Allt du behöver veta om de första veckorna av graviditeten

Innehållet

Kanske är den viktigaste graviditetsperioden de första veckorna. Upp till 9 veckors graviditet, medan embryonperioden pågår, läggs barnens organ aktivt och bildas, och all negativ inblandning av inre och yttre skadliga faktorer kan orsaka defekter och sätta krummarnas överlevnad under verkligt hot.

Att känna till funktionerna i de första veckorna av graviditeten är nödvändiga för att inte vara nervös och oroa sig för barnets tillstånd, men att för att ge honom de mest bekväma och gynnsamma förutsättningarna för utveckling.

Funktioner av den första månaden

Den första veckan av graviditeten börjar när kvinnan inte är gravid alls - med menstruationens början, före uppfattningen. Det kan tyckas konstigt och till och med löjligt, men i verkligheten är det verkligen fallet.

Vi är vana vid att tänka på att graviditeten börjar när födelsefarenheten ägde rum, men förlossningslärare från hela världen bestämde sig för att räkna graviditetens längd inte från ägglossning, inte från uppfattningen, men från den första dagen i den sista menstruationsperioden före den "gravid" cykeln.

Kanske skulle det vara mycket mer korrekt och bekvämt att fortsätta räkna med uppfattningen, och det skulle inte vara någon förvirring med definitionen av graviditetsalder: barnet finns i livmodern i ett visst antal veckor, dagar och detta kan anses vara den enda korrekta termen. Men den största svårigheten ligger i det faktum att det är nästan omöjligt att bestämma exakt datumet för uppfattningen, eftersom en normal frisk vuxen kvinna har ett aktivt sexliv och ägglossningen inte alltid sker strikt vid klockan vid en viss tidpunkt, det kan finnas en senare eller tidigare äggfrisättning från follikeln .

Vissa kvinnor har vanligtvis svårt att säga när de har ägglossning. Därför antogs obstetriska räkningssystemet:

 • början av den första veckan av graviditeten är den första dagen i den sista menstruationen;
 • Den första dagen av fördröjning av nästa period är den fjärde veckan av graviditeten;
 • graviditeten varar 40 förlossningsveckor (var 7 dagar);
 • graviditeten varar i 10 obstetriska månader (i varje exakt 4 veckor);
 • I 40 obstetriska veckor spenderar barnet 38 veckor (9 kalendermånader) i moderns kropp från befruktning till födelse.

Det viktigaste du behöver veta för alla som planerar graviditet är att den verkliga varaktigheten av graviditeten är minst 2 veckor annorlunda än obstetrisk i mindre riktning.

Så du borde inte skylla på doktorn för att ställa in fel tidsfrist och försöka bevisa motsatsen till specialisten. Båda har rätt: den läkare som ställde in den obstetriska perioden och kvinnan som beräkna perioden från mitten av hennes cykel eller från sexuell handling, om hon är säker på att hon vet när allt hände.

Under de första veckorna av graviditeten uppstår otroliga processer - bara från en cell utvecklar en komplex multicellulär organism. Alla processer är mycket subtila och känsliga. När barnet bildas kommer han att bli mer skyddad, men för närvarande beror hans liv och hälsa delvis på moderns beteende, dels på högre makts vilja, eftersom medicin fortfarande inte kan förklara många av embryonperiodens processer och gåtor.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Conception: villkor och chanser

Conception är en komplex process som uteslutande sker under vissa förutsättningar. Men det finns mycket mystisk och oförklarlig fysik som inte kan motstå medicinens lagar, det finns mycket logik i det - ibland sker graviditet i ett par oförmåga, vilket läkarna gjorde en rimlig diagnos och i ett friskt par av okända skäl uppstår inte uppfattningen.

Befruktningen är en kort men kortfattad process som bara håller en kort tid, bara under fusionen av två gameter - man och kvinna. Då börjar den embryonala utvecklingsperioden för barnet. Människan är bördig hela tiden. Han kan fortsätta tävlingen när som helst, såvida det inte är självklart hälsosamt.

Men damerna är olika - hon har förmågan att bara tänka ett barn under dagen. Du hörde rätt - bara dagar. Så mycket lever ägg. Spermatozoa lever dock mycket längre och kan därför vänta på oocyten i könsorganet vid tidpunkten för ägglossningen om sexuell kontakt inträffade för 3-4 dagar sedan.

Därför börjar en flicka eller kvinnas bördiga fönster 3-4 dagar före den förväntade ägglossningen och varar exakt en dag efter det. Eftersom ägglossningen i sig kan skiftas och hända lite senare, är det också vanligt att lägga till den andra delen av det fertila fönstret (efter ägglossningen) 2-3 dagar. Om du planerar en graviditet är det därför värt att älska med speciell noggrannhet från 10 till 16-17 dagar i menstruationscykeln.

Ägglossning hos de flesta kvinnor sker i mitten av kvinnocykeln. Om det varar 28 dagar, är frisättningen av en äggceller redo för befruktning oftast den 14: e dagen av cykeln och med en cykeltid på 30 dagar är det 15 dagar att vänta på ägglossningen. Situationen kan vara oförståelig för kvinnor med oregelbunden cykel, men det finns också en väg ut - att fastställa tiden för ägglossning kommer att hjälpa ultraljudsdispositionen, samt speciella testremsor som svarar mot en hög koncentration av östrogen i kroppen (detta hormon startar processen med att frigöra ägget).

ägglossning

Många kvinnor hävdar att de känner och bestämmer approximationen av ägglossningen helt karakteristiska förändringar i din kropp:

 • ökad sexuell lust;
 • riklig, som rå kycklingprotein, urladdning från könsorganen;
 • bråckfragmentet kan åtföljas av liten smärta i äggstocksregionen (på höger eller vänster sida, beroende på huruvida en äggcell bildas till höger eller till vänster);
 • ökar bröstkänsligheten.

Oocyten lämnar follikeln och förblir en dag i ampullärdelen av äggledaren. Det är där, efter att ha gått i slidan och livmoderhålan måste du få spermier. Bara den starkaste räckvidden. Miljontals spermceller lider stora förluster även i skeden, eftersom det finns hög surhet.

Vid tidpunkten för ägglossningen blir utsöndringar rikligare och detta minskar någonting surgörheten i mediet, vilket är skadligt för spermier. Från det ögonblick av samlag och ejakulation till befruktning kan det ta upp till 40 minuter.

Oocyten har pålitliga trilayers. Det är inte lätt att bryta igenom ett sådant försvar. Attacken är utbredd, många manliga celler kämpar för rätten att vara den första som tränger igenom den kvinnliga sexcellen. Spermhuvud utsöndrar aggressiva ämnen som löser upp oocytmembranet, men inuti blir samma sak. När detta händer blir oocytens membran ogenomträngliga för andra. Spermatozoa som är "otur" är dömda till döden.

Den "lyckliga" kastar av svansen som han behövde för rörelse, och cellfusionen börjar. All information om en ny framtida person läggs nu.: hans kön, hans intressen och preferenser, benägenheten för vissa sjukdomar. Genomet innehåller information om färgen på den framtida människans hår, hud, tillväxt och hudfärg.

Ägget själv blir en zygote - det här är barnets allra första utvecklingsstadium. Bara en cell, men i den - hela universum.

zygot

Redan i detta skede kan det uppstå olika anomalier och svårigheter, som emellertid en kvinna inte kan påverka, de förekommer på den genetiska nivån, konsekvenserna av sådana avvikelser är mestadels totala.

Om en kvinna har dålig äggkvalitet eller de sammansatta egenskaperna hos hennes partners spermier minskas kan det inte hända att det förekommer någon form av uppfattning. Även om cellfusion uppstår kan det finnas fel vid strukturering av par av kromosomer hos den nya organismen - om strukturen bryts i 21 par, till exempel, bildar ett embryo med Downs sjukdom. Om inte en men två spermier kommer in i oocyten, bildas embryot triploid med fler par av kromosomer än vad som behövs.

Ett sådant embryo kan inte växa och utvecklas. Förstöring av spermmorfologi ökar också sannolikheten för mutationer och kromosomala abnormiteter. I detta fall kommer embryot att utvecklas, men inte för länge, som en del av anomali. Oftast slutar allt i missfall tidigast eller missad abort.

frånvaro av embryot i äggstocken
bubbla skid

Sannolikheten för uppfattningen ökar hos unga par som leder en hälsosam livsstil, tar vitaminer och folsyra. Risken att bli föräldrar är högre om paret inte använder intima smörjmedel under sex, använd inte douching. I allmänhet är chansen att tänka ett barn i varje cykel hos ett friskt ungt par cirka 11%. Med ålder minskar denna siffra.

Omkring 60% av par blir gravida inom sex månader, 30% av par kan bli gravid inom ett år. Hos kvinnor efter 35 år är sannolikheten för att bli tvillingar högre än bland ungdomar - 25%.

Implantationssymptom

För att en graviditet ska kunna äga rum är det inte tillräckligt med framgångsrik befruktning. Det är nödvändigt att från äggledaren, där allting hände, kan embryot säkert komma till livmodern och fixa det, eftersom naturen inte ger någon fostrets bär på någon annan plats.

Allt som händer nu kommer att börja bidra till denna process. Progesteron produceras - Ett hormon som endometrium (det inre köttet hos det reproduktiva kvinnliga organet) ska förbereda sig för implantation. Fallopiernas villi sätts i rörelse och trycker zygoten ner. I sig är ägget inte bara den största, men också den mest "lata" cellen i kroppen - det vet inte hur man ska röra sig.

De första 28-30 timmarna zygote är upptagen bildandet av kärnor. Det krossas (inte delat!), Antalet nya celler växer som ett resultat av krossning, och storleken på den ursprungliga cellen förblir densamma. Hela denna tid trycks den försiktigt till utloppet i livmodern.

Vid omkring 4 dagar kommer embryot, som redan har cirka 16 celler, in i livmodern. Han är nu en morula. Och på dag 5 blir det blastocyst. Blastocystet befinner sig i fri simning i ca 2-3 dagar. Det är inte fixerat och flyter bara i livmodern. När det är dags att fästa på livmoderväggen finns det upp till 200 celler.

blastocyst
implantation

Första stickning uppstår. Embrunet klamrar sig mot endometriumet med ytterhöljet och sedan börjar detta skal avskilja speciella ämnen som löser upp endometriecellerna, så det befruktade ägget sänker sig i endometrium. Villi i det yttre skiktet är kopplade till skadade blodkärl och börjar födda barnet med näringsämnen och syre från moderns blod. Implanteringsprocessen från stickning till implantering tar ungefär 40 timmar.

Villi, om implantationen är normal, börjar producera hormonet hCG, som bör bibehålla en hög nivå av progesteron och därigenom förhindra att menstruationen börjar. Allt händer ungefär 7-8 dagar efter befruktning.

Många kvinnor känner inte alls implantering, gissa inte på det.Men de som är uppmärksamma på sina kroppar och har planerat en graviditet under en lång tid, vet att ungefär en tredjedel av kvinnorna kan teoretiskt känna sig Följande symptom:

 • smak av metall i munnen;
 • känsla av värme eller frossa;
 • huvudvärk;
 • humörsvängningar;
 • liten blödning en vecka efter ägglossningen (implantering blödning av en spotting natur, mer som en skarp brun eller röd färg, under dagen);
 • ökning i kroppstemperatur upp till 37 grader;
 • svag värk i buken.

Spårning av cykeln och ledande grafer av basaltemperatur kan på implantationsdagen notera en kraftig minskning av BT (topp ned), som kallas implantatåtervinning. En kvinnas livsstil påverkar inte i hög grad utfallet av implantation. Sannolikheten beror på hälsotillståndet, på den endokrina bakgrunden, om förekomst eller frånvaro av kromosomala abnormiteter i embryot.

Det är viktigt! Vid implantationstillfället är 3-4 obstetriska veckor av graviditet redan på gång.

En av de allvarligaste konsekvenserna av implantatnedbrytning är ektopisk graviditet. Om zygoten misslyckas med att nå livmodern kan det lösa sig i röret eller senare sätta sig i livmoderhalsen. I detta fall är barnets utveckling endast möjlig så länge den är väldigt liten i storlek. Då kommer staten att hota kvinnan.

Frukten räddar inte ändå. Det är nödvändigt att rädda en kvinna och hennes reproduktiva hälsa, och därför syftar alla ansträngningar från läkare till att etablera och eliminera ektopisk graviditet så tidigt som möjligt.

Tidiga tecken på graviditet

Det händer ofta att en kvinna tänker på olika symptom på graviditet i avsaknad av graviditeten själv. Vanligtvis är dessa "synd" kvinnor som verkligen vill bli mödrar. Därför bör bedömningen av tecken före förseningen behandlas mer kritiskt. Teoretiskt kan de vara, men endast i mycket känsliga kvinnor, och denna regel gäller inte alla utan undantag. Oftast är kvinnor uppmärksamma på sådana symptom.

 • Rinnande näsa. Näsan ligger, men det finns ingen utsläpp. Detta fenomen kan vara förknippat med höga nivåer av progesteron, vilket bidrar till vätskeretention i kroppen och leder till att alla slimhinnor löses, inklusive näspassagen.
 • Problem att sova. Önskan att sova ständigt eller sömnlöshet kan också orsakas av förändringar i hormonell bakgrund.
 • Särskilt humör känslomässig instabilitet. Det är denna sekundära effekt på den mänskliga psyken som progesteron har. Många människor fram till förseningen påpekar att de har blivit mycket sentimentala och tårbara eller tvärtom irriterande.
 • Tunghet i magen känsla av uppblåsthet. Naturligtvis är det omöjligt att genast erkänna graviditet på denna grund, men många, som beskriver deras välbefinnande i en tidig tid, pekar på sådana känslor. Före en fördröjning drar det ofta underlivet, som under menstruationen, men förekommer inte under menstruationen. Detta beror på ökad blodcirkulation i bäckenorganen efter implantation av embryot.
 • Bröstet blir större och gör ont. Visuellt ser bröstet på menstruationst tröskeln nästan samma som före förseningen, i händelse av graviditet. Men bröstvårtor blir känsligare. Kvinnor som tidigare har fött barn och ammar kan märka droppar av kolostrum, men det är inte nödvändigt. Sällan uppträder bröstet inte som vanligt: ​​om innan menstruationen var spänd, blir det mjukare före förseningen och vice versa.
 • Diarré, diarré, illamående. Dessa tecken är inte typiska för tidiga termer och är snarare associerade inte med graviditet, men med matförgiftning eller tarmstörning. De första tecknen på toxicos uppträder sällan före förseningen, och kvinnor börjar vara illamående på morgonen mycket senare. Men förstoppning och halsbränna kan väl vara, för att progesteron slappar musklerna inte bara livmodern, för att förhindra sin ton, utan även matsmältningsorganens organ.

På jakt efter de allra första tecknen på graviditet är det viktigt att uppmärksamma kalla symtom. Vanligtvis, även några dagar före förseningen, kan en kvinna känna frossa, märka en ökning av temperaturen på kvällarna eller efter middagen till 37 grader. Många tror att de är sjuka med ARVI. faktiskt hantera att minska immuniteten. Detta är en viktig del av progesterons arbete. Om du inte undertrycker moders immunitet kan han avvisa fostret.

Det är viktigt att du inte tar antibiotika eller andra droger i detta skede. Begränsa dig till varmt te och en mjuk matta. Endast en utvecklad ont i halsen behöver behandling (medicinsk!).

Ofta konstaterar kvinnor huvudvärk, värkande ryggsmärta, förvärring av tröst, herpes. Utsläpp under de första veckorna skiljer sig inte från de vanliga - varken texturen eller mängden. De är vita eller färglösa, skarpa, luktfria, inte kliande. I samband med en minskning av immuniteten kan halsen få ont, cystit visas. Ofta kan urinering vara ett tecken på sjukdomen hos könsorganens organ och ett tecken på tidig graviditet.

Pålitlig att veta om graviditet kommer att hjälpa blodprov för hCG - det här är de första möjliga exakta diagnostiska metoderna. Du kan ta en sådan analys 3 dagar före det väntade menstruationsdatumet. Två remsor på degen är bättre att titta på den första dagen av förseningen eller efter den. I blodet ökar choriongonadotropin snabbare än i urinen.

Den främsta rekommendationen av specialister för att bestämma graviditeten är inte att skynda på. Det är också viktigt att bli av med ångest tills det ögonblick när det kommer att vara möjligt att exakt upptäcka den "intressanta" positionen, eftersom stressen där kvinnan är inne för hela tiden efter ägglossningen påverkar utvecklingen av smulorna negativt och dessa första veckor är oerhört viktiga honom.

Embryonperiod

Baby, förankrad på livmoderväggen, får status som ett embryo. Den väger en halv gram och överskrider inte en halv millimeter i höjd. Men redan i så liten skala sker händelser av universell betydelse:

 • Efter implantering bildas groddar kronblad, som kommer att bli hudens organ, barnets organ;
 • även före moderns fördröjning börjar barnet att bilda ett hjärta, och vid 5 veckors graviditet (en vecka efter det att förseningen startat) börjar det att slå;
 • vid vecka 6 bildas neuralröret och immunsystemet;
 • nervsystemet börjar bildas vid den 7: e veckan av graviditeten och fortsätter att göra det ända fram till och efter födseln;
 • Visningsorgan börjar läggas till 7 veckor, samtidigt bildas matsmältningsorgan.
 • bakterieceller bildas vid 6 veckors graviditet;
 • toxicos börjar oftast hos kvinnor när den primära placentan uppträder - vid vecka 7;
 • alla organ bildas av den 9: e veckan av graviditeten.

Vid denna tidpunkt slutar embryonperioden. Barnet går in i fosterperioden, blir ett foster. Nu kommer hans placenta att skydda honom, och hans mors angina och influensa, vattkoppor och herpes kommer att vara mindre skrämmande för honom än under de första nio veckorna. I slutet av första trimestern kommer en kvinna att kunna ta mediciner som tidigare förbjudits, naturligtvis i samråd med läkaren. Organ och system växer och förbättrar deras funktionella interaktion under de återstående veckorna av graviditeten.

Den farligaste veckan i första trimestern - 2-3, 6-7, 8-9. Orsaker som kan påverka fostrets utveckling under de första veckorna är många:

 • kronisk maternell sjukdom;
 • kontakt med färger, lacker, gipsdamm, radioaktiva ämnen;
 • röka och ta alkohol, droger;
 • kronisk stress och sömnbrist;
 • medicinering med teratogena effekter.

Vanliga frågor

Det finns frågor som uppstår oftare än andra, eftersom de situationer där kvinnor faller i de tidiga stadierna är nästan identiska.

Alkohol, rökning

Effekten av alkohol är särskilt farlig. i händelse av att en kvinna systematiskt dricker, vilket förändrar uppsättningen av hennes bakterieceller.Inga mindre farliga och alkoholiska mutationer av DNA från spermatozoa hos män. Om båda parter inte är alkoholister, och tillåter sig ett glas vin innan de fattas, kommer inget hemskt att hända. För att muterad DNA måste du dricka glasögon och långa.

Graviditet är inte alltid planerad, och det betyder inte att en kvinna inte vill ha ett barn. Men efter en överraskning med ränder på degen kan hon komma ihåg att hon tog alkohol efter befruktning på grund av okunnighet om den sanna situationen. Före implantationen (den första veckan efter ägglossningen) får barnet inte näring från moderns blod. För honom är alkohol i hennes blod osynlig.

Då blir alkohol farligt, men igen beror allt på kvantitet och kvalitet. Hos barn, även mycket små embryon, utmärkta kompensationsmekanismer. Oroa dig inte, det viktigaste är att sluta dricka efter graviditeten har blivit uppenbar.

Sexliv

Du bör inte vara rädd för sexuella relationer i graviditetens tidiga skeden, eftersom orgasm bidrar till att förbättra kvinnans stämning, har en positiv effekt på blodcirkulationen i bäckenorganen. Sexlivet är till hjälp, trevlig och vägra det definitivt inte värt det. Undantagen är situationer när en kvinna riskerar missfall, när graviditeten beror på IVF. I dessa fall visas sexuell vila.

Traveling

Det finns inga restriktioner för att resa med flyg eller järnväg under de första veckorna av graviditeten.

Men för kvinnor med hotade aborter eller IVF-graviditeter är det fortfarande bättre att inte flyga ett plan, men att välja någon typ av marktransport. Flyg för dem kan vara farligt.

När ska man gå till doktorn?

Riklig vattnig, grön eller gråaktig, blodsmältande eller riklig under de första veckorna av graviditeten - en bra anledning att omedelbart söka medicinsk hjälp. Upp till 85% av de riskerade graviditeterna kan sparas om en kvinna får hjälp i tid. Det är bättre att bli registrerad i förlossningskliniken tidigare - det här låter dig gå igenom alla undersökningar utan brådska, och om patologier identifieras kommer chanserna för ett framgångsrikt resultat att öka markant.

Det är bäst att registrera vid 6-7 veckor av graviditeten eller senare, men senast 12 veckor.

Användbara tips och tricks

    Låt oss dö på flera tips som hjälper kvinnor att rädda barnet under de första månaderna av sitt liv.

    • Tidiga datum - Inte den bästa tiden för tandbehandling. En röntgen kan krävas när man besöker en tandläkare, och joniserande strålning är nu kontraindicerad. Därför kan fluorografi inte göras.
    • Inte värt det Under de första veckorna av sola i solarium, stanna länge i den öppna solen, besök bad och bastu.
    • Om en kvinna går in för sport, måste minska belastningenmen inte mycket. Squatting, tyngdlyftning, hoppning är förbjuden. Användbar simning, promenader, yoga.
    • Om en kvinna tog "Duphaston" före befruktning, var noga med att bör fortsätta att ta drogen och efter det. Den exakta timingen kommer att indikera den behandlande läkaren och inte recensioner på Internet.
    • Ät bra och korrigera. Lägg till mer kött, grönsaker, frukt till din kost. Ta vid behov vitaminer. Glöm inte folsyra. Om du lider av toxicos, äta fraktion.

    Hur din baby utvecklas under de första veckorna finns i den här videon.

    Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
    Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

    graviditet

    utveckling

    hälsa