Biokemiskt blodprov under graviditeten

Innehållet

Under graviditeten donerar kvinnan upprepade gånger blod för biokemisk analys. Vad denna typ av diagnos kan berätta för och vilka är normerna för indikatorer för förväntade mammor, vi kommer att berätta i detta material.

Vad är det

Denna metod för laboratoriediagnostik, som ett biokemiskt blodprov, är mycket vanligt inom medicin. Och det här är inte utan anledning - resultaten av studien ger möjlighet att få den mest kompletta bilden av den framtida mammens hälsotillstånd, om de minsta förändringarna i hennes inre organ.

Under graviditeten faller en stor belastning på hjärtat, lever, njurar och endokrina system. Kontroll över deras verksamhet är en viktig del av dispensarregistreringen.

Dessutom, resultaten av analysen tillåta dig att bedöma hur processerna av metabolism - Kolhydrat och saltmetabolism, finns det tillräckligt för en kvinna med viktiga vitaminer och mineraler. De behövs inte bara för henne utan också för barnets normala tillväxt och utveckling, eftersom han får allt han behöver med sin mammas blod.

I blodet hos en gravid kvinna bestämmer biokemiska metoden koncentrationen av socker och karbamid, kreatinin och totalt protein, kolesterol och ett stort antal proteiner och lipider, vilket i förhållande till normala värden kan indikera en utvecklande patologi av inre organ, inflammation eller en allergisk reaktion.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Analys är valfri, det rekommenderas endast av Rysslands hälsovårdsministerium för undersökning av gravida kvinnor. Varje kvinna har teoretiskt rätt att vägra en sådan diagnos. Men detta borde inte ske, eftersom de överträdelser som upptäckts i tid gör det möjligt för läkare att snabbt reagera och börja behandling, rädda liv och hälsa för både kvinnan och hennes bebis.

Det tog medicin och vetenskap flera decennier för att ta reda på de kemiska och biologiska komponenterna i alla processer som förekommer i den framtida mamman, och också för att ta reda på vad som anses vara normalt för gravida kvinnor och vad som är patologiskt för gravida kvinnor.

Biokemisk analys av blod hos gravida kvinnor är en separat historia, eftersom indikatorerna i deras blod skiljer sig avsevärt från de i blodet hos icke-gravida kvinnor och män.

Hur går du vidare?

Efter att ha fått ett hänskjutande till ett biokemiskt blodprov förväntas den förväntade mamman vanligtvis inte vara frågan om hur man gör denna forskning korrekt. Detta är ett stort misstag, eftersom många faktorer kan påverka resultaten av biokemi.

Som ett resultat kommer läkaren att få en felaktig laboratorierapport. Av misstag kan en kvinna börja behandla en sjukdom som hon faktiskt inte har. Men det är mycket värre om behandlingen av en sjukdom som existerar, men som inte återspeglas i resultaten av laboratoriediagnostik, börjar inte.

Analysen måste föregås av en viss förberedelse. Innan du går till behandlingsrummet eller laboratoriet är det önskvärt för en kvinna i ett par dagar begränsa konsumtionen av feta livsmedel, starkt te och kaffe, kryddor, liksom att överge överflöd av sötsaker och minimera saltintaget.

Överlämningsanalys uteslutande på tom mage eftersom det här är det enda sättet som bilden av biokemiska processer i kroppen kommer att vara den mest sanningsenliga. Men svälta inte länge, den långa frånvaron av mat snedvrider också resultatet.Det optimala tidsintervallet från den sista måltiden till testet är 6-8 timmar.

Om du tar några droger, kosttillskott, bör du definitivt informera din läkare om situationen tillåter det under ett par dagar är det bättre att sluta ta droger och kosttillskott.

Om en kvinna går in för sport, och även under graviditeten inte begränsar sig i fysisk ansträngning, bör du tillfälligt minska dem, även några dagar innan blod ges. Laster aktiverar och saktar ner vissa processer i vår kropp.som orsakar svängningar i värden i en riktning eller en annan, är det möjligt att förvränga den verkliga bilden.

Under svår stress på en ogynnsam psykologisk bakgrund förändras också en kvinnas kemiska sammansättning av blod på grund av vissa hormoner, såsom kortisol. därför balans måste upprätthållasoch om detta inte är möjligt, överför sedan analysen till en senare tid, när "passionerna avtar".

Blod tas från den cubitala venen. Om det är omöjligt att göra en punktering på denna plats, kan läkare ta blodprover i venet för undersökning från någon annan ven. Det påverkar inte resultaten.

Tabell över normer för indikatorer för gravida kvinnor

Resultaten jämförs med följande tabell:

Definierbar indikator

Normalvärde för första trimestern

Normalvärde för andra trimestern

Normalt värde för tredje trimestern

Totalt protein

63-83 g / 1

63-83 g / 1

63-83 g / 1

albumin

32-50 g / 1

28-55,7 g / 1

25,6-66,0 g / 1

karbamid

2,5-7,1 mmol / liter

2,5-7,1 mmol / liter

2,5-6,2 mmol / liter

Kolesterol (kolesterol)

6,16-13,7 mmol / liter

6,16-13,7 mmol / liter

6,16-13,7 mmol / liter

globulin

28-112 g / 1

28-112 g / 1

28-112 g / 1

Socker (glukos)

3,5 - 5,83 mmol / liter

3,5 - 5,83 mmol / liter

3,5 - 5,83 mmol / liter

kreatinin

32-70 | imol / liter

32-50 μmol / liter

32-47 | imol / liter

diastas

25-125 u / l

25-125 u / l

25-125 u / l

ALT

Högst 32 U / L

Högst 31 U / L

Högst 31 U / L

AST

Högst 31 U / L

Inte mer än 30 u / l

Inte mer än 30 u / l

GGT

Inte mer än 36 u / ml

Inte mer än 36 u / ml

Inte mer än 36 u / ml

Totalt bilirubin

3,4 -21,6 μmol / liter

3,4 -21,6 μmol / liter

3,4 -21,6 μmol / liter

Direkt bilirubin

Högst 7,9 μmol / liter

Högst 7,9 μmol / liter

Högst 7,9 μmol / liter

Indirekt bilirubin

3,4-13,7 μmol / liter

3,4-13,7 μmol / liter

3,4-13,7 μmol / liter

Alkaliskt fosfatas

40-150 u

40-190 u

40-240 u

järn

8,93-30,4 pmol / liter

8,93-30,4 pmol / liter

7,2-25,9 mikron / liter

natrium

135-155 mmol / liter

135-145 mmol / liter

135-155 mmol / liter

klor

98-107 mmol / liter

98-107 mmol / liter

98-107 mmol / liter

kalium

3,4-5,3 mmol / liter

3,4-5,5 mmol / liter

3,4-5,3 mmol / liter

fosfor

1,0-1,57 mmol / liter

1,0-1,40 mmol / liter

0,87-1,47 mmol / liter

magnesium

0,85-2 mmol / liter

0,85-1,7 mmol / liter

0,85-1,4 mmol / liter

Avkodning och orsaker till avvikelser

Dechiffrera analysen bör naturligtvis göras av läkare. Gravida kvinnor är dock också intresserade av vad ackumulering av siffror betyder som ett resultat av deras analys, och de flesta läkare har helt enkelt inte tid att klargöra varje oförståelig punkt. Så låt oss avkoda din biokemiska analys tillsammans.

Totalt protein

Detta är en indikator som anger mängden protein i serumet. En otillräcklig nivå av total protein kan indikera att näringen hos en gravid kvinna är otillräcklig, att hon är undernärd, äter lite kött och mjölkprodukter och är utarmad.

Under graviditeten hålls nivån på denna indikator på samma nivå, normalt bör det inte ske plötsliga förändringar.

Denna indikator beror inte på graviditeten. Den ökade nivån av totalt protein är en orsak till en detaljerad analys av de så kallade "leverfunktionstesterna" - andra indikatorer på biokemisk forskning, som vi kommer att diskutera nedan.

Överskott av normalt protein är ett indirekt tecken på leversjukdom.

albumin

Detta är ett protein, en viktig komponent i blodplasma. Hans huvudsakliga jobb är att cirkulera blod och bära viktiga ämnen. Albumin transporterar hormoner och vitaminer, bilirubin, kolesterol och alla mediciner som vi tar när vi är sjuka. Molekyler av detta plasmaprotein noga lagrade aminosyror, utan vilken vår kropp inte kan fungera normalt.

Förhöjt albumin inträffar hos gravida kvinnor som upplever uttorkning.Minskade framtida mödrar med kronisk njursjukdom, hos kvinnliga vegetarianer, eftersom de inte får den önskade mängden proteinmat, såväl som hos patienter med sjukdomar i matsmältningssystemet och nyligen lidit skador.

I allmänhet minskar albumin något hos alla gravida kvinnor jämfört med icke-gravida kvinnor.

karbamid

Det är en biprodukt av proteinmetabolism. Urea hjälper människokroppen att bli av med överdriven skadlig och giftig ammoniak, som också bildas i processen med proteinmetabolism. Urea produceras i levern, utsöndras av njurarna.. Därför kan överskottet av karbamid i normen visa problem med njurarna, försämrade utsöndringsfunktioner.

En ökning av denna indikator kan också indikera att en kvinna är nervös, äter för mycket proteinmat, fullständigt eliminerat salt från kosten. En ökning av urea under första trimestern kan indikera toxicos i samband med kräkningar.

För en viss grad av överskott gör läkaren en slutsats om graden av njurskada och prognos. En otillräcklig nivå av urea indikerar ibland en kränkning av leverns aktivitet. I trimester 3 sker en nedgång av naturliga, fysiologiska skäl och anses inte som en avvikelse.

kolesterol

Det är en naturlig fet alkohol, en organisk förening som finns i cellerna i alla levande saker. Trots det faktum att detta ämne skälls och fördömas av tillverkare av fettsyror och läkemedel, har det stora fördelar - kolesterol säkerställer cellmembrans stabilitet, det deltar i syntesen av vitamin D, kortikosteroider, gallsyror.

Förhöjt kolesterol är ofta ett tecken på leversjukdom, diabetes, njursvikt och sjukdomar i bukspottkörteln och sköldkörteln. Minskningen i ämnet enligt analysens resultat kan indikera kroniska sjukdomar i andningsorganen, anemi hos den förväntade mamman, liksom en befintlig eller nyligen infekterad infektion.

globuliner

Detta är det totala värdet av alla blodproteiner i form av glober - globuler. Deras tal indikerar hur proteinprocesser äger rum, hur många proteiner som cirkulerar i blodet hos en gravid kvinna. Ett tillräckligt antal av dem är en garanti för att En tillräcklig mängd hormoner och vitaminer transporteras i blodet.

Under graviditeten minskar antalet globuliner av alla typer och fraktioner hos alla kvinnor. Att sänka detsamma över de standarder som fastställts för framtida mammor kan tala om olika metaboliska störningar, näringsbrister.

Höjningen av globuliner av vissa fraktioner indikerar inflammation i kroppen.

kreatinin

Det är en produkt som förblir i blodet som ett resultat av energiprocesser i muskler och andra vävnader. Ämnet i sig säger inget, det mäts och utvärderas endast med urea. Således är kreatininfluktuationer på bakgrund av ökad urea alltid bevis på dålig njurefunktion.

diastas

Det är ett enzym som hjälper kroppen att bryta ner kolhydrater och extrahera glukos, vilket är nödvändigt för livet för alla organ och system, vilket ger energi för sitt arbete. Ett signifikant överskott av värdena för diastas indikerar ett funktionsstörning i bukspottkörteln, dess inflammation eller cancerutbildning.

Den ökade nivån av enzymet kan också bero på brist på njurfunktion, som normalt tar bort diastas från kroppen. också Diastasindikatorer är viktiga om du misstänker diabetes hos en gravid kvinna.

Minskat diastas kan indikera cancer i bukspottkörteln, cystisk fibros.

ALT och AST

Dessa är enzymer: ALT är ansvarig för leverans normala funktion, AST ansvarar för hjärtets funktion. Den förhöjda nivån av dessa enzymer kan indikera problem med dessa organ.

bilirubin

Detta är en nedbrytningsprodukt av hemoglobin. Förhöjt bilirubin kan bero på leverproblem, berusning från ett antal droger.Tillväxten av direkt bilirubin indikerar ofta förekomsten av infektionssjukdomar hos kvinnor - syfilis eller hepatit. Dessutom kan ökat bilirubin i kroppen hos en gravid kvinna reagera på en parasitisk sjukdom eller vitamin B12-brist.

Under tredje trimestern kan nivån av bilirubin öka något, detta beror på livmoderns tryck som har vuxit på angränsande organ, vilket leder till att gallflödet störs. Det anses inte som en sjukdom Bilirubinvärden återgår till normala flera dagar efter leverans.

Reduktion av bilirubin kan prata om anemi, för om pigmentet som bildas under nedbrytningen av hemoglobin är liten, så är hemoglobinet självt klart inte tillräckligt.

Mineraliska ämnen

Dessa inkluderar järn, klor, kalium, kalcium, fosfor och magnesium. Alla är direkt deltagare i mineralmetabolism och är mycket nödvändiga, inte bara för moderen, men också för barnet i hennes livmoder. Med varje element i händelse av avvikelser från normerna behandlas separat.

En brist på järn talar exempelvis om anemi och ett överskott av kalcium - en kränkning av njurarna. Mängden mineraler betraktas tillsammans med andra indikatorer för analysen.

Video om avkodningsstandarder och indikatorer för biokemisk analys av blod under graviditeten, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa