Vad ska ha hemoglobin hos gravida kvinnor i 3: e trimestern?

Innehållet

Den sista perioden med att bära en bebis är väldigt viktigt. Vid den här tiden måste den förväntade mamman noggrant övervaka sitt hälsotillstånd och förändras i analysen. En av de viktigaste indikatorerna är hemoglobin.

Vad är bestämt?

Före födseln får barnet alla lösliga substanser som krävs för att den ska kunna utvecklas fullt ut, genom blod. En särskild bärare av dem är hemoglobin.

Dess struktur är baserad på proteinmolekyler och hemejärn. Det är den här kombinationen som gör att du kan överföra alla nödvändiga ämnen till en baby.

Vid graviditetens tredje trimester har barnet vuxit tillräckligt och tar upp mycket utrymme i min mammas mage. Alla dess organsystem fortsätter att utvecklas och differentiera. Detta leder till att behovet av näringsämnen ökar betydligt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

En minskning av detta protein i blodet är inte alls en följd av någon patologi. Efter att barnet är födt normaliserar hemoglobinnivån gradvis.

Topp 3 trimestern förekommer fysiologisk blodförtunning. Det är uppfunnet av naturen för att göra näringsämnen lättare att tränga in i utvecklingsbarnet.

Alla gravida läkare i den sista graviditetsperioden föreskriver ett fullständigt blodantal. Med detta test kan du bestämma antalet röda blodkroppar och hemoglobin. En minskning av dessa indikatorer är ett tecken på ett anemiskt tillstånd. Denna patologi är ogynnsam för både mamma och hennes bebis.

normer

I en population ligger de normala värdena för detta ämne i blodet från 120 till 140 g / liter. Under graviditeten förändras de signifikant. Denna funktion beror till stor del på att moderns blodomlopp 9 månader inte bara ger sina behov, utan också barnets kropp med alla nödvändiga ämnen för det.

Under olika veckor av graviditeten är referensvärdena för hemoglobin i blodet något annorlunda. För att enkelt identifiera tecknen på olika sjukdomar använder läkare ett speciellt bord. Den presenteras nedan:

Babyvecka

30

35

37

38

Minsta tillåtna hemoglobins normala värden (g / liter)

110

111-112

113

118

Analysera ovanstående värden kan du se det en reduktion av mindre än 110 g / liter är redan oönskad. Det är viktigt att notera att inte alla framtida mammor ändrar hemoglobin. För vissa kvinnor kan det öka i tredje trimestern. I en sådan situation är det absolut nödvändigt att se till att dess värden inte överstiger de maximala tillåtna värdena.

Vad tyder förändringarna på?

Under graviditetens tredje trimester sker förändringen i koncentrationen av hemoglobin i blodet ganska ofta. Olika orsaker leder till en minskning eller ökning i sin nivå.

Ökad blodkoncentration

Vid graviditetens tredje trimester ska halten hemoglobin i blodet inte överstiga 140 g / liter. Om denna indikator förändras kan det vara bevis för att den framtida mamman har några patologier av interna organ.

Oftast leder olika gastrointestinala sjukdomar, bristande tillstånd av B-vitaminer och vissa allvarliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet till denna situation.

Överskott av denna indikator över normen är ett extremt ogynnsamt tecken. Det kan leda till ökade blodproppar. Utseendet av små blodproppar i det uteroplacentala blodflödet är extremt farligt.

De kan blockera lumen i ett blodkärl, vilket leder till näringsproblem hos fostret. Om denna patologi tar lång tid, kommer detta att bidra till utvecklingen av barnets hypoxiska tillstånd.

Före födseln kan detta tillstånd vara extremt ogynnsamt. Risken för förtida födsel ökar flera gånger. I vissa fall tillgriper läkare även utnämningen av en kejsarsnitt.

Minskad blodkoncentration

Ju längre graviditetsperioden, desto lägre, som regel, nivået av hemoglobin i blodet. Endast efter de senaste veckorna av fostrets intrauterin utveckling utvecklas denna gradvis gradvis.

Om framtida mamma bär flera barn samtidigt, minskas koncentrationen i blodet av detta ämne avsevärt. Dessutom kan uttalad reduktion i hemoglobin resultera i att en för stor baby bärs.

Kvinnor som tränar vegetarianism är i hög risk. på utvecklingen av deras brist på ämnet i blodet. Förödelsen av kosten med hemejärn leder till att det anemiska tillståndet gradvis utvecklas.

Under de första månaderna då en baby bärs kan den inte uttryckas betydligt. Vid 3: e trimestern börjar överträdelser intensifiera.

Om hemoglobinnivån redan är 105-109 g / liter krävs obligatorisk övervakning av denna kliniska indikator omedelbart före leverans.

I det här fallet kommer läkare definitivt rekommendera den förväntade mamman att noga kontrollera sin diet. För att normalisera en given indikator är det ofta bara nödvändigt att inkludera ytterligare livsmedel som innehåller järn i din kost.

I vissa fall kan kvinnor som bär flera barn samtidigt minska hemoglobinnivån till 99-100 g / liter. I en sådan situation krävs noggrann övervakning av graviditetskursens tillstånd, liksom iakttagande av rekommendationer från läkaren för att höja nivået av hemoglobin i blodet.

Framtidens mamma kan inte känna anemi alls. Vanligtvis, skriver kvinnor "alla negativa symtom de har för trötthet och lång dräktighet.

Om den förväntade mamman började bli trött mycket snabbt, även utan att utöva fysisk ansträngning eller ständigt vill sova under dagtid, kan detta vara ett tecken på ett mildt anemiskt tillstånd. I vissa fall förekommer dessa negativa symtom hos kvinnor som redan har en sänkning av hastigheten till 100-104 g / liter.

Det anemiska tillståndet kan misstänkas, men att verifiera det obligatorisk analys krävs. Du kan donera blod i alla medicinska institutioner, både i en vanlig klinik och i ett privat laboratorium. Resultatet av analysen är klart som regel efter ett par timmar. Efter laboratorietestet, var noga med att rådgöra med din läkare.

Med ett mer uttalat anemiskt tillstånd i framtiden kan mamma börja svåra utmaningar av yrsel. I vissa fall kan hon till och med förlora medvetandet. För att undvika detta kommer läkaren att erbjuda kvinnan sjukhusvistelse. Under sjukhusvistelsen kommer den förväntade mammen att få intensiv behandling som hjälper till att normalisera nivån av hemoglobin i kroppen.

Vilka aktiviteter utförs när indikatorn ändras?

Från de första veckorna av att bära en bebis, borde den förväntande mamman definitivt övervaka indikatorerna för det allmänna blodprovet.Sådan noggrann övervakning kommer att förhindra utvecklingen av farliga tillstånd som kan orsaka allvarlig skada för både hennes och hennes barn. 3 trimester av graviditet med inget undantag.

För att blodflödesindikatorerna ska förbli normala under den sista perioden av att bära en baby, förväntad mamma behöver noggrant övervaka sin diet. Hon bör regelbundet konsumera järnhaltiga livsmedel. Det är mycket viktigt att deras mängd i den dagliga kosten inte får vara mindre än 1-2 portioner per dag.

Valet av behandlingstaktik för att eliminera hemoglobinbrist påverkas av många olika faktorer. För detta uppskattas kvinnans initiala tillstånd, hur många barn hon bär under graviditeten, och närvaron av samtidiga sjukdomar i de inre organen.

I ett anemiskt tillstånd av mild svårighetsgrad kommer läkaren att förskriva en framtida mamma bara dietterapi. Det är viktigt att notera att en kvinna måste följa denna rekommendation fram till födelsen.

Det krävs mycket tid för att normalisera hemoglobin i blodet. Ett par kompensationsdagar uppnås inte.

För att höja detta ämne i blodet borde den förväntade mammen äta magert kött. Det bästa valet - kalvkött eller nötkött, vilt, kyckling. Tilläggsmottagning bör vara grönsaker. De innehåller mycket askorbinsyra. Detta ämne förbättrar absorptionen av hemejärn.

Tillräcklig askorbinsyra finns också i olika frukter. Användningen av frukt- och bärsaft kommer att vara ett utmärkt komplement till den dagliga menyn på en kvinna som har problem med hemoglobin i blodet under graviditeten.

Om bristen på detta proteinämne i kroppen uttrycks signifikant, kommer läkaren att förskriva olika järntillskott till den förväntade mamman. De används under en lång tid och regelbundet.

Under användningen av dessa medel måste kontrolleras nivå av hemoglobin. Med effektiv behandling kommer den gradvis att öka. De mest populära läkemedel som föreskrivs för detta tillstånd är "Ferrum-Lek", "Totem", "Sorbifer" och många andra.

Om en kvinna har sjukdomar i magen eller tarmarna som förhindrar normal absorption av ferrumet i blodet, då kommer i detta läge järnhaltiga läkemedel att ges till henne som injektioner.

När de införs i kroppen kan olika lokala biverkningar inträffa. Vanligtvis förekommer de på platser där läkemedlet injiceras, och kallas infiltrat. För att minska sannolikheten för deras förekomst är det nödvändigt att följa injektionstekniken väldigt korrekt.

När barnet är födt bestäms också koncentrationen av hemoglobin i blodet av kvinnan. Om en kvinna föder en baby ensam, då Risken för att utveckla hennes anemiska tillstånd i den första veckan efter födseln är ganska hög.

Detta leder till blodförlust vid födseln. Redan efter flera månader ska hemoglobinnivån hos en frisk kvinna helt återgå till normal. Om sådan ersättning inte har kommit, ska mamma gå till terapeuten för samråd.

Dr Komarovsky kommer att berätta om faran att sänka hemoglobin i en gravid kvinna för ett barn i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa