Norm blodplättar i blodet under graviditeten, orsakerna till avvikelser

Innehållet

Nivån på blodplättar under graviditeten är inte liten. Blodprov bestämmer antalet blodplattor för att i rätt tid kunna diagnostisera olika problem med den framtida mamman, vilket kan vara potentiellt farligt för kvinnornas hälsa och för hennes barn.

Vad borde vara blodplättarnas graviditet under graviditetsperioden och vad kan säga avvikelser som vi beskriver i den här artikeln.

Vad är det

Blodplättar är inte av misstag kallade blodplattor. De bokstavligen med sina egna kalvar stänger det utrymme genom vilket kroppen kan förlora en stor mängd blod när den skadas.

För några årtionden sedan trodde man att den här trombocytfunktionen kan anses vara utmattad. Moderna läkare och forskare har dock funnit att förutom att blodpropp skapas bidrar blodplättar till läkning och reparation av vävnader efter skada, skada eller operation. För att göra detta sänder de speciella ämnen i skadade vävnader som kallas tillväxtfaktorer.

Blodplättar är involverade i blodkoagulationsprocessen, som en del av primärröret, vilket stänger såret. Dessutom accelererar deras yta plasmakoagulationsprocesser.

Dessutom tar blodplättar rollen som immunitetshjälpmedel. De bidrar till immunförsvaret, interagerar med specifika celler i immunsystemet - antikroppar.

Brist på blodplättar i blodet, liksom ett överskott, är förhållanden som är farliga för en persons liv. Samtidigt spelar inte bara antalet blodplättar, men också deras funktionalitet en stor roll. Ibland observeras otillräcklig aggregering med ett normalt antal celler med reducerad funktion och blodkoagulering störs.

analys av

Separat analys av blodplättinnehåll gravida kvinnor är inte föreskrivna. Deras nummer är väldefinierat i det allmänna blodprovet, vilket ges upprepade gånger under barnets bär. Förberedelse för denna analys är inte nödvändig, det är inte nödvändigt att skicka det på en tom mage.

Vid identifiering av problem med blodplättar kan en kvinna tilldelas ytterligare test för att svara på frågan om vilken av de cellulära funktionerna som är otillräcklig eller överdriven.

Dessa kan vara komplexa blodprov för koagulogram, koagulogram.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Normer för gravida kvinnor

Blodet hos en vuxen frisk person innehåller cirka 180-360 * 10 ^ 9 celler per liter blodplättar. Men under graviditeten är deras antal förståeligt och rimligt minskat - mängden cirkulerande blod i den förväntade mammen ökar, och därför minskar koncentrationen av blodplattor.

I tredje trimestern antalet blodplättar i blodet hos den förväntade mamman når sitt minimum. Samtidigt kan plåtarnas förmåga att kommunicera med varandra och delta i aggregeringsökningar. Således förbereder den gravida kvinnans kropp för den kommande födelsen, för det viktigaste är att förhindra allvarlig blödning i färd med att föda en ny person.

För en gravid kvinna är det genomsnittliga antalet blodplättar 140 till 340 tusen / μl med aggregering av 40 till 60%.

Den normala koncentrationen av blodplättar under graviditeten - tabell:

Gestationsperiod

Genomsnittlig trombocyträkning (acceptabelt område)

1 sikt

170-340 tusen / pl

2 term

160-330 tusen / mcl

3 sikt

140-320 tusen / pl

Antalet blodplättar vid 12 veckors graviditet, som överstiger 180-190 tusen / μl, anses vara ett högt innehåll av blodplattor, och indikatorer under 110-125 vid 34-36 veckor av graviditeten anses vara otillräckliga antal blodplättar.

Eventuella kränkningar - orsaker

Blodens sammansättning är inte en konstant, dess kvantitativa och kvalitativa sammansättning beror direkt på olika orsaker och faktorer, både externa och interna. Därför anses en ökning eller minskning av blodplättar i den framtida moderens blod inte betraktas som en självständig sjukdom, men ses som ett ljust symptom som kräver en mer detaljerad utredning - varför detta hände och hur man åtgärdar det.

En ökning av blodplättar leder till ett fenomen som människor har "Tjockt blod". Detta är fyllt av uppkomst och separation av blodproppar och moderns möjliga död. Frukten mottar inte fördelaktiga ämnen, eftersom blodflödet i moderns kropp saktas ner.

Låg blodplätt räknar med risk för blödning, vilket blir mycket svårt att stoppa. Det är särskilt farligt vid förlossning, vid tidpunkten för placentans födelse.

Ökat innehåll

En ökad nivå av blodplättar anses om deras antal överstiger 380-400 tusen / μl. I medicin kallas detta fenomen trombocytos.

Många framtida mammor kan undra varför vid det övre tröskelvärdet på 320-340 tusen / μl trombocytos diagnostiseras endast närmare 400 tusen / μl. Det är väldigt enkelt - Läkare lämnar fri "korridor", vilket kan bero på individuella fysiologiska egenskaper, eftersom varje gravida kropps kropp förbereder sig för förlossning med egna "nyanser". Därför kommer värdet av trombocyter i 370 tusen / μl vid 36 veckors graviditet inte att betraktas som trombocytos och behöver någon behandling.

Trombocytos hos förväntade mammor är ofta associerad med toxemi. Illamående och kräkningar, som ofta åtföljer första trimestern, och ibland återvänder i tredje, leder till förlust av kroppsvätskor, vilket i sin tur omedelbart påverkar blodets sammansättning - det förtar, antalet blodplättar i den ökar.

Om det inte finns någon toxicos och kräkningar, och en kvinna har fortfarande höga blodplättar, Detta kan bero på ett stort antal anledningar:

 • Brist på vätska. Några av de förväntade mammorna är så rädda för ödem, vilket begränsar vätskeintaget till en kritisk punkt. Samma skäl kan orsaka en ökning av trombocyter hos en gravid kvinna på sommaren, när det är varmt ute och svettningen ökar.
 • Infektion. Virala och bakteriella sjukdomar orsakar också ökningen av blodplättar i blodet. Trombocytos kan också vara en svampinfektion.
 • Kroniska sjukdomar. Under graviditeten ökar belastningen på alla organ och system. Om en kvinna har kroniska sjukdomar, då är deras exacerbation möjlig. Det kommer också att orsaka ökningen av blodplättar, som är mycket känsliga för förändringar i kroppen.
 • Anemi. Bristen på hemoglobin i blodet under graviditeten är inte så sällsynt. Men blodplätträkning påverkas primärt av anemi associerad med järnbrist.
 • Onkologiska sjukdomar. Förhöjda nivåer av blodplättar följer ofta maligna tumörer och processer, särskilt i det hematopoietiska systemet.
 • Läkemedel. Ökningen av antalet blodplättar påverkas av diuretika eller hormoner som kan användas av den förväntade mamman.

En kvinna får inte uppleva några symptom på trombocytos, men i vissa fall symtom som spontant hematom - även med en lätt beröring kan en kvinna ha blåmärken.Ibland kan ett litet kärlutslag förekomma på huden, det är mycket likartat för en liten "stjärna" meningokockutslag.

Att gissa om problemen med blodet hos en kvinna kan för sådana ganska universella symptom som blödande tandkött. Det kan vara näsblod. Förhöjda blodplättar kan orsaka förändringar i blodtryck, stickningar och domningar i fingertopparna, hudens hud, andfåddhet, huvudvärk.

Minskat innehåll

Lågt blodplätttal är en minskning av deras antal under 140 tusen / μl. 120-122 tusen / μl - detta är måttlig trombocytopeni. Om det faller under 110 tusen / μl - det uttalas throbocytopeni.

I början av tiden är det farligt genom missfall och i senare tid - genom massiv intern eller extern blödning.

Skälen som kan leda till en minskning av blodplättar är också olika:

 • Allergisk reaktion. All allergi orsakar en hel kaskad av reaktioner i kroppen om en kvinna har en allergisk tendens. Att sänka blodplättar är bara en av förändringarna i blodets sammansättning. Eosinophil nivåer hjälper läkare att fastställa sanningen. Med allergier är den också förhöjd.
 • Beriberi. Brist på vitaminer och väsentliga mineraler i framtida mammas kropp, brist på näring kan också vara orsaken till trombocytopeni. Särskilt ofta utvecklas reduktionen av blodplättar mot bakgrund av brist på folsyra och vitamin B 12.
 • Endokrina störningar. Hormonella obalanser kan orsaka många komplikationer under graviditeten. Särskilt ofta utvecklas droppe i blodplättar mot bakgrund av brist eller överskott av sköldkörtelhormoner.
 • Blodkoagulationssjukdomar. Antal blodplättar kan minska på grund av vissa avvikelser i olika koagulationsfaktorer. Således leder bristen på enzymtrombin till ett överskott av blodplättar och ett överskott av fibrinogen - till deras brist.
 • Problem med benmärgen. Sammansättningen av blodet förändras på grund av benmärgshypoplasi eller cancer som påverkar benmärgen.
 • Läkemedel. Mer "flytande" blod blir på grund av intag av antibiotika och diuretika, liksom från antihistaminer och smärtstillande medel.

Laboratorietester bekräftar trombocytopeni, men en uppmärksam kvinna kan gissa om sig själv på ett antal karakteristiska symtom, bland annat som huvudkriteriet är en blödningsstörning.

Vid den minsta klippa kvinnan det är svårt att stoppa blodethon har ofta blåmärken, ursprunget som den förväntande mamman själv inte kan komma ihåg, såväl som näsblod.

Kvinnor i en "intressant position" med brist på blodplättar i blodet kan uppleva svag blodtillförsel av "daub" från könsorganen, vilket många felaktigt misstänker för hotande abort. Det kan vara i flera dagar, eller det kan förbli oförändrat i veckor, som åtföljer nästan hela graviditeten, om den förväntade mamman inte är försedd med medicinsk hjälp för att eliminera orsaken.

behandling

Med höga blodplättar

Läkare rekommenderar att man behandlar trombocytos på sjukhuset, eftersom en kvinna kan ordineras läkemedel - angiagreganti och antikoagulantia, som är dåligt kombinerade med fosterskikt.

Doseringar väljs individuellt, på sjukhus har läkare möjlighet att ge alla möjliga risker.

Med ett litet överskott i drogerna är det inte nödvändigt, det räcker bara för att förändra den framtida moderens diet.

På bordet måste kvinnor med förhöjda blodplättar nödvändigtvis ha produkter som har en fördelaktig effekt på blodviskositeten och reducerar den. Dessa är vegetabilisk olja, fiskolja, tomatjuice, lök, tranbär, grönt äpple, gröna grönsaker, bovete gröt, kefir och cottage cheese, fiskkaviar och skaldjur.

Hyperagregationsbehov i rätt dricksregimen. Under dagen behöver en kvinna att dricka minst 2 liter vätska. Låt rent dricksvatten, grönt te, hemlagad fruktdryck från bären.

Innan du tar en sådan dos som regel bör du alltid rådgöra med din läkare, för med preeklampsi och en svullnadstendens bör du vara försiktig med vätskan. I det här fallet föreskriver läkaren ett individuellt dricksprogram, och den mängd vätska som krävs per dag kan skilja sig från medelvärdena.

Folkmedel för gravida kvinnor är bättre att inte använda, trots att de hjälper till att tunna blodet ganska effektivt. Hemma är en mycket svår uppgift att korrekt beräkna doseringen av medicinska växter.

Även de mest oskyldiga örterna och blomställningarna med bristande överensstämmelse med dosen och okunnighet om deras biverkningar kan påverka fostrets och kvinnans tillstånd negativt.

Med brist på blodplättar

Med en liten minskning, speciellt om det beror på en tidigare infektion, till exempel influensa eller ARVI, krävs behandling inte. Vanligtvis normaliseras trombocytantalet efter att kvinnan återhämtar sig. På samma sätt som de klarar av trombocytopeni orsakad av läkemedel, avbryter de bara drogerna som orsakar en sådan effekt.

Problem med de inre organen - njurarna eller sköldkörteln - bör lösas av trångt specialiserade läkare. Samråd med en nefrolog och endokrinolog är nödvändig för en kvinnaså att hon har ordinerat rätt behandling.

Om ett biokemiskt blodprov bekräftar att orsaken till minskningen av antalet blodplättar ligger i avsaknaden av vissa vitaminer, kommer den förväntade mamman att ordineras vitaminkomplex.

Koaguleringspreparat som orsakar blodförtjockning bör också användas helst endast på ett sjukhus under överinseende av en läkare. Vanligtvis uppstår ett sådant behov under graviditetens sista trimester, när en kvinna ska vara förberedd för födseln eller en kejsarsnitt.

I andra fall räcker det med att justera den gravida kvinnans livsstil och byta kost. Daglig meny bör ingå. bananer, äpplen, kycklingägg, kött och fisk, greener och bönor.

Med signifikant trombocytopeni, där kroppen själv producerar antikroppar mot blodplättar, är en kvinna på sjukhus. Hon visas med kortikosteroidhormoner, medicinskt undertryckande immunitet och ersätter även blodtransfusioner om blodflödena sjunker under en kritisk punkt där det finns en allvarlig fara för livet. Att hjälpa en sådan graviditet hjälper gynekologen hematologist.

För mer information om nivån på blodplättar i blodet och orsakerna till dess fluktuationer, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa