna apparat, som är ett trärör med ett förlängt ända, kommer att användas av läkaren vid varje schemalagd tillträde i förlossningskliniken.

Efter 29-30 veckors graviditet används CTG-metoden dessutom. När det registrerar lägena av två sensorer på en gång - fångar man hjärtslaget och den andra rörelseaktiviteten. Samma sensorer kan användas i arbete för övervakning av det födda fostrets hjärtaktivitet. Under tredje trimestern kan en kvinna lyssna på barnets hjärta med ett stetoskop hemma ensam, men åtminstone kan något höras förutsatt att mamman inte är fet, att barnet ligger med bröstet nära moderns bukvägg.

Mer informativ kan vara en speciell enhet - hemfosterskärm. Nu finns sådana enheter tillgängliga, alla framtida mamma kan köpa dem. De bestämmer hjärtfrekvensen (hjärtfrekvensen) hos fostret. Lyssnaren är utrustad med hörlurar och en praktisk ultraljudssensor. När som helst, enligt indikationer kan läkaren ordinera en duplex-skanning - Doppler-ultraljud (Doppler), som inte bara utvärderar organets utveckling utan även hastigheten och egenskaperna hos blodflödet i hjärtat och blodkärlen.

normer

På olika stadier av bildandet av barnets hjärta kommer barnet att ha olika hjärtfrekvensindikatorer registrerade. Och det blir helt normalt. Efter en ultraljudsökning jämför doktorn därför alltid data med tabeller som indikerar det normala hjärtfrekvensområdet för den pågående graviditetsperioden. I de tidigaste termerna är barnets hjärta svagt - hjärtfrekvensen överstiger inte 90-115 slag per minut. I vecka 5 knockar barnets hjärta med en frekvens på cirka 100 slag per minut. Vi kommer ihåg att under denna period har barnets hjärta ännu inte förvärvat fyra kameror, och minskningarna är mer sällsynta. Vid vecka 7, när kroppen blir en fyrkammare, varierar hjärtfrekvensen från 105 till 130 slag per minut.

Vid ultraljudsundersökning, som kommer att äga rum under 8-9 veckor, kommer barnets hjärta att slå ännu oftare - 130-155 slag per minut och med 10 veckor - upp till 160 snitt per minut. Det snabbaste och mest aktiva hjärtat blir vid den 14: e veckan av graviditeten - hjärtfrekvensen kan nå 185 slag. Under resten av barnets liv anses hjärtfrekvensen från 120 till 175 slag vara normala, och innan de föds på en vecka eller två, knappar hjärtat vanligen med en frekvens av 120-160 slag.

HR avvikelser

Eftersom hastigheten och intensiteten av sammandragningar av hjärtmuskeln hos en bebis anses vara ett viktigt diagnostiskt tecken bör man veta vad dessa eller andra avvikelser i värden kan indikera. Om fostrets reala hjärtfrekvens överstiger normen anses den vara ett mindre farligt tillstånd än att sänka hjärtfrekvensen. Hjärtklappningar kan betraktas som ett tecken på hotande hypoxi, syresvält vid första början. Barnets hjärta börjar slå mer ofta när fastande redan har uppstått, men har ännu inte medför allvarliga förstörande konsekvenser. När hypoxi förlängs, uncompensated, är en långsam hjärtslag fixerad.

Hjärtfrekvensen ökar med kränkningar av placentans struktur och funktion. Så kan barnet svara på placentainsufficiens, minskat hemoglobins moder.Dessutom kan den ökade hjärtfrekvensen hos barn i livmodern svara på en kränkning av moderns hälsa.

Kall, virusinfektioner, sömnlöshet och allvarlig stress kan alla orsaka en ökning av hjärtfrekvensen hos fostret. Eliminering av den faktor som påverkar hjärtfrekvensen återvänder vanligtvis barnets hjärtfrekvens till normalt.

Om hjärtfrekvensen är långsam är läkaren mer rädd, eftersom det kan vara ett tecken på ett barns nöd vid dekompensationsstadiet, när hans lilla kropp inte kan kompensera för bristen på något (syre, näring). Vissa svåra medfödda missbildningar åtföljs av fördröjd hjärtfrekvens, det kan också vara ett tecken på hemostasstörningar hos en kvinna eller hennes barn. När avvikelser upptäcks är det viktigt att förstå hur permanent de är.

Om retardationen är tillfällig och snabbt återhämtar sig till normala, kan reaktionen hos smulorna på det faktum att mamman var i den bakre positionen under lång tid (livmoderns livmoder, i synnerhet vena cava), kunna uppträda. En sådan avvikelse är inte farlig. Under alla omständigheter, när man fastställer regelbundna avvikelser från hjärtfrekvensen från normerna, kommer en ytterligare undersökning att visas för kvinnan för att bestämma orsakerna som kan leda till fostrets försämring.

Vad mer kan man hitta i hjärtat för en ultraljud?

I allt som berör hjärtat och dess hälsa är framtida mödrar väldigt tråkiga och sårbara. Och utan speciell medicinsk kunskap är det helt uppenbart att barnets hela existens utan ett hälsosamt hjärta är omöjligt. Det är därför gravida kvinnor och deras släktingar ofta upplever smärtsamma komplexa medicinska termer som kan höras under nästa ultraljudsundersökning.

7% av de förväntade mödrarna, enligt gällande statistik, höra från doktorn formuleringen "hyperechoic fokus i vänster ventrikel. " Inget hemskt sägs. Detta kallas hjärtmuskeln, vilket ger ökat "eko", det vill säga det ser tydligast ut på ultraljudsapparatens monitor. Man tror att detta beror på avsättning av kalciumsalter i hjärtmuskeln eller på grund av närvaron av ett extra ackord i hjärtat. Varken en eller den andra staten anses vara patologisk, behöver ingen behandling och påverkar inte barnets hälsa i allmänhet och särskilt hans hjärta.

Endast ibland är hyperfokus ett tecken på anomali. Vi pratar om kromosomala patologier, som Downs syndrom, Turner, Patau, etc. Men hyperfokus blir inte det enda tecknet på sjukdom hos barnet - andra karakteristiska markörer som är etablerade på prenatal screenings kommer också att vara positiva. Om screeningen inte avslöjar en hög risk för kromosomala abnormiteter, om (utom för hyperfokus) det inte finns något misstänkt, säger de om en isolerad GEF, vilken anses vara en variant av normen. Det finns ingen anledning att oroa sig för.

Ofta bryr sig förväntade mammor om hur hjärtfel bestäms. Den nuvarande utvecklingsgraden av läkemedel gör det möjligt att fastställa i barnet de flesta typerna av medfödda defekter även under graviditeten. Hypoplasi i vänster eller höger ventrikel, aorta-stenos, avvikelser från sambandet mellan lungorna, septum är inte svår att diagnostisera. Prognoserna är individuella och beror till stor del på typen av vice, dess svårighetsgrad.

Tidig upptäckt hjälper läkare att planera behandlingen av smulorna från de första minuterna av hans självständiga liv - många hjärtoperationer idag kan utföras nästan omedelbart efter födseln.

HR och barnkön

Många tror att barnets natur och hjärtfrekvens kan bestämma dess golvet. Forskare kunde inte hitta skillnader i hjärtat av pojkar och flickor, gynekologer upprepade gånger sa att det inte finns någon koppling mellan barnets kön och hans hjärtslag. Men kvinnor fortsätter att vara intresserade av hur man etablerar hjärtfrekvensens kön, vilket framgår av kvinnors forum på Internet.

Till exempel ansluter folkemetoden mer frekventa hjärtslag till flickor än pojkar.I praktiken är allt inte så klart. Vid hjärtfrekvensmätningen kunde moderen oroa sig, och därför kunde hjärtat av barnet slå mer ofta, kvinnan kunde bli sjuk, känna sig dålig, lida av toxicos. Barnet själv kunde sova eller vara vaken, vilket också skulle påverka hjärtslagets hastighet.

De som med uppriktighet tror att hjärtan hos små tjejer klarar av döv, förvirrad, är felaktiga. Därför slår hjärtan hos barn med missbildningar, svåra uncompensated hypoxia, hos friska pojkar och flickor ska hjärtat slå rytmiskt och tydligt, och golvet har ingenting att göra med det. De som är intresserade av hur noggrann är metoden att bestämma kön från fostrets hjärtat bör veta att noggrannheten inte överstiger 50%. Med andra ord Oavsett hjärtfrekvensens specifika värden finns det antingen en pojke eller en flicka i livmodern. Chanserna är lika.

För att ta reda på barnets kön är det bättre att använda andra, mer tillförlitliga sätt. Efter 12-13 veckor i ultraljudet är barnets kön inställd med en noggrannhet på 75%, efter 18 veckor stiger precisionen till 90-93%. Efter 9 veckors graviditet kan ett icke-invasivt DNA-test göras, vilket upp till 97% kommer att svara på frågan om vilket kön som ska förväntas och huruvida han eller hon har en kromosomal abnormitet eller ej. Försäljning idag kan du hitta de så kallade köttesterna för hemmabruk. De erbjuder att etablera barnets kön genom snabb analys av urin. Sådana tester är ganska dyra, och du kan bli besviken, för att deras noggrannhet är låg.

Om vad ultraljudsspecialisten ser när man tittar på fostrets hjärtslag, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa