Analys av AFP under graviditeten och dess hastighet per vecka

Innehållet

Inte varje framtida mamma vet exakt vilka tester hon ger i läkarens riktning under barnets bär. Ja, det är inte alltid nödvändigt. AFP-testet är dock välkänt för gravida kvinnor. Vilken typ av forskning är detta, vad det står och vad är standardvärdena för AFP under graviditeten, kommer vi att beskriva i den här artikeln.

Vad är det

Förkortningen AFP står för alfa-fetoprotein. Detta protein i moderorganismen bildas under utvecklingen av embryot och fostret. Ursprungligen upptäcktes substansen som en markör för cancer, och bara under andra hälften av det tjugonde århundradet märkte läkare och forskare ett mönster - protein förekommer i blodet av gravida kvinnor som inte har några maligna tumörer.

Alfa-fetoprotein är mycket lik ett annat protein, serumalbumin.

Hos vuxna transporteras olika substanser med låg molekylvikt i vävnad. I en bebis som utvecklas i moderns livmoder ersätter AFP albuminet och utför dess funktioner - det bär de ämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling av blodet i alla vävnader.

Alla funktioner i denna fantastiska proteinvetenskap är ännu inte kända. Därför finns i formuläret "sannolika funktioner", "möjliga och presumptiva funktioner" i encyklopedierna och vetenskapliga referensböcker.

Dessa möjliga funktioner i AFP inkluderar immunosuppressiv effekt - protein okänt medan mekanismerna påverkar kvinnornas immunitet, undertrycker dess aktivitet och eventuellt avslag på fostret, vilket bara är hälften "infödda". Även "AFP" är misstänkt för att undertrycka fosterimmunitet. Annars kan barnet reagera negativt på nya föreningar och proteiner som det mottar från moderblod.

I början av graviditeten produceras AFP-protein av corpus luteum. Emellertid börjar baby embryo tre veckor efter uppfattningen att producera den nödvändiga proteinföreningen självt. Substansen kommer in i urin i smulorna i fostervätskan, och därifrån - in i moderns blodflöde, utförs.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Mängden AFP ökar gradvis och från 11-12 veckor är det väldefinierat i en kvinnas blod.

Vid vecka 16-17 stiger koncentrationen av substansen till höga nivåer.

Det högsta innehållet av AFP i en kvinnas blod observeras vid 33-34 veckor, varefter mängden embryonalt (foster) protein börjar sakta minska.

Protein används ofta vid behandling av många sjukdomar, inklusive onkologiska sjukdomar. Det extraheras från placenta och abortblod. Under graviditeten kan nivån av AFP indikera eventuella komplikationer och genetiska abnormiteter hos fostret.

Varför gör analysen?

Analysen för alfa-fetoprotein kallas också testet Tatarinova-Abelev. Han går in i det så kallade "trippeltestet", vilket tilldelas alla gravida kvinnor som en del av den andra prenatalundersökningen.

Det bästa för analys anses 16-17-18 veckor av graviditet, eftersom proteinet i denna period är väldefinierat i kvinnans blod och har ett tillförlitligt diagnostiskt värde.

Ett foster som har kromosomala abnormiteter (Downs syndrom, Turner, Patau och andra, icke-molära trisomier, liksom missbildningar av nervröret - hjärnan och ryggmärgen) ger vissa mängder av detta protein.

Nivån på AFP kan indirekt bedöma den möjliga avvikelsen i barnets utveckling.

För att göra bilden mer komplett jämförs fosterproteinets koncentration med hCG-nivån (chorioniskt gonadotropiskt hormon), liksom nivån av fri estriol.

Vissa kliniker bestämmer också inhibin nivå - Placentas hormon, och då kallas analysen "fyrdubbelt test". Kompletterar laboratoriebilden av ultraljud, vilket nödvändigtvis utförs som en del av en screeningsundersökning.

Blod för analys som tas från en ven. En kvinna ska komma till laboratoriet eller behandlingsrummet i en tom mage om morgonen efter att ha avbrutit alla hormoner och antibiotika, om de ordinerades av en läkare.

Några dagar innan ett blodprov tas, borde en gravid kvinna vägra att ta feta och söta matar, stora mängder salt, kolsyrade drycker, kaffe. Om den förväntade mammen röker, trots den vanliga skadorna på denna vana, bör du avstå från att röka i 3-4 timmar innan du ger blod.

Den nervösa faktorn kan också påverka resultaten av analysen därför en kvinna rekommenderas att inte vara nervös.

Veckopriser - avkodning

Nivån av fetalt protein AFP växer med graviditetsåldern, det är inte svårt att förstå bordet:

Obstetrisk term

Koncentrationen av AFP (i U / ml)

Första trimestern upp till 12 veckor

Mindre än 15

13-15 veckor

15 till 60

Från 15 till 19 vecka

16 till 95

20-24 veckor

Från 27 till 125

Från 25 till 27 vecka

Från 52 till 140

28 till 30 veckor

Från 67 till 150

31 till 33 veckor

100 till 250

Från 33 veckor till födelse

Tendensen till en gradvis nedgång

Eftersom laboratorierna bygger på sina tabeller, vilka är beroende av mätenheterna för koncentrationen av ett ämne, känslighet och kvalitet hos reagens, är forskningsmetoder en allmänt accepterad världspraxis för att mäta nivån i en multipel av medianen - MoM (medianmultipelar).

AFP anses vara normalt under graviditeten. från 0,5 till 2,0 MoM. Således, om slutsatsen indikerar att nivån av AFP är 0,2, är det således en reducerad proteinkoncentration. Om värdet av AFP överstiger 2 enheter, kommer vi att prata om en ökad nivå.

Om laboratoriet inte anger resultatet i MoM, och ämnets mängd i enheter per milliliter framträder i slutsatsen, bör medianvärdet avklaras i ett specifikt laboratorium för att förstå hur normal indikatorn är.

I sig kan nivån av alfa-fetoprotein inte prata om förekomst av patologier i barnet, i kombination med andra parametrar i trippel- eller fyrdubbelprovet det föreslår bara några avvikelser:

  • Fosterets kromosomala och icke-kromosomala patologi - en kraftig ökning av AFP-nivån samtidigt med normal hCG-nivå.
  • Hotet om att graviditeten avslutas - ett litet överskott av AFP-nivån och två gånger och mer låga nivåer av hCG.
  • Down syndrom hos ett barn - en mycket hög nivå av hCG och en mycket låg nivå av AFP.
  • Ett barns död i utero - mycket lågt hCG och måttligt minskat AFP.

Faktum är att det finns mycket fler varianter och kombinationer, eftersom somnologen kan bestämma några markörer av patologier vid ultraljud, kommer bilden att kompletteras med hormonets nivå Estriol i det obundna tillståndet.

Analyserar data som erhållits av datorn, som med hänsyn till de enskilda riskerna (kvinnans ålder, dåliga vanor, dysfunktionell ärftlighet) bestämmer sannolikheten för att ha ett barn med en särskild patologi i form av 1: 400, 1: 1400, 1: 3000 och så vidare.

Orsaker till avvikelser

Enligt den befintliga medicinska statistiken observeras avvikelser i koncentrationen av AFP-proteinet hos cirka 7% av gravida kvinnor. Det betyder inte att alla dessa förväntade mammor har sjuka barn i deras livmoder.

Nivån av alfa-fetoprotein kan skilja sig från normala värden av andra skäl. Låt oss titta på de vanligaste.

Ökat värde

Under graviditeten kan fosterprotein vara dubbel eller trippel, eftersom flera frukter producerar mer AFP, kommer nivån av protein i moderns blod också att vara 2 eller 3 gånger högre än genomsnittet. Vid tiden för den andra screeningen vet en kvinna vanligtvis redan om hennes graviditet, så en ökad proteinnivå i en laboratorierapport kommer inte att komma som en överraskning.

AFP kan vara något förhöjd i en gravid kvinna om hon har en tendens mot ett stort foster. De återstående orsakerna till ökningen av AFP har tyvärr inte så trevliga och harmlösa skäl.

Höga halter av alfa-fetoprotein kan tala om levernekros hos barnet. Ett viktigt livsorgan för barnet skulle kunna drabbas av en virussjukdom, varifrån hans mamma inte kunde skydda sig under graviditetens första trimester.

Om så händer kommer en ultraljudsdiagnostiker att kunna se en nedsatt och ojämn lever.

En förhöjd AFP är ibland en övertygande markör för oåterkalleliga patologier vid utvecklingen av ett barn-anencefali (hjärnans frånvaro), mikrocefali (hjärnreduktion) och sprickor i ryggraden. De flesta av dessa patologier gör barnets liv omöjligt, de är dödliga.

En sådan misstanke kan bekräftas eller bestridas av en bra ultraljudsspecialist, och det slutliga beslutet kommer att fattas av en expertkommission, som inkluderar genetik och gynekologer. Kan behöva amniocentes eller cordocentes.

Medfödd navelbråck, där barnets inre organ befinner sig utanför bukhålan i hernialsäcken, kan också åtföljas av en ökad nivå av AFP.

Ibland observeras en stor mängd fetalt protein i olika missbildningar av njurarna och urinvägarna i barnet, esophageal atresia. Alla dessa laster kan ses på ultraljud.

Bland genetiska kromosomala patologier är en ökad koncentration av AFP karakteristisk för Turners syndrom. Det kan bekräftas eller motbevisas genom invasiv diagnostik (cordocentes, amniocentes), liksom ett icke-invasivt DNA-test för vilket moderns venöst blod används.

Lågt värde

Den reducerade nivån av AFP-protein som detekterats under den andra screeningen kan indikera närvaron av kromosomal abnormitet i ett barn-Down-syndrom. En låg koncentration av alfa-fetoprotein är också karakteristisk för trisomi 18 (Edwards syndrom).

Dessa misstankar kontrolleras av genetiker, som erbjuder den förväntade mamman att genomgå invasiv diagnostisk procedur. Det innebär en punktering i bukområdet och en lång nål av fostervätska (amniocentes) eller sladdkroppsblod (cordocentes) för genetisk analys. Dessa förfaranden är förknippade med vissa risker för mamman och fostret. En kvinna får vägra en sådan undersökning.

Det finns ett mindre traumatiskt sätt att ta reda på sanningen - att göra ett icke-invasivt DNA-test. En kvinna tar regelbundet venöst blod. Fostrets röda blodkroppar finns i det, deras unika DNA isoleras från dem, och de lär sig om det har kromosomala abnormiteter. En sådan undersökning är väldigt dyr - flera tiotusentals rubel.

Nackdelen är att slutsatsen att man passerar ett sådant test Det är ingen anledning att säga upp en graviditet på grund av medicinska indikationer.

Om de sorgliga misstankarna bekräftas, och kvinnan vill avsluta graviditeten, måste hon fortfarande gå till cordocentesis eller amniocentesis.

AFP-nivåer kan sänkas när fostrets utveckling är försenad. Skälen till förseningen i sig kan vara vilken som helst, och ultraljudsspecialisten kan enkelt bestämma barnets fördröjning från normal storlek. Även reducerad AFP indikerar sannolikheten för missfall eller fosterdöd hos barnet.

I vilket fall som helst är det viktigt att en kvinna ställer in en ytterligare undersökning, som inkluderar ultraljudsskanning, andra blodprov och ibland ett besök på det medicinska genetiska centret.

Vid upptäckt av totala defekter och kromosomala abnormiteter erbjuds kvinnan abort. Vid bekräftelse av hotet om missfall eller fördröjd utveckling av smulorna, stödjande behandling Det kan vara hemma eller på sjukhus.

Allt om den tidiga diagnosen av fostrets genetiska sjukdomar, inklusive analysen av AFP, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa