Vad betyder fostrets laterala position under graviditeten?

Innehållet

Under graviditeten byter barnen sin ställning i livmodern många gånger. Så länge fostret har tillräckligt med utrymme för rörelse, kan det rulla över som det är bekvämare för det. Men från en viss punkt är barnets presentation och hållning viktigt för läkare, eftersom prognosen för de kommande födslarna beror på den. I detta material kommer vi att tala om vad fosterets tvärläge är och vad man ska göra om barnet bestämmer sig för att sitta i livmodern på detta sätt.

Vad är det

I tvärläget säger de när barnet är i livmodern över. Om du mentalt ritar en linje längs ryggraden hos ett barn, kommer den med snedställd presentation att skäras med livmoderns axel i rätt vinkel. På så sätt kan höft och armbåge av barnet vara borta från livmodern. Huvudet kommer att ligga på ena sidan, och prästen - i motsatt riktning.

Alternativ för tvärläget finns flera. Om krummen står mot moderns främre bukvägg, talar vi om tvärgående ansikts previa, om barnet vänds bakåt, då kommer fostrets laterala position med dorsal previa att diagnostiseras. I alla fall betraktas tvärgående eller snedställd tvärgående presentation (om barnets axel inte skapar en rak men en spetsig vinkel när den passerar med livmoderns centrala axel) betraktas som en graviditetspatologi.

Tvärgående ansiktsbehandling
Med spinal previa

Denna patologi uppträder sällan. Mindre än 1% av de gravida kvinnorna konfronteras med en tvärgående baby i livmodern. I 97% av de gravida barnen ligger i huvudet previa, i 2 -2,5% - i bäckenet. Och bara i 0,5-0,6% av fallen tar barn en tvärpresentation som är ovanlig utifrån naturlagarnas synvinkel.

Ofta är detta arrangemang av fostret typiskt för kvinnor, som ofta och ofta födde. Vid första graviditeten, tvärgående presentation - isolerade fall. Fram till 34-35 veckors graviditet går inte talpatologien, eftersom barnet har praktiska och teoretiska möjligheter till självständig revolution i livmodern för födseln, men efter 35 veckor blir revolutionen nästan omöjlig eftersom det inte finns något utrymme kvar för sådana stora rörelser i livmodern

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fara och risker

Denna situation påverkar själva graviditeten något. Det bör dock komma ihåg att någon onormal position hos barnet i livmodern är en signifikant riskfaktor för för tidig födsel. I fallet med en tvärgående position händer detta i 40% av fallen. Ett barn som kommer att föda mycket tidigare än den avsedda förlossningsperioden kan inte alltid anpassa sig till en ny livsmiljö. Således kan lungvävnadens omändhet uppstå problem med spontan andning, akut andningssvikt kan utvecklas, och med en liten vikt av ett barn födt före åldern blir det svårt för barnet att hålla sig varmt.

Vid början av spontan arbetskraft kan små delar av navelsträngens kropp och öglor falla ut tillsammans med vattenutsläpp. Detta är fyllt med barnets död, skador, missbildningar, funktionshinder, utveckling av svåra komplikationer från akut hypoxi.För en kvinna är sådan förlossning farlig för skador på benens ben, raster i bukhinnan, livmoderhalsen och kroppen av livmodern, vagina och kraftig blödning. I svåra fall kan allt sluta i både barnets och den delurientens död.

Med snabba spontana födelser är barnets axel ofta "stansad" i det lilla bäckenet och på så sätt utvecklar fostrets försummade laterala ställning, där barnets självständiga födelse är omöjligt. Det är när sidoställningen försummas att livmoderns traumatiska ruptur oftast uppträder.

Om barnets position är snedställd betraktas han som övergångsperiod. Teoretiskt, även vid förlossning, kan det förändras antingen i längdriktningen eller i tvärriktningen. Naturligtvis kommer ingen att vänta tills krummen vänder, riskerna är för höga.

Det är därför, vid transversal presentation, att man föds genom kirurgisk ingrepp - operationen av kejsarsnittet gör att du kan extrahera barnets livmoder utan risk för allvarliga födelseskador, hypoxi. För framtida mamma garanterar operationen att hennes lilla bäcken och perineum inte kommer att drabbas av brott och sprickor.

skäl

De vanligaste i tvärläget är barn som lätt och fritt kan röra sig i livmodern även under långa perioder. Sådan motorisk aktivitet bidrar till polyhydramnios. Om mängden fostervätska ligger över normen, kan barnet väl ta en sådan position och "fastna" i den. Även svaga och översträckta väggar i livmodern bidrar till aktiva rörelser under långa perioder. Svaghet och vissa slimmade muskler är karakteristiska för kvinnor som föder många och ofta.

Oavsett hur konstigt det låter, men sidopositionen också främjas av låg fysisk aktivitet, eller snarare, barnets oförmåga att röra sig. Detta tillstånd är sällsynt för lågt vatten. Även svårigheter med rörelser och kupper upplevs av stora hypertrofierade barn.

Risken för tvärgående presentation av ett av barnen eller båda är omedelbart närvarande hos en kvinna med flera graviditeter, varför läget och tillståndet för varje foster är så noggrant övervakad genom multipelgraviditeten.

En bebis kan anta en tvärgående position som den enda bekväma om en kvinna under graviditeten nästan hela tiden har en ökad livmoderton, och det finns också tumörer eller andra neoplasmer i det nedre livmodernsegmentet. Upprättandet av vanligt huvudvärk på grund av detta blir oacceptabelt för barnet. Dessutom observeras tvärgående eller snedställd presentation ofta under graviditet hos kvinnor med medfödda onormala egenskaper hos huvudförplantningsorganet - en sadel eller tvåhårig livmoder.

Ofta hindras barnet av moderkaken, om det ligger lågt, har de full eller delvis presentation. När ingången till bäckenet är blockerad av något, kan inte barnet stå i rätt hållning - huvudvärkpresentation. En kvinna kan få ett barn med ett kliniskt smalt bäcken över livmodern.

Ibland ligger orsaken till barnets felposition inte i moderens faktorer, utan i barnet självt. Så, med hydrocephalus (hjärtsjukdom) eller anencefali (hjärnans frånvaro) tar inte barnet huvudpositionen, men förblir antingen sitta i breech eller ligga över livmodern.

diagnostik

En sidopresentation kan bestämmas av en obstetrikare-gynekolog under en extern undersökning av en gravid kvinna, liksom vid vaginal undersökning. Vanligtvis är uterusgolvets höjd, som mäts vid varje planerad mottagning i samråd, när den ligger tvärsöver normen, och den gravida magen ser till och med visuellt ut som melontorped. Vid palpation bestäms fostrets position av huvudets placering - detta är den svåraste och mest mobila delen av barnets kropp.Vid huvudbocken känns det i underlivet, ovanför puben, i bäckenet - nära botten av livmodern (i övre buken), med det tvärgående huvudet som det visar sig vara antingen i höger eller vänster sida av framtida mamma.

Barnets hjärtslag bestäms bredvid den förväntade mamterns navel. Vaginal undersökning eliminerar prästernas presentation. Då rekommenderas den förväntade mamman att genomgå en ultraljud. Endast ultraljudsskanning ger dig möjlighet att få de mest exakta uppgifterna om vilken ställning barnet befinner sig i, vilka egenskaper är hans position, vilken del av kroppen som är placerad mot utgången till det lilla bäckenet och ta hänsyn till barnets vikt. Alla dessa uppgifter behövs så att läkaren kan noggrant utvärdera riskerna och välja rätt taktik för födseln, där varken mamman eller barnet kommer att drabbas.

Vad man ska göra

Om en kvinna har en tvärgående presentation vid 24-25 veckan av graviditeten, liksom tidigare eller senare än denna period, behöver man inte panik. Upp till 35 veckor har barnet tid för en kupp. Den framtida mamman ska försöka hjälpa sitt barn att ta rätt position i livmoderhålan med all sin kraft.

För att göra detta rekommenderar vi en speciell gymnastik, där varje övning är genomtänkt på ett sätt som maximerar slappna av musklerna i livmodern, för att ge barnet möjlighet att vända sig. Till övningskomplexet finns övningskomplex av Dikan, Shuleshovoy, Gryshchenko. Det finns andra komplex som utvecklats av gynekologer speciellt för kvinnor som behöver hjälp med att vända barnet. Det bör noteras att effekten av gymnastik med en positiv attityd och dagliga klasser når cirka 70-75%. Det är den här andelen barn från instabilt tvärgående eller snett arrangemang som fortfarande går till huvudet.

Gymnastik för fostrets rotation rekommenderas inte för alla. Så, övningen är förbjuden att göra kvinnor som lider av hjärtsjukdomar och blodkärl, njurar, lever. Ett ärr eller flera ärr i livmodern från en tidigare kejsarsnitt eller andra kirurgiska operationer är också kontraindicerade.

Om en gravid kvinna har ödem, kan tecken på preeklampsi, hotat missfall, spotting, presentation eller låg placering av placentan, inte gymnastik ske.

Det är lämpligt att göra gymnastik till dem för vilka det inte är kontraindicerat från 30 till 36 veckor av graviditeten. Om krummen inte vill ta en annan position, kan läkare föreslå en obstetrisk kupp i Arkhangelsk. Det görs på sjukhuset under ultraljudskontroll. Behandlad baby manuellt. Men sådant ingripande är ganska farligt, det kan prova brist på membran, brist på fostervätska, uppkomsten av förtidig arbetskraft och trauma mot fostret. Det är därför som läkare själva bestämmer sig för en obstetrisk sväng.

Separat vill jag betona vikten av en positiv attityd hos gravida kvinnor Många experter hävdar att metoderna att övertyga en baby, mild övertalning i kombination med korrigerande gymnastik ger fantastiska resultat.

Om den framtida mamman själv är inställd på det bästa, kommer att förbli lugnt, harmoniskt humör, då kommer hennes barns chanser till en oberoende revolution närmare födelsen att öka avsevärt.

Vid tvärgående presentation är det viktigt att förhindra förtidigt arbete. Det är därför som en kvinna bör vara extremt försiktig - lyft inte vikter, hoppa inte, gör inte skarpa böjningar i kroppen.

Med försiktighet bör ha sex, eftersom orgasm och till och med den vanliga sexuella upphetsningen hos en kvinna orsakar kortvariga spasmer av livmoderhåriga muskler. Om en lågposition eller placenta previa diagnostiseras samtidigt med en tvärgående presentation, rekommenderas det att vägra sex helt och mycket, liksom onani. Stress bör undvikas.

Dessutom borde en kvinna bara vara önskad på sidan, helt upprepa sitt barns ställning.Hur man gör det korrekt kommer läkaren att berätta efter ultraljudet, eftersom han kommer att se den exakta placeringen av barnets kropp och kroppsdelar.

Du kan inte missa det planerade besöket till doktorn i förlossningskliniken. Mest sannolikt kommer den behandlande läkaren att föreslå tidig sjukhusvistelse vid 36-37 veckor av graviditeten, och detta kommer att vara den enda rimliga lösningen för att undvika oönskade komplikationer. I inget fall bör vi vägra det.

Om trots alla försiktighetsåtgärder kvinnor började för tidigt arbete, regelbundna smärtsamma sammandragningar uppstod och vattnet bröt är det viktigt att ta en vågrät position för att förhindra att barnet från bäckenpresentationen faller ut ur könsdelningen. Därefter måste du ringa en ambulans omedelbart.

En akutvård kommer att ges till kvinnan, med en sannolikhet på 99% kommer hon att få en akut kejsarsnitt strax efter hennes leverans till sjukhuset.

Kan jag födda på egen hand?

Födseln med korspresentation kan vara farligt, som vi har beskrivit ovan. I detta läge är barnet kejsare i 99% av fallen. Det är bättre om det utförs innan spontan arbetskraft börjar, varför tidig sjukhusvård rekommenderas på barnsjukhuset.

Absoluta indikationer för operation anses vara en uppskjuten graviditet i en tvärgående eller snedställd presentation, fosterhypoxi, liksom förekomsten av ärr i livmodern. Om den gravida kvinnan togs till sjukhuset på ett "akutrum" med urladdning av vatten, kommer läkarna att vara säker på att kroppens kroppsdelar inte faller ut. Om det upptäcks en droppe är det förbjudet att återställa handtaget eller navelsträngen.

Om vid sjukhusstillfället kvinnan har hennes livmoderhals helt öppnad, kan läkare försöka vända barnet på benet och sedan ta bort det med benen framåt. Men de kommer inte alltid att göra det här, men bara om krummen är mycket för tidig, väger lite, och har också tvillingar under graviditeten, om en av barnen ligger över.

Om den vattenfria perioden (tiden som gått sedan vattnet urladdas) försenas, ökar sannolikheten för livmoderns infektion och utvecklingen av fosterhypoxi. Den kritiska tiden anses vara 12 timmar.

Om en kvinna kommer till ambulansen efter en långvattenfri period, kommer en kejsarsnitt att utföras under alla omständigheter, oberoende av graden av livmoderhalsförlängning.

Sen behandling är farlig för livet för en kvinna vid förekomsten av sepsis. Ofta i sådana situationer, efter en kejsarsnitt måste en ytterligare operation utföras - en hysterektomi (fullständig total borttagning av livmodern). En kvinna kan aldrig bli en mamma.

Med tanke på de höga riskerna Caesarean avsnitt i planerat läge vid 37-38 eller 38-39 veckor av graviditeten ser ut som en mer förnuftig väg ut. Operationen varar ca 40 minuter, efter 10-12 timmar kan kvinnan gå upp. Moderna metoder för anestesi tillåter den förväntade mamman att vara medveten vid utstötningen av smulorna och inte känna smärta samtidigt och därför kan hon omedelbart titta på sonen eller dottern, omedelbart appliceras på bröstet, som vid naturlig förlossning.

recensioner

Framtida mammor som lämnade sina recensioner på tematiska forum hävdar att den populära metoden att strida buken är mycket effektiv för att vända barnet från tvärgående presentation. De rekommenderar flera gånger om dagen, och det är bättre att stroke magen varje gång med höger hand iurs medurs. För några, enligt recensioner, hjälpte dessa enkla manipuleringar och de små kunde omvandlas till en normal naturlig position, födelsen var utan komplikationer.

Fall när barnen väntade en efterlängtad omkastning nästan ett par dagar innan den planerade kejsarsnittet beskrevs, och läkare ändrade leverans taktiken till förmån för naturlig förlossning.

Men vid tvärgående presentation är det ganska svårt att förutse vilket sätt barnet kommer att vända. Därför beskrev vissa kvinnor sina erfarenheter - barnet blev en bäckenposition.Verksamheten i detta fall utfördes också enligt plan.

Enligt recensioner av gravida kvinnor som lyckades "vända" sin bebis från ett tvärläge i livmodern, badar och vatten aerobics, speciellt övningar där moderen ställer sig upp och ner hjälper det här. Sådana tekniker bör emellertid endast tillämpas under övervakning av en erfaren tränare eller läkare.

Fall av naturlig förlossning med bevarad tvärgående eller snedställd presentation i forum för förväntade mammor beskrivs inte, eftersom de är extremt sällsynta och inte alltid framgångsrika.

På fostrets position och presentation, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa