Fiskolja under graviditeten: alla fördelar och nackdelar

Innehållet

Att vänta på ett barn förändrar naturligtvis en kvinnas attityd till sin egen kost. Varje framtida mamma vill ge barnet som växer under hjärtat så mycket som möjligt, användbart och nödvändigt för tillväxt och utveckling av ämnen. Därför är vitaminer för gravida kvinnor, näringstillskott som innehåller kalcium, järn och basiska vitaminer tas utan tvekan.

Men i denna situation är det inte helt klart om det är värt att ta gravida kvinnor, naturligtvis, mycket användbar och värdefull fiskolja. I den här artikeln kommer vi att titta på alla funktioner i användningen av denna produkt när du bär en baby och väger också alla fördelar och nackdelar.

Användbara egenskaper

Med fiskolja är många som föddes på 70-talet, 80-talet och till och med lite senare inte de trevligaste minnena. Denna luktiga produkt, som inte var trevlig för alla, gjordes för att tas i dagis, i skolan, i en barnklinik och i ett modersjukhus. Fiskeolja har faktiskt ansågs vara en oersättlig källa till D-vitamin under en mycket lång tid, utan att enligt barnpediatiker av sovjetperioden skulle ett barn helt enkelt behöva ha rickets.

Då har denna produkt förlorat sin relevans, eftersom det blev möjligt att få vattenlösligt D-vitamin. I dag, för att dricka detta tillägg eller inte, om det ska ges till barn, bestämmer föräldrarna sig själva.

Fiskolja har ett naturligt ursprung. Det är erhållet från levar av fisk torskraser. Färgen kan vara gul och till och med rödaktig, allt beror på vilken typ av fisk som hörde till. För att få fet fisk som fångas i norra haven. Förresten var den första som upptäckte de fördelaktiga egenskaperna hos produkten norrmännen 1862.

Produkten har faktiskt en märklig lukt, men de som älskar sill kommer även att tycka om det. Men det är inte färg och lukt. Fiskolja innehåller inte bara D-vitamin utan även Omega-3-fettsyra. Dessutom är den rik på vitaminerna A och E.

Både fiskolja och fiskolja finns i försäljning. Dessa två produkter präglas av kompositionen - i fiskolja mer än Omega-3, och i fisk - vitaminer.

Kan jag dricka fiskolja under graviditeten? Ja det är det användning i avsaknad av separata kontraindikationer är ganska möjligt. Dessutom finns det former av frisättning, anpassad speciellt för gravida kvinnor - produkten används i mycket renade kapslar som maskerar den obehagliga luktbrunnen.

Fördelarna med produkten kommer inte bara att vara för gravida, men också för de växande och växande i livmodern hos barnet:

 • Under första trimestern bidrar kvinnor som tar fiskolja till att tolerera toxicos lättare, naturligtvis, om den gravida kvinnan inte har intolerans mot fisk och fisk luktar;
 • systematisk användning av produkten minskar sannolikheten för allergier;
 • Omega-3 främjar produktionen av serotonin - det så kallade hormonet av nöje och lycka, på grund av vilken framtida mamma förbättrar humör, minskar sannolikheten för att ett depressivt tillstånd börjar,
 • sannolikheten för missfall och för tidig födelse minskas något på grund av närvaron av E-vitamin;
 • Trots den feta basen bidrar produkten till reglering av vikt - det kommer definitivt inte att lyckas bli fet när den regelbundet tas.
 • Närvaron av stora mängder D-vitamin hjälper till att absorbera kalcium från mat och kosttillskott. Läget för naglarnas, tänderna och håret förbättras, och barnet får tillräckligt med kalcium för att bilda sitt eget benskelett.
 • Glycerider i produktens sammansättning förbättrar digestionen av en gravid kvinna, påskyndar ämnesomsättningen, är ett bra förebyggande av förstoppning och matsmältningsbesvär.
 • retinol bidrar till utvecklingen av barnets hörsel- och synorgan;
 • Omega-3 har en positiv effekt på processen för myelinering av hjärnbarken, det finns en uppfattning om att sådana barn senare har högre intelligens och lärande förmågor, även om forskare är oense (de anser att intelligens är en ärftlig genetisk faktor).
 • Sammansättningen av fiskolja hjälper till att förhindra utvecklingen av diabetes mellitus hos fostret och arv av denna allvarliga sjukdom om den förväntade mamman lider av den.

Förebyggande av rickets för ett barn som tar drogen under graviditeten beaktas inte, även om vissa offentliga källor indikerar detta. D-vitamin ackumuleras inte i fostrets kropp under sin fosterutveckling.

Fördelarna med produkten när du planerar graviditet och bär en baby, som i många år utan tvekan idag ställs i tvivel av många läkare.

För det första är produkten inte så nödvändig, eftersom D-vitamin ingår i kompositionen för alla multivitaminkomplex för gravida kvinnor, och när en kalciumbrist upptäcks hos en kvinna med ett biokemiskt blodprov, föreskrivs hon kalciumtillskott och D-vitamin separat.

För det andra, fiskolja kan i sig vara ett allergen. Dessutom har han kontraindikationer, även om produkten inte anses vara ett läkemedel.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Kontraindikationer och skador

Levern i en levande varelse har funktionen som en naturlig barriär, ett filter för rengöring av toxiner, skadliga ämnen som kan komma in i kroppen med mat, luft och vatten. Om fisken inte röker och inte tar alkohol betyder det inte att deras lever är helt frisk och fri från alla ackumulerade skadliga ämnen.

Fisk lever i områden med olika miljöförhållanden. De kan leva i de vatten där de tömde petroleumprodukter, liksom andra biprodukter från samhället. Som ett resultat kommer leveren av sådan fisk inte att vara den mest användbara produkten.

Extrakt av fett från levern som påverkas av toxiner och radioaktiva ämnen, gifter och kemikalier handlar om tillverkarnas samvete. Eftersom produkten inte är ett läkemedel är det inte föremål för obligatorisk certifiering och kvalitetskontroll. Och det här är ett bra smutthål för tillverkare som inte skiljer sig från ärlighet.

Det är ganska svårt att välja fiskolja, och det är därför möjligt att en kvinna kommer att förvärva exakt den produkt som kontraindiceras i alla avseenden i en "intressant position".

Produkten är kontraindicerad hos alla gravida kvinnor som inte ges samtycke av den behandlande läkaren. Det innebär att otillåtet kosttillskott tas ut. Du kan inte ta verktyget och i slutet av tredje trimestern. Vid denna period är åldrandet av moderkakan snabbt. Men de kan accelerera ännu mer på grund av närvaron i fiskolja av ganska stor mängd vitamin A.

Produkten är kontraindicerad hos kvinnor med tuberkulos, urolithiasis och njursvikt, lever och sköldkörtelskador. Om en kvinna har höga halter av kalcium (hyperkalcemi) eller förhöjt kolesterol, är tillägget också kontraindicerat.

Om kompositionen av vitaminer som en gravid kvinna tar, presenteras vitamin D i en daglig dos som är anpassad för gravida kvinnor. Du bör inte heller ta fisk eller fiskolja separat för att förhindra utveckling av en överdos av detta vitamin.

Definitivt värt under perioden att bära en bebis att överge tanken att dricka fiskolja för kvinnor som åtminstone en gång i sitt liv hade tecken på allergi mot fisk eller andra skaldjur.

Läkare starkt rekommendera inte att ta produkten till gravida kvinnor som har sjukdomar i hjärt-kärlsystemet och förvärring av gastrointestinala sjukdomarspeciellt pankreatit och gallsten sjukdom.

De oönskade biverkningarna av fiskolja på kroppen hos en gravid kvinna inkluderar förekomst av diarré, utveckling av huvudvärk, ökat blodtryck, minskad aptit och i vissa fall illamående.

Det antas att produkten i tidigaste mån kan minska blodets viskositet och kan därför leda till missfall eller blödning hos kvinnor med förutsättningar. I stora och orimliga kvantiteter har produkten en teratogen effekt, ett överskott av vitamin A kan leda inte bara till åldrandet av moderkakan före tid, men också till bildandet av fostrets missbildningar.

Regler för ansökan

Det är inte önskvärt att ta fiskolja utan speciella bevis. I vissa situationer kan det hjälpa förväntade mödrar som har diagnostiserats med försenad fosterutveckling. Undantagen är fall av fostrets undernäring under 3 trimestern. Om graviditeten närmar sig sitt naturliga slut är det farligt att ta produkten. för tillståndet av moderkakan.

Men i de tidiga stadierna i en långsam utveckling av smulorna kan läkaren själv ge rekommendationer för att dricka fiskolja. Om en kvinna bär en baby under vintersäsongen och samtidigt vägrar att ta multivitaminer för framtida mammor, då är fiskolja väldigt användbar.

Det viktigaste att komma ihåg är att en gravid kvinna inte kan dricka detta tillskott ständigt och systematiskt. Fiskolja kan bara druckas i kurser. Deras varaktighet bestäms av läkaren. Självskrivande och självgiven dosering kan vara skadlig.

Det är bättre att ta fiskolja till gravida kvinnor i gelatinkapslar som maskerar lukt och obehaglig smak av ämnet så mycket som möjligt. Vissa tillverkare gör smaksatta kapslar, och de kanske inte luktar makrill eller silllever, men jordgubbar eller körsbär, det viktigaste är att inte överdriva smaker som också är osäkra för framtida mödrar.

Som en del av kursen tas vanligtvis ett system med dubbelt dagligt intag, högst 1-2 kapslar rekommenderas åt gången. Om en kvinna gärna tar ett tillsatsmedel i flytande form med alla dess fisksmak och smakar, dåoch tiden ska inte ta mer än 1 tesked.

Verktyget kan inte vara full i en tom mage innan den äter, den kan orsaka magskada. Doseringen av agenset för en vuxen beräknas vanligtvis med kännedom om egen vikt - för varje kilo bör det inte vara mer än 30 mg produkt per dag.

Under graviditeten är det önskvärt att minska mängden feta livsmedel i kosten. Byt ut fet havsfisk med mer torrt eller kokt kycklingkött, ta bort grönsaker och smör från kosten eller minska konsumtionen till minimivärdena.

recensioner

  Kvinnor i en "intressant position" är förbryllade av användningen av fiskolja, främst för att anmärkningen till förpackningen av denna produkt indikerar att den är kontraindicerad vid graviditet. Tillverkare är skyldiga att göra sådana register, eftersom det inte finns några beprövade laboratorie- och kliniska prövningar och registrerade data om effekterna av tillsatskomponenterna på moderns kropp och fostret.

  Resten av recensionerna är ganska positiva. Förväntande mödrar betonar att hud och hår har blivit mycket bättre, matsmältningen har också förbättrats och förstoppning har minskat..

  Bland nackdelarna är kostnaden för kapslar för gravida kvinnor - denna form är många gånger dyrare än någon annan, inklusive barnkapslar med körsbärs- och jordgubbsmak.

  Biverkningar förekommer, men enligt recensioner, inte så ofta.

  Fördelarna och farorna med fiskolja för gravida kvinnor - i videon nedan.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa