Hur och vad äter en baby i livmodern?

Innehållet

Så fort äggcellen möter spermacellen börjar en intensiv process av dess modifiering. Först bildas en zygote, då en blastocyst, vid slutet av embryonalt stadium, börjar fostrets (foster) period. Barnet förändras varje dag, och dessa metamorfoser kräver enorma mängder energi och näringsämnen. Hur och vad barnet i moderns livmoder äter på olika stadier av sin utveckling, kommer vi att berätta i detta material.

Näringsegenskaper

Måltiderna beror på barnets utveckling. Vid något tillfälle behöver barnet syre, basala mineraler, vitaminer, glukos, hormoner. Dessa substanser ger metaboliska processer, tillväxt och delning av celler i vävnader och organ, tillväxt av ben och muskelvävnad. Det är bara att få barnet dessa ämnen på olika graviditetsstadier på olika sätt.

Första trimestern

7-10 dagar efter befruktning når blastocysten, i vilken äggcellen har vuxit, når livmodern och är "inbäddad" i det funktionella skiktet i endometriumet. På detta stadium har embryot ett ganska litet antal kalorier, vilka finns i cytoplasmatiska vätskan hos manliga och kvinnliga bakterieceller. Efter implantation börjar chorioniska villi gradvis att sammanfoga med blodkärlen i livmoderns endometrium. Så börjar födelsen av ett viktigt organ - moderkakan.

Men medan det inte finns någon "barnslig plats" utförs hans uppdrag av korionen. Embryot har en separat "livsmedelsbutik" - äggula sac, som bildas från endoblastic vesikel ungefär två veckor efter uppfattningen. Upp till 6 veckors graviditet är denna "lagring" av näringsämnen större i storlek än embryot och alla andra embryonala strukturer. Vid slutet av första trimestern i äggula är inte nödvändigt, eftersom broodwinnerens roll tar placentan.

Gumsäcken producerar viktiga proteiner för barnets tillväxt och utveckling. Om väskans storlek är otillräcklig eller den slutar fungera innan placentan går in, kan fostret dö. Barnet vid detta utvecklingsstadium mottar syre, nödvändiga vitaminer och mikroelement från moderns blod genom chorioniska villi.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

I andra och tredje trimestern

Vid 12-14 veckors graviditet börjar den unga placentan att fungera istället för korionen. Det ger barnet näring, skyddar det, producerar ett antal hormoner som är viktiga för att fortsätta graviditeten, och fungerar också som en "nattman", vilket leder barnets avfallsprodukter tillbaka till moderns kropp.

Denna process är ganska komplicerad. För inträde till barnets moderblod, mättat med syre, vitaminer och mineraler, möts venen. Urea, koldioxid, kreatin och kreatinin elimineras genom placentan genom de två artärerna från barnet. Metabolismsprodukter används av mammens njurar och lever.

I vår vanliga förståelse äter inte barnet just nu, han får allt han behöver omedelbart i blodet. Men fostret "tränar" matsmältningssystemet fullständigt - sväljer fostervätskan tillsammans med de näringsämnen som ingår i det, liksom skalade epitelceller, lanugo hår.Dessa "föroreningar" smälts inte och deponeras i fostrets tarmar i form av en mörkgrön avföring, som kallas "meconium".

Sedan bildandet av sväljningsreflexen börjar barnet skriva, urinen flyter tillbaka till fostervatten och deltar i förnyelseprocessen. Vattenkompositionen rengörs var 3,5: e timme.

Vad av mammas kost blir barnet?

Embryotiden i tidig graviditet skiljer inte mellan smak och har inga gastronomiska preferenser. Men från andra trimestern börjar barnet "förstå" vad hans mamma äter. "Sminkar" av smak förekommer i fostervätskan, som barnet så sväljer flitigt. När smaklökarna utvecklas börjar barnet skilja mellan söt och bitter, sur från salt. Naturligtvis, även i denna ålder föredrar barn sötsaker. Det är därför som fostret blir mer aktivt efter omrörning av en bit choklad som ätas av mamma.

Om en kvinna äter för mycket sötsaker kommer glukosspaltningsbördan att falla inte bara på sin egen bukspottkörtel, utan också på hennes barns bukspottkörtel - det kommer också att vara svårt för honom att klara sig med ett överflöd av socker. Inte bara vikten av den gravida kvinnan själv, utan även hennes barns lipidmetabolism beror på överflöd av feta livsmedel.

Placentan, som är en pålitlig barriär, absorberar salter så mycket som möjligt, en del av giftiga ämnen, inte överför dem till barnet. Men dess möjligheter är inte gränslösa, ett barns plats med en kvinnas ohälsosamma kost och överdriven användning av droger, alkohol blir snabbt gammal och förlorar några av funktionerna, vilket kan leda till att barnet får från moderorganismen inte de mest användbara ämnena för honom.

En kvinnas diet bör balanseras, rik på vitaminer, "långsamma kolhydrater", proteiner, fetter och fruktos. Måste finnas närvarande kalium, kalcium, magnesium, järn. Om något i kvinnans diet saknas kommer det att påverka barnet, men inte omedelbart. Naturen har ordnat så att barnet under ganska lång tid kan "kompensera" för de saknade substanserna genom att ta dem från moderns kropp.

Så, med en otillräcklig mängd kalcium som konsumeras av moderen med mat, kommer barnet "ta bort" detta ämne från föräldern.Som ett resultat kommer hennes tänder, hår, naglar att bli sköra, spröda, och hennes ben på natten kommer kramper, orsakad av ett brott mot fosfor och kalciummetabolism.

Med brist på järn kan framtida mamma utveckla anemi, vilket innebär att barnet inte får tillräckligt med syre i blodet och kommer att drabbas av hypoxi, ett tillstånd som är farligare för dess utveckling och jämn liv.

Uttalandet att en gravid kvinna borde äta för två, felaktigt, ur medicinens synvinkel, är det även farligt. Barnet tar emot mängden blod så mycket som han behöver, en större mängd av samma vitamin C eller E-vitamin kan han helt enkelt inte absorbera. Men stora mängder mat bidrar till patologisk viktökning i en gravid kvinna, en bebis, som är fylld av problem vid förlossning, sen toxicos (gestos), med alla följder.

Vad händer med toxicos?

Vad händer med barnet, om moderen har toxemi, och hon kan inte äta alls, oroar varje gravid kvinna som befinner sig i en så obehaglig situation. Toxikos med ätstörningar uppträder vanligtvis i tidig graviditet. Vid denna tidpunkt är barnet "matat" av äggulaen, och frånvaron av normal och hälsosam näring hos föräldrarna kan göra barnet lite skada. Lite senare kommer barnet, som i fall av brist på vissa ämnen, att få vad han behöver från moderns kropp.

Toxik är måttlig, där kräkningar inte sker varje timme, är inte särskilt farligt för moder och foster. Men svår, ofta kräkningar, oförmåga att äta och dricka, förekomsten av puffiness eller väldigt snabb viktminskning är alarmerande symtom där sjukhusvistelse ofta indikeras för en kvinna.På sjukhuset kommer hon att få de nödvändiga vitaminerna och mineralerna intravenöst eller droppa, så att barnet inte behöver dem.

Så långt som möjligt borde en kvinna sträva efter att äta även med toxicos - små portioner, friska och vitaminerika livsmedel. Toxik är fallet där kvaliteten är bättre än kvantiteten.

Multivitaminkomplex som är utformade speciellt för förväntade mammor hjälper till att ge barnet de nödvändiga ämnena för utveckling och tillväxt. De innehåller de nödvändiga ämnena i ett belopp som motsvarar den kvinnliga kroppens dagliga behov, med hänsyn till det växande barnets behov.

Om näring under graviditeten, liksom vad som bestämmer fostrets hälsa, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa