"Elevit" för gravida kvinnor: bruksanvisningar

Innehållet

En gravid kvinna behöver få tillräckligt med vitaminer och mineralsalter för att undvika problem med dräktighet och föda en hälsosam baby. Att ge ökade näringsbehov från mat under denna period är inte lätt, så de flesta läkare rekommenderar att man dricker multivitaminpreparat.

Ett av de mest populära tillskott för förväntade mammor är Elevit-komplexen från det kända Bayer Company.

Typer av droger och deras komposition

Under namnet "Elevit" föreslås två olika multivitaminkomplex för kvinnor i situationen beroende på graviditeten.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Speciellt för de första veckorna av graviditeten, under vilken barnens viktigaste organ bildas, utvecklas ett läkemedel "Planering och första trimestern."

I sammansättningen finns det 12 viktiga vitaminer som är mest nödvändiga för en kvinnas kropp under första trimestern. Bland dem är vitaminer från grupp B, vitaminer E, D, C och A, biotin, niacin och folater. Den senare är en källa till folsyra, vilket är oerhört viktigt för den korrekta utvecklingen av smulorna i tidig graviditet. Bland dem är kalcium L-metylfolat, kallad metafolin. Detta är en aktiv form som absorberas väl i kroppen av nästan alla kvinnor, även om de inte kan absorbera vanligt folsyra.

Förutom vitaminföreningar finns också 8 makro- och mikroelement för "planering och ny graviditet" i "Elevit". Dessa är järn, jod, koppar, kalcium, magnesium, selen, mangan och zink. Tabletterna är ovalformade och har ett vitt tätt skal. De säljs i lådor med 30 stycken packade i blister med 10 tabletter. Genomsnittspriset på ett sådant komplex är 500 rubel.

Från och med vecka 13 rekommenderas förväntade mödrar att ta ett multivitaminkomplex som heter Elev Pronatal.

Dessa är också tabletter som kännetecknas av en långsträckt form och har ett gult skal. De säljs i förpackningar om 30 stycken (kostnad i genomsnitt 600-700 rubel) eller 100 tabletter (det genomsnittliga priset är 1500-1700 rubel).

Deras huvudsakliga skillnader från komplexet för första trimestern:

 • Sådana tabletter är också en källa på 12 vitaminer, men deras doser väljs utifrån behov i sena perioder och under amningstiden.
 • komplexet innehåller mer folsyra för den normala utvecklingen av smulorna (från varje tablett mottar den förväntade mamman en dos av 800 mikrogram);
 • I stället för niacin tillsattes en annan form av vitamin PP (nikotinamid) till läkemedlet, vilket mindre ofta provar negativa reaktioner.
 • Det finns mindre mineraler och spårämnen i en sådan tillsats - endast 7, medan det inte finns jod och selen, tillsätts fosfor och doserna av zink och mangan är något lägre.
 • kalcium, magnesium och fosfor i kompositionen av läkemedlet "Pronatal" representeras av flera föreningar samtidigt, vilket bidrar till deras bättre absorption;
 • på tablettens yta finns en risk för att läkemedlet kan brytas in i halvor när det är svårt att svälja.

  Användningen av komplex "Elevit" hjälper till:

  • stärka kvinnans kropps icke-specifika immunförsvar
  • förebygga fel i nervsystemet, hjärtat och andra fostrets organ
  • reglera arbetet hos alla framtida mammors inre organ
  • bibehålla normala hemoglobinnivåer för att förebygga anemi
  • normalisera blodkärlen och minska risken för blödning
  • säkerställa en korrekt utveckling av barnets muskuloskeletala system;
  • utjämning av problem med näring, till exempel med tidig toxicos;
  • minska risken för abort
  • Undvik utveckling av placentainsufficiens;
  • förbättra den framtida moderens stämning och allmänna villkor
  • Förbered kvinnokroppen för amning
  • återhämta sig snabbt i postpartumperioden.

  vittnesbörd

  Supplements "Elevit" rekommenderas för diagnostiserad hypovitaminos hos förväntade mammor, och för att förhindra det. Receptionen av "Elevita" är särskilt viktig för:

  • förväntade mammor över 30 år;
  • kvinnor som tidigare haft problem med graviditet
  • gravida kvinnor som av en eller annan anledning matar ofullständigt.

  Kontra

  Instruktionerna för gravida Elev multivitaminer noterade att sådana droger är förbjudna att använda vid överkänslighet mot någon av deras ingredienser.

  Sådana medel skrivs inte ut i några andra fall:

  • om en kvinna misstänks för hypervitaminos A eller D (sådana vitaminer kan ackumuleras i kroppen);
  • om test av den framtida mammans blod eller urin visade för höga kalciumnivåer;
  • om en gravid kvinna har utvecklat anemi på grund av vitamin B12-brist (det kallas skadligt)
  • om framtida mammas njurar inte utför sin funktion bra, vilket ledde till allvarlig brist
  • om en kvinna har urolithiasis
  • i strid med utbytet av koppar eller järn.

  Komplex "Pronatal" används inte heller för laktosintolerans eftersom denna ingrediens ingår i listan över hjälpämnen i dessa tabletter. Detta leder till ett förbud mot upptagande och brist på laktas, såväl som malabsorption av glukos-galaktos.

   Det är också viktigt att klargöra vilka droger kvinnan dessutom tar, eftersom multivitaminer är oförenliga med vissa antimikrobiella läkemedel, antacida och andra medel. Du bör inte kombinera "Elevit" med andra multivitaminer, eftersom det ökar risken för överdosering av vissa föreningar.

   Biverkningar

   Liksom varje multivitamin, "Elevit" ibland provocerar en allergisk reaktion, eftersom det är en multi-komponent botemedel.

   En kvinna kan utveckla rodnad i huden, svullnad i ansiktsvävnader, urtikaria och andra tecken på allergier. Deras uppträdande bör vara orsaken till att man tar upp "Elevit" och går till en läkare för att välja ett annat läkemedel för vitaminprofylax.

   Några förväntade mammor svarar på piller med matsmältningsbesvär, såsom förstoppning, tarmsmärta, illamående eller lösa avföringar. Ibland orsakar läkemedlet sömnlöshet, yrsel, ökad irritabilitet eller huvudvärk. I sådana fall är "Elevit" bättre att ersätta andra multivitaminer för gravida kvinnor.

   Eftersom båda komplexen för framtida mammor innefattar järn blir kvinnans stol under mottagningen av Elevita mörkare (nästan svart). Närvaron av vitamin B2 ändrar också ofta färgen på urinen, vilket resulterar i att den blir ljusgul. Sådana förändringar är ofarliga och påverkar inte på något sätt gravidens tillstånd eller barnets utveckling.

   Hur man tar?

   Båda kosttillskotten "Elevit", avsedda för gravida kvinnor, ska druckas varje dag med en tablett, eftersom det är den här delen som innehåller näringsämnen i en daglig dos.

   För att eliminera biverkningar från matsmältningssystemet är det bäst att ta piller med mat eller omedelbart efter en måltid.

   Den mest föredragna tiden för att ta "Elevita" är morgon. Du borde inte dricka komplexet efter middagen, eftersom dess aktiverande effekt kan påverka sömnen och orsaka problem med natts sömn. För att tvätta drogen, använd vanligt rent vatten i en volym av 100-150 ml. Att skada skalet av "Planering och första trimester" -piller borde inte vara, därför släckes de helt enkelt.

    Tabletten "Pronatal", om nödvändigt, är tillåten att delas in i halvor och svälja dem en efter en, tvätta varje med vatten.

    Det är viktigt att följa dessa rekommendationer:

    • Den framtida mamman bör inte ordinera "Elevit" själv - det är tillåtet att dricka sådana komplex efter samråd med en obstetrician-gynecologist;
    • du ska inte ta mer än en tablett per dag, eftersom det hotar med en överdos av vitaminer D och A, koppar och järn;
    • Varaktigheten av kursen är vanligtvis 1 månad, varefter en kort paus görs, men sådana uppgifter bör klargöras med din läkare.
    • Om några alarmerande symptom uppstår när du använder "Elevit", bör du omedelbart informera en specialist om det.
    • Innan du tar piller bör du kontrollera utgångsdatumet på förpackningen, vilket är 2 år från utfärdandedatumet.

    recensioner

    De flesta kvinnor som tog Elevit medan de var gravida tala om sådana multivitaminer positivt. Bland deras fördelar är vanligtvis noterade en balanserad och rik komposition, användarvänlighet (de tar bara ett piller en gång om dagen), effektiv åtgärd. Framtida mammor noterar att tecken på toxemi smälts med Elevit, hår och hud ser bättre ut, tänderna försämras inte och barn utvecklas normalt. Många kvinnor fortsätter att ta "Pronatal" efter födseln, eftersom en sådan reaktion väcker sällsynta biverkningar hos barn på amning.

    Bland minuserna Både kosttillskott förväntande mammor kallar ofta den stora storleken på tabletter och deras höga kostnader, så vissa kvinnor väljer billigare alternativ. Nackdelarna med "Pronatal" -komplexet innefattar bristen på jod, varför det måste tas i tillägg. Många kvinnor gillar inte heller en stor lista över hjälpämnen som kan prova en allergisk reaktion.

    I de flesta fall överförs "Elevit" normalt, men hälsotillståndet för gravida kvinnor när de tar sådana vitaminer förbättras, och barnet utvecklas enligt villkoren.

    Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
    Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

    graviditet

    utveckling

    hälsa