32 veckor

Ultraljud i den 33: e veckan av graviditeten: fostrets storlek och andra egenskaper

Innehållet

Det är bara en och en halv månad kvar till födelsen, och kvinnan är mycket orolig. Den 33 veckors graviditeten är ofta markerad genom passage av den tredje slutliga prenatala screeningen. Efter att ha fått en hänvisning till ultraljud vid denna tid väntar kvinnan på ett nytt möte med sin bebis.

Syftet med undersökningen

En ultraljudsskanning vid den 33: e gravidveckan fullbordar en prenatal diagnostisk kampanj. Spännande skärningar av första och andra trimestern har redan blivit kvar, ganska mycket är redan känt om hennes bebis till framtida mamma. Den tredje ultraljudsundersökningen är avsedd att stoppa bestämningen av inte bara riskerna med medfödda abnormaliteter hos fostret (denna fråga avslöjas med beroende i de två första screeningarna), men också att bedöma de möjliga riskerna som väntar på moder och barn under födseln. Vanligtvis är den slutliga screeningsundersökningen planerad från 30 till 36 veckor, oftast från 32-34 veckor.

Ultraljud under denna period gör att du kan ta reda på hur vacker vuxen baby känner sig i livmodern, hur förberedelser pågår för sin födelse, om hans hälsa är i ordning med sin mamma.

En hänvisning till diagnosen denna vecka kan ges inte bara för screening:

  1. Det är mer sannolikt att få kvinnor som bär tvillingar eller tripletter;
  2. Kvinnor vars graviditet har blivit möjlig genom in vitro fertilisering (IVF);
  3. Kvinnor som tidigare har haft operation i livmodern, inklusive kejsarsnitt (en eller flera), som behöver bedöma livskraften hos det postoperativa ärret.
  4. På ultraljuden i veckan kommer kvinnor att gå till obstetrikern med klagomål om att stoppa eller öka fostrets rörelser, för ryggvärk, för blodtryckssprängningar;
  5. Diagnos visas också för dem som har en obstetrikare-gynekolog misstänker intrauterin tillväxt retardation på grund av skillnaden mellan livmoderns höjd och gestationsåldern;
  6. Rhesus-negativa mödrar som bär en Rh-positiv bebis kan skickas till ultraljudsrummet för att bestämma svårighetsgraden och manifestationerna av Rh-konflikten.

Ibland krävs ultraljudsdiagnos för att korrigera det förväntade födelsedatumet, samt att bedöma barnets förmåga att överleva utanför livmodern om det krävs en brådskande leverans vid denna tidpunkt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur går forskningen?

I en så imponerande period utförs ultraljudsdiagnos endast på transabdominalt sätt. Sensorns apparat är placerad på kvinnans främre bukvägg. Generatorn av ultraljudsvågor ger vågor av viss längd och intensitet. När det tränger igenom vävnader och kroppsvätskor, vågorna avvisar eller absorberas, och en signal om detta skickas tillbaka till sensorn. Denna information kommer att vara synlig på enhetens bildskärm.

Förberedelser för denna metod för ultraljudsdisposition vid den 33: e gravidveckan krävs inte: mängden fostervätska är stor, ultraljudsvågor kan tränga igenom dem med lätthet. Barnet är redan stort, det kan tydligt ses

Den så kallade interna (intravaginal) undersökningsmetoden vid ultraljud vid denna tidpunkt kan endast tillämpas i fall då läkaren ska utesluta eller bekräfta kvinnokroppens beredskap för för tidig födsel.Genom vaginalen är det lättare att undersöka livmoderhalsens tillstånd, vilket förkortar och blir mer lösom en liten upplysning märks kommer kvinnan att skickas till modersjukhuset där de bestämmer om leverans eller bevarande av graviditeten på sjukhuset.

Vad visar ultraljud?

Barnet är redan ganska stort, nästan detsamma som mamman ser honom omedelbart efter födseln. Fostrets storlek vid denna tidpunkt - ca 43 centimeter och medeltvikten - ca 2 kilo. En och en halv månad före födseln varierar barnens vikt kraftigt. Det beror på från ärftliga egenskaper. För stora föräldrar överstiger barnens väntade vikt över 2 kg, och i lean mödrar och fäder kan barnet ännu inte nå detta märke.

Det är inte längre möjligt att se barnet på ultraljudsapparatens monitor, endast kroppsdelar - armar, ben, huvud och ansikte, mage, ryggrad - kan undersökas. Barnet är för stort för att doktorn ska visa sin mamma till sin fulla höjd. Han har helt bildat alla organ och system, krummen ackumulerar aktivt subkutant fett, ökar dess vikt, förvärvar puffiga kinder, vilket kommer att orsaka ömhet hos vuxna så snart barnet är födt.

Under den 33: e graviditetsveckan kommer inte mamman eller läkaren av ultraljudsdiagnostik att behaga barnet med aktiva rörelser - barnet blir trångt, han kan inte längre göra somersaults och kupor, svänga armarna, simma. Men det blir uppenbart att Den lilla människans kropp har blivit mer proportionell: skillnaden mellan det stora huvudet och resten av kroppen har minskat.

Barnet har ett ganska välutvecklat nervsystem, även om dess bildning fortfarande är igång och kommer att fortsätta även efter födseln. Svag väl koordinerar hans rörelser. Under sömnfasen, hans ögonbollar rör sig snabbt, neonatologer föreslår att barnet redan drömmer.

Barnet studerade rösten av nära människor, först och främst av sin egen mamma. Andra människors röster och okända ljud kan orsaka rädsla i honom, så det finns inget överraskande i det faktum att barnet under lugnssynet kommer att lugna sig försiktigt, inte lurar och inte vill visa sig för främlingar.

Vid 32-33 veckors graviditet är det redan ganska svårt att bestämma barnets kön. Den stora bebisen försöker ta den mest kompakta positionen i trånga livmodern, medan den pressar benen i magen, sitter ibland i bäckenpresentationen och stänger helt utsikten över intima platser. Om innan golvet inte kände igen eller det fanns ingen sådan möjlighet, då noggrannheten i sexbestämmelsen vid denna tidpunkt kommer att bli ännu lägreän i första trimestern - bara lite mer än 65-70%.

Om en kvinna har bestämt sig för att göra en tredimensionell eller fyrdimensionell ultraljud vid denna tid, väntar en oförglömlig syn på henne. På 3D-ultraljudet kan du se barnet, förstå vem han är mer som, njut av hans rika efterligning, eftersom uttrycket på barnens ansikte förändras mycket ofta.

4D-ultraljud kommer att visa samma sak, men i rörelse, i realtid. Framtida föräldrar erkänner att de verkade ha sett en liten film om livet av sina krummer i livmodern.

Barnet leder ett aktivt liv - dricker fostervätska, pissar, sover och vaknar, undersöker sig själv, berör hans ansikte, navelsträng, ben, drar i munnen, inte bara nävar, men också tårna. Han är nästan redo för födseln. Om förlossning sker denna vecka kommer barnet att betraktas som genomförbart., det hotar inte någonting, bara för en för tidig baby kommer att kräva mer noggrann och tidskrävande vård.

Dekryptering och normer

Slutsatsen om studiens passage, den gravida kvinnan tar emot omedelbart efter proceduren. Det återspeglar huvudinformationen: fostrets storlek, karaktären hos dess anatomiska egenskaper, positionen i livmoderutrymmet samt en beskrivning av stödstrukturerna - placentan, navelsträngen, vatten.Fetometri är huvuddimensionerna uttryckta i antal, som kan mätas med en sensor och som ger en fullständig bild av barnets proportioner och dess överensstämmelse med graviditetsperioden.

Dessa värden omfattar två huvudstorlekar - tvärgående (BPR) och longitudinell (LZR). På strukturen i andra delar av kroppen talar sådana dimensioner som bröstets diameter, längden på de parade benen - lårbenet, benens ben, axel och underarm. Läkaren jämför de erhållna siffrorna med tabellen med medelvärden, varefter han gör en slutsats om att barnets utveckling följs med termen.

Tabellfetometri vid 32-33 veckors graviditet är som följer:

BPR, mm

LZR, mm

Bröstets diameter, mm

Lårlängd mm

Shin längd, mm

Axelängd mm

Underarmlängd, mm

82-84 (tillåtliga fluktuationer från 75 till 91)

104-107

(tillåtliga fluktuationer från 95 till 116)

83-85

63-65

83-85

56-58

48-50

Fostrets anatomi innefattar en bedömning av de inre organen - hjärt-, lung-, lever-, mage- och tarmkanalen, njurarna och hjärnstrukturerna. Om doktorn inte finner ut vid undersökningen av grova missbildningar av dessa organ, anger han enligt sitt val antingen "norm" eller "undersökt" eller "utan patologier" eller "+". Om det upptäcks en orgelfel, beskriver läkarens uppgifter, vad gäller kvaliteten på utrustningen, den överträdelse som konstaterats. Vid denna tidpunkt beaktas en viktig indikator fostrets position i livmodern.

Den normala previa anses vara normal: barnet ligger huvudet ner, han är redo att "starta" i det lilla bäckenet i den generiska processen. Ibland kan doktorn bestämma fostrets position, som bäcken (om barnet sitter uppåt) eller tvärgående previa.

Vanligtvis vid denna tidpunkt tar barnet positionen vilket kommer att vara fram till födselnNär allt kommer omkring blir det svårare för honom att rulla över. Men bäcken eller tvärgående presentation är inte en mening ännu, det finns en chans att barnet kommer att förändra situationen. Om detta inte händer, kommer läkare att överväga alternativ för leveransmetoden. Mängden amniotisk vätska minskar gradvis vid slutet av graviditeten. Normalt vid vecka 32-33 är amniotiskt index 144-245 mm. Måttligt lågt vatten i denna period kan diagnostiseras vid index 77-83 mm.

Överskridande normala värden betraktas som högvatten, en liten avvikelse kvalificerar sig som måttligt högt vatten.

Placentan är det huvudsakliga näringsämnet, utan vilket barnet inte kan överleva. Den här veckan är hon i övergångsfasen av hennes mognad - från första till andra, och det här är helt normalt. Placentans tjocklek - 30-33 mm. Navelsträngen har normalt tre kärl. Det är möjligt att doktorn vid denna tidpunkt kommer att utföra USDG, den så kallade studien med Doppler. Det kommer att bidra till att fastställa blodflödet genom livmoderkärlen och bedöma om barnet har tillräckligt med näringsämnen och syre.

Små avvikelser från normerna anses inte vara kritiska.eftersom barnet redan utvecklas enligt ett individuellt program, vilket ofta är genetiskt bestämt. Huvuddelen är inte överensstämmelse med tabellstandarder, men proportioner. Om barnet är proportionellt komplext, finns det ingen anledning till larm. För mer information om hur ultraljudet i den 33: e graviditetsveckan, se följande video.

bilder

Tredimensionella bilder som föräldrar får på 3D-ultraljudet visar vem barnet ser ut: de kan tydligt se nosens, ögonens och örons former. En tvådimensionell ögonblicksbild av sådana detaljer kommer inte att ge, den definierar bara de allmänna konturerna av barnets ansikte.

Om du har tur kan föräldrarna få sådana känslomässiga och berörande "foton" i familjealbumet.

32 veckor
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa